Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór zestawu z akustyka. potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wybór zestawu z akustyka. potrzebna pomoc

Witam Wszystkich serdecznie i pozdrawiam .
    Jestem od dwuch lat "szczęśliwym" posiadaczem zestawu 5.0 głośników z firmy M-Audio.
    W kinie sprawdzają się przyzwoicie. Natomiast jako stereo brakuje im wyrazu. Fronty są 3-way a pozostałe dwudrożne. Wraz z wiekiem zmieniają się gusta i mi coraz mniej podoba się "łupanka"( aczkolwiek dzisiaj odebrałem od kuriera świeżutkiego mivoca xaw 310hc - Boże jaki on jest piękny.... ale nie o tym teraz mowa).
    Chciałbym żeby te kolumny nabrały polotu, charakteru i mianowicie z powodu braku czasu chciał bym wymieni srodek i górę we frontach na lepsze (basy jak na konstrukję budżetową radzą sobie nad wyraz dobrze) a później po okresie że tak powiem przejsciowym mam zamiar to wsadzi do nowych skrzynek.

teraz krótki opis kolumny
    kolumna wygląda tak

częśc srednio/wysokotonowa ma pojemnośc ok 11litrów, szerokośc kolumny to 17cm,głośnik średniniskotonowy ma średnicę 10cm, wysokie to 7,5cm, basy - 20cm.

zdjęcia zwrotnicy od strony elementów / od tyłu odbicie lustrzane / od elementów bez cewek / widok cewek

cewki mają rdzeń jak w transformatorze - blaszki.

W grę wchodzi ew. wymiana zwrotnic na srodek i górę (dół pozostałby na starej zwrotnicy). Głośnik srednio niskotonowy chciał bym 13cm (ew 16cm).
    Bardzo proszę o pomoc wszystich GURU forum ponieważ podchodzę do tego bardzo poważnie i nie chciał bym tego spie.....

Kolego chyba jednak mało poważnie podchodzisz do tematu. Radził bym poczytać o zwrotnicach, pomiarach itp bo zmienianie na pałę głośników i stosowanie zwrotnic z kalkulatorów do niczego dobrego nie doprowadzi lub część zwrotnicy od tego a tama od tego.

Moja rada taka, zostaw to w cholerę lub sprzedaj. Lepiej odłóż kasę na przyszłość zamiast pakować w to i zrób za jaki czas od początku do końca sprawdzony projekt najlepiej 3 drogi ale na dobrcyh przetwornikach.

Pozdrawiam Kamil
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

alexrac, ile chcesz na to wydac?
      moglbys robic to na raty ale uwazam ze to nie ma wiekszego senu. skoro masz juz kolumny to sluchaj na nich i cierpliwie zbieraj kase na cale kolumny

Skomentuj

kondrax ,gdybym nie podchodził do tege poważnie ty bym się nikogo nie pytał, tylko jak powiedziałeś wymienił głośniki na pałe. Prawdę mówiąc myślałem że można dopasować znany dobry projekt 2way ze zwrotnicą podnosząc pasmo głośnika średnioniskotonowego do istniejącego głośnika niskotonowego na starej zwrotnicy .
        Pawel S. mianowicie kasa to nie jest wielki problem - powiedzmy że jeżeli mnie braknie to jestem w stanie robić nawet trzy miesiące bo czasowo dziennie mam tylko średnio 0,5godz. czasu wolnego i dlatego napisałem że projekt zamknął bym w okresie dalszym - za 6m-cy może dłużej. A do tej pory żeby nie tracić czasu grało by to w starej budzie (przeróbki zajmą mi dużo mniej czasu).Z drugiej strony nie ma to być najdroższy projekt ale coś ze średniej półki np vify i do tego srednie.

Skomentuj

akurat jezeli chodzi o rozmiary glosnikow i ich klase to idealnie pasuje to http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm
          michal k ma te kolumny z 10" wooferem i naprawde wychwala (a wczesniej mial M18WH + MDT29)
          budzet w miare akceptowalny a i rozmiar glosnikow pasuje do obecnej obudowy. co innego ich ulozenie :???:

Skomentuj

Kolego alexrac, masz system wielokanałowy. Zmieniając głośniki zmieniasz także przebieg fazy w kolumnach a to powoduje że one przestają tak jakby współgrać z tymi tylnymi i centralnym, bo te mniejsze są tak dobrane żeby ich fazy sygnały się odpowiednio zgrywały i nie wystąpiło coś takiego że jedne dominują nad drugimi. To tak jak subwoofery mają pokrętło do płynnej regulacji fazy po to żeby dobrać je do zestawu 5 kolumn. Bo jak nie ma tej regulacji to słychać że sub gra tak jak by osobno a można go wyregulować tak że przejcie miedzy kolumnami a subem jest bezszwowe. Każda poważna zmiana czy to w zwrotnicy czy w zmianie głośników zepsuje ci raz fazę, dwa że nie można łączyć tak żę średniak i wysoki od tego projektu a bass od tamtego, bo będą dziury na charakterystyce i podbicia i zrobisz jeszcze gorzej niż było. Zwrotnice trzeba pomierzyć i zaprojektować od nowa jak się chce wymieniać głośniki. Nie wiem czy ci to dobrze wytłumaczyłem ale generalnie lepiej słuchaj co masz uzbieraj na nowe.

[ Dodano: 2009-03-28, 11:29 ]
            Pawel S., właśnie woofer jest raz że na boku a dwa że większy bez pomiarów się nie obejdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
              Pawel S., właśnie woofer jest raz że na boku a dwa że większy bez pomiarów się nie obejdzie.
              jaki wiekszy? w obu przypadkach 8"
              no i ta obudowa ma byc tymaczasowa a nie docelowa wiec narazie moglby uzyc tej a z czasem zbudowac nowa

Skomentuj

Pawel S., z tym większy to coś mi się pomieszało o czym innym myślałem widocznie.

Super ale co z satelitami jak chce system wielokanałowy mieć.

Skomentuj

Pawel S. oraz kondrax
                  głównie zależy mi na stereo lub ew 2.1.
                  Jeżeli się ew. okaże zę te dwa nowe fronty będą dominujące lub będą grały głośniej w 5.1 to obniże oddzielnie ich poziom już bezpośrednio na amplitunerze. Zresztą mój amplituner w momencie ustawienia opcji suba jako aktywnego odcina pasmo na fronty.

Skomentuj

Głośniej że będą grały to nie problem bo chyba każdy amplituner ma regulacje poziomu głośności każdego kanału osobno.

Ten projekt który podał Paweł nie nadaję się w te stare skrzynki z racji wysokiego podziału woofera prawie 600hz. Żeby był na boku musiał by być bliżej 200hz.

Moje zdanie jest takie: albo robić od początku raz a dobrze albo w ogóle.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                      Super ale co z satelitami jak chce system wielokanałowy mieć.
                      ta sama wysokotonowka i jakies 13cm z tej samej serii
                      alexrac, nie chodzi o to ze beda graly na innym poziomie glosnosci. chodzi o charakter brzmienia ktory na satelitkach i frontach bedzie inny i to w kinie bedzie wyraznie slychac
                      ale do stereo beda OK

Skomentuj

Witam
                        jak byś PAWEŁ S mógł powiedziec jaki jest przybliżony koszt budowy tego zestawu co proponujesz? Siadł mi internet i mam ograniczone pole manewru i nie mam pojęcia ile ten zestaw kosztuje, lub jak byś mi podał jakie ciekawe kombinacje na głośnikach vify, tonsila lub tvm - mie wiem jak się mają one cenowo i jakościowo do proponowanego przez Ciebie zestawu.
                        kondrax zrozumiałem Ciebie jasno i wyraznie i postanowiłem że zrobie kolumny od zera. Najpierw fronty a później cały zestaw.

Skomentuj

alexrac, tonisl i tvm niestety ta sama półka co masz a może nawet gorze w zależnośi od modelu.

Takie 5.0 najlepiej zrobić wszystko na takim samym zestawie. Wybrać jakiś projekt woofer tweeter woofer zrobić 5 takich i cieszyć się kinem. Coś jak to: http://www.johneekels.nl/websitepagi...cinemaset.html to jeden z przykładów. Musisz szukać projekty MTM. Potem dowalić suba i gra gitara. A inwestowanie w te szkoda kasy.

[ Dodano: 2009-04-01, 23:20 ]
                          http://akustyk.com.pl/projekty/HND.html

chyba że masz miejsca to 5 takich samych monitorów/kolumn

[ Dodano: 2009-04-01, 23:21 ]
                          http://www.loudspeakershop.eu/newsde...a60379d40df298

[ Dodano: 2009-04-01, 23:22 ]
                          http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...2c-p-1845.html

Skomentuj

alexrac, tonisl i tvm niestety ta sama półka co masz a może nawet gorze w zależnośi od modelu.
                            raczej się mylisz - TVM oferuje tylko bas, a Tonsil Bas i srednice :) Tonsil jest klase wyżej. Niektóre modele nawet 5 klas wyżej :lol:

Skomentuj

LightSound, Przecież napisałem "w zależności od modelu". zarówno tonsil jak i tvm ma modele gorsze i lepsze ale dalej jest to niska lub średnia półka i brakuje jej sporo to vifa, seas, peerless itp

Skomentuj

Ja sobie kiedyś zrobie kino w takich obudowach:

Co do tematu to ja bym po prostu zrobił oddzielne kolumny do stereo, a zestaw zostawił jak jest.

Skomentuj

Ja sobie kiedyś zrobie kino w takich obudowach:
                                  No cos ty. Chcesz kopiowac kina domowe w supermarketu?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                    Zawsze to lepsze niż Twoje dogryźliwe epitety. :gdziem:

Skomentuj

jak się to mówi - wpierw musi być rzemiosło, aby mogła później być sztuka.

Zamieszczone przez pegelmesser
                                      mi się podobają , nawet jeśli sprzedają je na bazarze

Skomentuj

Tak jest. Są fenomenalnie śliczne. Mają zarówno lekkość linii jak i elegancję.
                                        W jakim supermarkecie można je kupić?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X