Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowe głośniki jaki wymiar kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nowe głośniki jaki wymiar kolumny

witam kupiłem takie głośniki i mam problem bo nei umiem wyliczyć jaka powinna być kolumna do tych głośników kupiłem dwa i jeśli ktoś by mi to wyliczył to był bym bardzo wdzięczny kolumna było by dobrze ze by była bass reflex
    link do głośnika nabyłem dwa i proszę bardzo o wyliczenie:
    http://www.allegro.pl/item633162782_...rada_250w.html

Nie mogles napisac zanim kupiles?

Skomentuj

a co jest nie tak z tymi głośnikami.pomoże ktoś wyliczyć do tych głośników

[ Dodano: 2009-05-15, 20:10 ]
      tomq88, cześć pomożesz mi z tymi kolumnami do tyh głośników alpharda jaki powinny mieć litraż i jakie powinny mieć otwory bassreflex

Skomentuj

A co jest nie tak z tymi glosnikami ?

A moze to ze to z tego co widze do ESTRADY, no i ALPHARD :)))

Jak bys napisal gdzie te glosniki maja grac, pod co maja byc podlaczone i jaka masz swoja ogolna wizje to na pewno udziellimy ci pomocy.

Zanim sie brac odrazu za budowanie trzeba bylo troche poczytac na ten temat :)

Skomentuj

ta głośniki mają grac w pokoju 16m2 i od czasu do czasu na imprezach.Słucham muzyki disco-polo,techno,hip hop.Chciałbym zdeby był z nich bas kumpel kupił taki jeden to mu nawala nieźle.Kolumna by grała pod wzmacniaczem 220wat na jedno wyjście.Kolumna będzie robiona z płyty wiórowej 2.5cm grubości.jeśli możecie to podajcie wszystkie wymiary kolumny.Macie propozycje na jakieś wykończenie kolumny??

Skomentuj

wurski, to jest glosnik (pomijam ze nie najlepszy) do nadstawek czyli to nie gra niskim basem i z zalozenia to nie bedzie sub

poszukaj w gotowych konstrukcjach kolumn Sound Wave'a (kop gleboko) i skopiuj jakas gotowa konstrukcje (40-50 litrow b-r)

masz do tego juz driver?

nie jestem od estrady wiec inni koledzy pewnie przejma temat pod warunkiem ze im starczy sily...

Skomentuj

Macie propozycje na jakieś wykończenie kolumny??
              Zaczynasz o d.. strony. O takich rzeczach mysli sie pozniej, najpierw trzeba sie zastanowic nad odpowiednim doborem glosnikow.
              ile masz kasy na kolumny?

pod warunkiem ze im starczy sily...
              A mozna napsiac cos sensowniejszego niz "sprzedaj je/schowaj w szafie i zrob kolumny na 2x ARN-150 + Stx pj?". (zamiast sxt pj vifa dx 25, ale to juz trzeba ze 200 zl dolozyc...)

Edit: o Papo Smerfie! Te glosniki kosztuja 100 zl/szt. Zatkalo mnie. :neutral:

.Chciałbym zdeby był z nich bas kumpel kupił taki jeden to mu nawala nieźle
              Skoro tobie tez zalzy tylko na "nawalaniu" to moze zrob takie kolumny jakie zrobil kolega?

Poczytaj artykuly po prawej stronie http://diyaudio.pl/portal.php

Skomentuj

PS 12 to szczęśliwie jeden z lepszych alpierdów jakie mogłeś kupić , tylko jakoś drogo, albo mi się wydaje że ja płaciłem góra 70zł/szt...

Skomentuj

ale on zrobił kolumnę z jednym głośnikiem a ja chce żeby były dwa głośniki kolumnie.Czy z tych głośników będzie dobry bas.Jak byście mogli to proszę podajcie mi głębokość szerokość i wysokość i średnice oraz długość bassreflexu.Kasy a raczej materiału mam nieograniczenie dużo bo tato przywiózł 800kg tej płyty wiórowej.Wiec o kasę nie pytajcie tylko jak byście mogli to jakiś projekt na kolumnę z bassreflexem oczywiście.

Skomentuj

Skoro masz duzo kasy i amterialu to moze zrob cos porzadnego? Np http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...=tonsil+++vifa lub http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...light=arn+vifa ?

Ten glosnik ktory kupiles raczej nie nadaje sie do kolumn dwudroznych. raz ze jest to glosnik estradowy, dwa ze ma srednice 25 cm, a max do kolumny dwudroznej to 18 (zeby to jakos zagralo srednimi tonami).

Czy z tych głośników będzie dobry bas
                    jako ze to ejst estradowka, wiec na pewno nie bedzie gleboki. Czy dobry - nie wiem.

Skomentuj

ale on zrobił kolumnę z jednym głośnikiem a ja chce żeby były dwa głośniki kolumnie.Czy z tych głośników będzie dobry bas.
                      zacznijmy od tego - czym chcesz to napędzać ?

Po co Ci zestaw estradowy w domu ?

Zamieszczone przez tomq88
                      Ten glosnik ktory kupiles raczej nie nadaje sie do kolumn dwudroznych. raz ze jest to glosnik estradowy, dwa ze ma srednice 25 cm, a max do kolumny dwudroznej to 18 (zeby to jakos zagralo srednimi tonami).
                      w estradowcach to i 15 cali na 2 drogi idą , pytanie tylko po co estradę w domu stosować :)

Te głośniki zagrają estradowo , niskiego basu nie będzie , ale będzie sporo wyższego, kopiącego.

Skomentuj

one nie mają 25cm tylko 30cm średnicy kolumna ma być do domu ale i czasami na imprezki więc chce żeby było głośno i żeby było czuć bas z klatce piersiowej.Czy będzie taki bas??Będę ją napędzał wzmacniaczem 2x220.Napiszcie wymiary oraz wymiary bassreflexu

Skomentuj

Stosując 2 głośniki w jednej kolumnie ilość basu nie ulegnie zmianie. Dalej będzie grało tak samo jak z 1 głośnikiem tylko o 3dB głośniej.
                          Dla zobrazowania: ten głośnik http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb będzie miał więcej niższego basu niż ten, który kupiłeś.
                          Tak jak koledzy wyżej napisali, ten alphard bardziej nadaje się na estradę niż do domu.

Skomentuj

dobra niech tak będzie ale czy ktoś poda mi wymiary kolumny i bassreflexu.Niech będzie głośny ale niech i ma basu żeby było można go odczuć ze on jest

Skomentuj

wurski, tak z ciekawości - co to za wzmak ?

Aż dziw że się altusami nie zainteresowałeś ?

Zamieszczone przez wurski
                              a imprezki więc chce żeby było głośno i żeby było czuć bas z klatce piersiowej.Czy będzie taki bas?
                              Napewno to najrozsądniejsza metoda na uzyskanie tego co zamierzasz, jeśli oczywiście będziesz miał to czym napędzić.

Skomentuj

wzmacniacz to jakiś hitachi
                                dostałem od wuja i powiedział ze ma tyle watt
                                To powie mnik toś jakie powinny być wymiary do tych głosników

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                  Dla zobrazowania: ten głośnik http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb będzie miał więcej niższego basu niż ten, który kupiłeś.
                                  stąpasz po cienkim lodzie, porównywanie tych 8 cali, do tamtych 12 jest wg mnie bez sensu, 12 to kop i natężenie i w dodatku estrada.
                                  Nie można komuś polecać zamiast niego 22scx-a , bo to głośniki o zupełnie innych zastosowaniach.

Skomentuj

Czy aby na pewno chcesz zrobic kolumne?? A moze tylko suboower? Z tego co piszesz wywnioskowalem ze w tej "kolumnie" bedzie tylko jeden glosnik...

Zeby ktos ci podal odpowiednie wymiary kolumn musialby miec podane dobre parametry T-S do tego glosnika i policzyc w winisd.

Skomentuj

takero, oczywiście masz rację, nie polecam stx'a jako zamiennik do tego alpharda. Chciałem tylko zobrazować ilość niskiego basu - estradowy głośnik nie oznacza, że bas będzie schodził bardzo nisko.

Skomentuj

wzmacniacz to jakiś hitachi
                                        dostałem od wuja i powiedział ze ma tyle watt
                                        jakoś nie chce mi się wierzyć ;]
                                        Nie mając wzmaka odpowiedniego zapomnij o PS12.

To powie mnik toś jakie powinny być wymiary do tych głosników
                                        możemy podać litraż, powiedzieć abyś pobawił się strojeniem , bo coś co sprawdza się na estradzie nie koniecznie sprawdzi się w domu, ale wymiary policzyć możesz sobie sam, masz tu odpowiedni temat, pomocny dość:
                                        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875

Skomentuj

Czaruję...
                                        X