Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bardzo mały subwoofer - małe pytanko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo mały subwoofer - małe pytanko

Witam
    Zamierzam zrobić sobie mały subwoofer do samochodu. Będzie on umieszczony pod siedzeniem pasażera (bagażnik odpada, ponieważ często mam zapakowane auto i potrzebuje miejsca). Poszperałem pare dni w sieci, sciągnąłem WINisd i o to co wymyśliłem:
    1.Mój "mikrosub" będzie miał pojemność 5litrów netto;/
    2.Głośnik jakiego użyje to ARN 150 4Ω (użyłbym 8Ω wersję ale nie wiem czy nie bzie to za cicho grać pod radiem - standard kenwood ok 20W RMS) w obudowie BR strojona na 65Hz
    3.Wiem, że samochodem to nie zatrzęsie ale to jest moja ostatnia deska ratunku (przede wszystkim tania) bo moje głośniki w podszybiu dają kompletne ZERO basu a chciałbym żeby uzyskać taki chociaż bas jak na głośnikach od miniwieży.

I tu moje pytania:
    1.Czy jak dam wersje głośnika 8Ω to dużo ciszej będzie grał od wersji 4Ω (czy radio uciągnie?)
    2.Czy głośnik lepiej dać na górnej ściance (żeby promieniował w fotel) czy na przednią ściankę (będzie grał do przodu).

Z góry dziękuje z pomoc i pozdrawiam
    Wykres w WinISD http://wap.elektroda.net/542801.jpg

Zdecydowanie lepiej weź wersje 4 ohm, każdy dodatkowy wat będzie na wagę złota. Głośnik dla kierowcy obojętnie w którą stronę będzie grał. A i daj chociaż 8 litrów żeby arn coś pograł. Jak auto jest nie duże to jakiś efekt będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22
      1.Czy jak dam wersje głośnika 8Ω to dużo ciszej będzie grał od wersji 4Ω (czy radio uciągnie?)
      no jak dasz 8R wersję, wpakujesz w 5l i napędzisz z radia , a "sub" będzie pod siedzeniem to wiele nie usłyszysz ;]

Powiedz lepiej co masz w drzwiach.

Skomentuj

W drzwiach nic nie ma i pewnie nie będzie, gdyż nie mam na to kasy poza tym tym autem bede jeździł jeszcze jakiś rok i nie opłaca mi się od nowa robić całej instalacji w drzwiach, pozatym nie stać mnie na to ;/. A mały sub na ARN to najtańsze rozwiązanie. A na system w drzwiach + wytłumienie potrzebowałbym ok 400zł;/ Chyba że da się zmieściś w 100zł to czekam na propozycje

Skomentuj

wytłumienie drzwi + jakiś tani zestaw da Ci więcej niż 5 calowy głośnik w za małej budzie ,umieszczonej pod siedzeniem i napędzany za słabą końcówką...

Jako wysokotonowce można dać missiony, to małe pieniadze, a na dół jest parę ciekawych głośników z basem pod radio.

Ja gdzieś miałem gotowy zestaw... Poszukam...

Skomentuj

Jeśli to zestaw, w którym się zmieszcze w kwocie 100zł to mogę zaryzykować. Jednak jaką będę miał gwarancje że uzyskam z tego bas? W końcu jest trochę ludzi, którzy wsadzili pieniądze i efekt był mizerny... Od czego to zależy?

Skomentuj

Od czego to zależy?
              od głośników i ich aplikacji.
              Jednak jaką będę miał gwarancje że uzyskam z tego bas? W końcu jest trochę ludzi, którzy wsadzili pieniądze i efekt był mizerny
              na pewno lepszy niż bas z arna 150 w takiej aplikacji o jakiej mówisz.

Skomentuj

Ale może kolega ma możliwość zastosowania większej obudowy? Chociaż te 8 litrów?

Skomentuj

gdzie pod siedzeniem 8l...
                  już prędzej izobaryczna i bp4th i napęd z tylnych kanałów radia.

Skomentuj

To już zależy od auta, w niektórych wejdzie nawet więcej...

Skomentuj

dostawczaki zostawmy w spokoju

Skomentuj

To pod jedno i drugie siedzenie

A moze cos z free/air ale cos wydaje m isie ze bedzie to wiecej kosztowalo niz 100zl :)

a powiedz jaki to wlasciwie jest samochod :) to tak dla zobrazowania :)

Skomentuj

Tak dla zobrazowania to Fiat Tipo

Skomentuj

Czaruję...
                          X