Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN-18-130-8-AKX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN-18-130-8-AKX

Witam. Czy ktoś miał styczność z tym głośnikiem STX GDN-18-130-8-AKX? http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb Jak to gra? Ja mam konstrukcję 2x ARN150 i Vifa DX25. Chciałbym posłuchać czegoś innego. Widzę, że w dziale zwrotnic jest zwrotka pod STX GDN-18-130-8-AKX i DX25. Chcę zmienić dół, bo Vifa bardzo mi odpowiada. Słucham rocka i metalu. Zagrało by to lepiej niż z ARN?

I tak i nie. Srednica lepsza na pewno, basu nie wiem. 2 arny musza (jesli masz je dobrze zestrojone) fajnie kopac przy rocku natomiast ta 18nastka wybitna na basie nie jest w porownaniu z arnem.

Sa konstrukcje na nim.. poszukaj troche sam

Skomentuj

porownywanie tych glosnikow jest troche nie na miejscu. jakby nie patrzec to AKX jest duzo lepszy i brzmi zupelnie inaczej

basu moze i by bylo wiecej ale zwrotnica z DXem jest zrobiona na max SPL wiec bas jest troche bardziej wycofany

Skomentuj

A da się coś zrobić z tą zwrotnicą? Tak, żeby bas też zagrał?

Skomentuj

bas gra. ale nie tak glosno w porownaniu do reszty pasma zeby tobie sie spodobalo
          do wyboru masz albo zwrotnice z STXem lub projektowanie nowej zwrotnicy

Skomentuj

Nie dam rady sam zaprojektować zwrotki, ani nie znam nikogo, kto by się tego dla mnie podjął. Więc zostanę przy tej co jest i zobaczę jak to zagra. Obudowa widzę ma być 15dm3. A jaka powinna być długość i średnica BR by zestroić układ na 40Hz?

Skomentuj

nie... 15 litrow to obudowa testowa jesli dobrze pamietam irka... a jesli nie to przepraszam a odpowiednia do tego glosnika to ok 20 litrow

Skomentuj

dokladnie. te 15 litrow to obudowa testowa i chyba trzeba pod zwrotnicami dodac taka informacje :/
                40Hz to za nisko
                kup razem z czesciami do zwrotnic w polinku "fi68-160" i w 20 litrach bedzie OK

Skomentuj

To wiem już wszystko. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Skomentuj

moim zdaniem dzwiek z tego akx bedzie "plaski" a zarazem ostry dlaczego ??
                    przeraza mnie tak niski qms.

prosze opisz swoje wrazenia

Skomentuj

Bartuś, czyzbys okreslal brzmienie glosnika na podstawie parametrow? :lol:
                      proponuje posluchac to sie dowiesz ze stara zasada "parametry nie graja" jest sluszna :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        Bartuś, czyzbys okreslal brzmienie glosnika na podstawie parametrow? :lol:
                        proponuje posluchac to sie dowiesz ze stara zasada "parametry nie graja" jest sluszna :P
                        nie graja ale podpowiadaja : ) a to jest dosc szczegolny parametr, ale nie wiem nie sluchalem tego wynalazku ; )

Skomentuj

Jeśli już oceniać głośnik na podstawie parametrów to wszystkich, a nie jednego , wybranego, choć i tak wiele wspólnego z rzeczywistością to mieć nie będzie

Skomentuj

"plaski" a zarazem ostry :lol:

zaprzeczenie samo w sobie podobne do
                            "drut prosty jest kolczasty"

A tak nawiasem istotna jest zależność qms/qes i próbowanie określania dżwięku za pomocą jednego z nich jest amatorką.
                            Dla przykładu podać można podobny głośnik Seasa, ale może tam też jeszcze nie zorientowali się że dżwięk jest zależny wyłącznie od qms :roll:,l
                            który przekłada się na "liniowość ostrą"

Skomentuj

Czaruję...
                            X