Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

L18RNX jaką wybrać zwrotnicę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

L18RNX jaką wybrać zwrotnicę

Witam. Na necie znalazłem dwa projekty oparte na głośnikach ze stajni Seasa L18Rnx i 27TBFC/G. Niestety obydwa to monitory a ja chciałbym zrobić podłogówki. Czy któraś z tych zwrotnic się nada?
    http://www.humblehomemadehifi.com/DD8-MkII.html
    http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

Wcześniej chciałem zrobić podłogówki na Monacor SPH-165 KEP ale wszyscy mi odradzali i proponowali dołożyć do Seasów. Czy aluminiowe przetworniki będzie dobre do rocka i metalu? Pozdrawiam.

Zamieszczone przez lars233
    Czy aluminiowe przetworniki będzie dobre do rocka i metalu?
    mysle ze beda dobre... O kepie na elce czytalem co przemo-lukas napisal

Skomentuj

No ja zrobiłem z projektu zapch możesz ją też zastosować do podłogówek ale po co będziesz miał niższe zejście ale kosztem stopy która ci się przyda w muzyce której słuchasz.
      Jeśli będziesz robił podłogówki to 24L strojone na 35hz jest optymalne ale żeby twój pokój był nie mniejszy niż 12-15 m2.
      Ja mam monitory 14.5L w 20m2 i zdziwił byś się co potrafią odrazu zaznaczę że bass się pojawił dopiero po pierwszych 10godz odsłuchu a ostateczna jego barwa po jakiś 30 godz.
      W sumie nie masz tak daleko do mnie bo mieszkam 25KM od Łodzi to możesz wpaść i posłuchać, zapraszam serdecznie.

Skomentuj

Pokój mam coś koło 20m˛. toma85 dzięki za zaproszenie. Może skorzystam:-) A ta pierwsza zwrotnica ma odwrotną polaryzację głośników. Co to daje? Czyli którą ostatecznie zwrotkę polecacie? A może ma ktoś jeszcze jakiś inny schemacik?

Skomentuj

lars233, niema problemu jak coś to pisz na PW

Skomentuj

Zdecydowanie wybierz zwrotnice z zaphaudio, jest to normalna zwrotka która ma prawo dobrze działać. Ta druga to wynalazek, co się nazywa o ile dobrze pamietam, zwrotnica szeregowa. Wydaje się ona być fajna bo daje dobrą integralność fazową głośników tylko, że przy okazji prawie zupełnie nie filtruje kopułki . Kiedyś próbowałem coś takiego stworzyć w SW i symulacje wyraźnie wskazywały na to, że głośnik wysokotonowy idzie praktycznie pełnym pasmem. Jak ktoś chce mieć duże thd i na koniec spalić kopułke to nich sobie to montuje

Skomentuj

A czy zwrotka z zaphaudio, która jest zaprojektowana pod monitory, spełni swoje zadanie przy podłogówkach, gdzie przednia ściana będzie miała inne wymiary, oraz będzie większy litraż i niższe strojenie BR?

Skomentuj

A myslisz ze jak zmienisz front z malego na wiekszy to zwrotka nie bedzie dzialac i spala sie glosniki? :) Jakby miec dwie kolumny obok siebie to moznaby zmierzyc i zobaczyc jakie sa roznice w charkach a potem posluchac roznic. Na razie to i tak nie wiesz czy to gra wg Twojego gustu wiec ciesz sie ze wogule masz zwrotnice.

Skomentuj

Czaruję...
                X