Witam. Czy można zbudować jakieś sensowne 3-way na Tonsilach? Bo pełno teraz tych STX-ów. Ja mieszkam niezbyt daleko od Wrześni i głośniki mógłbym mieć bezpośrednio od producenta. Muzyka jakiej słucham to rock. Pokój 20m˛.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3-way na Tonsilach
Collapse
X
-
Ja miałem kiedyś oryginalny zestaw który składał się z gdwk 9/120, gdm 16/80 i 2xgdn 20/60
zwrotnice jak byś poszukał to byś znalazł bo pamiętam, że kiedyś szukałem i znalazłemw tym momencie nie kojarze nazwy tego zestawu był on sprzedawany razem z diora ws 502b bodajże. Buda była cała pusta w środku closed, więc też żadnej filozofi ; ) i masz zestaw na tonsilach ; )
-
Obecnie nikt z nas nie składa kolumn, w których siedzą tylko głośniki Tonsila. A wynika to przede wszystkim z tego, że tonsil nie ma dobrych głośników wysokotonowych i średniotonowych. Poza tym ceny tych głośników mocno odstraszają. Dlatego też robi się połączenia mieszane, np. ja tak zrobiłem. Połączyłem GDN 15/40/5 tonsila z XT25TG Vify.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123Zamieszczone przez mały661Totemy będą trochę za słabe do mojego wzmacniacza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123rozumiem ze chodzi Ci o to aby na odkreconej galce glosniki dalej dawaly rade bo tak chcesz sluchac muzyki ?
Zrob zestaw 3drog na stxach i spokoj. do tonsila specjalnie zwrotek nie ma
Skomentuj
-
Ten projekt mi się bardzo podoba http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html Tylko mam ale do tego Morela. Bo z opinii co czytałem to on jest delikatny i stonowany. A ja lubię ostrą i wyrazistą górę. Dało by radę podmnienić go na jakąś vife? Ale co wtedy ze zwrotką?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mały661Mnie najbardziej interesował by na dole kultowy GDN 20/80 lub nowszy GDN 20/100.
od kiedy GDN 20/80 jest kultowy? chyba raczej chodzilo o GDN 20/80/2? bo to zupelnie inne glosniki :P
tak samo GDN 20/100 do basu wg mnie sie nie nadaje :P
co innego GDN 20/100/3Zamieszczone przez dolphin123totem mite...
mały661, prawda jest taka ze tonsil niczego poza wooferami chyba nie rozwija. tak wiec albo kopiujesz stare projekty, albo budujesz z STXow (ta sama jakosc ale jednak taniej) albo dobierasz odpowiednie glosniki i udezasz do kogos kto moglby zaprojektowac zwrotnice. obecnie kojaze tylko yoshiego. tylko znajac zycie bedzie krucho z czasem :???:
Skomentuj
-
A czy to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html zagra lepiej niż 2xARN150 i vifa dx25? Czy będzie więcej basu? Czy wysokie będą na tym samym poziomie? Czy może dać sobie z tym spokoj?
Skomentuj
Skomentuj