analizowałem dzisiaj wykresy w winisd, a mianowicie co by mi dało jakbym zrobił suba na dwóch głośnikach, ale w normalnym układzie nie isobaric i wynika z tego tylko tyle, że zagrają odpowiednio głośniej i wcale niżej nie zejdą, więc czy napewno tak jest, bo to w końcu dwa razy większa powierzchnia membran?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
dwa głośniki w subie - i co z tego?
Collapse
X
-
Zagraja o 6dB glosniej bo dwa razy wiecej mocy w nie wpompujesz i dwa razy wieksza powierzchnia membran. Oczywiscie ze nie zejda nizej a dlaczego mialyby zejsc?
To tak samo jak dostawianie dodatkowych kolumn masz ta sama charakterystyke tylko duzo glosniej. Roznica w jednym glosniku a dwoch jest bardzo duza ale tylko jak sie chce wykorzystac ich pelna moc a nie tylko maja pobrzekiwac w tle.
Skomentuj
-
i znowu to samo... 6 czy 3 dB??
ja wiem, ale początkującym może to trochę pomieszać w głowach. Pamiętajcie, że poziom ciśnienia SPL podawany jest w miarze względnej (tzn. względem jakiejś wielkości), więc należy uściślić od czego ma być głośniej i w jakich warunkach.
EZO, irek, chudystg, wszyscy macie rację
Skomentuj
-
Do tego trzeba dodac ze filtr pasywny i samo wbudowanie glosnika w skrzynie powoduje obnizenie efektywnosci (zmienia sie dobroc itd).Przewaznie srednia zaznaczam efektywnosc 2 glosnikow niskotonowych cietych przy 1KHz rowna sie sredniej efektywnosci znamionowej w calym pasmie jednego glosnika skladowego.
Skomentuj
Skomentuj