Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Speaker Workshop i z JIGiem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Speaker Workshop i z JIGiem

Witam

Problem mam następujący. Mam dwa komputery PC i na jednym komputerze SW pięknie działa, dobrze sie kalibruje JIG. Rezystancja szeregowa wynosi okolo 80 m omów. Nastepnie wyciągam karte muzyczna i przekładam do innego komputera i tutaj jest dno. Jig niby sie kalibruje ale rezystancja szeregowa wynosi --> -150m omów, różne wartości przybiera ale na minusie. A rezystor 8 omów tutaj jest około 7. Mam dwie karty muzyczne, sound blaster LIVE ct4670 i Yamahe xg ymf724e i tak jak pisałem w jednym komputerze te karty dobrze współpracuja, następnie przekładam do innego i już nie jest dobrze. Przekładałem rownież karty w kazdy slot PCI dalej nic. Może coś trzeba w BIOSie przestawić?

JIGa mierzyłem, kable przetestowałem wsio OK

Proszę o pomoc

Pozdrawiam Marek

Tak wyłacz karte muzyczną zintegrowaną.

Skomentuj

wylaczona :) Juz wszystko wyklaczylem w biosie nawet jakies game porty i cala reszte co wydaje sie miec cos zwiazanego z multimediami

Skomentuj

hardware hardwarem, ale imho sprawa dotyczy softu, gryzienia się sterów itd.

Skomentuj

Rezystancja szeregowa 80 czy 150mom jest bez znaczenia zreszta propgram nie mierzy jej dokladnie bo dokladnosc na niskich poziomach jest ograniczona przez szumy i offset karty muzycznej dlatego sa te wachania. Mozliwe ze inny komputer wprowadza wieksze zaklocenia moze pomiar RMAA by cos pokazal.

Rezystor do pomiaru impedancji jest tez bez znaczenia dopuki calosc dobrze mierzy rezystancje. Zmierz kilka rezystorow zeby sprawdzic jak dokladne sa pomiary.

Skomentuj

Czaruję...
          X