Witam mam problem odnośnie obliczenia pojemności kolumny do głośnika : GDN-30-300-4-AP link: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb . Chciałbym kolumnę zamkniętą bez żadnych br. Problem mam jeszcze z wybraniem głośników średnich i wysokich. Co do wysokich wchodzą w gre jedynie kubełkowe. Czy możecie mi pomóc w tym temacie? Ogólnie rzecz biorąc mam program WinISD który mi wyliczył kolumny około 16 litrów aby zachować odpowiednią charakterystykę. Jest to raczej niemożliwe z uwagi na rozmiar głośnika jak i faktu że ma być ona ciśnieniowa (może coś źle wpisałem). Nie znam się super na określeniach QTS itp. Trochę poczytałem lecz jest to w dalszym ciągu zbyt mała wiedza i przez to postanowiłem zdać się na ludzi którzy wiedzą więcej niż ja. Pod zamieszczonym linkiem jest pełna charakterystyka owego głośnika basowego. Pozdrawiam i czekam na jakąś pomoc gdyż sam sobie poradzić nie mogę. (ogólnie na zestaw moge przeznaczyć około 1000 zł)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
proszę o pomoc i wskazówki odnośnie zrobienia kolumn
Collapse
X
-
Jest to osoba która w wieku 18 lat robiła własne wzmacniacze od podstaw i je sprzedawała (działają do dziś), w tym momencie ma powyżej 40 a od tamtego czasu pracuje w tej dziedzinie (elektronika), także jestem na 100% pewien że da rade (w dodatku robił już zwrotnice do 2 innych zestawów, i działa wszystko wybornie. Proszę jednak o pomoc w tych konkretnych rzeczach które wypisałem powyżej ;]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez voorekJest to osoba która w wieku 18 lat robiła własne wzmacniacze
Do wykonania zwrotnicy nie wystarczy znajomość elektroniki, to bardziej skomplikowana rzecz. Nie robi się też tego z kalkulatora, czy po prostu na chybił trafił.
Zadam pytanie klucz... Czy ten znajomy ma system pomiarowy? To jest takie coś z mikrofonem, podłącza się to do komputera i można wykonywac pomiary głośników... Zapytaj się go też czy może ci zdjąć charakterystyki przenoszenia danych głośników...
W sumie to niezależnie od tego jak jest i tak polecam ci trzy drogi na STX-ach, tylko troche innych
http://img218.imageshack.us/img218/3...ystxep8od6.gif
http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe
Zagra to o niebo lepiej!
P.S
Zamieszczone przez voorekCo do wysokich wchodzą w gre jedynie kubełkowe.
Skomentuj
-
1)zadam pytanie: po co JIG (wydaje mi się że o tym piszesz) do mierzenia charakterystyk skoro charakterystyki są jak na tacy w opisie głośnika ? Za podpowiedź odnośnie głośników dzięki ;] a jeżeli chodzi o osobę to wiem że jego wiedza wystarczy do zrobienia zwrotnicy a nawet jest o stokroć większa, ale nie na ten temat miał być ten temat więc dajmy sobie spokój ze zwrotnicami i wspaniałymi elektrronikami... Pytanie, czy może mi ktoś pomóc z objętością kolumny pod głośnik podany wyżej ? (wszystko opisane u góry)
2)Odnośnie pytania o kubełki ;] mój błąd >>>kopułkowy<<< :mrgreen:
3)skąd wiesz że zagra lepiej skoro w sumie ani ja ani Ty nie wiemy co dokładnie z tego zestawu by wyszło ? :>
Skomentuj
-
Zamieszczone przez voorekskąd wiesz że zagra lepiej skoro w sumie ani ja ani Ty nie wiemy co dokładnie z tego zestawu by wyszło ? :>
Zamieszczone przez voorekpo co JIG (wydaje mi się że o tym piszesz) do mierzenia charakterystyk skoro charakterystyki są jak na tacy w opisie głośnika ?
Poza tym Jig (plus mikrofon) nie służy tylko do sciągania charek głośników ale też oglądanie wpływu zwrotnicy na kolumny, dokładne oglądanie co dzieję się w miejscu podziału, patrzenie czy coś się nie wybija, czy impedancja nie schodzi za nisko, itp, itd...
Zamieszczone przez vooreka jeżeli chodzi o osobę to wiem że jego wiedza wystarczy do zrobienia zwrotnicy a nawet jest o stokroć większa
Zamieszczone przez voorekale nie na ten temat miał być ten temat więc dajmy sobie spokój ze zwrotnicami i wspaniałymi elektrronikami...Nie wiem czy ty w ogóle rozumiesz jak działa owa zwrotnica... Weź ty się trochę dokształć i dopiero potem bierz się za coś, co ty na to?
Skomentuj
-
Kolego, melisław, dobrze ci pisze. Przeczytaj pierwszy post z tego tematu (a dokladniej to co jest na tym pierwszym dluuuugim obrazku) http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11903 a zrozumiesz ze nawet najlepszy elektronik bez sprzetu pomiarowego nie zrobi dobrej zwrotnicy.
Skomentuj
-
Patefil
voorek, ten GDN 30-300-4 AP to raczej głośnik do zastosowań półprofesjonalnych na jakąś pseudoestradę, a nie do zastosowań domowych, choć nigdzie nie napisałeś do czego chcesz go właściwie zastosować, ale przyjmuję, że do domowego słuchania. Spróbujmy zatem trochę teoretycznie rozważyć opcje jego sensownego użycia, gdyż nie miałem okazji sprawdzenia go praktycznie. Z głośników 30 cm zastosowałem tylko Tonsila GDN 30/100/7 w 110 litrowej OZ w układzie czterodrożnym. Ten STXowy GDN ma dość sporą fs jak na głośnik o takim rozmiarze (30 Hz a 24 Hz Tonsila) co przy prawie dwukrotnie większym Mms (92 g a 47 g Tonsila) daje do myślenia. Ma też mały Xmax, a patrzą na charakterystykę częstotliwościową widać, że praktycznie podział zwrotnicy trzeba by zrobić w zakresie 200-300 Hz. Tak niski podział raz, że jest bardzo kosztowny, bo trzeba stosować cewki o dużej indukcyjności i duże kondensatory, po drugie wymusza konieczność użycia dobrego, a w tym przypadku pewnie i mocnego (bo ten STX pewnie pożera sporą moc ze wzmacniacza by dobrze grał) głośnika średniotonowego, a właściwie to niskośredniotonowego (o niskim fs, by po zabudowie go w oddzielnej szczelnej komorze kilkulitrowej nie było podbarwiania brzmienia jego rezonansem), bo ten głośnik będzie również przetwarzał zakres basowy. Biorąc pod uwagę również srebrny kolor membrany, by jakoś to w kolumnie wyglądało oraz efektywność (duża cewka w filtrze dla STXa napewno trochę zje mu efektywności) znalazłem na szybko takie głośniki, które ewentualnie nadawałyby się do tego: Monacor SPH 130 AL (88 dB) i Visaton AL 170 (88 dB) lub AL 130 (87 dB) chyba że zastosujesz jakieś noname ze srebrnymi membranami, których pełno jest na allegro. Do tego jakąś dobrą kopułkę metalową, by zachować ciągłość koncepcji zastosowania srebrnych membran, bo przecież chyba STX PJ nie zastosujesz do takiego zestawu.
Jak widzisz wybór STXa GDN 30-300-4 AP stwarza wiele problemów już na etapie opracowania koncepcji kolumny i doborze głośników a co dopiero później przy robieniu zwrotnicy do takiego układu. Gdybym ja miał taki problem jak Ty (a nie mam) po wyborze jakiejś koncepcji np. (abstrahując):
STX GDN 30-300-4 AP, Monacor SPH 130 AL, Seas 27 TBFCG
lub
STX GDN 30-300-4 AP, Visaton AL 170, Visaton DSM 25FFL
kupiłbym potrzebne głośniki, wykonał obudowy (prototypa lub gotowe na surowo) i przystąpił do zrobienia zwrotki. Pomiary są tylko narzędziem, które konstruktor może, ale nie musi wykorzystać przy robieniu zwrotnicy. Można przecież uzyskać dobre rezultaty strojąc zwrotnice na podstawie odsłuchów. Niestety jest to bardzo czasochłonne, gdyż konieczne jest wyeliminowanie czynników subiektywnych takich jak stan psychofizyczny, stres, zmęczenie, emocje czy pogoda wpływających na ocenę zmian w brzmieniu po dokonanych zmianach w układzie zwrotnicy. Poza tym potrzebna jest spora wiedza, doświaczenie, dobry słuch i sprzęt grający na odpowiednim poziomie. W każdym razie zrobienie zwrotnicy do układu trójdrożnego to trudne zadanie, zwłaszcza takiej, która wyciśnie maximum możliwości brzmieniowych z danej konfiguracji głośników współpracujących z konkretnym zestawem elektroniki i pomieszczeniem oraz biorąc pod uwagę preferencje brzmieniowe i gust słuchającego, bo przecież trzeba pamiętać, że gra zawsze cały system a nie tylko pojedyńczy element. Ja zwrotnice do swoich czterodrożnych kolumn, w których użyłem Tonsila GDN 30/100/7 stroiłem wykorzystując odsłuchy ponad pół roku pomimo, że wykorzystywałem również pomiary jakie mogłem w tamtym czasie wykonać (charakterystyk napięciowych filtrów i impedancji), bo w 93 r. nie miałem komputera a o powszechnym dostępie do internetu można było pomarzyć, bo takowego nie było.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Patefilten GDN 30-300-4 AP to raczej głośnik do zastosowań półprofesjonalnych na jakąś pseudoestradę
Zamieszczone przez PatefilSTX GDN 30-300-4 AP, Monacor SPH 130 AL, Seas 27 TBFCG
lub
STX GDN 30-300-4 AP, Visaton AL 170, Visaton DSM 25FFL
Jest tyle sprawdzonych projektow ciekawie grajacych ze nie pchalbym sie w cos do czego trzeba zrobic zwrotki nie majac o tym zielonego pojecia...
zapraszam tu:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079
Skomentuj
-
Patefil
dolphin 123, przecież to autor tematu chce zastosować tego AP. Ja przedstawiłem zestawy dobrane pod względem "kolorystycznym", które ja, gdybym miał taki dylemat jak autor tematu, być może sobie bym wykonał. Nie widzę w tych zestawieniach niczego "ciekawego", zestawienia jak każde inne. Ciekawe może być brzmienie takich zestawień i to zawsze było dla mnie inspiracją do zbudowania kolumn na danej konfiguracji głośników. Przecież DIY to poszukiwanie własnego brzmienia. Być może po zbudowaniu takiej konstrukcji autor krzyknąłby "Eureka, to jest to brzmienie, którego cały czas szukałem!"
Zamieszczone przez dolphin123Jest tyle sprawdzonych projektow ciekawie grajacych ze nie pchalbym sie w cos do czego trzeba zrobic zwrotki nie majac o tym zielonego pojecia...
Nigdy nie byłem zwolennikiem kopiowania czyjejś konstrukcji. Wolę tworzyć własne koncepcje, nawet jeśli wydawałyby się dla innych nieco dziwne. W końcu ludzie słuchają muzyki na nieraz tak dziwacznych konstrukcjach i pomimo tego czerpią z tego dużą przyjemność. DIY to też ciekawość, bo przecież nigdy nie wiadomo co z danej koncepcji wyjdzie, dopóki nie zbudujemy, podłączymy pod wzmacniacz i puścimy muzykę. Dopiero wtedy okazuje się czy zbudowaliśmy coś sensownie grającego czy też gniota, którego lepiej rozebrać, a obudowę spalić w kominku, jak Franco Serblin. Owszem takie działanie jest dość kosztowne, bo trzeba kupić głośniki często drogie, ale przecież to hobby i nikt nie mówił, że to jest tanie hobby.
W takim razie gdzie będzie wkład własny (intelektualny) danego delikwenta w DIY, jeśli skopiuje czyjąś konstrukcję? Na dodatek obudowę zrobi mu stolarz, lakiernik polakieruje, zwrotnicę wykona znajomy lub kupi ją na allegro, a jego wkład ograniczy się do przykręcenia wkrętakiem głośników do obudowy i polutowanie kabelków? A na końcu powie sobie: "no, zrobiłem sobie kolumny DIY!" Czytając to forum, a czytam od wielu lat, odnoszę wrażenie, że więcej tu "klonerów" niż prawdziwych diyowców. Może więc trzeba by zmienić nazwę tego forum na cloneaudio lub copyaudio.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PatefilW końcu ludzie słuchają muzyki na nieraz tak dziwacznych konstrukcjach i pomimo tego czerpią z tego dużą przyjemność.Zamieszczone przez PatefilPrzecież DIY to poszukiwanie własnego brzmienia. Być może po zbudowaniu takiej konstrukcji autor krzyknąłby "Eureka, to jest to brzmienie, którego cały czas szukałem!"
Zrobic tanszy zestaw w ciemno ok, na jego podstawie mozna powiedziec co mi nie pasuje co bym oczekiwal, ale na drogim sprzecie jak juz nie bedzie pasowac to probuj to pozniej sprzedac :grin:
Zamieszczone przez PatefilW takim razie gdzie będzie wkład własny (intelektualny) danego delikwenta w DIY, jeśli skopiuje czyjąś konstrukcję? Na dodatek obudowę zrobi mu stolarz, lakiernik polakieruje, zwrotnicę wykona znajomy lub kupi ją na allegro, a jego wkład ograniczy się do przykręcenia wkrętakiem głośników do obudowy i polutowanie kabelków? A na końcu powie sobie: "no, zrobiłem sobie kolumny DIY!" Czytając to forum, a czytam od wielu lat, odnoszę wrażenie, że więcej tu "klonerów" niż prawdziwych diyowców. Może więc trzeba by zmienić nazwę tego forum na cloneaudio lub copyaudio.
Co do zestawow w sieci to jest ich tyle dopracowanych ze grzech kupic glosniki i nie wykorzystac ich prawie w calosci ze spartolona zwrotnica... szkoda kasy
Druga sprawa czemu nie widze Twoich konstrukcji skoro tak wiele wiesz na ten temat ?
Skomentuj
-
voorek, bez zbędnego gadania. Rób konstrukcję na STX-ach. Projekt podałem wcześniej ale masz jeszcze raz
http://img218.imageshack.us/img218/3...ystxep8od6.gif
http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe
To jest najlepsze wyjście!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Calebznacznie bardziej wolalbym za ta kase jakies 2-way - kep+xt19(mimo że kep tak naprawdę wali a XT jest ostrę
)
Skomentuj
Skomentuj