Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w dobraniu głośników do monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w dobraniu głośników do monitorów

Witam serdecznie! Niedawno zakupiłem wieże Sony i zrobiłem do niej głośniki DIY na Tonsilach ze zwrotnicami itp. Miały to być głośniki takię na działkę, gdyż miałem seryjne od wieży w domu, jednak jak usłyszałem te Tonsile to była strasznie kolosalna róźnica, od razu chciałem wyrzucic seryjne sony I teraz chce sobie zrobić głośniki do domu, najlepiej monitorki jakieś dwudrożne. Myślałem nad klonami totemów czyli. Vifa xt25 i tonsil 16/50 bodajże ale doszedłem do wniosku ze za dużo mnie to wyniesie i czy będzie znaczna różnica dźwięku w porównaniu do projektu, nad którym teraz myślę czyli STX 10/200 i STX 14/100 SCX. Proszę o pomoc w dobraniu głośników, nie chciałbym wydać sporo pieniążków oraz chciałbym żeby to jakoś grało :) Może macie jakieś inne pomysły z doborem głośników? Proszę o pomoc, z góry dziękuje i pozdrawiam :)

powinieneś zajrzeć w dział własne konstrukcje elektroakustyczne tam na pewno coś znajdziesz dla siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarekp9
      Myślałem nad klonami totemów czyli. Vifa xt25 i tonsil 16/50 bodajże
      eeeee - jakis totemow to klony?
      czy będzie znaczna różnica dźwięku w porównaniu do projektu, nad którym teraz myślę czyli STX 10/200 i STX 14/100 SCX
      oj niestety te glosniki w tej cenie nie maja konkurencji wiec zeby skoczyc wyzej to musisz wydac znacznie wiecej

ile masz na to kasy?
      w jakim pomieszczeniu to ma grac?

Skomentuj

no właśnie z funduszami kiepsko chciałbym 200 góra 300 zł na same głośniki wydać bez zwrotnic.

Skomentuj

A jakiej muzyki słuchasz? Chociaz tu nie bedzie zbyt wielkiego wyboru... Do 300 zł to
          -stx 15-100-8 scx + stx pj
          -stx 15-100-8 scx + vifa dx
          - stx GDN 15 AKX + GDWK 10/80/19
          - tonsil gdn 15/50/5 + vifa DX 25
          -tonsil gdn 16/50/6 + visaton sc 10n
          -tonsil gdn 16/50/6 + vifa
          - 2 x tesla arn 150 + vifa D27tg
          - trzydrozne_na_stx

Poczytaj o tych zestawach w dziale gotowe konstrukcje, znajdziesz cos dla siebie, moze inni tez cos zaproponuja.

Skomentuj

słucham bardzo różnej muzyki, reggae, jazz, troche bluesa, czasem jakiś hip-hop/ rap. Ogółem lubię sporo wysokich tonów. Pokój to koło 12m kw . ps. te zestawy głośnikowe co podałeś wyżej to troche ponad 300 zł ;/ ale dzięki zaraz przejrzę resztę.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
              a zwrotnica?

Skomentuj

a zwrotnica?
                http://img26.imageshack.us/my.php?image=schematqm0.jpg z http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14356

http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...e2321e5838f0df z http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12415

Z tanszych masz jescze 2 konstrukcje budzetowe:
                - stx 14-100-8 scx + stx pj
                - gdn 13/4/2 + gdwk 10/80 (klony totem mite)

Sa jescze na glosnikach tesla arn 150 (+ vifa, + stx pj, + tesla arv), ale to juz leciwy glosnik i lepiej wziac cos lepszego..

Z drozszych (circa 300/kplt zl) jest jescze visaton w 170 + visaton scn 10n, ale tu nie ejstem pewien zwrotki. Wiem ze ktos robil takie kolumny, lecz czy zwrotnica byla projektowana na podstawie pomiarow nie dam glowy. A pozatym w tej cenie lub nawet nieco tanszy jest tonsil 16/50/6, a w opini wielu ma lepsza srednice niz ten visaton.

Nie wiem jak cenowo wyjda zestawnia STX 18-120-6 SW + Tonsil GDWK 9/80/1, STX18-120-6SW +SC10N , GDN18-120-6SW + GDWK11-200-8PJ (lub GDWK 10 200), a STX 15AKX + Vifa DX25 na pewno przekroczy twoj budzet...

Ta trzydrozna na stx z mojego poprzedniego postu to STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ

Skomentuj

tak przemyślałem i myślę, że pozostane przy tych stx'ach 14/100 i 10/200, trochę poczytałem, popatrzyłem konstrukcje i jakoś przemawiają do mnie również i pod względem finansowym, bardzo dziekuje za pomoc! Teraz myślę nad jakimiś obudowami do tych monitorów coś oryginalnego, macie jakieś pomysły? Może być dość skomplikowane w budowie, to mi nie przeszkadza, byle było warto :) Z góry dziękuje !

Skomentuj

a no faktycznie. nawet zapomnialem.
                    ale patrzac na ta zwrotnice to raczej bym jej nie stosowal :P
                    no chyba ze bedzie sub

to jest AKX a nie SCX :P

jest jescze visaton w 170 + visaton scn 10n, ale tu nie ejstem pewien zwrotki
                    zwrotnic byla masa ale zadna nie byla mierzona :???:

Nie wiem jak cenowo wyjda zestawnia STX 18-120-6 SW + Tonsil GDWK 9/80/1, STX18-120-6SW +SC10N , GDN18-120-6SW + GDWK11-200-8PJ (lub GDWK 10 200)
                    primo - glosnik juz nie produkowny
                    secundo - nie wart tych pieniedzy :lol:

Ta trzydrozna na stx z mojego poprzedniego postu to STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ
                    budzet na glosniki jest OK
                    ale na zwrotnice + obudowa wydasz conajmniej drugie tyle :P

Teraz myślę nad jakimiś obudowami do tych monitorów

http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF
                    nie koniecznie oryginalne ale ladne i masz gotowca :P

Skomentuj

Czaruję...
                    X