Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] budowa glosnikow kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tomq88 Twoje odpowiedzi powinno się cytować w podobnych tematach. :wink:

mindj dostałeś kilka propozycji na "ciekawe" zestawy, tak więc dalsze drążenie mija się z celem. Sądzę, że temat nieuchronnie dąży do zakończenia. :wink:

Skomentuj

mindj, napisz nam na co sie decydujesz (stx gotowce ze sklepu, kino na stx+ pj, kino na arn +pj, a moze cos innego?).

wiecie jak sie spusje stx 14-100-8 + stx pj, jest wart swej ceny, czy nie?
      Bardzo wiele osob poleca ten zestaw na poczatke, bo ma dobry stosunek jakosci do ceny. Podobnie z arn, tylko ze w przypadku arn masz wiecej basu, a gorsze srednie tony, a w przypadku stx masz lepsze srednie tony, znalazem o nich taka opinie (z dzialu "wlasne.."):
      Brzmienie:
      - bas: Huh :) Jak na obudowę zamkniętą i taki malutki głośniczek to naprawdę zaskakujący. Może nie grzeszy niskością (efektywnie ~50Hz, na ucho), ale za to jest bardzo szybki, nie przeciąga, nie muli.
      - srednie: podobnie jak w tesli ARN150, a śmiem nawet powiedzieć, że może minimalnie bardziej wyraźne, ale to już może wrażenie.

Zawsze mozna poprosic autorow danych konstrukcji zeby opisali ci dokladnie bas i srednie tony , bedzie ci latwiej podjac decyzjie (chyba ze juz zdecydowas :mrgreen: )

Skomentuj

Brzmienie:
        - bas: Huh :) Jak na obudowę zamkniętą i taki malutki głośniczek to naprawdę zaskakujący. Może nie grzeszy niskością (efektywnie ~50Hz, na ucho), ale za to jest bardzo szybki, nie przeciąga, nie muli.
        - srednie: podobnie jak w tesli ARN150, a śmiem nawet powiedzieć, że może minimalnie bardziej wyraźne, ale to już może wrażenie.
        To jest opis o stxie 14-50-4-SS a nie 14-100-8-SCX...

Skomentuj

Chyba jednak sie zdecyduje samemu stopniowo zrobic wlasne kino domowe, wiec mam prosbe doradzcie jakie zrobic glosniki w niskiej cenie i znosniej jakosci dzwieku. Troche sie juz dowiedzialem ze nie jest to tani sport wiec jakie jest optymalne minimum na zbudowanie 2 kolumn 2 satelitek centrala? Co do suba to moze kiedys jak mnie nie bedzie bas zadowalal a jak nie to go sobie daruje :smile:

Skomentuj

doradzcie jakie zrobic glosniki w niskiej cenie
            Wiele osob juz podrzucilo pomysly, moze ktos dozuci jescze cos...

Za 500zł to proponuję 5 x samochodowa 16 tesli - arx 160 coś tam , zagra w małym monitorku, cenowo wychodzi jak arz tyle że jest mniejszy, ma mniejszy spl, ale za to gra bardziej nautralnie bez żadnego filtrowania.

ja mam 14scx + pj i gra fajnie.
            Wykożystując stare szafy zrobisz bardziej niż znośne kino na szerokopasmowych głosnikach: ARZ, VISATON lub budżetowa beyma. Odrobina szpachli samochodwej, drewnowkrętów, najtańszego forniru, butaprenu (lub lepeij zainwetować w "moment" Henkla) i lakieru (n.p. domalux za dwadzieścia kilka złotych). Z 600zł powinno zostaż n.p. na kolę lub inny napój.

lub tesla arn 150 + stx pj

Skomentuj

5 x JVC - małe, tanie i wysoki SPL :P
              do tego coś taniego do napędzenia i nie za dużego - może stx 22 ?
              zupełnie przypadkowo mam taki zestaw do sprzedania

Skomentuj

Juz sie chyba zdecydowalem na:
                Tesla ARN 150-05/8 + GDWK-10-200-8-PJ

A teraz prośba do was, czy mozna zrobic z tych 2 głośników kolumne i na podstawie tych głośników dam rade zmontować kino domowe?

Skomentuj

wolałbym pójść w stronę STXa 14 SCX, nie wiem po co pchać się w coraz trudniej dostępne i coraz droższe ARNy 150...

Skomentuj

Skoro tak uwazasz to moze byc scx zamiast arn, wiec jak taki zestawik stx + scx by wygladal i jaka mniej wiecej byla by cena zestawu 5,0?

Skomentuj

Zamieszczone przez mindj
                      Skoro tak uwazasz to moze byc scx zamiast arn, wiec jak taki zestawik stx + scx by wygladal i jaka mniej wiecej byla by cena zestawu 5,0?
                      Aż brzydkie słowa się cisną na język...
                      A co ja pisałem jakieś 10 postów temu ?! :|

Skomentuj

Wiem pisales mi o tym ale jak radziliscie doczytalem, doinformowalem sie, przemyslalem sprawe i poslucham waszych rad. Wiec jesli mozna prosic to poprosilbym o projekt wykonania takich glosnikow, a ze jestem nowicjuszem w diy i beda to moje pierwsze kolumny to chcialbym wiedziec krok po kroku jak to zrobic. I taki wstepny kosztorys by sie tez przydal.

Skomentuj

Zamieszczone przez mindj
                          Wiem pisales mi o tym ale jak radziliscie doczytalem, doinformowalem sie, przemyslalem sprawe i poslucham waszych rad. Wiec jesli mozna prosic to poprosilbym o projekt wykonania takich glosnikow, a ze jestem nowicjuszem w diy i beda to moje pierwsze kolumny to chcialbym wiedziec krok po kroku jak to zrobic. I taki wstepny kosztorys by sie tez przydal.
                          Ty nawet teraz nie czytasz co do Ciebie piszę. Jestem pewien że nie chciało Ci się spojrzeć stronę wcześniej co napisałem, inaczej znałbyś kosztorys... No nóz się w kieszeni otwiera...

Zamieszczone przez Takero
                          Zamieszczone przez mindj
                          Wiec mam takie pytanie, dało by sie zrobic taki zestawik http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb ponize 500zl czy nie?
                          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                          +
                          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2
                          to 65zł

zwrotnica:

to ze 30 parę zł przy budżetowym wykonaniu , co razem z terminalem i wewnętrznymi kablami oraz br niech da 40zł

Robiąc monitorki wyjdzie Ci około 15zł za wiór 16mm

Bez wykończenia wychodzi 120zł na kolumnę nie biorąc pod uwagę masy pierdół. Jak doliczysz wysyłki, papiery ścierne, kleje , wkręty to z 600zł zrobi się 700zł.
                          Jak się uda to może nawet 700zł z wykończeniem jak poszukasz okazji.

Za 500zł to proponuję 5 x samochodowa 16 tesli - arx 160 coś tam , zagra w małym monitorku, cenowo wychodzi jak arz tyle że jest mniejszy, ma mniejszy spl, ale za to gra bardziej nautralnie bez żadnego filtrowania.
                          Dołożysz do tego suba na stxie jakimś 32 cm i mostku tda i będzie ciekawe kino.

Ale jeśli masz zamiar coś za 500zł zrobić, to lepiej sobie daruj i kup gotowe bo to po prostu niemożliwe.
                          To tak jakbyś napisał że radio samochodowe w sklepie kosztuje 300zł , to znaczy że można zrobić je w domu za 200- zupełny bezsens.

[ Dodano: 2009-04-09, 16:11 ]
                          Zamieszczone przez mindj
                          Mam jeszcze takie pytanie, ma ktos ten zestaw stx, albo wiecie jak sie spusje, jest wart swej ceny, czy nie?
                          ja mam 14scx + pj i gra fajnie.
                          Odezwij sie do mnie na PW to może zaproponuje Ci coś ciekawego :)

Skomentuj

Ok to mam kosztorys i zwrotnice, a co z projektem obudowy? Pisales ze masz takie kolumny, wiec moze masz gdzies jeszcze caly projekt ich wykonania?

Skomentuj

Ty przypadkiem nie chcesz zbyt wiele ? :P
                              Potem pewnie zapytasz czy nie mam desek pod ręką i chwili wolnego czasu
                              Wymiary mogą być dowolne, najważniejszy jest litraż i strojenie.
                              Te głośniki zagrają w około 10l . Pobaw się programem winisd.

Skomentuj

A jaki to jest problem samemu sobie zaprojektowac? http://www.stx.pl/wymiary/GDM-14-130-8-SC-wymiary.jpg widzisz ze najszerszy glosnik z twojego zestawu (stx 14) ma szerokosc 15 cm, ile dasz odleglosci do krawedzi to zalezy od ciebie. Dasz po 2 cm z kazdej strony wychodzi ci szerokosc kolumny 19. wysokosc kolumn robisz taka jaka ci pasuje. Jak ma stac na ziemi to otymalnie jest 95 -105 cm. Jak planujesz pod nie podstawki, albo tzw kolce to mozesz zrobic troche nizsze.

Otwor pod wysokotonwy zrobisz wedlug tego wymiaru http://www.stx.pl/wymiary/GDWK-10-200-8-PJ-WYMIARY.jpg

Otwor pod niskotonowy ma miec nieco ponacd 12 cm (dokladniej 121 mm) http://www.stx.pl/wymiary/GDN-14-100-8-SCX-wymiary.jpg

Otwor pod bass reflex tez sobie zaprojektujesz, zaleznie od tego gdzie i jakiej srednicy kupisz. Jesli kolumny maja stac blisko sciany to mozesz zrob BR z przodu, bo dajac go z tylu sciana bedzie ci odbijac bass i go kumulowac, bedzie wtedy glosnijeszy, ale moze byc tez taki "buczacy". Jesli nie beda staly przy samej scianie to umiejscowienie tunelu BR jest dowolne, przyjelo sie jednak ze nie powinien byc on centralnie za glosnikiem niskotonowym (moze byc za malao miejsca na dluga rurke).

To samo z otworem pod terminal, z tylu na dole, a wymiary zalezne od tego jaki terminal wstawisz. jak o czyms zapomnialem to pytaj :mrgreen:

Mozesz je zrobic z plyty mdf 18 mm (najlepiej, ale najdrozej wiec nie polecam). Tansza bedzie plyta wiorowa i mysle ze grubosc 16 mm wystarczy, w srodku mozesz dac jedna lub wiecej poprzecznych belek (kawalek grubszej listewki...) w celu wzmocnienia konstrukcji, by nia tak nie trzas bas, a na dole mozesz da jakies obciazenie (chocby przymocowany woreczek ze zwirkiem)

Jak napsial takero, komora na glosniki ma miec 10 litrow. na jakiej wysokosci dac przegrode ktora stworzy taka komore to policzysz sobie to dzielac 10 na [szerokosc frontu] * [szerokosc boku] w dm2 (przesun przecinek o jedno miejsce do przodu, np 19 cm = 1,9).

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  wolałbym pójść w stronę STXa 14 SCX, nie wiem po co pchać się w coraz trudniej dostępne i coraz droższe ARNy 150...
                                  czemu trudno dostepne? na astroniku maja ich cale mnóstwo, na tesli bedzie mial lepszy bas tym bardziej ze na pocztaku nie bedzie mial suba

Skomentuj

konradzik88, miałeś SCXa ? Porównywaleś je ? ;]

Skomentuj

nie mialem slyszalem w tamtym tygodniu u kolegi w bialym

Skomentuj

ja mam oba ;]
                                        basu mają porównywalnie, różnią się charakterem - scx jest szybszy i ma średnicę.
                                        A braku średnicy niczym nie nadrobisz.

[ Dodano: 2009-04-11, 17:10 ]
                                        tomq88, ależ kombinujesz :P

Skomentuj

takero, ale kombinujesz

W tych linkach co podalem sa wymiary by Pawel S. i fotodokumentacje.

http://rapidshare.com/fil...N___PJ.exe.html
                                          wymiary itp tutaj http://rapidshare.com/fil...RN_150___PJ.PDF

Ja myslalem ze kolega bedzie robil kolumny w potocznym rozumieniu tego slowa stad te moje wyliczenia.
                                          A jaki to jest problem samemu sobie zaprojektowac?
                                          Wolalem podac wędke niz rybe :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X