Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie estradowe do 1000-1200zł ..... jakie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie estradowe do 1000-1200zł ..... jakie?

Witam.

Na początek pozdro, bo ostatni raz gościłem tutaj w 2006 roku.... jakoś studia mnie zapchały. A teraz do rzeczy.

Niestety z przyczyn finansowych narazie nasz mały zespół nie moze sobie pozwolić na wydatek zwiazany z nagłośnieniem. Jako, że mieliśmy już dosyć grania za friko na jakichś festynach postawiliśmy się i powiedzieliśy, ze albo nam coś odpalają z gminy albo nara (bo tylko my tam gramy). No i w końcu okazuje się, że bedą pieniądze narazie nie wprost do łapy, ale powiedzmy na jakiś sprzęt. Narazie nie znam jeszcze dokłądniej kwoty. Zakładam więc narazie (niski) pułap ok. 1000.... moze 1200 zł.

Jako, zę to bedzie sponsorowane to musi być faktura, czyli robienie czegoś samemu odpada. Przeglądając oferty na allegro natknąłem się na wzmacniacze 2*250W w cenach ok. 300zł (waga 5,5kg?? przecież w moim home-made wzmaku 4*100 trafo waży wiecej) jakieś nie znanej mi firmy, czy też kolumny z dwoma głośnikami 12'' w jednej paczce i taka jedna za 350 zł (ponownie jakaś nierenomowana firma). Albo też taki zestaw:

http://allegro.pl/item629005885_nowe...00_nowosc.html

Od natłoku swojej wiedzy na temat nie wiem naprawdę czym się kierować w wyborze:( Na co patrzeć, by w zadanym limicie ustrzelić coś dobrego. Dodam, że nasz skład to perkusja, 3 saksofony altowe, gitara basowa oraz akordeon zamiennie z keyboardem (rzadko). Docelowo przy większym nagłośnieniu niz to co teraz (2 kolumienki z 20cm alpierdami) oprócz wokalu i basu który teraz jest nagłaśniany trzeba będzie resztę też pod wzmak puścić.......

p.s.
    Jak patrzyłem np. na JBL to kolumna z głosnikami tej samej wielkości co no-name ma SPL na poziomie nawe 133dB!! Czy to tylko chwyt, czy naprawdę to zagra tak głośno (czyli głośnie niż no-name przy tej samej mocy wzmaka)?? Czy można to jakoś odnosić do 89-92dB np. Alpharda??

Witam w tej cenie z kolumn mogę polecić firme omnitronic mam ich subbas na 18" calowym glośniku i jestem zadowolony.
    popatrz tutaj http://www.plejadalight.pl/app,node,...glosnienie.asp lub na allegro nieraz ten sam sprzęt można dostać taniej pozdrawiam i powodzenia.

Skomentuj

djsmol, nie kupuj Omnitronica bo kupisz i zaraz bedziesz narzekal ze to w ogole wzioles :P.. to po pierwsze. Przede wszystkim za taka kase nie kupisz NIC sensownego.

Proponuje zrobic tak. Kupcie mikser porzadny tak zeby wszystko podpiac pod niego.. ew jakies mikrofony czy cos a w kwestii reszty naglosnienia... jestem z okolicy i mam sprzet do naglosnien 2 nadstawki 2" + 15", koncowke tamp e800, mikser, 2 mikrofony bezprzewodowe i piecyk na odsluch

Naglasniam tym jakies male imprezki - komers teraz, lokalny zespol HH itd.. jak byscie porzebowali to wlasnie bylby to dobry uklad bo ja na ten sprzet wydalem prawie 3kzł ktorej to kasy nie macie za to mozecie kupic to czego przede wszystkim brakowaloby do naglosnienia tych instrumentow czyli konkretnego miksera.
      ew pisz na gg 2982650

Skomentuj

Można i tak ale samym mikserem to próby nie zrobią, co do omnitronika to tak jak z stx-em są lepsze i gorsze zestawy :smile:

Skomentuj

Kurcze - a myślałem, że zostane zbesztany za głupie pytanie, za przedział cenowy itd. Jednak na Was zawsze można liczyć. Było tak ostatnim razem jak tu byłem, i jest tak teraz.

n_omyzs, dzięki za propozycje, ale w Gliwicach to ja tylko pracuję, mieszkam na granicy wojewótdztw sląskiego i opolskiego i właśnie wiekszość grania jest w opolskim....

Co do Omnitronica to widziałem, że mają 'konkurencyjne' ceny i to właśnie wzbudziło podejrzenia. Spodziewałem też się tekstu, że 1000zł to nic... Jednak nadal będę czegos szukał, może jeszcze ktoś coś doda ciekawego.

Co do miksera to jeszt szansa dorwania jednego za prawie bezcen:
          http://www.chilton-broadcast.com/Ima...nformation.pdf

Nadal ponawiam pytanie w kwestii SPL, bo jeżeli to prawda, to chyba warto kupic coś z dużym SPL.

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol
            JBL to kolumna z głosnikami tej samej wielkości co no-name ma SPL na poziomie nawe 133dB!!
            To zależy czy jest to max SPL czy SPL z wata a może napięciowy. Do tego producenci często robią jakieś małe czary mary w opisach i trzymają się np norm wyznaczonych przez siebie a nie ogólno przyjętych albo mierzą SPL napięciowy dla głośnika który ma 4 ohmy (wychodzi 3 dB więcej...) więc trochę mi się nie chce wierzyć w SPL 133dB (chociaż to zależy o czym tu mówimy i w jakiej cenie...) Pokaż link gdzie to znalazłeś to się obada

Czy to tylko chwyt, czy naprawdę to zagra tak głośno (czyli głośnie niż no-name przy tej samej mocy wzmaka)?? Czy można to jakoś odnosić do 89-92dB np. Alpharda??
            No jasne że zagra głośniej, no-name wogóle mają ten SPL z reguły na bardzo niskim poziomie jak na kolumny estradowe (bardziej quasi estradowe) więc w to nawet nie opłaca się wchodzić

Trochę szukałem po allegro i znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item636087625_...20w_8_ohm.html
            Może to razy 2 plus jakiś wzmak i już coś by było... Tylko nie słyszałęm tych kolumn więc nie moge ich jednoznacznie polecić...

Dowiedz się dokładnie ile tej kasy będziecie mieli...

Skomentuj

Co do SPL 133dB to mój błąd. Na jakiejś aukcji było to baaaardzo dużą czcionką a dopiero teraz doczytałem, ze to max SPL, a normalnie ma 100dB. Oczywiscie chodziło o JBL takie jak tutaj:

http://www.allegro.pl/item627229849_...ee_ex_24h.html

Swoją drogą 1800 zł za jedną kolumnę JBL to chyba przesada.... Chociaż słyszałem je na jednej imprezie plenerowej i dawało to radę.

Skomentuj

JA osobiście nie przepadam za JBL-em jak dlamnie za mocno ,, plują" średnimi ale to tylko moje zdanie 1800 za jedną kolumne to tak w miarę wejdź na stronką polaudio tam są ceny, ale sprzęt mają super slyszalem go w akcji w niektórych kolumnach stosują drivery BMS który kosztuje ponad 1000zl.

Skomentuj

http://www.allegro.pl/ite...ree_ex_24h.html

Swoją drogą 1800 zł za jedną kolumnę JBL to chyba przesada.... Chociaż słyszałem je na jednej imprezie plenerowej i dawało to radę.
                  Samemu zrobisz taniej. Albo tej samej mocy na o wiele lepszych przetwornikach.

Zamieszczone przez melisław
                  Trochę szukałem po allegro i znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/ite...120w_8_ohm.html
                  Może to razy 2 plus jakiś wzmak i już coś by było... Tylko nie słyszałęm tych kolumn więc nie moge ich jednoznacznie polecić...
                  To tez zadna estrada niestety tak jak napisales nie ma co pchac sie w cos takiego.. nawet jesli moc i SPL sa prawdziwe i maja nawet dobra barwe to jest to za ciche do jakichs naglosnien.

Zamieszczone przez Hubertoos0222
                  Można i tak ale samym mikserem to próby nie zrobią, co do omnitronika to tak jak z stx-em są lepsze i gorsze zestawy :smile:
                  Szczerze powiedziawszy nie tykalbym zestawow Omnitronica... ew te suby bo tam najmniej mozna zwalic ale za te 400zł mozna juz kupic w miare dobry glosnik 18" ktory spisze sie lepiej od ich pseudoestradowych zestawow. O mikserze wspomnialem bo dla takiego zespolu to podstawa i bez tego nic nie zagraja.
                  Jesli masz mozliwosc dorwania tanio takiego mixera bo bierz a za reszte kasy... ciezko tu bedzie. Za 1000zł kupisz odpowiedni wzmak albo zlozysz nadajace sie juz do jakichs naglosnien kolumienki.. problem w tym ze nie zrobisz obydwu rzeczy naraz. jedno i tak bedziesz musial pozyczyc. Ew opcja jest taka zeby kupic/poskladac samemu nadstawki na STX driver + 30-400 i kupic do tego jakis slabszy uzywany wzmak (ze 200W @8ohm) - moze sie zmiescicie w 1200zł wtedy ale do grania normalnego i tak trzeba bedzie docelowo zrobic subbasy i kupic do nich odpowiedni wzmacniacz bo ten zestaw pogra ale bedzie czegos brakowalo.

Ten SPL o ktorym ciagle mowicie.. przede wszystkim dobry zestaw bedzie mial dobry SPL i nie ma co sie martwic o to. Wiadomo ze z takim Omnitronikiem to cholera wie za to cos markowego zagra juz na pewno glosno. 1

Skomentuj

Maszrację tylko czytaj że musi być faktura na sprzęci gdyby nie ta faktura to moglby kupić używanego Ldm-a

Skomentuj

Maszrację tylko czytaj że musi być faktura na sprzęci gdyby nie ta faktura to moglby kupić używanego Ldm-a
                      Dlatego ten zestaw o ktorym mowie STXa mozna zrobic samemu - taniej - albo kupic gotowca.. ale za to drozej.. + jest taki ze to juz jakies naglosnienie bedzie a nie pierdziawka

Skomentuj

Pewnie na próby by bylo z czasem jakies doły do tego i gitara

Skomentuj

To może trochę inaczej. Nie potrzebujezestawu subbas + nadstawki + monitory. Nie mam ambicji na skompletowaniu zestawu którym nagłośnię np. imprezę w namiocie. Jak teraz było konkretniejsze granie to przyjechali panowie z duzą ilosciasrzętu i mikrofonów i bez problemu wszystko nagłośnili (pomijam fakt że spieprzyli sprawę z odsłuchami bo na początku to miałem ochotę zejsć ze sceny). Chodzi o to, że w niedużej sali zagra, na małej plenerowej imprezie - nic więcej.

Ja bym widział jakiś zestaw dwóch kolumn z głośnikami 12'' (najlepiej by było po dwa takie w skrzynce) i do tego odpowiednio mocny wzmak. Kwestię miksera jak kilka postów wyzej już załatwiam. Bedę go miał zamiast kotła obok perkusji i dam radę regulować zarówno swój wokal jak i mieć odsłuch od wszystkich (no i oczywiście odsłuch siebie na słuchawkach bo tego mi teraz brakuje i cieżko tak grać i spiewać).

A może tak - w jakim przedziale szukać by dorwac to co napisałem akapit wyzej? Wtedy bedę miał jakąś kwotę i argumenty by ponegocjować z paroma osobami:)

Co do mikrofonów to będzie mi potrzebny zestaw bezprzewodowy z minimum jednym nagłownym (jak gram to mi statyw preszkadza wmachaniu pałkami). Na mikrofony też bedzie osobna pula pieniędzy ale to juztemat na osobny wątek (jaki napewno tez założę :razz: ).

Skomentuj

Chodzi o to, że w niedużej sali zagra, na małej plenerowej imprezie - nic więcej.
                            Wg mnie nie ma co pchac sie w mniej niz 3way z subem 15" (lub 18") albo 2way na conajmniej jednym 15" lub tak jak napisalem nastawki np 1 + 12" i do tego subbasy.. na malym plenerku (to juz w ogole) a nawet na sali 12" to bedzie malo na wasze instrumenty.. nie bedzie efektu. Podalem 3 rozwiazania w tym z subbasami bedzie najlepiej ale najdrozej bo crossover, dodatkowy wzmak itd. Dobre by bylo 3way na 18" subie ale... koszta. Co jak co ale i tak nie zmiescicie sie w tej kwocie jesli to ma byc fajnie naglosnione.

Wiem jak moje estradowki graja i mozna nimi jakis plenerek "naglasniac" ale i tak jesli troche ludzi bedzie to juz nie bedzie efektu zreszta i tak basu najnizszego jest malo.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                              Co jak co ale i tak nie zmiescicie sie w tej kwocie jesli to ma byc fajnie naglosnione.
                              Zgadzam się z tym w czasie rozłózcie kompletowanie sprzętu z czasem jak zaczniecie zarabiać na koncertach dokupicie resztę ja tak zrobilem trwalo to 3 lata mam ok 2000w rms a i tak nie mam jeszcze wszystkiego :sad:

Skomentuj

mam ok 2000w
                                A po ile chodzą teraz waty? Słyszałem że tanieją razem z benzyną... I w jakim sklepie kupujesz te waty? Ostatnio u mnie w warzywniaku koleś miał kilka po okazyjnej cenie (20zł za kilogram...) Tylko nie wiem czy to były nowe waty czy jeszcze te z PRL-u bo jak wiadomo te z PRL-u są mocniejsze więc i więcej ważą więc jest ich mniej w kilogramie... Ale i tak okazja...

Sory panowie za Off ale nie mogłem się powstrzymać

Skomentuj

Dlaczego kolega skrytykowal moją wypowiedz???? co w niej śmiesznego?

Skomentuj

Hubertoos0222, w sumie nic smiesznego - w domowym audio na waty sie tak nie patrzy jak na estradzie wiec sie ludzie dziwia. Czym naglasniasz?

Skomentuj

A kto mowi o domowym audio temat jest o sprzęcie estradowym przeczytaj wszystkie moje wypowiedzi a w domowym audio mam zaledwie 130w i daje rade. :lol:

Skomentuj

A kto mowi o domowym audio temat jest o sprzęcie estradowym przeczytaj wszystkie moje wypowiedzi a w domowym audio mam zaledwie 130w i daje rade. :lol:
                                        Tak, ale kolega wyzej bawi sie sprzetem domowym wiec dziwi go opisywanie sprzetu tylko za pomoca posiadanej mocy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X