Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana GDN 20/80/2 na ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana GDN 20/80/2 na ???

Witam jak w temacie, chce zamienic tego GDN,a na cos lepszego.

GDN jest napedzany wzmacniaczem IRKA 150, poniewaz GDN 20/80/2 jest glosnikiem 8 Ohm pomyslalem by wymienic go na jakiegos 4Ohm i wykorzystac ten wzmacniacz IRKA :) bo mam wrazenie ze TEN GDN pozera go na sniadanie )

MDS08 ???

Myslicie ze sprawowal by sie dobrze ? pokoj jakies 10m2 wiec nie za duzy, slyszalem dobre opinie co do tego glosnika.

Uzywam SUBA do muzyki ale tez do kina, prosil bym o jakies porady jezeli nie MDS08 to moze jakis inny ciekawy glosnik.

Dziekuje i pozdrawiam

Zamieszczone przez raffal81
    Uzywam SUBA do muzyki ale tez do kina
    Jeśli sub głównie do muzyki to MDS08 będzie bardzo dobrym wyborem... Jeśli muza to czarne klimaty, więcej mięska itp to SLS10... Pokój jest mały więc 8" wystarczy... A jakie kolumny to wspomaga?

Skomentuj

Kolumny to VISATONY 170SC+SC10N

SLS10 nie wiem czy wzmacniacz to uciagnie )) WZMACNIACZ IRKA ma z tego co mi wiadomo ok 150w przy 4 Ohm :)) wiec liczmy ok 80W przy 8 Ohm i ten moj GDN to widac ze zjada go na dzien dobry dlatego szuakam czegos 4 Ohm zeby wykorzystac lepiej ten wzmacniacz :)

Muzyka w sumie rozna ale bardziej JAZZ, SOUL co do filmow to tez ale troche mniej, czy jestes w stanie mi opisac jakos brzmienie tego MDS08 i czy jest to BR czy ZAMKNIETA konstrukcja no i przede wszystkim jaka OBUDOWA :)) jestem teraz w pracy wiec za bardzo programami do obliczen nie moge sie bawic ))

Skomentuj

Wzmacniacz Irka przy 8R ma około 100w, a to za mało do SLSa 10, który przy okazji nie jest zbyt rewelacyjnym głosnikiem i szczególnie w 10mkw gdzie poradzi sobie 8 cali peerlessa nie polecam.
        MDS 08, może coś z Ushera ?

Skomentuj

Z Usherami nigdy nie mialem do czynienia, no moj pokoj te 10m2 to nie jest za duzo, chcialem wykorzystac ten wzmacniacz przy 4 Ohm wiadomo wiecej mocy, GDN mimo wszystko jest dobrym glosnikiem ale jak pisalem wyzej mam wrazenie ze sie dlawi jak sie da mu wiecej mocy, tym bardziej ze jest to 8 Ohm glosnik, zastanawialem sie nad tym MDS08 tylko nie wiem w jaki sposob on gra tz jego barwa czy jest on twardy taki jak GDN czy bardziej soczysty :))))

10" glosnika raczej nie znajde chyba by zadowolil sie tym wzmacniaczem i przy tym posiadal dobra kontrole przy glosniejszym graniu.

No i wiadomo ze skrzynki 100l w tak malym pokoju miec nie moge chyba ze bede uzywal jej jako stolika )

Skomentuj

SLS10 nie wiem czy wzmacniacz to uciagnie
            sorki, zapomniałem że on ma 8ohm :wink:

Skomentuj

To juz nie chodzi konkretnie o MOC zeby kruszyc sciany, lecz szukam lepszej jakosci, przeskakujac z GDN na cos lepszego, granice wyznacza tutaj wzmacniacz, no i oczywiscie nie proponujcie glosnikow za 1 tys zl )) 300zl-400zl mysle ze takowy zadowolil by moje gusta, mimo wszystko sklaniam sie caly czas ku temu MDS08 ale widze ze w wiekszosci wypadkow montuja go w smaochodach, jak ma sie to do stosowania w DOMU?

Jezeli ktos mogl by go porownac z GDN 20/80/2 to jakie sa przeede wszystkim roznice? Miekszy twardszy ? soczysty

oczywiscie zmiana obudowy bedzie konieczne w kazdym wypadku, bo mam i tak zamiar zmienic troche ksztalty itp, wiec prosze nie sugerowac sie objetoscia obudowy w jakiej pracuje GDN

Skomentuj

Mam 2x MDS08 w zamkniętej w samochodzie - (sub jest opisany niedawno we własnych konstrukcjach). Słucham dużo jazz-u, funk-a i uważam. że sprawuje się znakomici. Wiele osób na forum, powie Ci, że w zamkniętej się marnuje, ale według mnie do takiej muzyki tylko w zamkniętej. Zróżnicowanie basu szybkość na bardzo wysokim poziomie.
                Zawsze możesz zrobić większą obudowę, zamiast 15l do zamkniętej, 22l br. i możesz poeksperymentować zatykając otwór i wsadzając 7 l but. z wodą. Wybierzesz jaki dźwięk bardziej Ci odpowiada i jak okaże się, że w zamkniętej to na stałe włożysz worek z piaskiem. :smile:

Skomentuj

tutaj ciężko porównywać brzmienie w samochodzie z tym w domu, niestety w domu w closed, nawet w 10mkw będzie cieniutko z dołem... Tylko br :)
                  Choć eksperymenty wskazane.

Skomentuj

Najwazniejsze pytanie to takie czy OPLACA sie zmienic GDN 20/80/2 na tego MDS08 ?

Bo jezeli roznica bedzie kosmetyczna to nie wiem czy jest sens zmiany glosnika :)

Podejzewam ze ten GDN mogl by jeszcze lepiej zagrac na mocniejszym wzmaku, czasami lubie sobie zrobic glosniej, i wtedy GDN widac ze nie pracuje tak jak powinien, mysle ze ten MDS08 przy 4 Ohm powinien mimo wszystko na tym wzmaku ktory mam zagrac glosniej acz kolwiek nie zalezy mi na tym az tak bardzo raczej na jakosci i na zejsciu, temu GDN brakuje zejscia mimo wszystko, wiem ze to tylko 8" glosnik w cenie ok 100 zl wiec nie ma co sie spodzwiewac cudow ale mimo wszystko brakuje troche tego dolu bynajmniej takie jest moje wrazenie.

Czy ten MDS jest w stanie zejsc nizej ??? od TONSILA ?

Skomentuj

Może ktoś z forum, z Twoich okolic ma w samochodzie MDS-a i mógłby do Ciebie wpaść na krótki odsłuch, to się przekonasz na własne uszy, jak gra.
                      Według mnie, zejście ma lepsze niż GDN20/80/2.

Skomentuj

Pamietam ze jesszcze HERTZ byly swego czasu popularne na FORACH, ludzie zachwalali :)

Jezeli chodzi o MDS08 to oczywiscie bedzie to konstrukcja BR, jestem zwolennikiem takowych ) chociaz mimo ze dobrze radzi sobie w CLOSED :)))

Teraz mam dylemat bo MDS08 kosztuje te 300zl jest to jednak wydatek :) mam nadzieje ze nie bede zalowal ze zmienilem tego GDN na niego :)

No chyba ze jeszcze cos z rodziny HERTZ albo 2xMDS08 Br :) no ale ten wzmacniacz :)

A moze jakis TIW Visatona ??? mozna je gdzies jeszcze dostac ?

Skomentuj

Mogę Ci tanio sprzedać 2 Hertz-e ES200 (280 zł. z przesyłką) prawie nie używane - gwarancja do lipca. Wymieniłem, bo słabo grały na niskich poziomach głośności.

Skomentuj

Kaprint dzieki wielkie za propozycje, mimo wszystko caly czas jesten sklonny kupic tego MDS08, jeszcze ciekawa dla mnie alternatywa byl by wlasnie TIW 200, za pewne minie troche czasu zanim sie zdecyduje :)

Skomentuj

MDS to ze 2 klasy lepszy niż tonsil głosnik, tonsil gra jednostajnie dość, nudno i bez zróżnicowania, a barwa jest taka sobie, zupełne przeciwieństwo MDSa :)

Skomentuj

Takero :P to dlaczego odrazu tego nie napisales :P o taka odpowiedz mi chodzilo czyli oplaca sie zmienic, napisz mi tylko czy jest on wstanie zagrac glosniej od tego gdn na tym panelu irka 150w/4 Ohm :) i czy potrafi tez nizej zejsc ? :)) jak sadzisz MISTRZU :)

Skomentuj

Seas L22rn4x/p może być ciekawą opcją jeśli te 4 ohm nie sa jedynym priorytetem. W 35 litrach BR schodzi do 35Hz a kosztuje 320 zł. jako użytkownik L28rnx/p mogę Ci szczerze polecić tą serię głośników, tym bardziej, że model o którym piszę jest przeznaczony właśnie do małych subów.

Skomentuj

czy jest on wstanie zagrac glosniej od tego gdn na tym panelu irka 150w/4 Ohm :) i czy potrafi tez nizej zejsc ? :) )
                                    głośniej ? różnicy ogromnej nie będzie, ale głosnik dostanie półtora raza ponad więcej mocy więc kto wie
                                    Czy niżej , subiektywnie tak, bo ma inny charakter nieco od tonsila.

Skomentuj

Wiec Takero Ty bys zmienil ? :))) tego Tonsila ? na MDS08 ? :)))

A powiedzcie mi jeszcze czy taki np TIW200 Visatona ? jest to jakas alternatywa ? :))

mor den siur

Co do tego SEASA musze go obejzec i przeczytac jakis artykul lub konstrukcje ujzec :)
                                      Sprawdzi sie

Skomentuj

Wiec Takero Ty bys zmienil ? :) )) tego Tonsila ? na MDS08 ? :) ))
                                        zdecydowanie :)
                                        A powiedzcie mi jeszcze czy taki np TIW200 Visatona ? jest to jakas alternatywa ? :) )
                                        2 razy droższa , o ile mnie pamięć nie myli,alternatywa :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X