Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 7.1 do kina domowego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 7.1 do kina domowego.

Witam

Potrzebuje zestawu glosnikow 7.1 do kina domowego pomieszczenie ok 35 m2.
    Zalezy mi przede wszystkim na jakosci dzwieku, a nie na glosnosci.

Amplituner ONKYO 805, z ktorym mialy by wspolpracowac owy zestaw kolumn.

Cena max 3 tys zl

Bardzo prosze o jakas rade.

Moze macie jakies propozycje?

Na temat 7.1 było wiele postów,nie opłaca się z tego względu że nie ma (a jeśli są to jest ich mało) filmów i koncertów nagranych w tym systemie. Ja wolał bym zrobić lepsze 5.1 niż gorsze 7.1 (piszesz przecież o jakości). Z drugiej strony czy te 3 tyś. zł. starczy? na samego suba wydasz 800zł min. (jak chcesz mieć dobrego).

Ja piszę o DIY,nie wiem co ty masz na myśli,kupić czy robić.

Skomentuj

raffal81, wlasnie, to ma byc DIY czy sprzet ze sklepu?

Skomentuj

marian
        ja poszedł bym dalej tym tropem i za taką kwotę wykonał bym jedynie słuszny system wielokanałowy, czyli stereo. :wink:
        Jeśli kolega zdecyduje się na gotowe 5.1, to z takim budżetem pomyślał bym o "lepszych" frontach, centralu i efektowych.

Skomentuj

No witam serdecznie raz jeszcze, faktycznie nie sprecyzowalem dobrze pytania.

Chodzi mi o taki kupny gotowy zestaw do kina domowego, sugerujecie bym zainteresowal sie zestawem 5.1, czy jestescie w stanie polecic mi jakis ?

co sadzicie np o tym modelu

http://www.allegro.pl/item595439634_...ne_raty_0.html
          Moze mial ktos do czynienia z owym lub podonym.

Zaznaczam ze pomieszczenie ma 35m2.

Skomentuj

A ja zaznaczam, że nie zależy Ci na efektywności tylko na jakości. :wink:
            A właśnie może zastanó się nad dokupowaniem kolejnych elementów systemu wielokanałowego, zaczynając od "frontów".

Skomentuj

raffal81, zobacz tonsil siesta. nie koniecznie fabryczny zestaw - mozna np 4 satelitki + central

Skomentuj

Pawel, wlasnie poczytalem troche o tych TONSILACH SIESTA, i naprawde wygladaja interesujaco, zastanawialem sie nad tymi JAMO co wyzej wymienilem ale teraz widze ze TONSIL zebral ladne komentarze za owe kolumny, wiec mam orzech do zgryzienia :)

Skomentuj

bierz siesty...
                  do tego np jakiś sub typu XLS DIY z allegro za 800zł i będzie interesujące kino.
                  7,1 to wynalazek który nie ma zastosowania, nie ma się co nad nim zastanawiać.

Skomentuj

W Jamo 606 te 8 cali na bokach jak do kina jest zbędne, lepiej suba dobrego 12' i Siesty.
                    Podłączyłem raz 7.1 co prawda te dodatkowe dwie satelitki były na innych głośnikach i nie mam źródła 7.1 , wykorzystałem jeden z systemów surrand [Logic7] no i totalna kaszana, za dużo tego, zwłaszcza góry, nie polecam.

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie, poniewaz uzywal bede zestawu rowniez do muzyki, wiec stereo.

I dlatego zastanawialem sie tez nad tymi JAMO ;] Te Tonsile wygladaja skromnie boje sie braku niskich rejestrow podczas sluchania muzyki, domyslam sie ze bez SUBWOOFERA sie wtedy nie obedzie, moze znacie jakies miejsce w trojmiescie gdzie mozna by bylo posluchac tych glosnikow, przyjzec sie im troche blizejm

Dziekuje z gory za pomoc.

Skomentuj

W cenie siest faktycznie ciężko coś lepszego znaleźć, jest to świetny zestaw w swojej klasie cenowej (w przyszłości łatwo można je zmodyfikować zmieniając zwrotnice i tweeter) :wink: . Jednak ja proponował bym mimo wszystko zlecić/wykonać obudowy i w zasadzie tylko włożyć gotowe podzespoły:
                        http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...2c-p-1845.html

Skomentuj

raffal81, co to za mit że muzyki nie można z subem słuchać ? :)

Zamieszczone przez przemo-lukas
                          W cenie siest faktycznie ciężko coś lepszego znaleźć, jest to świetny zestaw w swojej klasie cenowej (w przyszłości łatwo można je zmodyfikować zmieniając zwrotnice i tweeter) :wink: . Jednak ja proponował bym mimo wszystko zlecić/wykonać obudowy i w zasadzie tylko włożyć gotowe podzespoły:
                          http://www.loudspeakersho...22c-p-1845.html
                          wszystko fajnie , ale wg mnie bez sensu jest tam wrzucać pięć dodatkowych 13 co tylko koszty mnoży, a w zasadzie niewiele daje.
                          Szczerze jak patrzę na cenę tych usherów to zastanawiam się nad sensem ich stosowania, ta kopułka to najlepszych nie należy, niskośredniak dość ciekawy.

Skomentuj

Takero ja nic nie mowilem tz nie pisalem ze nie mozna bo sam slucham ale zawsze sie sklanialem ku 2.0 mimo wszystko

Sam slucham muzyki na 2.1 :)

No nic pomysle jeszcze nad tymi TONSILAMI

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                              Takero ja nic nie mowilem tz nie pisalem ze nie mozna bo sam slucham ale zawsze sie sklanialem ku 2.0 mimo wszystko
                              dobry sub zmieni Twoje skłonności

Skomentuj

Znalazlem jeszcze cos takiego :

http://www.allegro.pl/item579996678_...rewelacja.html

Co sadzicie o tej firmie warto sie interesowac ?

:)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  wszystko fajnie , ale wg mnie bez sensu jest tam wrzucać pięć dodatkowych 13 co tylko koszty mnoży, a w zasadzie niewiele daje.
                                  Szczerze jak patrzę na cenę tych usherów to zastanawiam się nad sensem ich stosowania, ta kopułka to najlepszych nie należy, niskośredniak dość ciekawy.
                                  To fakt, że podraża, lecz niektórym podoba się taka estetyka. Co do tweetera, to wcale nie jest gorszy od GDWK 10/80/14,8 ze siest, moim zdaniem dużo ciekawszy.
                                  Oczywiście system można oprzeć o ten projekt:
                                  http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...us-p-1816.html :wink:

Można też oprzeć o "sietowski" GDN 15/40/5 i vifę xt, świetny zestaw, śa do tego zwrotnice, można tak samo wszystko pozamawiać, lub umówić się z którymś z usarów, aby wykonał coś takiego. Sądzę, że to lepszy wybór. No i najważniejsze, że dużo lepiej zagra od firmówek w ustalonym budżecie. :wink:

Skomentuj

Co do tweetera, to wcale nie jest gorszy od GDWK 10/80/14,8 ze siest, moim zdaniem dużo ciekawszy.
                                    do tonsili bym go nie porównywał, myślałem raczej o konfrontacji z DXem, który kosztuje podobne pieniądze.

Można też oprzeć o "sietowski" GDN 15/40/5 i vifę xt, świetny zestaw, śa do tego zwrotnice, można tak samo wszystko pozamawiać, lub umówić się z którymś z usarów, aby wykonał coś takiego. Sądzę, że to lepszy wybór. No i najważniejsze, że dużo lepiej zagra od firmówek w ustalonym budżecie. :wink:
                                    Tylko pytanie jak z dostępnością tonsila,a z tym wiadomo - bywa różnie...

A co do zestawu akkusa - no nie wiem , w tej cenie można kupić używane monitorki na tych usherach.

Skomentuj

Jednak ja proponował bym mimo wszystko zlecić/wykonać obudowy i w zasadzie tylko włożyć gotowe podzespoły:
                                      http://www.loudspeakersho...22c-p-1845.html
                                      skrzynki mozna kupic w polinku - jak komus zalezy na czasie to dobre rozwiazanie

Zamieszczone przez raffal81
                                      Znalazlem jeszcze cos takiego :

http://www.allegro.pl/ite..._rewelacja.html

Co sadzicie o tej firmie warto sie interesowac ?
                                      czemu zawsze szukacie duzych kolumn wsrod najtanszych producentow? :???:
                                      za taka kase to bym wolal zrobic DIY i bym sie nie martwil ze mi to nie zagra...

[ Dodano: 2009-04-08, 11:44 ]
                                      Co do tweetera, to wcale nie jest gorszy od GDWK 10/80/14,8 ze siest, moim zdaniem dużo ciekawszy.
                                      przemku, skoro tego ushera porownujesz do tonsila to znaczy ze nie najlepiej z nim :|

Zamieszczone przez takero
                                      Tylko pytanie jak z dostępnością tonsila,a z tym wiadomo - bywa różnie...
                                      podobno juz normalnie sprzedaja

Skomentuj

Pawel te kolumny maja byc dla mojego znajomwego, i tez wyglad tutaj ma znaczenie, tym bardziej ze dla mnie zrobienie zestawu 5.1 jest bardzo trudne ze wzgledu na to ze nie mam pomieszczenia a tym bardziej narzedzi by moc takie cos wykonac, nie mowiac juz o czasie poswieconym na ta cala konstrukcje.

Ja wiem ze DIY to najlepsze rozwiazanie, sam mam konstrukcje 2.1 DIY i wiem ile czasu na nia poswiecilem co prawda efekt jaki uzyskalem zadowolil mnie w 100%, ale w tym przypadku niestety musze posluzyc sie kupnem.

Kolega teraz zapoznaje sie z tajnikami AUDIO, podsunelem mu troche informacji na ten temat wiec bedzie potrafil bardziej sprecyzowac na czym mu zalezy na jakie kompromisy moze pojsc :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X