Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

końcowa wersja zestawu do pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

witam, pamiętacie z poprzedniego tematu moją koncepcje kolumn do pokoju (zestawu do pokoju) gdzie chciałem zastosować gł HWC8-12MA300 i GDWT-18-200-8-PB
    pomyślałem i zmieniłem zdanie ze zamiast kiepskiego alpharda i taniej tuby stx
    zastosuje markowe gł tonsila :

GDN 30/120/1
    GDWT 12-19/150
    koncepcje zastosowania tych właśnie gł podpieram zestawem tonsila Zeus LINK
    ,ale u mnie był by tylko jeden gdn w kolumnie

no i mam drobny problem ze zwrotnicom
    1.nie wiem jaka częstotliwość podziału
    2.jaka zwrotka ( kiepsko u mnie z tym ) umiem tylko korzystać z wzorów na zwrotnice
    3. proszę o pomoc w budowie zwrotki :wink:

poszukaj w dziale projekty zwrotnic

Skomentuj

nie ma chyba , nic nie znalazłem , może ktoś wie gdzie znajdę zwrotnice :?: :?: :mrgreen:

Skomentuj

sound129 ....wez moze w końcu poczytaj troche by miec jakiekolwiek podstawy bo narazie "dobierasz" sobie "częsci" katastrofalnie..... jak kulą w płot..
        patrząc na to co do tej pory napisałeś ...JEDYNĄ narazie drogą dla Ciebie jest sklonowanie już istniejącego projektu

nie rozumiem po co pchasz się w 30cm przetwornik jako srednio/nisko dla konstrukcji domowej to bedzie badziew totalny...
        ochłoń trochę bo widze że narazie patrzysz przez pryzmat centymetrów (wielkości przetwornika) ...czyli ze tak powiem od d...y strony !....
        pieniązki pójdą w błoto i już ....

Skomentuj

wcale nie patrze przez pryzmat centymetrów , tylko mogę dostać tanio te gł wszystkie w komplecie nowe kosztowały by mnie 300 zł ( no a może mógł byś poradził jakiś gł ? )

Skomentuj

a jakbyś mógł mieć tanio wiadro to też byś go użył ?

Skomentuj

Jak dasz glosniki tylko do niskich tonow i do wysokich to w pasmie bedziesz mial dziure wielka jak stodola. Im wiekszy glosnik tym gorzej ze srednica,a basu nie zawsze jest wiecej. To juz z 2 "dwudziestek" w szeregu + kopulka byloby wiecej srednich tonow.

Popatrz sobie na te schematy, odczcytaj oznaczenia glosnikow i moze taie moglbys sobie tanio zalatwic (jesli masz dostep do tonsili):
              http://img125.imageshack.us/my.php?image=scherzo200.jpg
              http://img228.imageshack.us/my.php?i...100i140co2.jpg
              http://img228.imageshack.us/my.php?i...niewiemtz9.jpg
              http://img228.imageshack.us/my.php?i...dlton80qp1.gif

Zamiescilem je nie dlatego ze oferuja dobra jakos dzwieku za rozsadna cene, ale dlatego ze sa oparte na duzych GDNach. Skoro tak sie uparles na duzy glosnik niskotonowy to zrob to chociaz porzadnie. (aczkolwiek nadal twierdze ze lepiej byloby zrobis jakies "mile" dwudrozne" )

wcale nie patrze przez pryzmat centymetrów
              A ja odkrylem Ameryke.
              Chociaz musze przyznac ze z kazdym tematem jest coraz lepiej, moze jescze ze 2-3 i zejdziesz do ludzkich srednic 14-18 cm

Jak widzisz okazalo sie ze nie

Skomentuj

Zamieszczone przez sound129
                GDN-17-140-8-SK
                GDWK-10-200-8-PJ
                Brawo :) To już ma duży sens, tylko nia ma do tego zaprojektowanej zwrotnicy... Jest do STX-a 17 SCX i PJ-ki wychodzi kilka złotych drożej ale jest dobrze :)

i do tego malutki sub na :

GDN-17-100-8-SC

tylko czy to ma sens??.
                No i właśnie sub na takim głośniku nie ma sensu kompletnego. Tu trzeba dać trochę więcej tych centymetrów :) Bo ten sub nic nie doda na basie do tych kolumienek więc tylko wywalisz niepotrzebnie kasę... Powiedz jakiś konkretny budżet to się coś konkretnego wymyśli...

Ale rozwijasz się :mrgreen:

Skomentuj

długo myślałem i obmyśliłem nową koncepcje na gł stx :
                  GDWK-10-200-4-PJ
                  GDN-17-140-8-SK
                  i do tego mały subik na :
                  GDN-17-100-8-SC
                  no i czy to ma teraz sens , ma ktoś zwrotki do tych gł( GDWK-10-200-4-PJ
                  GDN-17-140-8-SK) :mrgreen:

[ Dodano: 2009-05-14, 18:49 ]
                  ma do wdania 500 zł

[ Dodano: 2009-05-14, 18:50 ]
                  ma do wdania 500 zł

Skomentuj

napisali ze niema sensu a Ty pytasz czy jest sens? Hm.

Skomentuj

[ Dodano: 2009-05-14, 18:50 ]
                      ma do wdania 500 zł
                      To jest niezla kasa jak na budzet do zrobienia kolun. Przejrzyj ten dzial i http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5 napisz co sie sie spodobalo do 600 zl (zawsze mozna na czyms zaoszczedzic by sie w 5 stowach zmiesici ). Za te pieniadze bedzie sprzecik jak marzenie, i nawet 2 drozne kolumny zmiota tego "suba" na stx 17

Skomentuj

nie za bardzo chcę kopiować czyiś projekt ...... ,swego czasu sprzedałem 4szt ARN-165-05/4 i został mi jeszcze 1szt. ARN-200-05/4 , morze tak do kupię 4szt. ARN-165-05/4 i do tego 2szt. ARV-104-03/8 lub GDWK-10-200-8-PJ i zorbie z tego 2.1
                        po dwa ARN do paki plus wysoki
                        i do subika ARN 20cm,
                        oczywiście ARN-200-05/4 jest jeszcze nowy ,że tak powiem nie śmigany .\
                        jak to widzicie :mrgreen:

Skomentuj

morze tak do kupię 4szt. ARN-165-05/4 i do tego 2szt. ARV-104-03/8 lub GDWK-10-200-8-PJ
                          Bez sensu w tym budżecie...

nie za bardzo chcę kopiować czyiś projekt ......
                          Jak będziesz miał takie pomysły jak wyżej to nie masz wyboru raczej...

Skomentuj

no to może :(tyczy się jednej kolumny )
                            2X GDN-17-100-8-SC
                            1X GDM-17-180-8-SC
                            1X GDWK-10-200-8-PJ
                            +sub na
                            GDN-25-100-4-SC
                            w sumie to czemu nie tesla , czy oni nie robią dobrych gł

Skomentuj

no to może :(tyczy się jednej kolumny )
                              2X GDN-17-100-8-SC
                              1X GDM-17-180-8-SC
                              1X GDWK-10-200-8-PJ
                              +sub na
                              GDN-25-100-4-SC
                              bez sensu...

Czasami to mam wrażenie że nie czytasz co inni userzy tu piszą, bo jak dotychczas nie zauważyłeś jakże często pojawiającego się zdania "do każdej konfiguracji głośników potrzebujesz dobranej do nich zwroty", a dobranie = pomiary. Masz sprzęt do pomiarów ? Jeśli nie to zapomnij o takich połączeniach ,szczególnie że delikatnie mówiąc są mało trafione.
                              Chcesz mieć widzę jak najwięcej , jak największych głośników w kolumnach za jak najmniejszą kasę, nie wiem tylko po co. Ale uświadomię Cię kolejny raz (bo już ja sam nieraz Ci o tym pisałem) - nie tędy droga.

Skomentuj

to może wrócę do tego :
                                GDWK-10-200-4-PJ
                                GDN-17-140-8-SCX
                                a subika zorbie na :
                                GDN-22-140-8-SCX
                                nie będę oszczędzał na gł
                                pilotażowy pomiar charakterystyki mogę zrobić i nie będe miał z tym problemów. :mrgreen:

Skomentuj

jak będzie sub to wolałbym 14scx zamiast 17, no i zwroty są zaprojektowane :)

Skomentuj

Dokładnie :) Zrób monitorki na 14scx i pj oraz suba... Basu będzie dużo bo subik juz niezły a z 14cm głośnika powinna być lepsza średnica (średnie tony) :)

Zamieszczone przez takero
                                    nie będę oszczędzał na gł
                                    To nawet nie o to chodzi... Po prostu czasami nie opłaca się zbytnio oszczędzać bo za parę złotych więcej masz coś dużo lepszego :)

Skomentuj

Panowie trafił mi się amplituner McVoice HVR-80 KLIK
                                      dostałem go kumpla , gra normalnie i jest fajnie wykończony jak na taniznę .
                                      Ale to nie oto chodzi , potrzebuje zbudować koniec do suba , jakieś 80 watt +/- oczywiście auto on , nie wiem co za wzmacniacz tam wsadzić , filtr dolnoprzepustowy też nie wiem na czym zrobić (oczywiście regulowana częstotliwość ) :?: :?: :?: :?:

Skomentuj

Ale to nie oto chodzi , potrzebuje zbudować koniec do suba , jakieś 80 watt +/- oczywiście auto on , nie wiem co za wzmacniacz tam wsadzić , filtr dolnoprzepustowy też nie wiem na czym zrobić (oczywiście regulowana częstotliwość ) :?: :?: :?: :?:
                                        Jesli nie budowales nic wczesniej to mostek TDA bedzie odpowiedni. Temat o nim jest przyklejony w elektronice.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X