Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie nagłośnienie do pubu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie nagłośnienie do pubu

Witam wszystkich serdecznie. Koleżanka poprosiła mnie o zaprojektowanie nagłośnienia do niewielkiego pubu. Nagłośnienie ma służyć głównie do oglądania tv oraz karaoke. Powierzchnia sali ma ok 40m2, 8x5m, na zdjęciu to miejsce gdzie znajdują się stoliki. Chciałem zrobić kolumny diy ale musi być wystawiona faktura, więc muszę znaleźć gotowe głośniki. Nie wiem jak wygląda sprawa ze wzmacniaczem do karaoke, czy musi być jakiś specjalny, czy wystarczy zwykły zintegrowany + przedwzmacniacz mikrofonowy? Być może docelowo będą tam niewielkie imprezy, więc zapas mocy by się przydał. Jeśli chodzi o budżet to musi być w miarę tanio. Proszę o ciekawe propozycje.

A to ma byc tez na jakies glosniejsze granie? Imprezki itd? Bo to by zmienialo postac rzeczy.

Jesli po prostu do karaoke i TV to w kwestii karaoke kup jakis zestaw 2 mikrofony bez przewodowe chocby Alpharda i podepnij to pod najprostszy mixer, albo odpowiednio bardziej rozbudowany mixer (z regulacjami do mikrofonow itd) i mikrofony na kablu. Do pospiewania spokojnie starczy ci tani Shure c606 za okolo 100zł sztuka jesli chodzi o majk tani na kablu oczywiscie x2. Naglosnienie w przypadku karaoke samego to moga byc 4 monitorki wieksze czy mniejsze w zaleznosci od potrzeb - mysle ze nawet nie musi byc to nic typowo estradowego. Wzmaczyk do tego tez nie musialby byc niesamowity..

Ile masz w ogole kasy na to?

Skomentuj

ja bym wrzucił tam zeusy
      choć nie wiem co znaczy w twoim jezyku słowo wmiare tanio
      pozdrawiam : )

Skomentuj

Na początku 2tys. ale jeśli uda się złożyć zestaw warty dopłaty to reszta pieniędzy się znajdzie

Skomentuj

tomekmo, wez napisz czy to ma grac na imprezach tez czy tylko do karaoke bo to 2 rozne swiaty. Zeusow tam nie pakuj zdecydowanie

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
            tomekmo, wez napisz czy to ma grac na imprezach tez czy tylko do karaoke bo to 2 rozne swiaty. Zeusow tam nie pakuj zdecydowanie
            Głównie karaoke, czasami tylko małe imprezy - w stylu urodziny itp., bardzo głośno nie musi grać

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb
              ;] w 40mk sie sprawdzi :)

Skomentuj

W pewnym sensie Maxi dobrze gada, bo sie sprawdzi z mala korekcja na EQ ale moze byc ciezko zmiescic sie w kosztach. Nie kupisz wzmaka zeby to zasilic na maxa i reszty sprzetu za 2kzł no i to tylko 2 zrodla dzwieku sa.

Jeslibys to bral to masz 1200zł paczki + 300zl 2 mikrofony + 200zł mikser jakis prosciutki + 400zł wzmacniacz uzywka + 100zł kable no i jeszcze jakies koszta dojda na pewno a to juz 2200zł + przesylki.

Jesli chodzi o mikrofony to ja np zakupilem ostatnio etp-737 bo na wiecej mnie do naglosnienia stac nie bylo no i cud techniki to nie jest (no i sa slyszalne szumy) ale do karaoke by sie nadalo. Mikser teoretycznie mozesz pominac wpinajac mikrofony do kompa bo przypuszczam ze bedziesz to karaoke robil z PC czy tez lapka. Alternatywa to jakis mixerek jak pisalem za np 300zł lepszy z wejsciami na 2 majki no i 2 sztuki http://allegro.pl/item617652471_shur...zny_od_ss.html
                Z paczkami bym jeszcze pokombinowal bo mozna troche oszczedzic itd..

Skomentuj

Albo jakis powermixer.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=2&vSubPage=723&vItemDB =itemdb
                    ;] w 40mk sie sprawdzi :)
                    Rozumiem że wystarczy mi jedna para? Dowiedziałem się od koleżanki że karaoke będzie organizowane przez firmę z zewnątrz. Czyli do kolumn będzie mi tylko potrzebny wzmacniacz. Jaki wzmacniacz możecie mi polecić? Czy musi być jakiś specjalny, czy wystarczy zwykły zintegrowany?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                      Albo jakis powermixer.
                      Dokladnie jak kolega pisze, najlepiej bedzie kupic powermikser.

Za 2kzl to nic sie nie da zrobic bo tyle to sie wydaje na zestaw mikrofonow bezprzewodowych i to kiepskiej firmy. LDM montuje wewnatrz miksera odbiorniki radiowe do mikrofonow bezprzewodowch wiec mozna miec wszystko w jednym ale to kosztuje.

Skomentuj

To zalezy od tego jak to glosno ma grac, nie zaszkodzi zainwestowac w jakas koncowke mocy nowa z gwarancja itd jesli jest kasa. Ogolnie pomysl z powermixerem tez nie jest zly. Mocy tam nie potrzebujesz niesamowitych ilosci za to jakies regulacje itd sa zawsze mile widziane. Tym bardziej ze bez korekcji basu te Maxiego nadstawki za ciekawie nie zagraja.

Skomentuj

Powermixer to moim zdaniem średni pomysł. Najczęściej są w nich montowane bardzo tanie końcówki mocy z kiepskimi zabezpieczeniami przez co takie sprzęty łatwo ulegają uszkodzeniu w rękach osób mało doświadczonych (a takich raczej bym się nie spodziewał na karaoke).

Skomentuj

Shiver, ale wiesz jesli to ma byc karaoke w malym barze to raczej nie trzeba nic niesamowitego. Zreszta to tylko jedna opcja.

Skomentuj

Niby tak niby nie, ja preferuje możliwie najlepsze rozwiązania :P

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                Tym bardziej ze bez korekcji basu te Maxiego nadstawki za ciekawie nie zagraja.
                                W niedziele graly w 80mk i powiem, ze bylem mile zaskoczony :)
                                Co prawda muzyka byla disco polo, jakies starsze kawalki (bo poprawiny wesela byly) i bylo naprawde wystarczajaco:)
                                Do nowszej muzyki jednak przydalby sie juz subwoofer

[ Dodano: 2009-04-28, 20:50 ]
                                A i dodam... ze graly bez korekcji...

Skomentuj

A może wystarczy do tych 40m2 para takich głośników + jakiś niedrogi ale nowy wzmacniacz zintegrowany, a jeśli będzie karaoke to osoba prowadząca chyba pozostały sprzęt powinna mieć?
                                  http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekmo
                                    a jeśli będzie karaoke to osoba prowadząca chyba pozostały sprzęt powinna mieć?
                                    To ty nam powiedz co bedzie miala ta osoba bo skad my mamy wiedizec :)? Wydaje mi sie ze moga miec swoje odtwarzacze ew projektor no i muze ale naglosnienie cale raczej nie. To tylko gdybanie moje dowiedz sie wiecej od nich.

A tego co podales nie kupuj bo to kasza..

Skomentuj

Ok sprawdzę dokładnie i napiszę

[ Dodano: 2009-05-01, 15:03 ]
                                      Witam ponownie. Do pubu będą potrzebne tylko głośniki i wzmacniacz, do tego będzie podłączony telewizor i laptop, jeśli będzie karaoke to osoba, która będzie to prowadzić ma przyjeźdżać ze swoim sprzętem karaoke-ma podłączyć się pod wzmacniacz i kolumny które mam wybrać, dlatego jeszcze raz proszę o pomoc w wyborze wzmacniacza i 2 lub 4 kolumn w zależności od tego czym uda się nagłośnić 40m2.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X