Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe monitory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe monitory

Ostatnio zacząłem interesować się budowaniem DIY kolumn. Postanowiłem zbudować małe monitory. Oczywiście chęci to nie wszystko. Potrzebne są umiejętności oraz kasa. No niestety z tym drugim już gorzej. Przeznaczyłem na budowe około 300 PLN. Widziałem już wcześniej projekty obudów za taką cenę, ale chciałem zrobić własne :) No więc tak:
    *Przetworniki: ARN 150-03-8 + GDWK-10-250-8-AK
    *Zwrotnice: i tutaj się zastanawiam czy nie użyć projektów do tego samego ARN+PJ. Można tak?
    *Reszta: płyta standardowo MDF 18mm, fornir (prawdopodobnie buk) oraz kleje, kable i terminale.
    Poniżej zamieszczam szkice projektu. Co w ogóle o tym sądzicie. (jeśli ten temat zamieściłem w złym dziale, to przepraszam)

No i linki do głośników
    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...01fc7b356b40f3
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

*Zwrotnice: i tutaj się zastanawiam czy nie użyć projektów do tego samego ARN+PJ. Można tak?
    A nie lepiej wstawic to stx pj? A jesli chcesz jakas lepsza kopulke (Pawle S. - nie bij!!) to moze visaton sc10n albo vifa? Do obu sa schematy z arn 150.

Co w ogóle o tym sądzicie.
    An 150 ma slabe srednie tony (cofniete wzgledem glosnosci reszty pasma), wiec zamiast niego mozna dac niesmiertelnego stx 14-100-8 scx + stx pj
    A jakiej muzyki sluchasz? jesli glownie trance/house/techno to arn moze byc.

A w ogole ile amsz na to kasy? Moze znajdzie sie cos lepszego za te pieniadze :)

Glosnik niskotonowy powinien byc blizej wysokotnowego. Nie musza na siebie nachodzic, ale powinny byc jak najblizej, aby pasmo nie bylo tak wyraznie podzielone.

Skomentuj

zamiast tych głośników co napisałeś lepiej stx 14scx i na górę pj... w 300zł powinieneś się zmieścić i zagra to też fajnie...

Skomentuj

Jestem muzykiem to po pierwsze xD więc rzeczywiście potrzebuje dobrze grające głośniki, bo niestety mam czułe ucho na grania. A słucham od muzyki klasycznej po rock, ale trzymam sie ostatnio w klimatach jazz, funk i rap. Pisałem, że budżet kolo 300 PLN

PS. Miałem je bliżej ustawione, ale stary mi coś nagadał (widać głupoty). Tam jest odległość koło 20mm,. Zmniejszyć do 10?

Skomentuj

Zamieszczone przez wagnerosss
          lepiej 14scx + pj
          nie

[ Dodano: 2009-05-05, 13:43 ]
          Jestem muzykiem to po pierwsze xD więc rzeczywiście potrzebuje dobrze grające głośniki, bo niestety mam czułe ucho na grania. A słucham od muzyki klasycznej po rock, ale trzymam sie ostatnio w klimatach jazz, funk i rap. Pisałem, że budżet kolo 300 PLN
          to wewnętrzna sprzeczność ;]

Skomentuj

W tej cenie innego wybory niz te stxy nie bedzie Tzn mozna jescze zrobic monitorki takie jak totem mite, ale jesli
            niestety mam czułe ucho na grania
            to pewnei nie spodoba ci sie gra wysokotonowki tam zastosowanej.

A moze byc dozbieral 100 zl zrobil stx 15-100-8 akx + stx pj? Do takiej muzyki bylby to niezly zestaw (ostanio go ktos polecal np do rocka)

Zmniejszyć do 10?
            Przydaloby sie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              to wewnętrzna sprzeczność ;]
              Co nazywasz wewnętrzną sprzecznością?

Czasami trzeba pójść na kompromis. Nie zawsze wszystko musi byc od razu idealne. Gdzieś już na tym forum wyczytałem, że przecież pierwszym autem nie jest od razu Porsche :]

Czyli głośniki dam jak najbliżej siebie, ale bez zachodzenia. Jednocześnie radzicie mi bym zmienił głośniki, chyba nie będę się sprzeczał, bo za dużo wiedzy na ten temat nie mam.

Skomentuj

Czyli głośniki dam jak najbliżej siebie, ale bez zachodzenia. Jednocześnie radzicie mi bym zmienił głośniki, chyba nie będę się sprzeczał, bo za dużo wiedzy na ten temat nie mam.
                Wbrew pozorom tu nie ma sprzecznosci - kazda pare glosnikow powinno sie dawac mozliwie blisko siebie, czy te czy inne.

Jednocześnie radzicie mi bym zmienił głośniki
                ARn 150 sie tu nie sprawdza (tu czyli w muzyce ktora sluchasz)

Skomentuj

Najlepszym kompromisem w takim razie będzie założenie stx 14-100-8 scx + stx pj. Chyba, że vifa albo visaton będą lepiej brzmieć (mówię o wysokotonówkach)?

Skomentuj

Najlepszym kompromisem w takim razie będzie założenie stx 14-100-8 scx + stx pj
                    Do 300 zl - tak.

Nie ma zwrotnicy do stx 14 i vify/visatona. Wez jednak pod uwage ze vifa kosztuj 115 zl/szt VIFA DX25TG-05-04. Jesli mozesz dolozyc to do niskoredniotonowego (15-100-8 akx)

Zreszta wieczorem na forum pojawi sie wiecej ludzi, moze zaproponuja cos jescze :)

Skomentuj

no to morze RBT-95 + GDN-14-70-8-SC
                      RBT-95-Wstęgowy głośnik wysokotonowy -76zł (tylko)
                      RBT-95 link parametry - http://monacor.djshop.pl/_monacor/pr...7,monacor.html

Skomentuj

Jak są do tego zwrotnice, to nawet moge sie zastanowic. Osobiście chyba pozbieram kasy i wezme te stx 15-100-8 akx.

Skomentuj

przyjże się parametrom pogdybam i opracuje zwrotnice ale bez prób z gł rzesze zrobisz sam jak będziesz miał głośniki no chyba że nie interesują cię RBT-95 to pomyślę nad innym gł wysokotonowym :mrgreen:

Skomentuj

no to morze RBT-95 + GDN-14-70-8-SC
                            1. Brak zwrotki.
                            2. Nie znam tej wysokotonowki, nie wiem jakby sie sprawdzil taki wynalazek, ale wiem ze 14-100-8 SCX bylaby lepsza od SK.

wagnerosss, Okolo 120 musialbys dolozyc, ale mysle ze lepiej troche poczekac i zrobic na troche lepszym glosniku.
                            Poczekaj, zobaczymy co inni zaproponuja :)

Skomentuj

A właśnie: jak ważne jest ustawienie wysokości BR, żeby dobrze kolumne dostroić?
                              I jeszcze jedno question tak an przyszłość: na jakie parametry głośnika zwracać uwagę przy zakupie?

Skomentuj

RBT -95 to niezłe gł wysoko tonowe składałem odsłuchy tyle że z innym gł
                                ale naprawdę grajom mienie wysokie (jest dużo wysokich ale nie drażnią ucha )
                                poza tym prze noszą bardzo wysoko 22khz :cool:

Skomentuj

A właśnie: jak ważne jest ustawienie wysokości BR, żeby dobrze kolumne dostroić?
                                  Wysokosci? Chodzi o jego polozenie w kolumnie?
                                  Czy miales na mysli srednice otworu BR? Jesli tak - to jest to wazne, bo odpowiednia dlugosc i srednica tego tunelu wraz z dana objetoscia komory daja wlasnie strojenie ktore konkretnie zaplanowalismy. Mozna to wyliczyc w progami Winisd (w dziale download, tutorial na stronie glownej), ale wzorwac sie na strojeniu jakie zrobili inni. Poczytaj http://diyaudio.pl/portal.php?show=5 i http://diyaudio.pl/portal.php?show=7

I jeszcze jedno question tak an przyszłość: na jakie parametry głośnika zwracać uwagę przy zakupie?
                                  Przedewszystkim na to czy do danych glosnikow jest zwrotnica. Jesli nie ma zwrotnicy w tym temacie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 to lepiej sobie darowac ten glosnik. Chyba ze wybierzesz jakis sensowny zestaw i dogadasz sie z kims kto ma sprzet pomiarowy (i troche wolnego czasu i checi), wyslesz mu glosnik + nagrode za poswiecony czas to ci zaprojektuje zwrotnie.

Czym sie jescze kierowac? opiniami na temat danego glosnika. Poczytaj troche forum to napewno znajdziesz opinie na temat wiekszosci popularnych glosnikow.

poza tym prze noszą bardzo wysoko 22khz
                                  Watpie ze uslyszysz dzwiek o tej czestotliwosci...

Skomentuj

Odnośnie wielkości przekroju i długości tunelu, to ja dobrze wiem. Chodziło mi raczej w którym miejscu to umieścić.

Skomentuj

nie ale lepiej słychać niższe częstotliwość np 16 khz

Skomentuj

Gdzie go umiescisz to juz raczej kwestia gustu :) tak jak to zaplanowales na rysunku jest ok.

Nalezy wziac tylko pod uwage kilka rzeczy:
                                        -jesli go dasz na tylnej sciance a kolumny beda staly blisko sciany to bedziesz mial podbicie basu ze wzgledu na odbicia i nakladanie sie fal dzwiekowych na scianie z tylu. Ogolnie powinno sie tego unikac, wiec jezeli nie bedziesz mial mozliwosci odsuniecia kolumn od sciany na 40-50 c to lepiej daj go z przodu.
                                        - zwykle nie daje sie otworu BR na przeciw glosnika srednio-niskotonowego. Podobno dodatkowo obniza to wytrzymalosc glosnika, chociaz w kolumnach HARPIA ACOUSTICS
                                        DIANA za 4000zł BR jest dokladnie za GDNem.
                                        - odleglosc Br od kazedej ze scianek z ktorymi sasiaduje powinna byc mniej wiecej rowna jego srednicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X