tylko samochodowa.
szpachla do drewna jest tansza i mniej smierdzi. ale dluzej schnie, gorzej sie trzyma i jest bardzoej porowata
zdecydowanie samochodowa
porady? dobrze wymieszaj i sie spiesz z nakladaniem :P
no i latwiej nalozyc druga warstwe niz szlifowac pol godziny
Najzwyklejsza szpachlówka poliestrowa (samochodowa) schnie dość szybko, jest łatwo obrabialna, dobrze przylega do powierzchni. Jest ich duzo na rynku, tzn wielu producentów ją produkuje, ja używałem od paru producentów i praktycznie nie zauważyłem różnicy. Typowo do drewna bez utwardzaczy nie polecam-długo schną a ich twardość pozostawia wiele do życzenia szczególnie gdy schnie w niższych temperaturach
Nie stosować, to najgorsze dziadostwo jedna i druga, jednemu nic się nie stanie, drugiemu bąble odparzy itp. Kołki drewniane i klej. A do forniru szpachlowania, pył z forniru i krople lakieru.
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
to tez prawda :lol:
ja jakos nauczylem sie zyc bez szpachli
obudowy nie szpachluje bo zawsze wyszlifuje na rowno (trzeba wiedziec ktore deski kupic wieksze) a nie skrecam tylko sklejam
Jasne, że lepiej nie używać, ale chyba nie będę miał wyboru w paru miejscach (jeszcze nie wiem na ile będę mógł wyszlifować zachowując wymiary z projektu).
Czy nie będzie problemu z klejeniem forniru do szpachli samochodowej ?
Swoją drogą, jest sens wyrównywać środek monitora ?
wyrownac srodek............nie ma sensu....nawet lepiej ze jest nie rowny
a na zewnatrz... no coz.. jezeli juz musisz to jednak uzyj samochodowej .. i na start to daj tą z włoknem ......
i najwazniejse nie spiesz sie..... jak bedziesz sie spieszyl nie dasz jej sobie spokojnie "sezownowac" za szybko wyszlifujesz to po jakims czasie bedzie widac wkrety (bedzie tam jakby grubiej szpachli)....
W zależności od temperatury, szpachla hemoutwardzalna, nawet jak jest już zupełnie twarda dostaje niewielkiego skurczu. Tam gdzie ją stosujesz jako ostatnią warstwę pod podkład i lakier, poczekaj parę dni przed ostatecznym szlifowaniem.
Na twoim miejscu zaszpachlowałbym całą obudowę i dokładnie wyszlifował. Oczywiście szpachlą samochodową, która schnie w temp pokojowej ok 10min, a jak masz zimno w pokoju użyj suszarki do włosów.
Na twoim miejscu zaszpachlowałbym całą obudowę i dokładnie wyszlifował. Oczywiście szpachlą samochodową, która schnie w temp pokojowej ok 10min, a jak masz zimno w pokoju użyj suszarki do włosów.
Dlaczego całość ? Nie lepiej same ubytki ? Większość obudowy jest już prawie idealnie gładka.
Zamieszczone przez kondrax
gi, troszkę za cienka ta tylna ścianka, chyba że coś tam jeszcze będzie ?
Oczywiście, będzie tył, tylko jeszcze nie powycinany/sklejony:
Nie polecam! MDF po podgrzaniu zaczyna parować i szpachla odpada, sam sie przekonałem :P
Masz rację, nawet nagłe przeniesienie z zimnego do ciepłego pomieszczenia może powodować odpadanie niedoschniętej szpachli bo nagle zmienia się wilgotność powietrza i MDF zaczyna parować.
Skomentuj