Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer pare pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer pare pytań

Witam

Postanowiłem zrobić subwoofer do wieży bo oryginalne kolumny nie dają za dużo basu, a zależy mi na nim. Wieża to Daewoo XG-646U. I tu nasuwa się pierwsze pytanie jak podłączyć dodatkowy głośnik-subwoofer do wieży?
    Głośnik : GDN-14-100-8-SK .
    Filtr AVT2449.
    Obudowa 18l.
    Czy do tego będzie potrzebny dodatkowy wzmacniacz?
    Czy ten głośnik da z siebie jakiś przyzwoity bas?
    Obudowa BR czy zamknięta?

Jestem zielony jeśli chodzi o audio dlatego proszę o wyrozumiałość.
    Pozdrawiam

Ten głośnik kompletnie nie nadaje się do suba. Jak chcesz coś mikro to tylko arn 150.
    Subwoofer oczywiście wymaga dodatkowego wzmacniacza, inaczej niestety się nie da.
    Filtr, który wybrałeś nie ma możliwości płynnej regulacji odcięcia. Proponowałbym coś z Carton Audio, np. takie coś: http://www.cartonaudio.mael.pl/modul_sub2.html

Ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na suba?

Skomentuj

no.. jeśli chodzi o pieniądze to jak najmniej no ale tak w granicach 200zl.
      Obudowa musi być w granicach 18l no inaczej to mi nie spasuje.
      Głośnik najlepiej żeby miał średnicę ok. 150mm i żółtą membranę-żeby pasowało do reszty,ale jak nie będzie to trudno.
      Proszę o jakieś schematy filtra, wzmacniacza itd.

Dziękuję za zainteresowanie

Skomentuj

Jeśli mały głośnik to również mała obudowa. Tak jak napisałem wyżej, do micro suba najlepszy jest arn150, ale objętość obudowy to max 9-10l.
        Głośnik ma grać, a nie wyglądać, także kolor membrany jest tutaj najmniej ważny.

Jeżeli znasz się na elektronice to myślę, że do 200zł uda Ci się złożyć takiego suba.
        Schematy wzmacniacza (na TDA), zasilacza i filtra powinieneś znaleźć na forum. Jeśli wieża nie ma wyjścia na subwoofer to filtr musi posiadać wejścia wysokopoziomowe.

Skomentuj

Mógłbyś coś więcej o wejściach wysokopoziomowych?
          Albo jak możesz to zapodaj jakiś link.
          Co do wzmacniacza to ile watowy wzmak do ARN150. Słyszałem gdzieś że [W] głośnika / pierwiastek 3 czy to prawda?

edit.
          A odbudowa BR czy zamknięta?

Skomentuj

Wejście wysokopoziomowe w filtrze to wejście pod które podłączasz wyjście na głośniki z wieży.
            Wzmacniacz najlepiej jakby miał ok. 50W @ 8ohm.
            Wszystko jest na forum, wystarczy użyć opcji "szukaj".

Skomentuj

przyklejony temat w elektronice, TDA do suba, jak dla mnie to wystarczy Ci pojedynczy TDA, tam w projekcie od razu z filtrem i wejsciem wysokopoziomowym....jak dla Ciebie w sam raz
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak chcesz to mam jednego arn 150 .. oddam go za 20-25zł z przesylka wliczona w zaleznosci ile ona wyjdzie.

Skomentuj

Czaruję...
                X