Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niewielkie DIY do muzyki rock - wybór.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez abad
    Otóż, szukam jakiegoś budżetowego (300-400zł na głośniki)
    ale odjechalismy od tematu z tymi SS... :razz:

Skomentuj

bingant w jak dużym pomieszczeniu ma to grać? Tak na marginesie każdy głośnik jest kompatybilny z MP3 :wink: Pytanie tylko czy jesteś w stanie zaakceptować to co usłyszysz.
      dolphin123 nie samym STX diymaniak żyje :wink:
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

a kto pisze tylko o stx?:) moze wziac SDSa ale jak pisalem do rocku bardziej sie nadaje AKX DX25 bedzie tu tez dobrym wyborem. a po drugie budzet okrojony wiec co innego tu polecic co sie zna ze sluchu a nie opowiesci?

Skomentuj

dziwnie troche to wyglada bo najpierw piszesz 400zł a nagle chcesz na to przeznaczyc 10x tyle ;p
          ale
          jak masz 4k na to nie szukaj kompromisów itd... pieniążki które sie ma trzeba odrazu jak najlepiej wykorzystać .....a jak ktos pisze "na peerlesach da sie sluchac mp3 a na SS sie nie da " ......to bardzo mocno przesadza..... bajer w tym ze SS skrzydla rozwiną i swoja klase ujawnią wlasnie na nagraniach dobrej jakosci/dobrze zrealizowane .....

teraz osobna kwestia obecne ceny SS są porazajace do np tych z przed 3-4 miesiecy niektore przetworniki poszly prawie 2x do gory :/

dolphin, taz .... majac 4k budowalibyscie cos na SDSach czy stx-ach itd ? ......watpie szczerze watpie wiec po co takie rzeczy pisac ;p

w tym przypadku ciekawą alternatywą dla SS bedą USHERy oraz SEASY z nextelu ....

i raczej przy tym bym zdecydowanie obstawał ...

Skomentuj

Zaraz się rozejrzę w temacie głośników podanych przez Ciebie bawolek . Przekonującą rzeczą do zakupu w Akustku jest to, że dają od razu gotowy projekt obudów i zwrotnic.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
              majac 4k budowalibyscie cos na SDSach czy stx-ach itd ?
              Ja bym na pewno nie budowal nic na SS, lepiej wsadzic kase w porzadne Seasy i zrobic 3way albo reszte funduszy kykorzystac na pozostaly sprzet, wzmak, CD, karta dzwiekowa, akustyka pokoju czy tez same albumy muzyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                Ja bym na pewno nie budowal nic na SS, lepiej wsadzic kase w porzadne Seasy i zrobic 3way albo reszte funduszy kykorzystac na pozostaly sprzet, wzmak, CD, karta dzwiekowa, akustyka pokoju czy tez same albumy muzyki.
                dokladnie... napisalem co za 400zl na glosniki, ale skoro nagle zmiana budzetu.. moze konkretnie podaj nam jaki budzet w koncu

Skomentuj

Tylko trzeba pamiętać, że nie można wydać wszystkiego na kolumny... Musisz jeszcze uwzględnić w kosztorysie zakup dobrego wzmacniacza i dobrego odtwarzacza CD. Kolumny to nie wszystko, trzeba dobrze dobrać cały system... W SS to bym ci na początek nie radził wchodzić, ich brzmienie może ci się bardzo nie spodobać a wydasz kupę kasy. Najlepiej jakbyś pojeździł trochę po salonach z kolumnami czy moze przejechał się do kogoś z forum, i posłuchał różnych rzeczy tak by wyrobić sobie zdanie co ci się podoba a co nie...

Zamieszczone przez bingant
                  łatwiej przez nie przejdzie czasami MP3
                  Jak porównasz na lepszym sprzęcie normalne CD i MP3 nie bedziesz chciał mp3-ójek słuchać

Skomentuj

dziwnie troche to wyglada bo najpierw piszesz 400zł a nagle chcesz na to przeznaczyc 10x tyle ;p
                    Zamieszczone przez dolphin123
                    napisalem co za 400zl na glosniki, ale skoro nagle zmiana budzetu.. moze konkretnie podaj nam jaki budzet w koncu
                    Że niby ja zmieniam? A w życiu... to kolega bingant który włączył się do tematu chce coś ambitniejszego i widać zamieszania Wam narobił

no ale niestety nie do kazdej muzy kazdy glosnik sie sprawdzi.. dlatego do rocka 15 akx bedzie napewno dobry
                    Tak się zastanawiam czy te 15cm średnicy to nie będzie trochę za mało, średnie i góra na tym zachwalanym DX'ie pewnie zagrają ładnie, ale co z dołem? Nie chciałbym żeby rzeczy typu bębny, gitara basowa straciły na mocy i grały tylko gdzieś tam w tle... w końcu to nie koncert skrzypków.
                    3 drogi na STX'ach czy ARN’ach mnie nie interesują, na lepsze nie pozwala mi kwota którą chce na kolumny przeznaczyć, tylko dwie drogi na jednym bądź dwóch GDN'ach.

Pawel S.
                    Pawle Ty zdaje się tworzysz coś na 2x STX 17SK, może by na to warto poczekać?

Skomentuj

abad sorki ... przewinalem za szybko i nie zauwazylem ze z innego nicka te 4k "przybylo"

to moze tonsilek 15/40/5 ? mialem go w ubiegle wakacje jakis czas i jak na 15cm glosniczek to basu ma sporo ;p

dayton da175 ? ... tylko musialbys pogadac np z yoshim albo Irkiem (tylko nie wiem czy Irek obecnie dalej projektuje ludziom zwrotki czy juz nie ma dostepu do sprzetu..)..czy by ci pasywnej zwrotki nie zrobili bo znajomy ma tego daytona z 27tbfc ale na aktywnej

PS ja STXa GDN15 akx nie mialem nie wiem co jest wart "sonicznie" ale wizualnie to jest jeden z paskudniejszych jakie sie na tym forum przewijają hehe ..
                      i o ile kiedys srednio mi to przeszkadzalo o tyle teraz na wizualna sprawe nie dosc ze moja narzeczona by mnie z tym z mieszkania "wyrzucila" to sam jakos tez na to zwracam coraz bardziej uwage ...moze to z wiekiem przychodzi ... nie wiem bo stary jakos tez nie jestem <hahaha>
                      sklanialbym sie do 15/40/5 to sonicznie jest ok sprawdz w tonsilu jego dostepnosc bo na stronce niby mozna juz kupic

Skomentuj

A propos kolumn tu przedstawionych to też przez krótką chwilę się zastanawiałem nad http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3.html ale odpuszczam i wybieram http://akustyk.com.pl/projekty/HD2.html - cena w sumie tylko o 100zł mniejsza ale moim zdaniem będzie lepiej grało (zresztą dziwne, te 3-drogi nie mają takiego zejścia jest projekt na 2 x 18cm..) Obecnie mam złożone http://akustyk.com.pl/projekty/HDM.html, gra to w salonie 33 metry i wszyscy którzy do mnie przychodzą są w szoku na czystość dźwięku (ten wysoki HDS naprawdę jest niesamowity), a pojedynczy 180EXC daje bas zadziwiająco niski no i czysty (dodam, że od drgań ścian mam suba). Przedtem miałem Tonsile i to naprawdę jest PRZEPAŚĆ :). Przypuszczalnie można taniej i tak samo jakościowo ale z akustykiem cała sprawa naprawdę jest łatwa i przyjemna. Jak masz 2.500,- to atakuj :)

PS. A nad SS się grubo zastanów czy warto, ja wpierw też chciałem iść na całość ale dobrze, że tak nie zrobiłem, już te kolumny które mam obnażają niedoskonałości nagrać, generalnie zacząłem zbierać kolekcję piosenek od nowa, strach co by było przy Scanach...

PS2. A jaki masz wzmacniacz? Bo ja przy napędzaniu tych niedużych monitorków (projekt HDM) doprowadzam Onkyo 601 do wymięknięcia.. Generalnie nie jest źle ale czuć, że przy większym piecu grałoby to lepiej. No i jak chcę naprawdę głośno to kolumny by chciały więcej, a wzmak mówi nie i się wyłącza... :). Tak więc te projekty są niestety prądożerne...

Pozdrawiam
                        Szuler

Skomentuj

nie wydaje mi sie zeby SK gral lepiej od AKX no ale Twoj wybor. jak pisalem stopa perkusji bebny sa na dobrym poziomie.

Skomentuj

to który lepszy do rock, metal GDN-15-100-8-AKX czy SDS?

Skomentuj

szuler, masz ten nowy tweeter peerlessa :shock: ??!! Napisz o nim coś więcej, możesz porównać do czegoś?

Skomentuj

nowy to on jest w polsce... zaph sie o nim bardzo pozytywnie wypowiada. w sumie rowniez jestem ciekaw jakiegos porownania do vif xt czy np morela mdt29

Skomentuj

Te AKXy przed wygrzaniem w ogóle nie maja basu :P wygrzane już spoko, zależy jeszcze na jakim wzmacniaczu, bas można zawsze podkręcić. na starej unitrze po tuningu (świętej pamięci) śmigały aż miło bez suba i basu było idealnie i myślę że do rocka będą idealne.

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                                    bas można zawsze podkręcić.
                                    \
                                    po to sie projektuje zwrotnice i doprowadza ja do perfekcji zeby juz nic nie trzeba bylo krecic ; ))

Skomentuj

nie wydaje mi sie żeby SK grał lepiej od AKX
                                      Tego to się domyślam, pytanie tylko jak wielka ta różnica jakości będzie
                                      Póki co... już mniej więcej wiem na czym stoję i jeszcze tylko 2 pytania, czy GDN-18-130-8-AKX brzmi równie dobrze jak jego mniejszy brat?
                                      To raz, a dwa -ma ktoś może plany zrobienia zwrotnicy pod 2x GDN 15/40/5 +jakaś wysokotonówka? Bo nie wiem czy ewentualnie jest sens w kolumnach podłogowych od razu, na przyszłość robić komorę dla dwóch GDN'ów z przegrodą po środku którą będzie można później usunąć, no i czy zwrotnica dla układu MTM będzie jakoś się różniła od zwrotnicy dla układu klasycznego?

PS ja STXa GDN15 akx nie mialem nie wiem co jest wart "sonicznie" ale wizualnie to jest jeden z paskudniejszych jakie sie na tym forum przewijają hehe ..
                                      A taki jakiś kwadratowo kanciasty im wyszedł, ale w końcu najważniejsze jak gra. W ostateczności jakąś maskownice się zrobi i nie będzie przeszkadzać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                        nowy to on jest w polsce... zaph sie o nim bardzo pozytywnie wypowiada. w sumie rowniez jestem ciekaw jakiegos porownania do vif xt czy np morela mdt29
                                        Mark k. też chwali ale chciałbym więcej porównań i opini. Patrząc na cenę i opinie Zapha i Marka myślę że to wyższa półka od tanich vif i moreli.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                          szuler, masz ten nowy tweeter peerlessa :shock: ??!! Napisz o nim coś więcej, możesz porównać do czegoś?
                                          Niestety nie mam porównania z jakimś konkretnym sprzętem ale ja osobiście i wszyscy którzy mnie odwiedzali są w lekkim szoku jak to gra. Pierwsze co zrobiłem po podłączeniu kolumn to skręciłem soprany na zero (zawsze miałem je podkręcone) i tak jak gra jest cudownie. Jest czystość, detaliczność, słychać naprawdę takie smaczki w piosenkach jakich dotychczas nie słyszałem ale nie ma mowy o denerwującym mnie szeleszczeniu czy syczeniu. Zrobiłem te monitorki jako surroundy, na przód miało pójść coś dużo droższego na revelatorach ale po usłyszeniu jak to gra w zestawieniu jakie akustyk zapodał to odpuszczam i zostaję przy HDS, nic więcej mi nie trzeba.
                                          Ale sam czekam z niecierpliwością jak ktoś zbuduje coś na wysokim HDS, ktoś kto ma porównanie i osłuchanie w dobrych jakościowo kolumnach bym miał odniesienie do moich ocen i się przekonał czy być może nie przesadzam z ocenami :)

Pozdrawiam
                                          Szuler

Skomentuj

Czaruję...
                                          X