Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK ZBUDOWAC GŁOSNIKI DO KINA DOMOWEGO DO 2500

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JAK ZBUDOWAC GŁOSNIKI DO KINA DOMOWEGO DO 2500

Witam mam małom wiedze na temat głośników chce zbudowac kino domowe od podstaw chce wydac ok. 2500 ale nie wiem jakie głosniki kupic i oczywiście jakie zwrotnice może ktos mi pomoze dobrac

[ Dodano: 2009-04-05, 22:59 ]
    :lol:

[ Dodano: 2009-04-05, 22:59 ]
    :diy: :roll:

Widać że masz "małom" wiedzę na ten temat

Po pierwsze nie ten dział bo tu sie zamieszcza konstrukcje, a dwa to poczytaj forum najpierw! Będziesz musiał skopiować czyjś projekt i tyle.

Skomentuj

Zanim temat zostanie zamkniety, a ty zalozysz nowy w odpowiedni dziale (czyli "akustyka"), podrzuce kilka linkow
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14837

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14792 czy http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13796

Skomentuj

:shock: Hmm... Lepiej zacznij od jakis monitorkow stereo zeby sie nauczyc w ogole to raz. Dwa, czesc pieniedzy przeznacz na korepetycje z j. polskiego :). Ewentualnie nie przeznaczaj nic i uzyj jakiegokolwiek modulu sprawdzania pisowni. Tlumaczenie sie dysleksja (ubiegajac) nic nie da.

Swoja droga kino domowe to przede wszystkim EKRAN + naglosnienie oraz zrodlo, w tym wypadku odtwarzacz DVD lub inne.

Nie napisales jakie pomieszczenie, jakie preferencje, czego oczekujesz etc...

Temat IMHO do kosza.

A Ty, autorze watku duzo czytaj. Oj tak, nie tylko fora, czy wrecz podane przez przedmowce mojego watku na tacy tematy, tylko wypozycz ksiazki na temat eletroakustyki. Czytaj, czytaj, duzo czytaj. :) I na wiedze z interesujacej nas tu dziedziny i na poprawnosc j. polskiego na pewno nie zaszkodzi...

Skomentuj

jakubek2828, a co już masz ?
          ampli ? tv ?

Skomentuj

Moim głównym spostrzeżeniem co do głośników kina domowego jest to że czym jest ich mniej tym lepiej, czyli 5x2way+SUB, duża ich ilość powoduje że z dźwięku robi się hałas.Często używa się frontów do stereo więc tu można sobie pozwolić na coś większego, ale oczywiście kino powinno być na takich samych głośnikach lub z tej samej serii np.[fronty HDS180, surrandyHDS152 + zawsze taka sama wysokotonówka]. Generalnie nie ma sensu stosowanie dużych głośników, 13 jako niskośredniotonowy są zupełnie wystarczające.Gdy posiadamy amplituner z systemem autokalibracji przy jej wykonaniu zostaje odcięte najniższe pasmo na rzecz suba więc 8 cali i więcej na nic nam się nie przyda, ale wszystkie 5 kanałów jest pełnozakresowych i należy o tym pamiętać.
            Subwoofer, tu nie należy szukać głośnika z zejściem do dna piekieł lub go w taki sposób aplikować bo na pewno będziemy słuchać radia, koncertu itp. a wtedy może przymulać, trzeba przyjąć jakiś kompromis.Co do wielkości no to tutaj możemy sobie pozwolić, 10 cali to minimum nawet do nie dużego pomieszczenia po to aby w odpowiednich momentach poczuć to kino.Oczywiście ma to być sub aktywny, marketowe zestawy kina z pasywnym subem to nieporozumienie.

Kwestia amplitunera też jest ważna ale może autor tematu już go posiada?

Skomentuj

Może takie coś :>

Już niedługo dopracowane będzie i wyląduje w gotowych konstrukcjach :) jak całe Kino Domowe do którego niebawem wleci Rzutnik :)

Skomentuj

Mój pokój ma 25 m2 mam ampiltoner MARANTZ SR-5400 chce zbudować kolumny jakie głosniki

[ Dodano: 2009-04-07, 22:01 ]
                Chce zbudować kolumny od podstaw chciałbym najpierw wybrać głośniki ale nie mam pojęcia

Skomentuj

Zamieszczone przez jakubek2828
                  chce zbudowac kino domowe od podstaw chce wydac ok. 2500
                  Określ dokładniej co chcesz kupić/zrobić za tą kwotę, amplituner już jest , czy 2500zl ma być na kolumny i subwoofer?

Skomentuj

dokładnie chcę wydać 2500 na głośniki subwofer zwrotnice i akcesoria skrzynie zrobię z mdf zajmuje się stolarstwem wiec myślę ze z tym sobie poradzę

[ Dodano: 2009-04-08, 07:05 ]
                    a o głosnikach nie mam pojecia

Skomentuj

Na wstępie odlicz sobie 500zł na wzmaka do suba, 5x100zł na zwroty z terminalami i pierdoły typu wkręty, kolce, br. Zostaje 1500zł na głośniki na 5 kolumn i głośnik do suba.
                      Jeśli to ma być kino to można się rozejrzeć za jakąś interesującą samochodową 12', na XLSa kasy raczej nie będzie niestety... Średnio ok 500zł , co daje po 200zł na głośniki na każdą kolumne , co najprawdopodobniej stawia sprawę dość jasno - stx18akx + kopułka stxowa.

Skomentuj

A wtedy to juz kupic gotowce
                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb
                        No chyba ze ktos lubi budowac

Skomentuj

No raczej jest spora roznica miedzy glosnikami zastosowanymi w zestawie stx'a a 18AKX podaną przez takero...no i sub na znacznie lepszy glosniku...wiec lepiej jednak budowac...jesli ma sie zaparcie do tego...

Ja osobiście uwazam, że kino domowe w jednym pokoju....tylko do filmow i ewentualnie radia....i tu mozna kupic jakis gotowy zestaw np Jamo...zgrany, w miare dopracowany itp. A do muzyki oddzielny sprzet stereo....i tu juz zlozyć sobie porzadne kolumny....

Co prawda nie kazdy ma na to miejsce....ale cos za cos....
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                            A wtedy to juz kupic gotowce
                            http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb
                            te gotowce to zupełnie nieprzemyślane zestawienie, wg mnie zupełnie bez sensu.
                            Jedna para kolumn , których Ty bys miał 2.5 warta by była więcej niż cale to kino z linka.

Zamieszczone przez LuSzTi
                            Ja osobiście uwazam, że kino domowe w jednym pokoju....tylko do filmow i ewentualnie radia....i tu mozna kupic jakis gotowy zestaw np Jamo...zgrany, w miare dopracowany itp. A do muzyki oddzielny sprzet stereo....i tu juz zlozyć sobie porzadne kolumny....
                            wszystko zależy od kasy, ale za tyle można mieć 5.1 które jako 2.1 , a nawet 2.0 bardzo dobrze sprawdzi się w muzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                              ja mam zestaw 5.1 podpięty do Kompa :) słucham na nim radia, oglądam filmy, gram w gry i inne rzeczy i daje sobie rade oczywiscie po uprzednim ustawieniu :) Muza z kompa na 2.1, filmy i gry na 5.1 radio na 2.0 bo lepiej nie potrzeba :)

Skomentuj

Daliście mi do myślenia ale na stx nie chce nie mam zaufania do tych głośników . Mo że systematycznie będę budował . Zbudował bym dwie frontowe kolumny . Może manie jakieś pomysły za 2500zł :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Skomentuj

nie mam zaufania do tych głośników
                                  skad to upzredzenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez jakubek2828
                                    Mo że systematycznie będę budował . Zbudował bym dwie frontowe kolumny . Może manie jakieś pomysły za 2500zł
                                    Jak nie wszystko od razu to może na HDS164+DX25 ale budżet licząc cały zestaw na pewno przekroczysz, zestaw głośników na jedną kolumnę kosztuje 370zł .Na tych głośnikach kino to już wysoka półka, moim zdaniem nie ma się co pchać w coś jeszcze droższego do kina, a i jako stereo to też niezły zestaw.

[ Dodano: 2009-04-08, 20:53 ]
                                    Jeszcze tym się możesz zainteresować.
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13257

Skomentuj

Zestaw frontów do 2.5 kzł?
                                      Ciężko zrobić coś lepszego od tego:
                                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12489
                                      Można tylko tweeter zmienić na 9950. :cool:

Skomentuj

przemo-lukas te z twojego linka fajne ale 2.5kzł to jest na całe kino łącznie z subem.

Skomentuj

Czaruję...