Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mini Monitorki do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mini Monitorki do komputera

Witam

chciałbym zrobić sobie malutkie głośniczki do komputera taki wstęp do diy więc chce to zrobić tanio ale w maire poprawnie i myślałem nad ARN 116 jako nisko-sredniotonowy i jako wysokotonowy ARV 104 jednak jeżeli moglibyście mi doradzić jakąś mniejszą rozmiarowo wysokotonowkę byłbym wdzięczny np. ARV 078 bedzie dobra? i jeżeli ktoś gdzieś widział zwrotnice pod to też bym prosił o zostawienie jakiś namiarów na nią.
    Obudowa zamknięta na jakies 3l

Za pomoc z góry dziękuje:)

P.S. na czym można by zrobić do tego malutki subik? i ewentualnie jakiś skromniutki wzmacniacz co by się pomieścił w suba żeby później wyszło z tego ładne 2.1

Zamieszczone przez westaudio
    i jako wysokotonowy ARV 104 jednak jeżeli moglibyście mi doradzić jakąś
    Kupilbym ARV do arna lu sxta PJ
    Obudowa zamknięta na jakies 3l
    proponowalbym Ci bude 4,5litra br stroic na ok 60-65Hz bedziesz zadowolony.

Mialem tak zaaplikowane wlasnie arny 116 i graja do dzisiaj:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12893
    Teraz sam bede walczyc dalej z teslami, bo czekam na paczke z 16glosniczkami arnow :razz: w tym bedzie 8 Arnow 116 8ohm wiec jak Cie interesuje zakup parke moglbym Ci odstapic :wink:
    Na razie klepie 2,5litrowe monitorki z ARV104 i prawdopodobnie ARN100, bo niestety przyjda do mnie arny 116 wszystkie wersje 8ohm a potrzebuje do tych monitorkow 4ohmy... :/ a 116stka naprawde godna polecenia...

Skomentuj

np. ARV 078 bedzie dobra?
      tandeta - nie warto sie tym interesowac
      najmniejszy z tanich to bedzie mission z allegro http://www.allegro.pl/item619961726_..._1_2_5_cm.html
      mam takie glosniki i mam ochote je polaczyc ale nadal mam problemy z pomiarami w SW i zwrotnicy brak :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        najmniejszy z tanich to bedzie mission z allegro http://www.allegro.pl/ite...r_1_2_5_cm.html
        calkiem zapomnialem :razz: chyba kupie parke i polacze z malymi arnami i zrobie ciekawa bude do tego :grin:

Skomentuj

dolphin123, dobrze wiedzieć narazie poluje na allegro -licytacje może coś ustrzele jak nei to się odezwe napewno.

czyli musi zostać arv 104..
          obudowe chciałbym zostawić zamknieta tak jak masz wałsnie te 2,5l tutaj pokazane wymairy mojej w tym wypadku beda mniej wiecej 23x13x15cm

i zwrotnica znalazłem schematy ale czy któryś się nadaje:
          http://img162.imageshack.us/img162/7882/zwrotkauy4.jpg
          http://obrazki.elektroda.net/11_1197696027.jpg

[ Dodano: 2009-04-26, 00:39 ]
          najmniejszy z tanich to bedzie mission z allegro http://www.allegro.pl/item619961726_..._1_2_5_cm.html
          i zwrotnicy brak :???:
          gdyby była zwrotnica to pewnie bym się skusił bo dałoby to wiekszą możliwość zabawy z kształtem ale brak zwrotnic to dla mnie już problem podejrzewam iż do arn i arv ktoś prędzej doradzi coś odpowiedniego...

Skomentuj

i zwrotnica znalazłem schematy ale czy któryś się nadaje:
            http://img162.imageshack..../zwrotkauy4.jpg
            http://obrazki.elektroda.net/11_1197696027.jpg
            ja aplikowalem tylko gore a arna116 zostawilem zeby gral calym pasmem i bylo bardzo dobrze. jednak ta cewka 0,8 i kond 4,7 to nie glupie rozwiazanie moze byc.. trzeba zobaczyc

[ Dodano: 2009-04-26, 11:35 ]
            obudowe chciałbym zostawić zamknieta tak jak masz wałsnie te 2,5l tutaj pokazane wymairy mojej w tym wypadku beda mniej wiecej 23x13x15cm
            jesli dasz rade proponowalbym zwiekszyc do 4-4,5litra i dac br duzo zmienia w dolnych rejestrach ja mam 2,5litra tylko dlatego ze przerabiam znajomego monitorki tonsila..

Skomentuj

Ja mam ok 3L bo tak mi wychodzi z założeń wymiarowych jakie chciałem mieć;] ale hmm mdf nie jest drogi zrobie najwyzej dwie skrzyneczki przedni wymiar chce zostawić 13x23 jedynie z głębokością moge uciec do tych tam ok 23cm i upchnac tam z tył gdzieś tą rure a pytam bo naprawde nie znam się zabardzo (teraz bede musiał sie doedukować na temat rur zeby wiedziec co tam wepchnąc ale podejrzewam ze to dopiero za dwa tygodnie zaczniemy ciac ale informacje trzeba zbierać tym bardziej ze ja wiedze w tym temacie posiadam ubogą) nic uciekam oddać 450 co by się lepiej poczuć.
              i moje pytanie to ze na tym schemacie sa 2xarn to nie ma znaczenia?

Skomentuj

i moje pytanie to ze na tym schemacie sa 2xarn to nie ma znaczenia?
                ma.
                jezeli impedancja jednego sie zgadza to trzeba zwiekszyc tlumik na wysokotonowym

Skomentuj

no ja myslalem zeby wsadzić dokładnie już pisząc ARN 116 60/8 i ARV 104 64/8 czyli nie musiłabym nic zmieniać w tej zwrotce bo tam sa dwie 4 czyli po połączeniu 8 ohm?
                  szybkość odpowiedzi tutaj jest zdumiewająca :) dziekuje bardzo za pomocne odpowiedzi
                  już mam temat nakreślony można szukać przetworników i wymiarować sobie skrzyneczki i zamawiać wszystko co potrzebne no nawet możnaby się pokusić o szukanie jakiegos mikro wzmacniacza do tego wiadomo mocny nie musi byc bo glosno muzy nie słucham i zreszta nie do tego jest to budowane i pradu tez moze przy tym malo jesc no ale jest potrzebne zeby podlaczyc kompa czy tam mp4 muszę się tu rozjrzeć po forum czy ktos jakiegos gotowca nie wrzucił na takie podejrzewam 2x20 przy 8ohm w zupelnosci by wystarczyło... ale spokojnie bo to temat dla mnie rownież nowy wiec cos trzeba sie doksztalcic chyba ze gotowy schemat to tam umiem sobie zlozyc wg instrukcji:)

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedzi:]

Skomentuj

jakbys stosowal wiecej kropek i przecinkow, latwiej by sie czytalo twoje posty Na elektrodzie jest duzo takich "malych" wzmacniaczy, spokojnie znajdziesz tam jakis projekt i ostatnio tam w gotowych konstrukcjach jakis byl..

Skomentuj

już mam temat nakreślony można szukać przetworników i wymiarować sobie skrzyneczki i zamawiać wszystko co potrzebne
                      jesli licytujesz na allegro i pod nie robisz juz wymiary to sie wstrzymaj bo czasem mozna sie zdziwic jak licytacje ida.. najpierw zakup glosniczki pozniej klep budy

Skomentuj

westaudio, patrz na to :

tu akurat z arnem 100 :)

Skomentuj

takero, to ten audax?

Skomentuj

nie :P
                            głośnik z sampli :P

Skomentuj

ojjj to maleństwo bardzo cieszy oko i rzekłbym idealne do mojej wizji mini - tylko czy się sprawdzi, bo mniejszego arv koledzy odradzali.. (i cóż to dokładnie? gdzies tego szukać? i jakas gotowa zwrotnica do teog moze istnieje?)
                              Właśnie jak to z tym ekranowaniem (tak przy okazji się dopytam) prawda to ze wystarszy jakis magnesik czy puszke metalawa zalozyc i po problemie? wkoncu bardzo prawdopodbne ze to bedzie stalo blisko monitora....

Skomentuj

westaudio, mala ARVke odradzilem bo ona poprostu nie gra a kosztuje
                                wczesniej wspomnialem o missionie. to jest audax ktory byl sprzedawany z takim plastikiem jak wyzej za ok 50zl
                                tak wiec teraz wystarczy kupic missiona i dorobic "tubke" :lol:
                                Zamieszczone przez takero
                                głośnik z sampli
                                tak wiec dokladnie tamten jest nieosiagalny

Skomentuj

westaudio, na neodymie jest , więc o ekranowanie martwić sie nie trzeba ;]

Skomentuj

ja wlasnie tez potrzebuje jakies malenstwa dla dziewczyny do laptopa :) nie ma ona duzo miejsca wiec musi byc naprawde male :) jest jakas moze szerokopasmowka ktora zagra w malej budzie?

Skomentuj

tak wiec dokladnie tamten jest nieosiagalny
                                      kto wie, kto wie :P
                                      Jest też parę innych rozwiązań :P

konradzik88, co już masz ?

Skomentuj

Dla tego się pytam czy ten jest lepszy ale cóż skoro nei osiągalny to nie ma co się nim zadręczać.. za to trzeba by pokombinować skąd tutaj wytrzasnąć takie tubki chociaż na wzór (takero jak idzie to rozmontować to moze pożycze to kiedyś od Ciebie na tydzień:P), jakby je mieć to już by się jakoś tego missiona skleciło z tą tubką, wkońcu on sam drogi nie jest w porównaniu do arv 104 to można by stracić coś kasy i ewentualnych nerwów na tubke... a to byłoby super mógłbym sobie zejść z wysokością i wizualnie odrazu nei byłoby to też takie upchane... Panowie nie powiem pomagacie ale z drugiej strony coraz większy kociołek w głowie hehe

takero a inne rozwiązania to jakie? tylko mówimy o takich co grają ładnie :) (chociaż w tych cenach to nie wiem czy są jakieś duże różnice ale o to już Was pytam bo ja mało w życiu słyszałem)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X