Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co należy uwzględnić przy budowie kolumn?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co należy uwzględnić przy budowie kolumn?

Witam, zastanawia mnie na co warto zwrócić uwagę przy budowie kolumn. Będą one oparte o dość dobre przetworniki - po prostu takie jakie mi wystarczą. Będą to monitorki do bliskiego odsłuchu - więc midwoofer max 13cm. Jeżeli widzicie jakieś nieprawidłowości - piszcie od razu.

Odpowiednia objętość obudowy (9litrów netto)

Odpowiednia wysokość obudowy aby przerwa pomiędzy głośnikami była na wysokości naszych uszu (kolumienki będą stać na biurku)

Odpowiednie zestrojenie obudowy i umieszczenie odpowiedniego portu (przeszkadza coś jeżeli port dam u góry jak w Creative T20/40?) [postaram się poprzeć pomiarami]

Odpowiednie wytłumienie obudowy (tutaj eksperymentalnie, będzie go dość dużo żeby obudowa była "większa dla głośnika" )

Odpowiednie wzmocnienia obudowy (myślę że jedno poprzeczne starczy - tak żeby nie przeszkadzało tunelowi BR)

Zastosowanie frezów pod głośniki i br, oraz terminale (szczególnie przy midbasie i kopułce)

Wyrównanie center akustycznych (no właśnie, cewki głośników powinny być na osi? )

Zaokrąglenie rogów obudowy (aby nie następowała dyfrakcja fali)

Nie używać śrubek do przykręcania głośników które wystają poza kosz, żeby nie było od nich odbić?

Zastosować odpowiednio grube kable - 0,75mm dla kopułki i 1,5mm dla midbasu?

W zwrotnicy zwracać uwagę na położenie elementów - zwłaszcza cewek wg. schematu dostępnego na forum, oraz użyć jakościowo lepszych elementów. Całość zamontować na twardym podłożu nie wpadającym w drgania.

Chyba o niczym nie zapomniałem? W sumie, niezły poradnik się stworzył.

Wszystko fajnie,ale z tymi śrubkami to przegięcie,zahacza to o audio voodoo. No i wzmocnienia w tak małym monitorze są nie potrzebne...chyba że chcesz zrobić go z 10mm wiórówki.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
      Wyrównanie center akustycznych (no właśnie, cewki głośników powinny być na osi?
      Niekoniecznie, na AM byl art o symulacji polozenia tweetera na sciance i wyniknelo z tego ze polozenie na srodku scianki nie jest najbardzeij optymalne. Zasymyuluj sobie to w EDGE.

W zwrotnicy zwracać uwagę na położenie elementów - zwłaszcza cewek wg. schematu dostępnego na forum, oraz użyć jakościowo lepszych elementów. Całość zamontować na twardym podłożu nie wpadającym w drgania.
      Polozenie elementow w zwrotce srednio nie ma wplywu (z wyjatkiem cewek ktore trzeba po prostu rozmiescic w roznych plaszczyznach).

Wazniejsze o czym wielu DIYowcow zapomina jest zastosowanie frontu takiego jak przy pomiarach zwrotki (czesto niewykonalne poniewaz pomiar jest robiony w nietypowej skrzyni testowej).

Nie używać śrubek do przykręcania głośników które wystają poza kosz, żeby nie było od nich odbić?
      Na pomiarach moze wyjsc ale gwarantuje ze nie uslyszysz tego :P

Zaokrąglenie rogów obudowy (aby nie następowała dyfrakcja fali)
      MOze ja zminimalizujesz ale tak czy siak wystapi :P

Odpowiednie zestrojenie obudowy i umieszczenie odpowiedniego portu (przeszkadza coś jeżeli port dam u góry jak w Creative T20/40?)
      Glowny klopot to syf ktory bedzie sie zbieral w obudowie przez ta dziure :)

Odpowiednie wytłumienie obudowy (tutaj eksperymentalnie, będzie go dość dużo żeby obudowa była "większa dla głośnika" )
      Nie za malo nie za duzo - trzeba dobrac optymalny material, rozmieszczenie i ilosc.. wg mnie wielkiego wplywu to nie ma ale tak wynika z teorii

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
        Niekoniecznie, na AM byl art o symulacji polozenia tweetera na sciance i wyniknelo z tego ze polozenie na srodku scianki nie jest najbardzeij optymalne. Zasymyuluj sobie to w EDGE.
        Chodziło mi o pochylenie przedniej ścianki, tzn żeby midwoofer był z przodu względem kopułki. Kopułkę chce umieścić z boku tak jak w odbiciu lustrzanym.

Zamieszczone przez n_omyzs
        Na pomiarach moze wyjsc ale gwarantuje ze nie uslyszysz tego :P
        Więcej odbić powstanie od ścian niż od tego, ale i tak to są monitorki bliskiego odsłuchu - więc wole to uzględnić.

A czy warto bawić się w maty bitumiczne do środka obudowy?

Skomentuj

To dobra rzecz, ale po prostu musiał byś zobaczyć jak to u ciebie wpływa na dźwięk...

Skomentuj

Chodziło mi o pochylenie przedniej ścianki, tzn żeby midwoofer był z przodu względem kopułki.
            Jeżeli zwrotka jest zaprojektowana pod pochylenie to ok.
            Wykleiłem całego suba w środku i powiem że dźwięk się naprawdę zmienił ale czy jest lepiej czy gorzej trudno mi na razie powiedzieć na pewno jest inaczej.

Skomentuj

Chodziło mi o pochylenie przedniej ścianki, tzn żeby midwoofer był z przodu względem kopułki.
              Ale co to ma wspólnego z wyrównaniem center akustycznych? z tego wychodzi że jak ja ukucnę przed moimi monitorami to mam wyrównane centra...a przecież to nie o to chodzi.

Skomentuj

Montując głośniki na froncie nie licząc frontów - cewka głośnika wysokotnowego jest wysunięta względem midbasu. Rozumiesz? czy trzeba to wyrównywać?

Dla tego dzwięk z wysokotnowki dotrze do nas szybciej niż ten z niskotonówki - zachodzi opóźnienie. Chyba wiesz gdzie jest centrum akustyczne głośnika?

Skomentuj

Montując głośniki na froncie nie licząc frontów - cewka głośnika wysokotnowego jest wysunięta względem midbasu. Rozumiesz? Chyba wiesz gdzie jest centrum akustyczne głośnika?
                  Rozumiem i wiem gdzie jest centrum,jednak Ty myślisz błędnie. Powiedz mi co ci da pochylenie frontu w monitorach bliskiego pola? zastanawiałeś się nad tym?

Skomentuj

A może najpierw zastanów się nad głośnikami... Bo pochylenie frontu trzeba uwzględniać w zwrotnicy...

Skomentuj

Więcej odbić powstanie od ścian niż od tego, ale i tak to są monitorki bliskiego odsłuchu - więc wole to uzględnić.
                      Tak czy siak raczej nie uslyszysz tego co zmieni wiekszy czy mnieszy czub śruby.

Skomentuj

Odpowiednia wysokość obudowy aby przerwa pomiędzy głośnikami była na wysokości naszych uszu (kolumienki będą stać na biurku)
                        raczej ucho ma być na wysokości tweetera

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                          Powiedz mi co ci da pochylenie frontu w monitorach bliskiego pola? zastanawiałeś się nad tym?
                          Piszę przecież że wyrównanie centrów akustyczych. Akurat nie chce pochylać scianki, tylko wyrównać centra, a pochylenie ścianki wpływa na ten ustrój i podałem to jako przykład żebyś zajarzył o co chodzi.
                          To teraz pytanie do Ciebie - Czego mi nie da pochylenie frontu w monitorach bliskiego pola?

A na jakiej wysokości przeprowadzasz pomiar kolumny? Tweetera?

Skomentuj

Akurat nie chce pochylać scianki, tylko wyrównać centra, a pochylenie ścianki wpływa na ten ustrój i podałem to jako przykład żebyś zajarzył o co chodzi.
                            Mi nie musisz tego tłumaczyć,dla "dizajnu" producenci kolumn tego nie robią...tylko że dla mnie to głupie,powinno się wykorzystywać cały potencjał głośnika jak tylko się da a nie jeszcze pogorszać sprawę montując głośnik pod kątem.

To teraz pytanie do Ciebie - Czego mi nie da pochylenie frontu w monitorach bliskiego pola?
                            Nie czego ci nie da tylko jaki jest minus pochylenia ścianek w monitorach bliskiego pola. Słyszałeś kiedyś o kierunkowości głośników?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                              Mi nie musisz tego tłumaczyć,dla "dizajnu" producenci kolumn tego nie robią...tylko że dla mnie to głupie,powinno się wykorzystywać cały potencjał głośnika jak tylko się da a nie jeszcze pogorszać sprawę montując głośnik pod kątem.
                              To nie jest głupie, tylko trzeba umieć to zrozumieć i wykorzystać. Tak slyszałem, ale o ile pochylasz? max 8' a dobre głośniki pod takim kątem nadal ciągną liniowo nawet w miejscu podziału. Pozatym odchylenie w pionie a pomyślałeś o poziomie? Jak ustawiamy kolumny? Generalnie temat rzeka a rozwiazania jasnego i tak nie ma - można pochylać i można też nie pochylać.

Skomentuj

po co ta cała dyskusja ? ;]
                                tak ciężko pochylić obudowy żeby sprawdzić zarówno odsłuchowo jak i pomiarowo ?

Skomentuj

A na jakiej wysokości przeprowadzasz pomiar kolumny? Tweetera?[/quote]
                                  nie odsluch ....
                                  pomiar troche nizej i co z tego ??

Skomentuj

No właśnie. Zrób sobie test - posłuchaj na wysokości tweetera i na wysokości odstępu pomiędzy głośnikami, mam nadzieje że różnice usłyszysz i wyciągniesz wnioski

Skomentuj

caly czas tak slucham .... jej chlopaki !

Skomentuj

aha caly czas tak sluchasz tak jak napisałem żebyś przetestował, ok :???: Myślę że dalsza dyskusja nie ma sensu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X