Swoją drogą, gdy projektowałem swoje skrzynki rozmawiałem z Sewerynem na temat litrażu i on właśnie wsadził KEP'a w okolice 21-22 litrów, ale mówił, że gdyby robił je jeszcze raz dałby jakieś 18 litrów. Dlatego jak widać każdy może mieć inne wrażenie.
na poczatku tak mowil Teraz z nim rozmawialem stwierdzil ze jest zwolennikiem wiekszej budy i te 22-24 smialo mozna mu dac. Umberto niech sie tez wypowie :) zmniejszyc zawsze mozna wstawiajac klocek...
Widocznie zmienił zdanie, mi mówił co innego, osobiście mi lepiej podszedł taki litraż jaki mam czyli w zaokrągleniu 20 litrów. Gdy miałem 22 litry nie bardzo mi się to podobało. Ale KEP jest dość sprawnym głośniczkiem z dużym wykopem, więc można próbować wkładać go w większe budy.
Co do cewek:
mniejsza w torze wysokotonowym oczywiście powietrzna, a grubość drutu taka na jaką Cię stać
w torze KEP'a jeśli masz kasę to powietrzna, a jak nie to rdzeniowa o grubości drutu tak jak wyżej. (ja dałem tą o indeksie *5430).
Czy lepiej kupić powietrzną z cieńszym drutem niż rdzeniową z grubszym to już musisz zapytać ekspertów.
Kolejna rozpowszechniona na forum opinia o cykaniu Vif i seasów którą wszyscy powtarzają. Mi tam nic nie cyka i wogóle to super głosniczek, więc nie przejmował bym sie tym gadaniem a o jego jakości moze świadczyc fakt wykorzystywanie go w wielu hiendowych projektach, jak choćby kolumny audiophysics - praktycznie co drugi model jest na tej Vifie. lars233, zwróć uwage że na forum panuja mody raz na ten głosnik raz na inny. Rok, dwa lata temu wszyscy zachwycali się dźwiękiem xt (łącznie z samym Borysem, który podejrzewam do tej pory ja wysoko ocenia), teraz przyszedł czas na Morela, i nie ma się co tym zbytnio sugerować. Tak samo jak na dół wszyscy zachwycali się kepami, teraz seasmi Ja mam xt i jak dla mnie gra rewelacyjnie i nie słysze żadnego cykania, moze to też kwestia muzyki i upodobań, ale uważam że do rocka/metalu sprawdzi się. Z Morelem nie mam niestety porównania, ale domyślam się że jest po prostu łagodniejszy i bardziej smoth (nie wiem jak przetłumaczyć) dla tego byc może wszyscy go bardziej preferują, ale nie wiem, zgaduje. W każdym razie - polecam ci Vife Xt25
Wezmę tą vife xt19, bo nie ma innego wyjścia. Mam nadzieję, że mi się spodoba. A powiedzcie jeszcze jak z wytłumieniem KEPa? Tłumić go, czy lepiej bez wytłumienia, a dać dużo wzmocnień i usztywnień w środku?
Tłumić za bardzo nie trzeba, można trochę za głośnikiem i na bocznych ściankach.
Co do usztywnienia to na pewno się przyda. Jak możesz to zrób komorę dla wyskotonowca i na dole dla zwrotki, a pomiędzy możesz dać wzmocnienie z wycięciami ewentualnie poprzeczki pomiędzy ściankami.
lars233, nie weim czy to do mnie ale tak, na pewno daj trochę wzmocnień, duza ilość wzmocnień nie zaszkodzi a może tylko poprawić (chociaz tez nie wpadaj w przesadę) co do wytłumienia to zależy, poeksperymentuj, ale pamiętaj że budy b-r nie dobrze za bardzo tłumić, mozesz dac trochę za głośnikami i na górnej ściance i powinno stykać. Możesz też zrobić dobrze wzmocnienia, tak aby niwelowały fale stojacą, wtedy można nawet zrezygnować z tłumienia tylniej ścianki (chodzi o deski będące w nachyleniu pod kątem między bokami kolumny zaslaniające tylnią ściankę).
[ Dodano: 2009-04-15, 19:44 ] nonameplum, a po co ci komora dla wysokotonowaca?? :roll:
ps. Sorry ze jedno pod drugim ale pisalismy w tym samym czasie
Zgadzam się z nonameplum. Komora dla wysokotonowca nie zaszkodzi. Kolumny będą miały prawie metr wysokości i trzeba będzie zmniejszać litrarz dla KEPa by wyszły te 22l. Poza tym gdzieś ktoś się wypowiadał na forum, że niektóre wysokotonówki przepuszczają powietrze. Nie wiem jak z xt19 jest ale wolę wsadzić go w oddzielną komorę.
[ Dodano: 2009-04-19, 18:40 ]
Powiecie, że jestem niezdecydowany i kręcę, ale ostatnio wpadło mi coś takiego w oko na przetwornikach Seas http://www.geocities.com/woove99/Spk...18RNX_2Way.htm Co o tym sądzicie? Cena za ER18RNX jest trochę wyższa jak za Monacora. Czy to zagra lepiej przy rocku i metalu? Czy podział przy 1,55kHz nie jest za niski? Jak brzmi średnica przy takim podziale? Czy gitary i wokal nie będą podbarwiane przez 27TDFC i przez to brzmiały nienaturalnie? Są jeszcze jakieś inne gotowe projekty na tym wooferze ER18RNX?
[ Dodano: 2009-04-19, 18:45 ]
I jeszcze takie pytanie gdzie najtaniej można kupić przetworniki Seas? Bo ja patrzyłem w Polinku.
Skomentuj