Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa subwoofera na GDN-22-200-4-SC, poprawne rozmiary ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa subwoofera na GDN-22-200-4-SC, poprawne rozmiary ?

Proszę o pomoc przy dobraniu parametrów obudowy do subwoofera. Jest to moja pierwsza konstrukcja i dlatego chcę użyć tego taniego stx-a GDN-22-200-4-SC. Jeśli jest coś w tej cenie na czym mógłbym się bez żalu uczyć to proszę o propozycję.
    Z programu WinISD wyszło mi że obudowa BR powinna mieć 25,8 l i bass reflex 72 mm długość 177 mm stroiłem go na 45 Hz.
    Prosiłbym o jakieś porady i zerknięcie na te zdjęcia bo mam wątpliwości co do rozmiarów tego bass reflexu i wpisanych przez mnie danych głośnika.
    Subwoofer chcę używać w samochodzie pewnie napiszecie że nie nadaje się ten głośnik do auta ale to już wiem. A w tej cenie to tylko alphard i bs i tym podobne, a już się raz sparzyłem na nich.
    http://img216.imageshack.us/my.php?image=10043315.jpg
    http://img216.imageshack.us/my.php?image=49615872.jpg

qbus_b, po pierwsze zmniejsz sobie zakres wykresu na powiedzmy 20-200Hz - reszta jest zbedna
    klikajac na jednostki mozesz je zmieniac

nie mialem tego glosnika i nie wiem w jakiej obudowie gra najlepiej ale ja bym zwiekszyl obudowe do ok 28 litrow
    reszta moze byc

Skomentuj

Zmiana objętości zmniejszyła długość bass reflexu to jak dla mnie plus. Co do litrażu czytałem opinie i wiem, że nie trzeba a nawet nie należy kurczowo trzymać się tych obliczeń. A co do wykresu (wiem że jest nieczytelny) próbuje mu zakres zmniejszyć ale u mnie te opcje są zaznaczone na szaro i nie mogę ich modyfikować. Nie wiem czy to wina wersji próbowałem też z WinISD Pro ale u mnie to porażka raz, że na Viscie ciągle się wywala a dwa, że nie pozwala mi wprowadzić parametrów głośników.

[ Dodano: 2009-04-03, 10:06 ]
      To już mniej więcej ostateczny wymiar tej obudowy (bass reflex śr 7,20 cm dł. 12,96). Udało mi się to wszystko liczyć w WinISD Pro, nie wiedziałem po prostu, żeby nie zaznaczać opcji auto calculate. Teraz już wszystko działa. Zakres wykresu odpowiednio zmniejszyłem. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi to chętnie przeczytam, gdyż jestem świeży w tej materii a widzę, że wszystkim okropnie przejadły się osoby zaczynające, zadające głupie pytania i zaczynające od stx-a .

[ Dodano: 2009-04-03, 10:09 ]

Skomentuj

Czaruję...
      X