Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

miniaturowe źródło dźwięku do modelu w skali 1:20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

miniaturowe źródło dźwięku do modelu w skali 1:20

witam
    potrzebuję zbudować miniaturowe źródło dźwięku (w miarę wszechkierunkowe) do badań akustycznych w modelu w skali 1:20
    zakres częstotliwości tego źródła powinien być ok 2500-80000 hz
    mam dwie możliwości - albo iskrownik, albo miniaturowe głośniki wysokotonowe

co do piewszej możliwości, to czy ktoś moze podpowiedzieć jak zrobić taki iskrownik ? przeskakująca iskra wyzwala duże natężenie dźwięku w wysokich częstotliwościach, i o w miarę wszechkierunkowym charakterze.

co do drugiej, to jakie mogę znaleźć najmniejsze głośniki wysokotonowe ? mówimy o wymiarach rzędu max 1-2cm jeśli to możliwe. tu mogę albo takie dwa głośniki zamontować membranami ku sobie, albo zrobić mały głośnik głośnik sześcio lub dwunastościenny, ale to pewnie było by trudniejsze

będę wdzięczny za pomoc
    andrzej

Polecam książkę Jerzego Sadowskiego - Akustyka w urbanistyce, architekturze i budownictwie. Tam jest opisane w jaki sposób zmontować i zasilić taki iskrownik...

(Wydawnictwo ARKADY Warszawa 1971)

Skomentuj

Zamieszczone przez andy3d
      ok 2500-80000 hz
      w takim przypadku glosnik odpada

Skomentuj

Możesz dokładniej opisać po co ci to? I do czego to ma służyć? Czasem po takim opisie znajdują się nowe i lepsze rozwiązania...

Skomentuj

dobre piezo i z głowy

Skomentuj

dokladnie - "glosnik" piezoelektryczny zda egzamin.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
              Możesz dokładniej opisać po co ci to? I do czego to ma służyć? Czasem po takim opisie znajdują się nowe i lepsze rozwiązania...
              do badań akustyki wnętrz (czas pogłosu i inne parametry) które wykonane zostaną w fizycznym modelu wnętrza wybudowanym w skali 1:20
              pomiary wykonuje się wtedy w 20x wyższej częstotliwości niż w rzeczywistości (przykładowo jak chce się zbadań jakiś parametr w 1000hz, to bada się go w częstotliwości 20,000 hz. jak jest inna skala modelu, to oczywiście inne skalowanie częstotliwości

generalnie badania te wykonuje się aby przeanalizować zjawiska których nie symulują programy komputerowe - czyli głównie ugięcie fali i jej rozproszenie na skomplikowanych kształtach

wszystkie pomiary wykonane zgodnie z PN EN ISO 3382 wymagają wszech kierunkowego źródła dźwięku (czyli o charakterystyce dookolnej). a taką charakterystykę ma albo takie głosniki w kształcie dwunastościanu foremnego (po jednym głośniku w każdej ściance) albo ew. można wziąć dwa zwykłe głośniki najczęściej nisko-średnio tonowe i zamocować je membranami do siebie - wtedy kierunkowość jest zbliżona do dookólnej.

tutaj są zdjęcia takiego modelu w skali 1:10 (dla nowej, właśnie otwartej filharmonii w Kopenhadze)

zdjecia modelu

co do książki prof Sadowskiego, to poszukam (ja mama tą z 1976 Akustyka Architektoniczna i tam nie ma). ale dzięki

co do głośników piezoelektrycznych, to czy ktoś może mi podesłać link/fotkę do takiego małego głośnika ? jak to wygląda ?

dzięki
              andrzej

Skomentuj

Tu masz mniej więcej jak to wygląda:
                http://www.cyfronika.com.pl/przetwornikipiezo.htm
                Składa się toto z blaszki i płytki z materiału piezoelektrycznego, pokrytego warstwą metaliczną, aby stworzyć drugą elektrodę (blaszka jest pierwszą). O samym efekcie piezoelektrycznym jest tu:
                http://pl.wikipedia.org/wiki/Zjawisko_piezoelektryczne
                Widzę możliwość kupna kilku takich przetworników i pocięcia ich na kawałki tak, aby zbudować dwunastościan. Nie będzie to łatwe i w dodatku obawiam się, czy częstotliwość rezonansowa nie wzrośnie za bardzo.
                Z dwóch takich głośników to można najwyżej dipol zrobić, dookólne to to nie będzie.
                Miniaturowe głośniki są też w słuchakach dousznych, ale nie sądzę, żeby miały szansę zbliżyć się do 80kHz. Więc zostaje piezo albo iskrownik, albo... są jeszcze głośniki jonowe.
                Tutaj jest sporo o głośnikach jonowych:
                http://www.plasmatweeter.de/
                Gdzieś znalazłem, że pasmo by się zgadzało, ale nie wiem, czy da się to tak zminiaturyzować, i chyba nie bardzo da się zrobić dookólnie.
                A ten iskiernik, to jak miałby działać w tak szerokim paśmie? Ciężko mi to sobie wyobrazić, to chyba przy jakimkolwiek pobudzeniu wyprodukuje od razu sporo harmonicznch.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mixer...
                  Polecam książkę Jerzego Sadowskiego - Akustyka w urbanistyce, architekturze i budownictwie. Tam jest opisane w jaki sposób zmontować i zasilić taki iskrownik...

(Wydawnictwo ARKADY Warszawa 1971)
                  hej
                  mam już tę książkę - znalazłem tam tylko (rozd 1.8.1) ogólny opis zasady pomiaru, ale nic z techniki - możesz mi podać gdzie to jest opisane ?
                  andrzej

Skomentuj

Czaruję...
                  X