Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor i jego "nowości"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor i jego "nowości"

Przeglądając niedawno założony wątek o nowościach od Monacor'a natknąłem się na
    szerokopasmowca od Tang-banda... Już wcześniej chodziło mi po głowie zrobienie sobie ciekawego "cyklopa" - tak dla sportu. I właśnie w tym momencie nadarza się okazja kupienia od polskiego dystrybutora, dobrego głośnika (mam nadzieję że dobrego :grin: ) szerokopasmowego...

Niestety martwi mnie parę spraw...

- Czy taka 2,2 gramowa membrana da radę zagrać "prawdziwymi" wysokimi składowymi? (Oczywiście wiemy że musimy założyć jakąś dylatację dla stwierdzenia "prawdziwe")

- W jaki sposób skleić taki głośnik z wooferem, żeby nie słyszeć f. podziału? (Podział niski bo przy f. 150hz +/- kilkadziesiąt hz)

- Jak ułoży się charakterytyka przenoszenia górnego skraju pasma dla różnego typu ścianek frontowych? (szerokich, wąskich, okrągłych, etc... etc...)

- W jaki sposób zwiększanie objętości komory głośnika będzi wpływało na jakość wysokich tonów? (ew. na ich tzw. "ilość")

- Jaka może być (przynajmniej w teorii) różnica w sposobie gry "górą" między takim TB a standardową kopułką wysokotonową?

- Jak coś takiego filtrować? Czy wytłumiać obudowę... itd... itp...

PS. Ze względu na problemy techniczne :wink: zażuciłem budowę monitorków na Eminence beta do której się całkiem niedawno poważnie przymierzałem... Ale jak mawiał Pan Andrzej - tylko krowa nie zmienia poglądów :lol:

Zamieszczone przez Mixer...
    - Czy taka 2,2 gramowa membrana da radę zagrać "prawdziwymi" wysokimi składowymi? (Oczywiście wiemy że musimy założyć jakąś dylatację dla stwierdzenia "prawdziwe")
    Będzie grać przywoicie, powiedmy jak średniej jakości kopułka. W szerokopasmowcach nie chodzi przecież o wysokie tony ale o szerokopasmowośc, brak podzialu, spójność brzmienia. Do wysokich są przecież dedykowane głośniki . Są szerokopasmowce z 8-10x cieższymi membranami i daja rade na wysokich, wiec masa nie jest regułą, stwarza naturalna granicę mozliwosci głosnika ale osiaganie dobrych 15-18 kHz jest zwykle wystarczajace.

- W jaki sposób skleić taki głośnik z wooferem, żeby nie słyszeć f. podziału? (Podział niski bo przy f. 150hz +/- kilkadziesiąt hz)
    150Hz to za nisko. Problemem jest wysoki rezonans mechaniczny glosnika, ok 110-120Hz. POwoduje to, ż fitlr na 150 będzie działał bardzo słabo, i w rezultacie tego odapadnie ch-ki będzie skuteczne dopiero poniżej rezonansu głośnika. Chcąc skutecznie filtrować na tej czestotliwosci musiałbyś zrobić dodatkowy korektor piku rezonansowego co podnosi koszty. Druga sprawa 150Hz dość obciąza glosnik i mocne udeżenia basu widać w ruchach membrany, dlatego filtr na ok 300-500Hz będzie odpowiedniejszy. Mozesz zastosować filtr 1 rzędu, ja w podobnym tang-bandzie dalem 15uf i jest z tak małym kondensatorem najlepiej. Generalnei trzeba to dobrać indywidualnie ale reguła jest dość prosta im niższy bedziesz chciał dać podział tym wypadałoby dać stromszy filtr.

- Jak ułoży się charakterytyka przenoszenia górnego skraju pasma dla różnego typu ścianek frontowych? (szerokich, wąskich, okrągłych, etc... etc...)
    Program edge , i wszystko jasne. Zasymuluj sobie kilka rózncyh frontów i wybież o najciekawszym przebiegu pasma. Generalnie od razu odradzam ci okrągły, najlepiej sprawdzaja sie asymetryczne ale gozej wyglądają .

- W jaki sposób zwiększanie objętości komory głośnika będzi wpływało na jakość wysokich tonów? (ew. na ich tzw. "ilość")
    W żaden, objetość ma znaczenie na niskie tony.

- Jaka może być (przynajmniej w teorii) różnica w sposobie gry "górą" między takim TB a standardową kopułką wysokotonową?
    Mój model TB (podobny ale z korektorem fazowym) moim zdaniem gra lepiej od kopułek tonsila, stxa i podobnych low endowych. Jakość wysokich na poziomie chociażby vify DX to nie będzie ale jak już wspomniałem nie w tym rzecz. Na pewno cieżko sie doszukać wyraźnych niedomagań w wysokich tonach, po prostu może nie są super szczegółowe i super lekkie jak z dobrej kopułki ale po prostu gra to fajnie. Czasem wymagana jest lekka korekcja tego pasma filtrem, u mnie musiałem troche przyciszyć wysokie aby równowaga tonalna była na dobrym poziomie.

- Jak coś takiego filtrować? Czy wytłumiać obudowę... itd... itp...
    Filtrować ? Jak każdy inny głosnik, najlepiej jak to sie da dla danej konstrukcji. Wytłumiać, oczywiście .

Skomentuj

Yoshi myślisz że doklejenie woofera do szerokopasmowca, oraz posadowienie go w dużej odległości od TB da się usłyszeć? Czy będzie to wpływać na lokalizację źródła dźwięku w znacznym stopniu?

PS. Jak myślisz. Czy zmieni się wytrzymałość mocowa dla wysokiego podziału? (rzędu 500-600hz)...

Skomentuj

Czy zmieni się wytrzymałość mocowa dla wysokiego podziału? (rzędu 500-600hz)...
        No zdecydowanie :)..

Skomentuj

in minus czy in plus ? :roll:

Skomentuj

http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=513

A co byście powiedzieli na temat tego glośnika? membrana ma niższą masę ( praktycznie taką jak bandor 50) i dośc oryginalną konstrukcję. Chciałbym THD zobaczyć i pomiary off-axis.

Skomentuj

Im wyzszy podzial tym bezpieczniej dla szerokopasmowca.

Skomentuj

W3-926SD - ten mdel TB ma w ofercie monacor

[ Dodano: 2009-05-10, 13:22 ]
                Może ta wkleję:
                http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w2-748sg.htm
                http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w3-1008a.htm
                http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w3-517sb.htm

Skomentuj

mor den siur, chcialbys miec w domu glosnik ktoremu ktos wbil uchwyt od szuflady w kopolke przeciwpylowa?

Skomentuj

Do jakiejś retro lampy jak w sam raz :)
                    mam nadzieję, że w prowadzą całą ofertę TB u siebie.

Skomentuj

Słuchajcie... czy myślicie że taki mały głośnik jest w stanie zagrać z dobrą dynamiką?

Bo tak naprawdę, to właśnie to, w brzmieniu mnie interesuje....

Może nie są to głośniki piękne... ani doskonałe, ale napewno odmienne. Patrz, uchwyt w kopółce przeciwpyłowej, bardzo oryginalne (swoją drogą, co by było gdyby taki głośnik zastosować w obudowie w kształcie szafki :grin: )... czy Vifa albo Scan, mógł by coś takiego wyprodukować? No tak, ale chyba za kilkaset PLN...

PS. Czy taki głośnik potrzebuje jakiegoś rozbudowanego filtrowania?

Skomentuj

Patrz, uchwyt w kopółce przeciwpyłowej
                        Tylko, ze to nie zaden uchwyt..

Skomentuj

przepraszam... skrót myślowy... :wink:

Wiadomo o co chodzi, prawda? :roll:

Skomentuj

co do szerokopasmowców to mają one swój urok którego niektórzy go nie lubią, zanim sklepałem sobie monitory na akustyku hx16 miałem przez rok horny na visatonie frs8, fakt, miały braki w górze pasma, w dole też miały braki chociaż czasami potrafiły kopnąć, ale tego jak brzmią na nim wokale nie słyszałem jeszcze na niczym innym :)
                            dobrze to oddaje to co stwierdziła moja dziewczyna że na hx16 dźwięk wypełnia cały pokój ma więcej mocy, ale wokale nie mają tego czegoś w sobie :roll:

oczywiście to tylko moje zdanie :razz:

Skomentuj

Ciekawe czy taki głośnik dał by się zaaplikować do horna front loaded.

Mogły by z tego wyjść ciekawe efekty...

PS. Yoshi, czy mógł byś coś więcej napisać o twoich TangBand'ach?

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
                                Tylko, ze to nie zaden uchwyt..
                                A skad wiesz jakie jest pochodzenie tego czegos :P.. moze zostalo komus odpadowych uchwytow po produkcji biurek czy czegos i TB wpadla na pomysl jak je zuzytkowac :P...

Skomentuj

Woofera mozna spokojnie odsunąć duzo od szerokopasmowki i będzie dobrze, przy podziałach na tak niskiej częstotliwosci nie ma to większego znaczenia, długosć fali i tak jest dużo wieksza.

Trzeba przyznać, że wybór tych głośników na stronie producenta jest niesamowity :).

Ja mam ten model http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w3-871sc.htm tylko z czarną membraną. Gra kapitalnie, jest to głośnik który może być bez żadnej filtracji zaaplikowany i już jest dobrze, po lekkich korektach gra po prostu super. Ma troche charakterystyczne podbarwienie na wysokich ale delikatną korekcja tego pasma można to zamaskować i nie jest to zbytnio słyszalne. Potrafi zagrać basem i to całkiem nieźle. Rok temu w temacie o linii transmisyjnej na audiomanii robiłęm na nim eksperymenty w których udało mi się osiagnać 60Hz@ -6dB ! Zresztą mozna znaleźć w necie sporo aplikacji tang bandów własnie w linię. Jednak w aplikacji średnio-wysokotonowej ten głosniczek jest wprost idealny. Jak na taka miniaturkę całkiem efektywny i dynamiczny. Mogłby nawet dla mnie zupełnie nie grać basem, mieć rezonans na 200-300Hz ale zeby jeszcze ze 3 dB efektywnosci mu przybyło , ehh byłby wprost idealny średniak a tak trzebaby dawać ze dwie sztuki .

Co wam moge doradzić to najlepiej wybierać wersję z jak najbardziej wyrównaną ch-ką. Bez wyraźnych uskoków, jakis podbić czy zapadnięć. Coś na styl tego mojego. Mialem też wersję z aluminiową membraną chyba w3-315 i ten juz mocno podbarwiał wysokie gwałtowny skok chki na wysokich dość ciężko jest skorygować. Ch-ki podawane na stronie producenta są wiarygodne, pokrywają sie w 100% z pomiarem.

Skomentuj

Yoshi, myślisz że ten ma wystarczająco wyrównane pasmo, czy lepiej zaaplikować tego.

Mam ochotę zrobić "pseudo-monitor", dlatego pytam o sklejanie z wooferem. Zastanawiam się czy nie zapartneruje któremuś z nich Tonsil GDN 20/100/3... Nie chciał bym oszczędzać na basie... (słucham ostatnio coraz więcej jazzu z małych składów oraz muzyki klezmerskiej i baardzo lubię kontrabas.)

PS. Gdzie zakupiłeś swoje TB?

Skomentuj

Mixer..., to raczej nie kwestia rownej charki bo wszystkie TB wygladaja jak stol po tym wzgledem, co innego barwa itd to juz musisz posluchac. Ten Yoshiego tez wyglada okej ale jak widzisz podobno ma jakies podbarwienie na wysokich slyszalne

Skomentuj

Oba są dobre. Różnice między nimi można tak zinterpretować : pierwszy będzie odpowiedniejszy dla mniej doświadczonego kontruktora, łatwiejszy w aplikacji, gdyż w zasadzie można będzie go puscić bez żadnych korekcji w wyższej częsci pasma i na pewno zagra dobrze. Drugi, ten z korektorem fazy, będzie niewątpliwie wymagał korekcji górnego pasma ale za to moim zdaniem zaorefować moze wieksze pole do manewru tym pasmem i w rezultacie tego korekcją bedzie mozna lepiej dopasować brzmienie. Troche martwiąca jest lekka zapadłość w ch-ce na ok 5kHz która po pochyleniu pasma średnio-wysoko aby było one mniej wiecej równo spowoduje lekkie wycofanie wokali i przejaskrawienie góry.

Osobiście zaryzykowałbym ten z korektorem fazy bo łatwiej coś ucinać z pasma niż dodawać .
                                        Łącząc z tym GDN20/100 myślę, że trzeba uważnie zparojektować obudowę z uwzględnieniem zjawiska baffle stepu tak aby wzmocnienie promieniowania średniotonowego odbywało się w intersującym nas przedziale a BS występpował głownie w zakresie pracy głośnika basowego. GDN ma dużą efektywnosc i mógłby po prostu zakrzyczeć TB .

Ja swoje kupowałem w niemczech w sklepie internetowym.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X