Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestawy 5.1 z "małymi" kolumnami

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestawy 5.1 z "małymi" kolumnami

witam

okolo dwa lata temu zdecydowalem sie kupic kolumny Altusy 200 ktore sluza mi do tej pory.
    niedawno pomyslalem sobie ze moze by jakos rozbudowac zestaw i dolozyc glosnik centralny + satelitki, tak aby moc sie cieszyc efektem przestrzennym przy ogladaniu filmow.
    poszukalem troche w sieci i to co znalazlem to masa negatywnych opinii na temat kultowych Altusow (jak ja moglem je wtedy kupic ;-)).
    zrezygnowalem z tego pomyslu i zaczalem sie rozgladac za jakims zestawem kolumn 5.1 lub 5.0 do 2000zl.
    rynek jest zasypany ogromem modeli, z ktorych jak zawsze w takim przypadku ciezko cos konkretnego wybrac.
    z poczatku nastawilem sie na zestaw 5.0 z duzymi kolumnami frontowymi, ale po pewnym czasie zaczalem sie zastanawiac czy moze lepiej zakupic zestaw 5.1 z konkretnym subwooferem i piecioma malymi satelitkami.
    nie mam duzego dodsiwadczenia jesli chodzi o odsluch sprzetu, ale zdarzylo mi sie byc w kilku mieszkaniach gdzie gral sprzet w postaci subwoofera i pieciu stelitek i jakosc dzwieku byla znacznie lepsza od moich Altusow.
    wertujac troche internet dowiedzialem sie ze Altusy to projekt sprzed 25 lat ktory od tamtej pory nie byl w znaczacy sposob usprawniany, ze zwrotnica jest zle zaprojektowana, sam glosnik jest starej konstrukcji itp.

ale przechodzac do meritum sprawy: jakie jest Wasze zdanie na temat zestawow z subwooferem i "małymi" satelitkami? czy warto w to inwestowac?
    co rzeczywiscie przemawia za zestawami z duzymi dwu/trojdroznymi kolumnami frontowymi?

bede wdzieczny za wszelka pomoc.

pozdrawiam
    pawel

Temat wałkowany na okrągło, przeczytaj i wybierz coś dla siebie i wtedy pytaj czy to dobry wybór.
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14837
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...3c831c8c78ec2a
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14891
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14898

Skomentuj

Zależy jakiej muzyki słuchasz ale mały głośnik tez potrafi dobrze zagrać :) Ja ze swoich 15 AKX jestem bardzo zadowolony i przy normalnym słuchaniu muzyki wystarczają mi bez suba. Co do kosztów to jeśli chcesz kupić przyzwoity zestaw to 2 tysie ledwo starcza na przyzwoity subwoofer.

Skomentuj

ale przechodzac do meritum sprawy: jakie jest Wasze zdanie na temat zestawow z subwooferem i "małymi" satelitkami? czy warto w to inwestowac?
        osobiscie nie przemawiaja do mnie satelitki, bo za cene podstawek do nich moza dolozyc materialu (plyta mdf/wiorowa + wykonczenie) i zrobic koluny, ktore IMHO prezentuja sie okazalej. Za malymi satelitkami (zwanymi tez "monitorami") jest fakt ze zajmuja malo miejsca, wiec tylko z braku takowego w pokoju bym sie na nie decydowal. Ale coz, sa gusta i gusciki.
        W subwoofer zawsze warto inwestowac bo bardzo duza czesc dzwieku kinowego to wlasnie bass, a w szczegolnoci "niskie zejscie" (gleboki, miesisty bas). To wlasnie on wgniata w fotel podczas wybuchow, uderzen itp. Towarzyszy takze w chili napiecia budujac nastroj.
        Zrezygnowac z niego mozna jedynie gdy nasze kolumny beda dysponowaly odpowiednim basikiem, wiec trzeba sie zastawowic jaki ksztalt ma miec to kino. Jesli uznasz ze poczatkowo bez suba to tylko i wylacznie kolumny, z monitorkow cieze wycisnac wiekszy bas, nie mowiac o tym ze ewentualne 3 glosniki to raczej kwalifikuja sie do kolumn stojacych.

co rzeczywiscie przemawia za zestawami z duzymi dwu/trojdroznymi kolumnami frontowymi?
        To ze beda dobre do stereo (sluchania muzyki), ladnie wygladaja, dobzre dobrane zastapia suba (to zalezy od naszych wymagan). Wada jest zwykle wysoka cena. O ile mozna poszalec robiac tylko dwie kolumny do stereo o tyle robiac 5 + subwoofer to przetrzebiloby nasza kieszen niemilosciernie (ale to tym razem zalezy od glebokosci naszej kieszeni).
        KD, jak juz bylo wielokrotnie wspominane musi byc robione na identycznych kolumnach, wiec musisz przemyslec jakie zmieszcza sie w twoim budzecie.

Pozatym jak napisal kolega wyzej - czytac, czytac, czytac. tematow z kinami ostatnio nam dostatek :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek1984
          Co do kosztów to jeśli chcesz kupić przyzwoity zestaw to 2 tysie ledwo starcza na przyzwoity subwoofer.
          Eee przesadzasz, biorąc np. suba z twojego podpisu który do kina jest bardzo dobry to koszt jest znacznie mniejszy, SLS 290zł, panel Irka 150/8R 300zł, cała reszta niech wyjdzie 200zł i jest razem 800zł to dużo mniej niż 2kzł.

Skomentuj

Tylko ze wtedy zostaje 250 zl na satelitke... czyli niesmiertelne stxy. Wiec albo tanszy sub, albo takie kolumienki

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
              Co do kosztów to jeśli chcesz kupić przyzwoity zestaw to 2 tysie ledwo starcza na przyzwoity subwoofer.
              Eee przesadzasz, biorąc np. suba z twojego podpisu który do kina jest bardzo dobry to koszt jest znacznie mniejszy, SLS 290zł, panel Irka 150/8R 300zł, cała reszta niech wyjdzie 200zł i jest razem 800zł to dużo mniej niż 2kzł.
              Wydaje mi się, że autor tematu chce kupić gotowca a gotowiec w stylu tego slsa pewnie kolo 2 tysi będzie kosztował

Skomentuj

Wydaje mi się, że autor tematu chce kupić gotowca a gotowiec w stylu tego slsa pewnie kolo 2 tysi będzie kosztował
                No tak, ale żeby tak zrobić to trzeba mieć kasy pod dostatkiem, można też kupić jakieś diy z allegro.

Skomentuj

za te pieniadze mozna bylo kupic kino mivoca + amplituner
                  szkoda tylko ze juz nie sprzedaja mivocow :|

Skomentuj

hej

rzeczywiscie bardziej chodzi mi o kupno gotowego zestawu, chociaz wcale nie wykluczam zrobienia czegos wlasnego, zwlaszcza ze nie mam dwoch lewych rak jesli chodzi o majsterkowanie :>
                    moje obawy co do samodzielnego wykonania spowodowane sa tym, ze jesli cos nie wyjdzie to troche kasy pojdzie do kosza, a tego chcialbym uniknac. pomysle jeszcze nad tym. na razie troche czytam w sieci i probuje znalezc odpowiedz na najwazniejsze pytanie - czego tak wlasciwie od sprzetu oczekuje.
                    z kina domowego bede korzystal sporadycznie (kilka filmow w miesiacu), a muzyki slucham codziennie. do tego aktualnie moj pokoj nie jest idealnie przystosowany do prawidlowego rozstawienia glosnikow w systemie kina domowego. to wszystko sprawia, ze chyba na chwile obecna zamienie moje Altusy na jakies lepsze kolumienki, ktore w przyszlosci beda mogly stac sie kolumnami frontowymi.

co myslicie o ponizszych kolumienkach?
                    wharfedale-vardus-vr300l
                    wharfedale-vardus-vr400

czy poprawa jakosci dzwieku w stosunku do Altusow 200 bedzie zauwazalna/warta zainwestowania?

muzyki slucham bardzo roznej. wzmacniacz jaki posiadam to Kenwood KR-A4040

pozdrawiam
                    pawel

Skomentuj

Czaruję...
                    X