Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały pokój - hałas?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały pokój - hałas?

Witam.

Mam problem z akustyką w pokoju, a dokładniej... Nie mogę puszczać głośniej muzyki, bo robi się hałas... Głównie rock/metal - sam hałas. Pokój 8 metrów. Jak jest cicho to jakoś to gra, ale wiadomo... Czasem aż ręka swędzi żeby potencjometr przekręcić. Nieważne jakie to kolumny, efekt zawsze taki sam. Czy hałas to wina zbyt małego pokoju? Da się coś z tym zrobić?

Następnie... Bas. Z własnego doświadczenia wiem, że im większy pokój tym lepiej jest z basem... Jak zaniosłem moje Totem Mite do salonu (13 metrów), to zadziwiła mnie cholernie ilość niskiego basu (przedtem słuchałem tylko altonów, alusów, space 86 i marketingowych kałów). Więc czy do małego pokoju w grę wchodzi tylko subwoofer?

Dzięki za odpowiedzi.

kwestia ustawienia sprzętu, mebli, jakiś miększych rzeczy które by troche wytłumiły, da się całkiem dobrze słuchać w takim pokoju, wiem bo sam mam 9m^2 :)

Skomentuj

Oznaczone na niebiesko to okno. Czerwone kwadraty to kolumny, jak siedzę, GDN'y są na wysokości uszu (kolumny to diy ala totem mite czyli GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7). Zaznaczone na zielono to półka nad biurkiem z kosmetykami, płytami i innymi "duperelami" (bez żadnych materiałów tłumiących).

Skomentuj

Przede wszystkim przy takich proporcjach pokoju, ustawienie kolumn na krótszej ścianie, bez odsunięcia od niej i do tego na szafkach, jest bardzo niekorzystne.Na początek, spróbuj na próbę, ustawić kolumny po obu stronach biurka na jakiś słupkach. Połóż na podłodze jakiś dywanik, lub wykładzinę dywanową. Na ścianie nad łóżkiem powieś jakąś grubą tkaninę, dywanik. Powinno być dużo lepiej. Następny etap może być dużo trudniejszy i kosztowniejszy. Jak zdecydujesz się na zmianę ustawienia to pomyślimy co jeszcze można zrobić. :wink:

Skomentuj

ale zostaw na krotszej scianie glosniki.. na dlugiej scianie moze troszke na stereofoni zyskasz chociaz nieiwele, ale kosztem basu i ogolnej satysfakcji ze sluchania

Skomentuj

A więc... kolumny dałem pomiędzy biurkiem (prawa GDWK idealnie na poziomie ucha, lewa kilkadziesiąt centrymetrów wyżej). Scena się pojawiła, poprawił się wokal, nie ma już takiego hałasu. W sumie gdyby nie tak wielka strata na basie, to bym tak zostawił :razz: Jutro popróbuje poprzestawiać meble.

Skomentuj

Czaruję...
            X