A kto Ci powiedzial ze one pracuja w klasie A? Kazdy wzmacniacz pracujacy a klasie AB pracuje w klasie A do pewnej mocy a jaka to bedzie moc to zalezy od ustawionego pradu spoczynkowego. Wzmacniacz 2x100W w klasie A pobiera z sieci 1000W bez sygnalu i grzeje dokladnie tak samo jak piecyk o mocy 1000W. Ja znam tylko kilka firm co sie porywaja na takie wzmacniacze i jest to Krell, Pass i GamuT nigdy nie slyszalem zeby yamaha robila wzmacniacze w klasie A.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz w klasie A
Collapse
X
-
Wg mnie klasa A to coś dla nie znających się na rzeczy snobów, duże prądy spoczynkowe nie przynoszą wymiernych efektów co do zniekształceń a wzmaki tylko podgrzewają nie potrzebnie atmosferę. Dzisiejsze tranzystory mają na tyle dobre parametry że zakres liniowej pracy został znacznie rozciągnięty w stosunku do tych co powstały pół wieku temu.
Wycinek z noty aplikacyjnej AN-1645 LM4702 i sterowaniu mosfetów powinien dużo wyjaśnić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez CalebWidzialem tylko jakis przelacznik pracy w klasie A alub klasie AB - w tej pierwszej gral do 5-10 watow zdaje sie i sie mocno grzal - i to chyba byl A-1020.
colombo jak widze znieksztalcenia na dziesiecio tysiecznych czesciach procenta to mnie to troche bawi bo jak na razie mozliwosci pomiarowe ograniczaja sie do ok 0,001% a ponizej to juz czysta matematyka. Dlaetgo biezre sie wzmacniacz o wzmocnieniu 100 razy mierzy sie znieksztalcenia i np wychodza 0,01% wiec pisze sie ze przy wzmocnieniu 1 wzmacniacz bedzie mial 100 razy nizsze czyli 0,0001%, teoretycznie to sie zgadza tylko glebsza petla sprzezenia zwrotnego zmniejszyla jedne znieksztalcenia o inne mogla zwiekszyc :)
Skomentuj
Skomentuj