Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa D19TD - ktoś słyszał?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa D19TD - ktoś słyszał?

Ostatnio na allegro szukam przyzwoitych głośników wysokotonowych i z Vify często spotyka się takie coś -
    http://allegro.pl/item617619225_twee...d_27_19mm.html

Czy ktoś coś o nim słyszał bo zakładam że za tą cenę nie będzie to nic na poziomie DX25TG.

Misiomor chyba pisał kiedyś, że bodajże ten model maświetne rozprasanie. Spadek -6db przy 20kHz pod katek 30 stopni.
    Zalezy z czym chcesz je połączyć, bo trzeba ją pewnie wysoko ciąć.

Skomentuj

mam jedna sztuke
      nie stosowalem zalecanego filtru wiec tylko wstepnie moge je ocenic
      brzmienie plastikowe (bo plastikowa kopolka) ale w pelni poprawne i nic sie nie wybija. ladnie "cyka" ale nic nie szumi i nie trzeszczy

za 50zl/szt bym sie delikatnie zastanowil - mozna taniej kupic. ale jak masz cos co nie wymaga niskiego podzalu to mozesz kupic

Skomentuj

Raczej ich nie kupię. Wolę coś ze sprawdzonych projektów. Chcę zbudować przyzwoite stereo tak w okolicy 500 za wszystko. Najpierw nastawiałem się na 2xARN 150 + sc10n niektórzy polecali PJ albo właśnie coś z Vify na górę. Podobno ten zestaw ma tylko tę wadę że brakuje średnich tonów, a raczej na tych by mi zależało bo mając 2xARN 226 wcześniej polocono mi zrobić aktywnego suba. Może warto by zrobić jakiś hmm.. "ranking" co się opłaca kupić w danym przedziale cenowym tak od 200zł do choćby 2000zł. Początkującym jak ja pozwoliło by się lepiej zorientować czego moga się spodziewać po danym zestawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez wilko
          Może warto by zrobić jakiś hmm.. "ranking" co się opłaca kupić w danym przedziale cenowym tak od 200zł do choćby 2000zł. Początkującym jak ja pozwoliło by się lepiej zorientować czego moga się spodziewać po danym zestawie.
          taka proba juz byla. ale niestety to sie co chwile zmienia i to nie ma wiekszego sensu
          przegladaj dzial gotowych konstrukcji i zobacz na co ciebie stac.

te 500zl na kompletne stereo czy jak?

napisz jakie masz wymagania i odpowiedz na standardowe pytania a cos doradzimy

Skomentuj

Więc od początku.

Budżet - 500-600zł na same przetworniki + zwrotnice (Okablowanie i obudowa z wykończeniem na koniec żeby nie kusiło, zarabiam :cool: to dozbieram)
            Zasilałby to Sony STR-DE135 (2x100W) na 12m^2

Oczekiwania - kolumny podłogowe i tu w zależności wiadomo od cena/jakość 2 lub 3-way, które zagrają ciut lepiej niż wszelkie Creativy (mam t6100) w tym Gigaworksy i inne Logitechy za 1000zł które mnie osobiście za tą cenę rozczarowały (trochę się słuchało pracując w sklepie komputerowym). Nie miałem do czynienia z dobrym stereo :cry:

Zainteresowały mnie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ight=vifa+dx25

Trochę czytałem i na górę na pewno chcę Vifę DX25. Pawel S. jak widzę ma D27TG, czym się róźnią?
            Rozumiem że 2xARN 150 to gorsza propozycja od 1xgdn 15-40/5. Gdzie najlepiej dokonać zakupu DX i GDNów?
            Co do Vify pewnie zdania nie zmienię ale może polecicie jeszcze na dół tak by był projekt zwrotnicy?

Skomentuj

http://www.skleptonsil.pl/go/_catego...cznik=1&page=3

tu znajdziesz GDN 15/40/5 ale z ceną to ostatnio poszaleli, jeszcze niedawno był za 99zł

jak ja się pytałem na forum to poradzono mi tez opcję 2 x GDN 13/40/2, ewentualnie cos z STX'a serii AKX
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez wilko
                chcę Vifę DX25. Pawel S. jak widzę ma D27TG, czym się róźnią?
                wszystkim :P
                ale D27TG05 i tak nie kupisz wiec sie nawet nie zastanawiaj
                ale i tak zdecydowanie wole D27
                Zamieszczone przez wilko
                Rozumiem że 2xARN 150 to gorsza propozycja od 1xgdn 15-40/5
                tak, duzo nizsza polka
                Zamieszczone przez wilko
                Gdzie najlepiej dokonać zakupu DX i GDNów?
                tonsile w protonsilu
                a DXa http://www.akustyk.com.pl/ lub http://www.loudspeakershop.eu/
                Zamieszczone przez wilko
                Co do Vify pewnie zdania nie zmienię ale może polecicie jeszcze na dół tak by był projekt zwrotnicy?
                hmm... STX GDN 15 i 18 AKX, peerless SDS164 ale tutaj brak zwrotnicy wiec bys musial kupic caly gotowy projekt z akustyka, no i jakos nic wiecej do glowy z DXem nie przychodzi

Skomentuj

Sporo mi pomogliście i nie chciałem zakładać nowego tematu więc sorry jeśli zrobił się offtop.
                  Znalazłem jeszcze taki projekt : http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm z dx25tg i hds 134. Może warto dodać do gotowych projektów zwrotnic bo wydaje mi sie bardzo ciekawy.
                  Jak się ma ten hds 134 do sds'a 164? Jest 2x droższy a ktoś tu sprzedaje 134ke po cenie sdsów. Może warto zamiast sds+dx zrobić mniejszy o 3cm ale już hds+dx.
                  Odbiegając od jakości którą nawiasem mówiąc znam "z opowiadań" (ale spodziewam się być milo zaskoczony) wg mnie lepiej wyglądają 2,5 drożne kolumny i chyba do czegoś takiego będe dążył na przysżłość.

Skomentuj

Zamieszczone przez wilko
                    Może warto dodać do gotowych projektów zwrotnic bo wydaje mi sie bardzo ciekawy.
                    linki do takich stron sa w osobnym temacie.
                    w temacie z gotowymi zwrotnicami wklejamy glownie nasze projekty

Zamieszczone przez wilko
                    Jak się ma ten hds 134 do sds'a 164? Jest 2x droższy a ktoś tu sprzedaje 134ke po cenie sdsów
                    na allegro? przypadkiem to nie jest ta stara seria do ktorej brak zwrotnic? :lol:
                    Zamieszczone przez wilko
                    Odbiegając od jakości którą nawiasem mówiąc znam "z opowiadań" (ale spodziewam się być milo zaskoczony) wg mnie lepiej wyglądają 2,5 drożne kolumny i chyba do czegoś takiego będe dążył na przysżłość.
                    jak chcesz. ekonomicznie nie uzasadnione - lepiej dolozyc pare grosza do 3 drog

Skomentuj

Mam te kopółki i grają zdecydowanie lepiej niż SC10, jeszcze nie dopracowalem zwrotnicy ale grają naprawde fajnie , mam ją w zestawieniu z arn150 - na forum jest konstukcja.

Skomentuj

Czaruję...
                      X