Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dwa głośniki w subie - i co z tego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dwa głośniki w subie - i co z tego?

analizowałem dzisiaj wykresy w winisd, a mianowicie co by mi dało jakbym zrobił suba na dwóch głośnikach, ale w normalnym układzie nie isobaric i wynika z tego tylko tyle, że zagrają odpowiednio głośniej i wcale niżej nie zejdą, więc czy napewno tak jest, bo to w końcu dwa razy większa powierzchnia membran?

zagraja glosniej o 3db w porownaniu do pojedynczego przetwornika, a niezej zejda w tandemie ale wowczas stracisz na glosnosci.

Skomentuj

Zagraja o 6dB glosniej bo dwa razy wiecej mocy w nie wpompujesz i dwa razy wieksza powierzchnia membran. Oczywiscie ze nie zejda nizej a dlaczego mialyby zejsc?
      To tak samo jak dostawianie dodatkowych kolumn masz ta sama charakterystyke tylko duzo glosniej. Roznica w jednym glosniku a dwoch jest bardzo duza ale tylko jak sie chce wykorzystac ich pelna moc a nie tylko maja pobrzekiwac w tle.

Skomentuj

6dB glosniej (jak graja w tej samej fazie oczywiscie :)) to chyba godne uwagi szczegolnie przy glosnikach o dosyc malej mocy

Skomentuj

i znowu to samo... 6 czy 3 dB??
          ja wiem, ale początkującym może to trochę pomieszać w głowach. Pamiętajcie, że poziom ciśnienia SPL podawany jest w miarze względnej (tzn. względem jakiejś wielkości), więc należy uściślić od czego ma być głośniej i w jakich warunkach.
          EZO, irek, chudystg, wszyscy macie rację

Skomentuj

Do tego trzeba dodac ze filtr pasywny i samo wbudowanie glosnika w skrzynie powoduje obnizenie efektywnosci (zmienia sie dobroc itd).Przewaznie srednia zaznaczam efektywnosc 2 glosnikow niskotonowych cietych przy 1KHz rowna sie sredniej efektywnosci znamionowej w calym pasmie jednego glosnika skladowego.

Skomentuj

Czaruję...
            X