Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie estradowe do 1000-1200zł ..... jakie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez n_omyzs
    Hubertoos0222, Czym naglasniasz?
    Też jestem ciekaw :wink:

Tanie kolumny = szajs...i nie ważne jaki one mają SPL,kolumna estradowa za 400zł? albo komplet estradowy za 900zl ...no ludzie. Za 400zł będziesz miał jedną kolumnę która już zagra (12"+driver),ale jak ją sobie zrobisz samemu.

Hubertoos0222,co z tego że masz 2000W? kolega w samochodzie ma więcej :mrgreen: To co napisał melisław to trafne stwierdzenie.

djsmol,moja rada: poczekaj jeszcze z wyborem sprzętu,dowiedz się ile będziesz miał na to wszystko kasy bo jak narazie to za 1000zł żadnych normalnych kolumn nie kupisz,niestety taka prawda.

Skomentuj

Ja posiadam tak jak pisalem wyżej 2 doly na 18'' głośnikach i 4 kolumny ldm

[ Dodano: 2009-05-18, 11:44 ]
      Zamieszczone przez marian
      Hubertoos0222,co z tego że masz 2000W? kolega w samochodzie ma więcej
      Nie chodzilo mi o licytowanie sie kto ma więcej wat tylko o pokazanie że kompletowanie sprzetu najlepiej rozkladac w czesie swoją drogą jak Twój kolega ma więcej wat w aucie to niech spróbuje naglośnic tym koncert :razz: tracimy czas na chwytanie się za slowka zamiast pomóc potrzebującemu

Skomentuj

Minimum żeby to fajnie grało na imprezach to muszą być 2 nadstawki na 2x12" + driver i do tego 2 subbasy na 1x18",wtedy można już gdzieś z tym wyjść. Wiadomo że będą potrzebne wtedy dwie końcówki mocy i crossower ale warto bo jeśli kupisz jakiś badziew lub już coś dobrego ale nie przemyślanego to będziesz kupował dwa razy.

Skomentuj

I z tym się zgadzam tak bym wcześniej zrobił ale bylo mnie stać tylko na używane ldm-y :sad:

Skomentuj

marian, to wszystko zalezy od tego jak duza ma byc sala na jednej to za malo na drugiej za duzo.

Skomentuj

marian, to wszystko zalezy od tego jak duza ma byc sala na jednej to za malo na drugiej za duzo.
              dokladnie
              ja swoimi pakami naglosnilem spokojnie sale 80mk, tylko ze to byly poprawiny wesela i tam duzo basu nie musialo byc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                dokladnie
                ja swoimi pakami naglosnilem spokojnie sale 80mk, tylko ze to byly poprawiny wesela i tam duzo basu nie musialo byc.
                No właśnie tak pisałem. Ja myślę, że dwa niskotonowce 12'' w jednej paczce to by nam starczyło. Bo to jest granie na małych imprezach, polterabendach (wieczory panienskie/kawalerskie) i takie tam. Znajomi mają jakieś niemieckie kolumny w których są 2 drivery 10'' i daje to radę. Grajątym po weselach. Teraz dopiero dokupili 2 jakieś jeszcze nieco mniejsze estradówki i będą próbowali z crossoverem coś działać.

Skomentuj

szymon,bo to jest sprzęt pośredni,taki który dzwiękowo ładnie zagra i głośno. Można by kupić zamiast kolumn 2x12",2x15" i wtedy na małe sale zabierać tylko te kolumny,ale wtedy żeby takie kolumny zagrały tak ładnie jak te na 2x12" to musiał bys wydać min. 1500zł na jedą sztukę.

Z drugiej strony kto powiedział ze na małej sali trzeba grać głośno? nie trzeba,ale za to będzie ładny dzwięk,a jeśli będzie za mało na większe sale to zawsze można dokupić kolumny i suby...dlatego warto kupić wzmaki które dadzą odpowiednią ilość watów przy odpowiedniej wartości ohmów.

Załużmy masz wzmacniacz który przy 8 ohmach ma 2x500W,wtedy kupujesz kolumny ktora ma np. 500W i 8 ohm. I teraz jeśli sprzętu będzie za mało to dokupujesz taką samą kolumnę,też 8 ohm i łaczysz je w 4 ohmy,masz wtedy 2x wiecej watów przy tym samym wzmaku. Tak samo się robi z subami. (piszę to tylko dla djsmola,bo wy to chyba wiecie).

PS. driver to jest głośnik wysokotonowy :)

Skomentuj

moja pomyłka z driverem - za szybko pisałem:P

Ja to też wszystko wiem, w końcu skończyłem (prawie) polibudę na elektrycznym, zbudowałem kilka wzmacniaczy i kolumny też sobie sprawiłem wiec aż tak źle ze mną nie jest.

Jeżeli już piszesz, że za taką skrzynkę ok. 1500 zł sztuka, no to dochodzimy znowu do JBL jrx125:P

p.s.
                    Vas, qts i całą resztę też kumam bo liczyłem obudowy i znam sie co nieco na tym:P

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol
                      JBL jrx125:P
                      Tak ale za te kase mozesz sam zrobic cos na lepszych przetwornikach B&C itd..

Skomentuj

Tak ale za te kase mozesz sam zrobic cos na lepszych przetwornikach B&C itd..
                        Ale, że to bedzie sponsorowane, to raczej odpada, żebym sam robił (musi być faktura na sprzęt na 99,99999, a potem sie jeszcze kiedyś okaże, że my już nie bedziemy grali wiec sprzet jest od nich. Wtedy by mnie c...j na miejscu strzelił, że cała moja praca zostanie zmarnowana, albo ze kto inny to bedzie grał.

Jakby było tak jak w mniejszości niemieckiej, że po 10 latach uzytkowania sprzęt przechodzi na własność, to bym siesam jeszcze dorzucił....

Proponuje narazie pozostać przy tym, że postaram się dowiedzieć ile by tej kasy na nas przeznaczyli i wtedy bedzie konkretniejsza rozmowa.

A gdyby rzucić 2000zł? Muszę znowu przeszukać allegro :neutral:

Skomentuj

A gdyby rzucić 2000zł? Muszę znowu przeszukać allegro :neutral:
                          Przede wszystkim radze omijac rozwiazania ktore "chca" uchodzic za estrade.. lepiej nie placic 2 razy.

Skomentuj

Można podpiąć to co wyżej napisał kolega n_omyzs, oraz do nich trzeba do kompletu kupować stopery w uszy :) Niech cię te kolumny nigdy nie kuszą... Słyszałem je i odradzam... Już lepiej kupić LDM-y...

Skomentuj

Dodam pare słów od siebie jako że siedzę w temacie.
                              Kolego djsmol, kwota którą masz na całość, no cóż, więcej wydałem na okablowanie w tamtym sezonie. Za tyle nie da się złożyć NIC - nawet jeżeli o sens chodzi.
                              Teraz rzuciłeś 2000zł - ale to i tak mało, pasuje dorzucić do tego co było. Ale jeżeli to jest nie do przeskoczenia - to jedynym wyjściem jakie widzę to zakupić z niemiec kolumny t.ampa oraz wzmacniacz tej samej firmy do kompletu - zmiescisz się w tej kwocie i jakosc bedzie zadowalająca. Tam też wystawiają faktury.

http://www.thomann.de/gb/the_box_pa_...i_e800_set.htm - wychodzi 2100zł z wysyłką do Polski - myślę ze warto naciągnąć budżet, nawet z własnej kieszeni - składka w kapeli po 20zł

JRX125 - porażka. Tam średnice usłyszeć to święto :P

Skomentuj

Jesli taki zestawik jest za 2kzł to jak najbardziej popieram warto o nim pomyslec.

Skomentuj

Kurczę - dyskusja się rozwinęła. W najbliższym czasie prześlę reszcie zespołu to co tu napisali wszyscy i myślę, że dojdziemy do jakiegoś porozumienia.

LightSound, tak się składa, że pracuję w radiu teraz i wiem ile kosztują np. XLR Neutrika (8zł minimum, a za 12zł ma się dobre - za sztukę oczywiscie). Wiem także, że jest to niebo a ziemia jeżeli np. chodzi o zlutowanie i użytkowanie w porównianiu z tanimi zmiennikami. Zdaję sobie sprawę, że 2000zł to rzeczywiscie marna kwota:(:( Jendak narazie nie ma na tyle grań i tyle kasy z tego, żeby zainwestować. Na wielu imprezach grają zespoły 2-3 osobowe z keyboardem Yamaha Tauros 2 (teraz pewnie tauros 3 już :wink: ) bądź innym i robią nam, zwykłym muzykom grającym na żywo, konkurencję. Bo my na żywo nigdy nie zagramy za taką 'perfekcją i brzmieniem' jak utwory midi....

Gdyby nie to, że się postawiłem kilku ludziom z gminy, że gramy na żywo na wszystkich ich imprezach, w kościele itp. i mamy za to jedno wielkie G.... to bym pewno nawet tego nie wynegocjował, że nam dadzą na jakikolwiek sprzęt.

O tym, że np. saksofon altowy kosztuje więcej, niż takie dwie JRX125 nie wspomnę. A jest 3 ludzi co grają na takich saksofonach. Ale w sumie instrumenty to siepowinno mieś swoje - z takiego założenia wychodzę.

[ Dodano: 2009-07-27, 19:38 ]
                                  Heeeh. Chciałem odświeżyć temat bo już mniej wiecej wiem na czym stoję.

Dofinansowania nie bedzie:( Ewentualnie gdybyśmy chciali należeć pod ośrodek kultury, ale wtedy nici z kasy a dofinansowanie do sprzętu wątpliwe. Najlepsze wyjscie to podobno założenie działalnosci gospodarczej by mogli nas wynajmowac i płacić za granie.

Więc pozostaje kupić sprzet za własne. MUszę kupić, bo 2 dni temu po raz pierwszy zawiódł mnie wzmak na TDA7294. Sam zbudowałem 4 takie końcówki do tego trafo 600VA tak przewiniete, ze było ok. 43V w spoczynku. Grało to nieco ponad 3 miesiące i pewnego razu po załączeniu poszły od razu 2 końcówki (zero sygnału, wszystko wyciszone - tak po prostu). Wywaliło bezpieczniki z tych końcówek a 2 ocalałe i tak milczą. Do tego kolumny wypaliło. Czyli jestem na lodzie. Swoją droga ktoś tak miał, że sam od siebie TDA się spalił??

Wracając do tematu jak już było pisane 2 kolumny + wzmacniacz - narazie nic wiecej nie chcę. Padła propozycja lepszego wzmaka że potem siedołoży mu kolejne 2 i na 4 ohmach bedzie grało.

1. Znam opinię na temat OMNITRONICA, oraz wzmacniaczy typu HOLLYWOOD i tym podobne (czyli 300-350zł i nie ma co porównywać z ADS czy chociaż DAP. Choć jak widziałem wnetrze ADS LX500 to jakoś za dużo tam nie ma i nie wygląda imponująco). Wiem zę to LO-Fi ale czy taki wzmak + 2 kolumny Omnitronica (2 basy 12'' w jednej paczce) to siepolubią (czyli ze wzmak nie za mocny wieć ich nie spali a kolumny takie sobie i bezpieczna dostarczana do nich moc)?? Całośc jak sieuprzeć to kwocie 1000-1200 zł.

2. takie paczki - http://allegro.pl/item692189915_mocn...j_2x15_hf.html ?? i jakiś wzmak

3. Był link do niemieckiego zestawu za ok. 2100 zł (kilka postów wyzej). Czy w POlsce z allegro nie da się czegospodobnego w podobnej cenie? BO mi już głowa pęka od patrzenia na te opisy powoli :/:/

Aha - teoretycznie nie potrzebna faktura więc wchodzi w grę budowa własnego zestawu. Tyle, ze nie mam za bardzo czasu na bawienie się te sprawy i kwestia dobrego wykończenia takich kolumn.....

Ewentulanie propozycja ile trzeba kasy by poskładać jakiś wzmak + 2 paczki. Kiedyś mozna sobie subbasy sprawić ale narazie to ma tylko jakoś grać by w ogóle gdzieś zagrać. Bo perspektywa napędzania moim starym wzmakiem na 2*TDA7294 60W i kolumienki z 20cm basem jest..... odrażajaca i śmieszy.....

Dzięki za poświecony czas.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X