Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w projekcie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w projekcie

Witam

chciałbym poprawić zwrotnice, które są dołączone do zestawu głośnikowego (car audio) Morel Tempo 6, zwrotnice, które dostarczył producent sa "uniwersalne" i po 6db/oct, poza tym złozone na tandetnych elementach

wprowadziłem dane głośników do xover 3 pro i wyrysował mi charakterystyki na podstawie parametrów TS, ustalając podział na wartościach jakie ma oryginalna zwrotnica powstaje dziura w srednicy dla ok 5kHz (co słychać), dodając sam korektor impedancji dziura zmienia sie w mały dołek na charakterystyce, chciałbym jednak wysokotonowy filtrować 12db/oct ze względów bezpieczeństwa

oryginalna zwrotnica

symulowana zwrotnica

bardzo prosiłbym o poradę i ewentualne uwagi :wink: wiem, że bez pomiarów nie będzie to najlepszym rozwiązaniem, ale chodzi o poprawienie tragedii

pozdrawiam

[ Dodano: 2009-04-13, 10:24 ]
    nikt nie pomoże ?

michal_j, na poczatku wywal x-overa :!: ten probram nawet nie uwzglednia impedancji glosnika!
    Zamieszczone przez michal_j
    chciałbym jednak wysokotonowy filtrować 12db/oct ze względów bezpieczeństwa
    wiem dobrze o tym bo wlasnie dostalem te morele do naprawy
    na poczatek bym dal 4,7uF + 0,15mH
    ale to tak na oko i zeby to dobrze zagralo jednak potrzebne beda pomiary

Skomentuj

michal_j, na poczatku wywal x-overa ten probram nawet nie uwzglednia impedancji glosnika!
      hmm czy na pewno tak jest ? nawet w opcjach zaznaczałem czy ma liczyc na podstawie impedancji znamionowej głośnika czy rezystancji dla prądu stałego ..

jeśli nie tym to jakim programem liczyć ?

wiem dobrze o tym bo wlasnie dostalem te morele do naprawy
      na poczatek bym dal 4,7uF + 0,15mH
      ale to tak na oko i zeby to dobrze zagralo jednak potrzebne beda pomiary
      tak właśnie chciałem zrobić :) dziękuję za potwierdzenie słuszności zamiarów, a co do pomiarów to jednak będe musiał obejść sie bez nich

pozdrawiam

Skomentuj

nawet w opcjach zaznaczałem czy ma liczyc na podstawie impedancji znamionowej głośnika czy rezystancji dla prądu stałego ..
        a widziales kiedys wykres impedancji glosnika?

jeśli nie tym to jakim programem liczyć ?
        bez pomiarow glosnikow sie nie da :P

tak właśnie chciałem zrobić
        cos nie widac po tych zdjeciah :lol:

Skomentuj

a widziales kiedys wykres impedancji glosnika?
          chodzi o wykres impedancji w funkcji częstotliwości ? charakterystyka będzie zróżnicowana ze względu na indukcyjność zawartą w module impedancji co za tym idzie jej wartośc będzie różna przy różnych częstotliwościach ?

rozumiem, że ten xover3 liczy wartości jakby głośnik był rezystorem ?

bez pomiarow glosnikow sie nie da :P
          rozumiem, że pomiary musiałyby być wykonane w samochodzie przy ustawieniu głośników dokładnie takim w jakim będą pracowały na stałe ?

cos nie widac po tych zdjeciah :lol:
          bo to pierwsza wersja tej modyfikacji, później zrobiłem tak, aby woofer (6db/oct) był cięty chyba na 1550Hz czyli 0,4mH i tweeter (12db/oct) 4,7uF + 0,33mH - tak wychodziło z xover3 (filtr chebychev'a - wtedy charakterystyka najładniej sie układała), nie chciałem zbytnio modyfikować częstotliwości cięcia więc nieznacznie zmieniłem to co zastosował producent (wiem, że pewien człowiek jeździł i dobierał te elementy na ucho i stwierdził, że dla woofera nie ma sensu nic zmieniać i wystarczy tylko obnizyć częstotliwość cięcia tweetera - stosował 4,7uF przy filtrze 6db/oct co daje zbliżoną wartośc, w xover pro, do tego 4,7uF + 0,33mH i 12db/oct)

mam jeszcze pytanko, do takich głośników jakie grubości drutów zalecasz do cewek ? (nie wiem czy przy takich mocach stosować druty grubsze niż 1 mm ?

mam drut 1,6 mm, chciałbym nim nawinąć cewki samodzielnie (mam dostep do laboratoryjnego mostka RLC wysokiej klasy) czy będzie to strzelanie do muchy z armaty ?

jeśli chodzi o kondensatory to dla tweetera będzie to mundorf, w korektorze impedancji jantzen cross-cap i rezystory superes (Polink)

pozdrawiam

Skomentuj

chodzi o wykres impedancji w funkcji częstotliwości ? charakterystyka będzie zróżnicowana ze względu na indukcyjność zawartą w module impedancji co za tym idzie jej wartośc będzie różna przy różnych częstotliwościach ?

rozumiem, że ten xover3 liczy wartości jakby głośnik był rezystorem ?
            dokladnie :!: i dlatego zadne kalkulatory nie beda skuteczne bo one licza zwrotnice dla idealnego glosnika - czyli rezystora :lol:

rozumiem, że pomiary musiałyby być wykonane w samochodzie przy ustawieniu głośników dokładnie takim w jakim będą pracowały na stałe ?
            zeby bylo idealnie to tak. ale jak chcesz go zabezpieczyc tylko elektrycznie to wystarcza w domu

mam jeszcze pytanko, do takich głośników jakie grubości drutów zalecasz do cewek ? (nie wiem czy przy takich mocach stosować druty grubsze niż 1 mm ?
            ja stosuje conajmniej 0,8mm na woofery i 0,5mm na tweeterek.
            jak zobaczysz fabryczne zwrotnice to tam sa jeszcze ciensze druty na woofery i jakos to gra.
            ja mam od kilku lat 0,8mm na ARNach i nawet jak dostaja 80W to nic sie nie dzieje

mam drut 1,6 mm, chciałbym nim nawinąć cewki samodzielnie (mam dostep do laboratoryjnego mostka RLC wysokiej klasy) czy będzie to strzelanie do muchy z armaty ?
            jak masz czas to nawijaj (takim drutem bedzie ciezko)
            ale roznicy raczej nie uslyszysz

jeśli chodzi o kondensatory to dla tweetera będzie to mundorf, w korektorze impedancji jantzen cross-cap i rezystory superes (Polink)
            tutaj tez wielkiej roznicy nie uslyszysz :P
            roznica jest slyszalna dla kazdego miedzy elektrolitem a dowolnym foliowym
            ale pomiedzy poszczegolnymi foliowymi roznice wychwycic jest naprawde ciezko

duzo lepszy efekt da poprawnie zaprojektowana zwrotnica niz drogie kondensatory. mialem tego przyklad przy glosnikach z PROA (A16WG + D20NC)

Skomentuj

dokladnie i dlatego zadne kalkulatory nie beda skuteczne bo one licza zwrotnice dla idealnego glosnika - czyli rezystora
              ehhh no nic będę składał tego jiga i kupię mikrofon, aż tak droga ta aparatura nie jest ..

zeby bylo idealnie to tak. ale jak chcesz go zabezpieczyc tylko elektrycznie to wystarcza w domu
              jeśli już zbuduję aparaturę to zrobię to najlepiej jak będzie możliwe :)

ja stosuje conajmniej 0,8mm na woofery i 0,5mm na tweeterek.
              jak zobaczysz fabryczne zwrotnice to tam sa jeszcze ciensze druty na woofery i jakos to gra. ja mam od kilku lat 0,8mm na ARNach i nawet jak dostaja 80W to nic sie nie dzieje jak masz czas to nawijaj (takim drutem bedzie ciezko) ale roznicy raczej nie uslyszysz
              nawinąłem już, ale ta cewka jest poprostu potężna i waży niemało a to przecież 0,4mH

tutaj tez wielkiej roznicy nie uslyszysz
              roznica jest slyszalna dla kazdego miedzy elektrolitem a dowolnym foliowym
              ale pomiedzy poszczegolnymi foliowymi roznice wychwycic jest naprawde ciezko

duzo lepszy efekt da poprawnie zaprojektowana zwrotnica niz drogie kondensatory. mialem tego przyklad przy glosnikach z PROA (A16WG + D20NC)
              chciałem zasięgnąć rady w tej sprawie, dziękuję za rozjasnienie myślę jednak, że zastosowanie jantzenów standart nie będzie przesadą ?

pozdrawiam

Skomentuj

myślę jednak, że zastosowanie jantzenów standart nie będzie przesadą ?
                nie. tu roznica jest mala w cenie ale jest logiczne uzasadnienie ich wyboru - miedziane wyprowadzenia :lol:

Skomentuj

robiłem na nich wzmaki lampowe i moim zdaniem grały dużo lepiej niż zwykłe foliowe :smile:

a tutaj fotka :) http://iem.pw.edu.pl/~jarkowsm/all.jpg[img]a tutaj fotka[/img]

[ Dodano: 2009-04-23, 18:18 ]
                  Witam

pierwszy etap prac zakończony - jig działa teraz muszę w tej obudowie zmieścić preamp i baterię ...

płytke projektuje sam w eagle, kondensatorki będa tantale (rozmiary) i ogólnie elementy dobrej jakości, zamieszczę fotografie z budowy

miałem problemy z kalibracją, ale poradziłem już sobie :)

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                  X