Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy te kondensatory nadaja sie do zwrotnicy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy te kondensatory nadaja sie do zwrotnicy?

jak w temacie, czy te kondy sie nadaja, czy sa zbyt slabe? ja wiem ze zaraz polecicie jantezy, ale czytalem ze nie zawsze sa konieczne i czasem wystarczaja foliowe (mkt etc). A Te sie nadadza? Glupote popelnilem bo juz je wstawilem do zwrotnicy zamiast zapytac. Jesli one maja duzy wplyw na dzwiek (tzn znacznie go pogarszaja), to zaraz je zamienie :)

Kondensatory elektrolityczne bipolarne f-my M.D.L. z folią porowatą, używane w obwodach AC np. do budowania zwrotnic głośnikowych oraz w obwodach DC, gdzie polaryzacja jest przemienna lub nieznana.

[ Dodano: 2009-04-01, 23:07 ]
    http://www.voila.pl/137/vj0f2/?1

NIe uslyszysz ich wplywu chyba ze za 10lat jak wyschna bo to elektrolit. Zazwyczaj drozsze kondy daje sie po to aby "pasowaly do wysokiej polki reszy zestawu" itd... jakies bzdury srebrne wyprowadzenia, seria niebieska, rozowa seledynowa czy jakas tam inna. Pochodzi pod audiofilie lekko. Nawet po tolerancji 10% w tych MDLach nie rozroznisz 2 kondow wg mnie.

Skomentuj

Jeżeli są w torze sygnałowym to daj z nimi, równolegle, kondensator mkt 2,2-4,7 uF, w celu poprawienia przenoszenia wyższych częstotliwośći.
      ups nie zauważyłem linka do konda.
      Moim zdaniem wymień go na jakiś lepszy mkt - koszt kilka złotych, a poprawa w dźwięku na pewno będzie.

Skomentuj

Ja zawsze stosuję "zółte miflexy" są w podobnej cenie, a są po prostu większe, mają grubsze nóżki, łatwiej się je montuje. Ja bym nie stosował kondensatorów elektrolitycznych w zwrotnicach, lepiej, żeby to jakaś foliówka była.

Skomentuj

Ale czy jantzeny chociaż na tor wysokotonowy to taki wielki majątek (kilka złotych...) A nawet zwykły foliowy... Na basowca możesz w sumie dawać i tak nie usłyszysz różnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
            NIe uslyszysz ich wplywu chyba ze za 10lat jak wyschna bo to elektrolit
            i tu sie mylisz!
            roznica jest najbardziej slyszalna wlasnie miedzy elektrolitami a dowolnym foliowym
            jantzeny to MKP czyli tez folia (jakas tam specjalna - nie rozrozniam ich)
            ale wystarczy kupic tanie MKT lub MKS i bedzie zalatwione
            no i te elektrolity maja duze rozbieznosci :|
            az sam sie zdziwilem jak wsadzilem je do zwrotnicy strojonej i zmierzylem pojemnosc :???:
            Zamieszczone przez melisław
            Na basowca możesz w sumie dawać i tak nie usłyszysz różnicy
            no wlasnie - jakos tutaj roznicy nie slysze :P
            ale w torze wysokotonowym koniecznie foliowy

[ Dodano: 2009-04-02, 00:52 ]
            tomq88, a tak swoja droga to krytykujesz zwrotnice (jak pisalem obszerna odpowiedz to usunales temat) a nawet nie slyszysz roznicy miedzy tymi kondensatorami?

Skomentuj

Co do zwrotnicy, to sorry za zamieszanie. jakbym ja testowal od razu na lepszym wzmacniaczu to nie pisalbym glupot... Zwrotka jest dobra, po prostu dawalem za malo mocy na te kolumny. Jak sie odkreci glosniej wzmacniacz to gosniki pokazauja na co je stac. Nie wiedzialem ze odpisujesz, nie usuwalbym tego tematu, jak cos to mam go na dysku...
              Co do wartosci cewki 1,5 czy 1,2 to naprawde nie wiem jak lepiej.

Co do kondensatorow, to je wymienie. Kupilem je po podkusil mnie opis na strionie greltonu (ze niby do zwrotnic). I macie racje ze uslyszy sie roznice, nie wiem czy w jakosci dzwieku, ale wiem w czym na pewno. Dzisaj sie dopiero im dokladniej przyjrzalem i zaniepokoilo mnie to 10%, a jak pisaliscie to duza rozbierznosc. Wydawalo mi sie ze kolumny graja nierowno (lewa glosniej), a teraz wiem ze to nie zludzenie, a wina kondow. Kupie dzisaj MKT.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                jak cos to mam go na dysku...
                a ja odpowiedzi juz nie :P
                Co do wartosci cewki 1,5 czy 1,2 to naprawde nie wiem jak lepiej.
                zadna zwrotnica nie jest idealna i kazdy moze cos sobie zmienic pod wlasne wymagania, wlasny gust

I macie racje ze uslyszy sie roznice, nie wiem czy w jakosci dzwieku, ale wiem w czym na pewno
                roznica jest naprawde slyszalna. nawet na najtanszych glosnikach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  no i te elektrolity maja duze rozbieznosci :|
                  Nie zgadza sie to co podaje producent?

Skomentuj

Wydawalo mi sie ze kolumny graja nierowno (lewa glosniej), a teraz wiem ze to nie zludzenie, a wina kondow.
                    to raczej wina akustyki pomieszczenia, czy ew potka , ale zdecydowanie nie jest to wina kondów.
                    Co nie zmienia faktu że elektrolity w zwrotach , szczególnie przy małych pojemnościach to pomyłka...
                    Jesli one maja duzy wplyw na dzwiek (tzn znacznie go pogarszaja), to zaraz je zamienie :)
                    Ty się lepiej nie pytaj, tylko wymień i posłuchaj , jakikolwiek komentarz stanie się zbędny

Skomentuj

Jak mają 10% tolerancji, a czasem się pewnie więcej zdarza, to nie ma się co dziwić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                        Jak mają 10% tolerancji, a czasem się pewnie więcej zdarza, to nie ma się co dziwić :)
                        No 10% konda raczej na ucho nie odroznisz... ile to zmieni w podziale..

Skomentuj

No 10% konda raczej na ucho nie odroznisz...
                          Na ucho może i nie, ale Pawel S., mówił tu o tym że je mierzył a nie słuchał :) Więc to już daje się zauważyć...

Skomentuj

nie pamietam ile bylo dokladnie ale to nawet nie bylo blisko tej wartosci co miala byc :|
                            jutro lub w sobote zmontuje to z nowymi przelacznikami i ewentualnie bede kombinowal zastepcze MKT

Skomentuj

elektrolity to sie stosuje w bardzo tanich konstrukcjach i/lub powyzej 10uF bo wtedy mkt sa bardzo drogie. Zazwyzcaj duze pojemnosci elektrolitow sa wymagane w tozre niskotonowym jako kondensator rownolegly i tu jego klasa nie ma wiekszego znaczenia. Jesli sredniotonowiec musi byc podlaczony przez szeregowy duzy kondensator to wtedy elektrolit zbocznikowany przez mkt.

Te MDL-e faktycznie maja duze rozbierznosci, uzywalem ich w firmie i na niektore potrzeby robilismy selekcje.

Skomentuj

Czaruję...
                              X