Co do cen to najlepsze ze euro potaniała a ceny rosną:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Vifa M18WH + Seas 27TDFC Czy jest jakas inna alternatywa??
Collapse
X
-
Na ten wysoki podział i na to że to aluminiowy tweeter w ER18RNX + 27tbfc/g narzekają tylko ci którzy nie słyszeli tego projektu :wink: (oczywiście nie zrozumcie że myślę sobie że to jakiś hi-end, po prostu jak czytam o tej ostrości i to nie mogę tego w spokoju tak zostawić). Poczytajcie w wątku kondraxa na AS.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lars233bawołek a możesz zarzucić schemat zwrotki do CA + xt25tg? Jaki litraż i jakie strojenie zastosowałeś? Tak samo z ER18RNX i 27tdfc - jaki litraż i strojenie?
czyli 19,5l@41Hz
teraz mam tego CA w testowej 24l@40Hz ........sugerowalem sie Troelsem Gravesenem
tyle ze narazie nie moge sie zebrac zeby zrobic drugą obudowe ......nie mam ani na to czasu ani checi podejzewam ze zostawie to na lipiec heh
zwrotke zrobil dla mnie Yoshi80
co do RSa tak bylem juz dosyc dawno u kumpla który mial go z 27tbfc.....tyle ze zwrotka to nie wiem co to bylo ... ale jakas taka "minimalistyczna" gdzies tu sie watek z linkiem do forum przewijal z kad ten kumpel wzial tą zwrotke ... (Projekt calego kina ...taki blog kogos)
jak na moj gust projekt Zapha/Jaya na ER go zjada.... ;p ... nie bede sie rozpisywal bo co mysle o przetworniku ktory wymaga elementow do zwrotki tyle co on sam jest wart juz pisalem ;p (taki dlugi watek w ktorym wąsik :razz: tez cos tam pisal ......
od taki amerykanski "stx18akx" ktory u nas teraz kosztuje 200zł ..a u nich tyle co zgrzewka piwa.. )
ktos tu na forum tez pisal ze sie troche rozczarowal ... po prostu z tym RSem idzie fama za granicą jak u nas za totemami ;p ktos ma 30 pare zł na przetwornik w usa i mysli ze Pana Boga za nogi zlapal ;p
jedyne co mi się wydaje w tym sensowne to MTM NataliP http://htguide.com/forum/showthread.php4?t=13969 ........tylko czy nie lepiej za te 400 u nas kupic usherka 8945 ? ;p
to takie moje subiektywne zdanie
Skomentuj
-
bawolek to twoje zdanie dotyczace rs 180, kazdy ma swoja opinie ale nie uwazam ze jest to "fama z usa" i glosnik za "30zl" bo na wielu powaznych forach ogolnie glosniki daytona sa bardzo wysoko oceniane wzgledem ceny i porownywalne z seasami i usherami.
Dla przykladu podam opinie jednego z projektantow z http://www.geocities.com/woove99/Spk...RS180_2way.htm
"These are decent sounding speakers; better than any under $500 I recently heard (mostly from Internet Direct loudspeaker companies). Voicing is near-perfect and in fact a little better than my another design with Usher 8945P and Peerless HDS tweeter. The Seas tweeter is really an excellent performer; it handles the design's low crossover point with aplomb. No wonder why it's so popular. The only difference I can tell compared to the Usher 2-way is midrange clarity. The Usher 2-way's mids (300-1000 Hz) are noticeably cleaner and a bit warmer, perhaps due to the 8945P's lower nonlinear distortion. But this can be noticed only by a quick AB comparison. Otherwise, these speakers sound so good, so much that I can't help but give them another round of all of my favorite music!"
z podobnymi opiniami glosnikow na bazie RS-ow spotkalem sie niejednokrotnie.
ALe coz kazdy ma swoje zdanie.
pozdrawiam
Ps. Sam polecam ten projekt, chcialem go wykonac jednak te monitorki sa zaduze i lipa ;]
//edit:
dodam jeszcze opinie o tym glosniku zapha :
"Comments: This Parts Express woofer has an anodized aluminum cone and black phase plug. It gives this woofer stealth fighter looks, but it does have the performance to back it up. Respectable harmonic distortion for this price range, and a very clean sounding low end. The response curve is very smooth, but the breakup has twin peaks that may be harder to manage in the crossover depending on how high you cross over. The low price, build quality and level of performance put this driver near the top of the value chart."
http://www.zaphaudio.com/6.5test/
Skomentuj
-
no ja tak samo mysle jak Zaph NA SWOJA cene jest ok ...(ale sam przetwornik i jak na jego cene w usa)...teraz dojda bajery szmery do niego i pomysl czy dalej jest taki super.....
PS ta opinia zapha jest troche wymijajacajak dla mnie ....tez ja wielokrotnie czytalem ..
o totemach tez jest multum super opinii i co z tego ;p
co do testow......heh wielu ludzi fascynują znieksztalcenia.... a glosniki oceniaja po wybranych parametrach rozpatrujac je indywidualnie....
a to sie chyba nie tak robi co nie :razz: ?? ... raczej sie zaleznosci miedzy nimi sprawdza...
tak samo wykresiki........
zmierzam do tego ze tak naprawde malo kto potrafi je interpretowac a przytaczaja pojedynczy wykres jako "glowne kryterium przydatnosci"
.....bajka w to RS to dla mnie juz EOT w tym watku ....
PS sam chcialem go kiedys kupic ..ale dobrze ze nie kupilem
Skomentuj
Skomentuj