Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa M18WH + Seas 27TDFC Czy jest jakas inna alternatywa??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa M18WH + Seas 27TDFC Czy jest jakas inna alternatywa??

Zastanawiam sie nad zestawem Vifa M18WH + Seas 27TDFC i co do wysokotonowca jestem już zdecydowany, chociaż chodzi mi po głowie usher ale drogie to ale nad Vifa jeszcze dumam... Znajdzie sie jakaś ciekawsza i lepsza alternatywa do 250zł?? Średnica ma być naturalna i neutralna, bas szybki i bez mulenia, na dużym zejściu mi nie zależy.

Dołóż trochę i bierz Seasy z Polinka :wink: . Chyba najuczciwsza cena (spójrz na ich cenę w zagranicznych sklepach). A od siebie mogę polecić 27tbfc/g, zwrotnice z nim masz do seasów er18 i l18.

Skomentuj

Alternatywą jest jeszcze Dayton RS180. Tylko chyba nikt jeszcze nie robił tego zestawu na forum. Tu jest schemat zwrotki
      Daytona można kupić w Polinku a jego aktualna cena to 192,09zł

[ Dodano: 2009-04-20, 18:19 ]
      ER18RNX kosztuje obecnie w Polinku 293,18zł. Może być jeszcze CA18RNX który kosztuje 272,61zł Tu jest projekt Seasa na tym głośniku i 27TDFC http://www.seas.no/index.php?option=...210&Itemid=202) a jak podłogówki na CA18RNX to chyba 24l obudowa i strojenie na 42Hz

Skomentuj

O kurde, widze że sporo jestem do tyłu

Wiec tak na szybko:
        Co do wysokotonowca to wezmę jeszcze pod uwagę 27tbfc/g, oraz jeżeli bym sie zdecydował na Daytona to mógł bym sie szarpnac na Ushera T9930 lub 9950 (chociaż po tej podwyżce w akkusie to chyba sobie jednak odpuszę tego drugiego).

Co powiecie o tym Daytonie RS180?? Jaka to gra??

Zamieszczone przez kombo
        Dołóż trochę i bierz Seasy z Polinka
        W tym rzecz że dokładać to ja już nie chce no ale oferta Seasa jest całkiem ciekawa...
        Wiec tak:
        L18 - chyba jednak odstawie, nie szczególnie chce mi sie pakować w aluminiowego woofera.
        CA18RLY - najrozsądniejsza cena
        CA18RNX - tu za niewielką dopłatą mamy większą cewke i mocniejszy układ magnetyczny no i najbardziej podoba mi sie ten głośnik ze wszystkich seasów. Dobra cena, ładnie wygląda na ch-tykach, duża cewka. Nasuwa sie na myśl pytanie, czy łatwo to napędzić?? Symasym wystarczy?? chętnie bym go połączył z 27tbfc/g tylko, ze pewnie nie bedzie do tego zwrotki. Sprzęt pomiarowy mam, ale cierpie na ataki lenistwa i brak czasu wiec nie będzie mi sie chciało bawić.
        ER18RNX - cena najmniej zachęcająca, ale za to jest już gotowy projekt zwrotnicy.

No i pytanko: Jak jest róznica miedzy ER18RNX a CA18RNX ?? Jak te głośniki zagrają no i czy łatwo to napędzić??

Skomentuj

Jak jest róznica miedzy ER18RNX a CA18RNX ?? Jak te głośniki zagrają no i czy łatwo to napędzić??
          mam oba ......ER to taki bardziej precyzyjny twardo membranowiec... cos troszke jak hds..tyle ze ze sporo wiekszym wykopem na basie..

CA tez ma dobry wykop ale srednica jest bardziej melodyjna ... taka "milsza" w odsluchu ..

teraz gram na ER + 27tdfc

CA mam z xt25tg ....i to tez bardzo ciekawe polaczenie ale po sporym czasie jakim gra ER chyba sobie ER zostawie ....
          ER ma wade.... brek-up jak u metalowcow....przez co nie masz za duzego wyboru do co jego aplikacji.......

Skomentuj

bawołek a możesz zarzucić schemat zwrotki do CA + xt25tg? Jaki litraż i jakie strojenie zastosowałeś? Tak samo z ER18RNX i 27tdfc - jaki litraż i strojenie?

Skomentuj

a i jeszcze jedno ......

zaden z nich nie jest jakis ciezki do napędzenia.....
              napewno latwiejsze są niz HDS...(ktorego tez mialem.....zostal u rodzicow)

Skomentuj

Przekopałem trochę audiostereo i co nieco dowiedziałem się.

Zamieszczone przez bawolek
                ER to taki bardziej precyzyjny twardo membranowiec... cos troszke jak hds..tyle ze ze sporo wiekszym wykopem na basie..
                Dokładnie, ER ma twardsza membrane o ile dobrze pamiętam to z trzciny, zastosowano w nim pierścień Faradaya co spowodowało zmniejszenie zniekształceń na średnicy. Reasumując ER to taka udoskonalona wersja CA. No i z tego co wyczytałem, ze względu na duzy rezonans na końcu pasma trzeba go nisko ciąć (1700Hz) co przekłada sie na ostrzejszą średnice.

CO do zwrotnic to znalazłem 2 projekty:
                http://zaphaudio.com/SR71.html
                http://www.geocities.com/woove99/Spk...18RNX_2Way.htm

Wiec chyba zdecyduje sie na ER18RNX + 27TBFC/g. Jednak dalej czekam na inne propozycje, pomysły i opinie na temat wybranego zestawienia głośników

Skomentuj

Wiec chyba zdecyduje sie na ER18RNX + 27TBFC/g
                  nie wiem czy ER mozna nazwac ulepszonym CA... to jednak po prostu inne przetworniki zmiana membrany na sporo twradszą jednak mocno zmienia charakter .... to po prostu inny rodzaj brzmienia i nie chodzi mi tu o lepsze/gorsze... po prostu inne ..

27TBFC to niewątpliwie bardzo dobry glosniczek, mialem okazje go sluchac z Daytonem DA175 i w normalnym domowym graniu na niskim poziomie to wielu ludzi go pewnie nie odrozni od 27tdfc.......ALE jak troche podkrecisz galkę to czuć ze jest troszke ostrzejszy,
                  teraz dojdzie specyficzne filtrowanie jakiego wymaga ER,
                  niskie ciecie........zmierzam do tego ze dla ER-a lepszym wyborem wedlug mnie bedzie 27TDFC
                  oba po kilkunastu godzinach grania troszke lagodnieją, a jeszcze wiekszą role pewnie odgrywa to że się przyzwyczaisz do niego, ALE nie daj sie nabrać na bajki "diametralna róznica po 100h grania" ...bo charakteru to nie zmieni i koniec....2+2 zawsze jest 4..

powiem Ci ze ma to też specyficzne brzmienie, ja napewno na tym ER nie poprzestane bo miałem okazje się już z ciekwaszymi konstrukcjami spotkać, tyle ze jak stałem przed wyborem to miedzy ER a konkurencją "z wyzszej półki" nie byla taka przepasc cenowa..... obecna sytuacja na rynku sprawia że nie wiem czy w podobnej cenie znajdziesz zestawik na takim poziomie jak wlasnie ten ER czy CA

podsumowując ja bym bral ER+27tdfc ........lub CA+27tdfc (projekt ze strony seasa) gdy chcesz czegoś melodyjnego ciepłego... i nie lecisz na "bajery" w stylu "miedz w napedzie" (ja jakos przy CA nie odczuwalem braku tej miedzi czy "naglego wzrostu znieksztalcen"

Skomentuj

Jest zwrotnica pod ER18RNX + 27TBFC/G autorstwa Jay'a. Tu jest link do zwrotki http://www.geocities.com/woove99/Spk...NX_27TBFCG.gif a tu link do projektu opartego na tej zwrotce http://audiohobby.pl/topic/1/215/1

Skomentuj

wiemy ze jest.... myslalem nad tym dlugo zanim zdecydowałem ze bedzie to jednak 27tdfc...
                      ja przeciez tez ze strony Jaya robilem projekt......

Zaph tez ten projekt robil i tez są opcje z tekstylną lub metalową kopułką.........

na 27tbfc kondrax zrobil, jest zadwolony, ale pisal tez do mnie z zapytaniem czy bawilem się zwrotką w sposob jaki Jay pisze bo jednak troszkę ostro bylo, ale nie wiem jak to sie u niego zakończyło..

ja wybralem 27tdfc, bawiłem sie tez zwrotką (rezytorkiem) ... i po prostu charakteru brzmienia to nie zmieni i juz ........ciesze sie ze mam 27tdfc bo z 27tb to pewnie ten efekt bedzie troszke mocniejszy i juz ......

ten projekt jest porządny ale tak jak ktos pisał na audiohobby i jak ja mam po hmm okolo 2 miesiące to wam powiem ze nie jest to zestaw który czasem mozna "na domówce" mocno podkecić... robi się troche "nieprzyjemnie" ostro jak jest glosno ...co z tego ze kopółka niby wytrzyma bardzo duzo... jak średnio to wtedy może się podobać i głowa szybko boli ....

Skomentuj

Ja jeszcze dodam od siebie że na początku moje 27tbfc gdy były jeszcze nie wygrzane było czuć trochę ostrość ale głownie przy "wyciu" gitarowym, ale teraz jest już dobrze i jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Tweeter jest bardzo szczegółowy i żywy. Także najlepiej polecam odsłuch. Ewentualnie jak po wygrzaniu nadal będzie za ostro to rezystor r9 dasz 4,3Ω i będzie dobrze.

Skomentuj

Bawolek a co byś bardziej polecił do rocka i metalu. CA18RNX czy ER18RNX. Ja lubię taką trochę ostrą i drapieżną górę. Co znaczy "ostro jak jest głośno"? Średnica się wybija, robi się natarczywa? Czy góra zbyt ostra?

Skomentuj

M18 gra jak stare radio...

Skomentuj

....zmierzam do tego ze dla ER-a lepszym wyborem wedlug mnie bedzie 27TDFC
                              bawolek, no własnie tak teraz dumałem czy metalowa kopułka + niskie ciecie to jednak nie za dużo...

podsumowując ja bym bral ER+27tdfc ........lub CA+27tdfc (projekt ze strony seasa) gdy chcesz czegoś melodyjnego ciepłego... i nie lecisz na "bajery" w stylu "miedz w napedzie" (ja jakos przy CA nie odczuwalem braku tej miedzi czy "naglego wzrostu znieksztalcen"
                              Powiem tak. Lubie detaliczną i chirurgiczną górę, ale średnica jednak musi być delikatna.
                              bawolek, wielkie dzieki bo właśnie takiego porównania CA i ER mi brakowało. Z tego co napisałeś wniosku jednka ze lepszym dla mnie wyborem będzie CA18RNX.

Wiec na dana chwile CA18RNX + 27TDFC

CA+27tdfc (projekt ze strony seasa)
                              Chodzi Ci o projekt z Kitu Mimir?? Są dla niego jeszcze jakieś inne alternatywy??

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                M18 gra jak stare radio...
                                ER18rnx bez obudowy też gra jak stare radio :wink: .

[ Dodano: 2009-04-21, 00:13 ]
                                A i średnica wcale nie jest ostra. Jak nie wierzysz to przyjedź i posłuchaj :wink: .

Skomentuj

ŁukaszN poszukaj na AS, sporo tam było.

Co do ER18 musisz pamiętać ze projekt tych monitorów jest z bardzo niskim podziałem, i niestety jak będziesz chciał słuchać głośniej moze nie byc to za fajne, pisał o tym chyba bawolek.

Swoją droga ładnie seasy w przeciągu ostatnich 2tyg. posżły w góre średnio 10-20zł na sztuce:/

Skomentuj

dj_zibi, aż wstyd sie przyznać, byłem na AS, ale na Seasy jakoś szczególnie nie zwróciłem uwagi No niestety jeszcze wtedy nie myślałem nad nowym zestawem.

No i właśnie przez ten niższy podział wole zdecydowac sie na zestaw łagodniejszy w brzmieniu czyli CA18 + tekstylna kopułka

Zamieszczone przez dj_zibi
                                    Swoją droga ładnie seasy w przeciągu ostatnich 2tyg. posżły w góre średnio 10-20zł na sztuce:/
                                    akkus też zaszalał z cenami i to chyba jeszcze bardziej M18WH kosztuje teraz 275,96zł :shock:

Skomentuj

a myslal ktos nad tak chwalonym daytonem DA-175? mimowszystko najtanszy z tu wymienionych a ponioc niezle sobie pogrywa. Troche szkoda ze brak do niego zwrotki jakiejs konkretnej.

Pozdrawiam

ps. bodajrze na geo jest schemat z daytonem 180 ktory konstruktor ocenia bardzo wysoko patrzac na jego cene i osiagi. Ponoc porownywalny z seasami.

Skomentuj

RSa mialem okazje ...odposc go sobie policz ile wpakujesz w zwrotke wyjdzie cie wiecej niz ER18 ....

DA175 bardzo fajny glosniczek do malych monitorow w OZ....

do BR nie za bardzo ...zreszta poczytaj na stronce zapha... przy DA tez trzeba niski podzial ...

pogadaj z Krzyskiem21 ...byl u mnie z tym DA175+27tbfc

Skomentuj

Czaruję...