Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MILDTON 70 - potrzebnalekka pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MILDTON 70 - potrzebnalekka pomoc

Witam posiadam kolumny MILDTON 70. Bede musial wymienic w nich głosniki wysokotonowe i sredniotonowe i prosze o wskazanie stron gdzie dostepne sa głosniki do tych kolumn oraz czy sa dostepne rownież zwrotnice do tych kolumn. Dziekuje bardzo i pozdrawiam.

to co masz ?
    budy i niskotonowce ?

Skomentuj

Ogólnie mam całe kolumny ale w jednej i w drugiej sredniotonowce maja zniszczana membrane a wysokotonowce wogóle niegraja co dziwne krecąc potencjometrami na kolumnach nie ma zadnej reakcji w głosnikach.
      Takze niewiem co jest grane.
      Także mam budy, niskotonowce i zwrotnice.
      http://img16.imageshack.us/img16/4731/pic0001e.jpg
      http://img16.imageshack.us/my.php?image=pic0002pjk.jpg

Skomentuj

wykręć głośniki i zapytanie z dostępnością modeli napisz do tonsila.
        Ale jeśli 4 głośniki będą kosztowały więcej niż 100zł , a będą lepiej będzie rozejrzeć się za jakimiś alternatywami.

Skomentuj

No to jesli bede kosztowały wiecej niz 100zł , to prosiłbym o te najlepsze alternatywy, thx i pzdr.

Skomentuj

A co to za niskotonowiec, bo widzę że nie jest oryginalny.
            Swoją drogą zawsze mnie zastanawiało czy te potencjometry coś regulują. Nigdy mi się nie udało nic usłyszeć :mrgreen:

[ Dodano: 2009-04-10, 11:16 ]
            Zamieszczone przez marcdeside
            No to jesli bede kosztowały wiecej niz 100zł
            Kiedyś robiłem rozeznanie i komplet oryginalnych głośników kosztował nieco ponad 300zł na kolumnę. :evil:

Skomentuj

Wiesz głosniki niskotonowe z tego co wiem niebyły wymieniane także powinien byc oryginał czyli GDN25/60.
              Co do potencjometrow własnie czy ktos wie czy nimi idzie cos wyrególowac czy to pic.pzdr

Skomentuj

Hmm. Oryginalne niskotonowe mają lustrzaną kopułkę, taką jak średniotonowe. Do tego nie wydaje mi się możliwe żeby zawieszenie niskotonowego przetrwało tyle lat, a średniotonowego nie.

Skomentuj

regulują regulują , spokojnie :P

Wiesz głosniki niskotonowe z tego co wiem niebyły wymieniane także powinien byc oryginał czyli GDN25/60.
                  wyjmij głośniki to się dowiemy :P

Zamieszczone przez wafer
                  Kiedyś robiłem rozeznanie i komplet oryginalnych głośników kosztował nieco ponad 300zł na kolumnę. :evil:
                  chore ;]
                  Ja bym wrzucił jakieś używane pasujące tam 10/13 czy co tam siedzi, a na górę 9/40 / 9/80, cokolwiek by grało i tanie było, a w tzw międzyczasie zbierał kasę na nowe kolumny.

Skomentuj

Aha i nie zgadza się kolor membrany i jej kształt. Oryginalna ma jakby wałeczek dookoła, przy samym zawieszeniu.
                    Może ten był regenerowany?

Skomentuj

OK, jutro je rozkrece i zobacze coz za napisy widnieja na tych glosnikach. Prosze cały czas o alternatywy co do pozostałych glosników.

Skomentuj

marcdeside, jw, a jeśli to nie jest oryginał to w ogóle cokolwiek z tesli/tonsila żeby pasowało - nie ma sensu doinwestowywać tych kolumn. Ja bym zrobił je tak aby po prostu grały na tyle długo , na ile szybko uda Ci się zebrać fundusze na nowe kolumny.

Skomentuj

te kolumienki dostalem za free a narazie kolumienki mam własnej roboty takze mam na czym sluchac projekt jest na tym forum.
                          To może tak dla zabawy jakis pomysł na nowe obudowy do tych głosników dostep do materiałow mam ogromny takze prosze o pomysly na nowe obudowy.

Mój projekt: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12656

Skomentuj

marcdeside, wpierw zobacz co tam za głosniki siedzą to potem pomyślimy :P
                            tyle że w sumie to tam tylko niskotonowce działają, więc pewnie lepiej sprzedać całość jako "do regeneracji" i za te pieniądze kupić sobie coś do zabawy :)

Skomentuj

Moim zdaniem nie warto brać się za renowację tych Mildtonów, gdyż nie są to kolumny perspektywiczne biorąc pod uwagę brzmienie oryginałów. No chyba, że planujesz dłuższe ich użytkowanie przez kilka lat. Szkoda poprostu kasy na takie działanie.
                              Tak jak już wafer zauważył GDN nie ma oryginalnej membrany, bo ta miała fałd przy zawieszeniu, a Twoja nie ma, więc głośniki napewno były regenerowane. Średniotonowy GDM 10/60/2 lub /4 jest moim zdaniem słabym głośnikiem i nie ma sensu go nawet regenerować, a kopułka to o ile mnie pamięć nie myli GDWK 9/80/5 z charakterystyczną nakładką też nie jest rewelacją w żadnym wypadku. Nawet pomimo tego, że wymiana membran w średniakach i wymiana membranki w GDWK nie będzie zbyt kosztowna, to bym to sobie odpuścił. Wymiana tych głośników na inne typy miała by sens tylko wówczas, gdyby Twoje przerobione GDNy grałyby na dobrym jakościowo poziomie. Musiałbyś zmierzyć parametry TS tych GDNów i posłuchać jak grają by ocenić czy w ogóle warto na nich coś robić. Wtedy dopiero można się zastanowić nad doborem średniaka i wysokotonowca do ewentualnej nowej konstrukcji w nowej obudowie.

Skomentuj

No i rozkręcilem te kolumienke i zrobilem fotke tego głosnika niskotonowego i oto ono:
                                http://img218.imageshack.us/my.php?image=pic0003o.jpg

Skomentuj

No i rozkręcilem te kolumienke i zrobilem fotke tego głosnika niskotonowego i oto ono:
                                  http://img218.imageshack....ge=pic0003o.jpg
                                  Jeden z najgorszych głośników jakie można kupić... Chińszczyzna jakich mało :wink: Nowy taki głośnik kosztuje 28zł, cena tego czegoś mówi sama za siebie :wink:

Skomentuj

Thx za info. Czyli wiem ze niewarto wymieniac reszty glosników. pzdr.

Skomentuj

tak myślałem - niczego nie wymontowuj , zrób ładne foty całości i na allegro :P
                                      przynajmniej teraz nie będziesz miał wyrzutów :P

Skomentuj

Czaruję...
                                      X