Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN-226-07 czy ARN-226-05 do obudowy b-r?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN-226-07 czy ARN-226-05 do obudowy b-r?

Witam!
    Chciałbym zrobić sobie 3-drożne fronty w obudowach b-r. Na wysoki wybrałem ARV-104-04, jako średni ARP-150-00. No i teraz mam dylemat co do niskotonowych... Dlatego mam pytanie który bedzie lepszy czy ARN-226-07 czy 226-05? Dodatkowo ponieważ nie mam ani programu ani dostatecznej wiedzy... prosiłbym także o pomoc w dobraniu pojemności obudowy i rury b-r uwzględniając że do jednej obudowy wsadziłbym dwa niskotonowe głośniki.
    Proszę o pomoc! :grin:
    Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

wojtek18sound, kupiles juz jakies glosniki?
    bo jak nie to odpusc sobie te wiekowe tesle...

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
    http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe

taniej, latwiej dostepne i lepiej brzmia

Skomentuj

No właśnie w tym rzecz że mam dostęp do tych głośników po cenach hurtowych... Kupiłem je już jakiś czas temu...
      Mam możliwość wymiany. Dlatego prosze o do rade w sprawie niskotonowych bo mogę sobie bez problemu wymienić na inny model tyle że tylko z tej firmy...
      Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

226-07/obudowa b-r/35 litrow 7.5 cm* 10.5 cm

Skomentuj

wojtek18sound, w takim razie

chociaz lepiej poszukac zestawu z ARXem bo brzmi lepiej niz ARP

[ Dodano: 2009-04-17, 16:51 ]
          aaaaa Zakk, go kiedys wrzucal ale z fabrycznych kolumn TVM
          zaraz poszukam

Skomentuj

zwrotnica do tesli.

obudowa 50 litrow bassreflex 7.5cm* 11cm

[ Dodano: 2009-04-17, 20:14 ]
            Mám ty tesli v domu v black farbe.

Skomentuj

uuu jak pojemność ładnie skoczyła z 35 na 50litrów :mrgreen: Ale w fabrycznych teslach to chyba były ARN 226-05? Czyli 50litrów było by pod 226-05 a 35litrów pod 226-07??? Dobrze rozumiem czy coś poknociłem...?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtek18sound
                uuu jak pojemność ładnie skoczyła z 35 na 50litrów
                ale dla 2 sztuk!
                wojtek18sound, jak widac Zakk, posiada te kolumny i je rozkrecal. jak podaje ze takie tam sa glosniki i w takim litrazu to znaczy ze tak jest :P
                Czyli 50litrów było by pod 226-05 a 35litrów pod 226-07??? Dobrze rozumiem czy coś poknociłem...?
                w DIY przyjmujemy 20-25 litrow obudowa zamknieta dla ARN 226-03/05
                35 b-r dla ARN 226-07
                ale jak widac poludniwi sasiedzi wiedza lepiej

Skomentuj

Heh to sie teraz skołowałem :mrgreen: więc dla 226-07 dla dwóch głośników mam sie trzymać 50litrów? a i wrazie jak bym załatwił sobie średniak ARX to bedą jakieś zmiany w zwrotnicy czy zostaje to samo jak na pierwszym schemacie? A tak w ogóle fabryczne Tesle robiło sie w Polsce tylko na zrwotnicy Janbo i z inną nazwą firmy.. i na głośnikach 226-05 :mrgreen: wiem bo sam do tego obudowy wykonywałem :lol: (dygresja taka)

Skomentuj

fabrične:2*226-07 -50 litrow.Diy 50-70 litrow.
                    226-07/4 jest dobrý basák, 2 magnety- 88 db.qts- 0.444 bassreflex.
                    226-03,5 1 magnet- 86 db qts 0.56 closed.
                    Dej arp jest dobrý s origo crosvers.dobrá wataž.

Skomentuj

Na jakimś prostym programie wstępnie obliczyło mi około 73litrów... dlatego myśle że 70litrów to ciekawy pomysł bo prawdopodobnie Fc zeszło by niżej. Ale wtedy b-r ulegnie na pewno zmianie?

Skomentuj

brat má originalne 35 litrow 226/07+ arx 150 + arv 104-02 s arx menší watáž.
                        Diy tonsil gdn 30/100 +gdn 16/50 + arv 104-02.

foto originálných 2* 226-07/4+arp 150/8+ arv 104-02/8 natrubek 7.5cm* 11 cm.

do projektu 70 litrow nowá frecvencia.

Skomentuj

Wielkie dzięki za natychmiastową pomoc :!: Teraz już na pewno sobie poradzę :grin: Ostatnią rzeczą nad którą rozmyślam to zwrotnica gdyż jak widać dostałem dwie propozycje... Wiadomo że oryginalna to oryginalna ale ta pierwsza podana przez Pawła S. wydaje się być tańsza w wykonaniu... a która bedzie lepsza tego już nie wiem??? :roll:

Skomentuj

zrob tu originalnu, ta druga jest z čech robiona zle. škoda zlotuvek.

Skomentuj

ta pierwsza podana przez Pawła S. wydaje się być tańsza w wykonaniu... a która bedzie lepsza tego już nie wiem???
                              Zamieszczone przez Zakk
                              zrob tu originalnu, ta druga jest z čech robiona zle. škoda zlotuvek
                              ta co ja wkleilem to zwrotnica z czeskiej strony. tam chyba robili to tylko na symulatorze bo wszystkie zwrotnice sa takie same tylko roznia sie szczegolami
                              no a fabryczna to fabryczna

Skomentuj

Ok! w takim razie z godnie z zaleceniami zrobie fabryczne! Tylko te cewki 6,8mH i 5,6mH... Aż sie boje pomyśleć ile będą kosztować :roll:

[ Dodano: 2009-04-19, 17:53 ]
                                Heh już sprawdziłem... nie tak najgorzej :grin: Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!

Skomentuj

Tylko te cewki 6,8mH i 5,6mH... Aż sie boje pomyśleć ile będą kosztować
                                  wystarczy drucik 0,8-1mm + rdzenie i nie bedzie zle :P

Skomentuj

deska.

6,8 mh jest na feritě.

Skomentuj

Witam ponownie z kolejnym problemem... :cry: ARN 226 07 które mam są 8ohm. Myślałem że je wymienie na 4ohm ale niestety nie mają w hurtowni... Czyli w jednej obudowie musiałbym połączyć 2 głośniki równolegle co da mi 4 ohmy! Jak zmieni sie zwrotnica do takiej kombinacji???

Skomentuj

z tego co widze to na sekcji niskotonowej jest filtr 2 rzedu (zwrotnica Zakka). w takim przypadku teoretycznie wystarczy zmniejszyc cewke 2x i zwiekszyc kondensator 2x
                                        praktycznie trzeba bedzie zrobic korekcje w rezystorach

a wzmacniacz wytrzyma 4ohm?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X