Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz w klasie A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz w klasie A

Czy wzmacniacze w klasie A robione są tylko i wyłącznie na lampach

nie tylko, na tranzystorach też :) zobacz dla przykłady konstrukcje PASS LABS w necie jest sporo schematów ich konstrukcji udostępnionych przez producenta

Skomentuj

Czy ktoś robił taki wzmacniacz może jeszcze jakieś firmy które robią takie wzmacniacze. Oni mają pogmatwane schematy a ja chcę same końcówki zrobić :smile:

Skomentuj

Nikt rozsadny takich wzmacniaczy nie robie bo maja same wady takie jak:
        - wysokie pobor mocy - straty
        - stosunkowo niska moc
        - wysoki koszt PLN/W

Skomentuj

Do głośników VISATONa nie wystarczy zwykły kit altrona lub jakaś inna końcówka mocy za 100 zł to może coś w klasie AB najgorzej to B ale wolał bym bez lamp. Łatwo jest sknocić coś na lampach i te transformator to już w ogóle maskara

Skomentuj

To rób klona krella ksa50, właśnie na audiostereo szykuje się nowe zamówienie na płytki- o ile masz z tysiąc zł na zbyciu :mrgreen: .

Skomentuj

Gdzie mogę do niego znaleźć kompletną dokumentację bo chciałbym wykonać go sam :smile: Martwi mię moc tego wzmacniacz ma on jedynie 70W a tiw 300 ma te 300wat. Ale cena tych tiwów skoczyła :cry: na początu roku były po 700 coś PLN

Skomentuj

Zamieszczone przez Barax
                Ale cena tych tiwów skoczyła :cry: na początu roku były po 700 coś PLN
                Nie kupuj TIW 300 lepiej kup 2x tiw 200sx dynamika o niebo lepsza a i taniej wyjdzie. No i brzmienie 300 to już nie to samo.

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/pcb_krell_ksa50_11843.html
                  http://www.delta-audio.com/Krell-Clone.htm
                  http://www.diyaudio.com/wiki/index.p...Building+guide
                  On miał w oryginale 50W. Samodzielne zrobienie tego klona będzie oscylować w okolicy 1tys. zł (bo chyba zrozumiałeś że kupno?).

Skomentuj

Nie właśnie samodzielna budowa. A jest może jakiś mocniejszy jeszcze wzmacniacz dostępny do budowy w klasie A

Skomentuj

Nie wiem, poczytaj o pass aleph'ach na audiostereo, jest tego trochę.

Skomentuj

Barax, mocni9ejszy pewno i jest, ale raczej nie aż tak jak ty potrzebujesz

Skomentuj

kolega jeszcze nie ma pojecia co to jest klasa A i AB i jeszcze mu sie wydaje ze wzmacniacze audio sa w klasie B wiec radze uzupelnic fundamentalna wiedze a potem brac sie za robienie wzmacniacza.

Skomentuj

AB to chyba jest wzmacniacz przeciw posobny. A klasa B jak mi wiadomo jest stosowana na estrady przeważnie. Czy klasa AB może być do VISATON w końcu to high-end a za dużo o klasie AB nie wiem

Skomentuj

Zamieszczone przez Barax
                              A klasa B jak mi wiadomo jest stosowana na estrady przeważnie
                              czysta klasa B nie ma praktycznego zastosowania :!:
                              poczytaj zamis sie za cokolwiek wezmiesz
                              Zamieszczone przez Barax
                              Czy klasa AB może być do VISATON w końcu to high-end a za dużo o klasie AB nie wiem
                              90% wzmacniaczy pracuje w klasie AB
                              a ten visaton to zaden hi-end

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                Czy klasa AB może być do VISATON w końcu to high-end a za dużo o klasie AB nie wiem
                                Wg mnie to Ty o wzmacniaczach kompletnie nic nie wiesz.

90% wzmacniaczy pracuje w klasie AB
                                Ja bym raczej obstawial ze 99,99% pomijajac wzmacniacze impulsowe czyli klasy D.
                                W klasie A pracuje na swiecie tylko kilka wzmacniaczy a w klasie B zaden reszta klas to odmiany klasy AB.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  W klasie A pracuje na swiecie tylko kilka wzmacniaczy
                                  Czyli to ogólnie ściema producentów?

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                    Czyli to ogólnie ściema producentów?
                                    A ile znasz wzmacniaczy pracujacych w klasie A?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      A ile znasz wzmacniaczy pracujacych w klasie A?
                                      Przesadzasz irek. Mase lampowców, czystych klas A służacych za piecyki w niektórych mieszkaniach... Jest tego na pewno pare procent wszystkich wzmacniaczy audio. Pamiętajmy że jest jeszcze masa innych klas i ich permutacji :!:

Skomentuj

np yamaha a-720 i a-1020, a-1000 maja przelacznik pracy w klasie AB lub A. Sadze ze w "hi-endzie" gazetkowym jest wiecej takich "cudow" pracujacych w klasie A

Skomentuj

Czaruję...
                                        X