Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way na Tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-way na Tonsilach

Witam. Czy można zbudować jakieś sensowne 3-way na Tonsilach? Bo pełno teraz tych STX-ów. Ja mieszkam niezbyt daleko od Wrześni i głośniki mógłbym mieć bezpośrednio od producenta. Muzyka jakiej słucham to rock. Pokój 20m˛.

Ja miałem kiedyś oryginalny zestaw który składał się z gdwk 9/120, gdm 16/80 i 2xgdn 20/60

zwrotnice jak byś poszukał to byś znalazł bo pamiętam, że kiedyś szukałem i znalazłem w tym momencie nie kojarze nazwy tego zestawu był on sprzedawany razem z diora ws 502b bodajże. Buda była cała pusta w środku closed, więc też żadnej filozofi ; ) i masz zestaw na tonsilach ; )

Skomentuj

Poszukaj konstrukcji MarkaW. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=3...hlight=dracule o ta np.

Skomentuj

Szukaj takich zestawów, dla których jest dostępny schemat zwrotnicy.

Skomentuj

Właśnie tych schematów zwrotnic jest jak na lekarstwo. I nie ma nic świeżego, nowego. Czy nikt już nie interesuje się Tonsilem? Mnie najbardziej interesował by na dole kultowy GDN 20/80 lub nowszy GDN 20/100.

Skomentuj

Obecnie nikt z nas nie składa kolumn, w których siedzą tylko głośniki Tonsila. A wynika to przede wszystkim z tego, że tonsil nie ma dobrych głośników wysokotonowych i średniotonowych. Poza tym ceny tych głośników mocno odstraszają. Dlatego też robi się połączenia mieszane, np. ja tak zrobiłem. Połączyłem GDN 15/40/5 tonsila z XT25TG Vify.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
              Obecnie nikt z nas nie składa kolumn, w których siedzą tylko głośniki Tonsila.
              czyzby... ? :wink: totem mite... :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                czyzby... ? :wink: totem mite... :lol:
                No może oprócz totem mite :smile:

Skomentuj

Totemy będą trochę za słabe do mojego wzmacniacza. Mam Pioneer 705R. To może na dół Tonsil 20/100 albo 2x jakiś słabszy a na górę coś lepszego np. jakaś vifa?

Skomentuj

Zamieszczone przez mały661
                    Totemy będą trochę za słabe do mojego wzmacniacza.
                    nie powiedzialbym... :) bedziesz mial kontrole nad tonsilami ale nie bedzie wcale za mocny zeby im wyrwac membrany czy cos..

Skomentuj

Totemy będą trochę za słabe do mojego wzmacniacza.
                      nie powiedzialbym... :) bedziesz mial kontrole nad tonsilami ale nie bedzie wcale za mocny zeby im wyrwac membrany czy cos..
                      Zniszczył bym te Tonsile. Mam 2x ARN150 i nie mam serca by potencjometrem pojechać wyżej niż na godzinę 10.

Skomentuj

rozumiem ze chodzi Ci o to aby na odkreconej galce glosniki dalej dawaly rade bo tak chcesz sluchac muzyki ?

Zrob zestaw 3drog na stxach i spokoj. do tonsila specjalnie zwrotek nie ma

Skomentuj

rozumiem ze chodzi Ci o to aby na odkreconej galce glosniki dalej dawaly rade bo tak chcesz sluchac muzyki ?

Zrob zestaw 3drog na stxach i spokoj. do tonsila specjalnie zwrotek nie ma
                          Dokładnie tak. Ja nigdy nie katuję głośników, bo nie mam do tego serca i nie jestem sadystą hehe. Chyba głośniki traktuję jak coś, co ma w sobie jakiś pierwiastek duszy. Co do STX-ów to nie mogę jakoś się do nich przekonać. Poza tym do Wrześni mam blisko i głośniki odebrałbym osobiście. Po co dawać poczcie lub innemu kurierowi satysfakcję hehe:-)

Skomentuj

ale czemu budowac cos do czego nie ma zwroty ? z dwoma drogami zwrotka mozna sie pobawic ale z trzema jest gorzej...

Skomentuj

Sa jakies gotowe w temacie ze zwrotnicami, ale to raczej starsze konstrukcje...

Skomentuj

Ten projekt mi się bardzo podoba http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html Tylko mam ale do tego Morela. Bo z opinii co czytałem to on jest delikatny i stonowany. A ja lubię ostrą i wyrazistą górę. Dało by radę podmnienić go na jakąś vife? Ale co wtedy ze zwrotką?

Skomentuj

Jest taki projekt z wysokotonowka tonsila (MTM a'la Toetm Mite), ten glosnik wysokotonowy w nim to jest bodajaze Tonsil GDWK 10/80/9, n pewno nie bedzie tak deliktny jak ten Morel.

Skomentuj

porównywanie go do czegokolwiek lepszego od PJ to grube nieporozumienie ;]

Skomentuj

Mnie najbardziej interesował by na dole kultowy GDN 20/80 lub nowszy GDN 20/100.
                                      a ja po raz kolejny przyczepie sie do nazewnictwa
                                      od kiedy GDN 20/80 jest kultowy? chyba raczej chodzilo o GDN 20/80/2? bo to zupelnie inne glosniki :P
                                      tak samo GDN 20/100 do basu wg mnie sie nie nadaje :P
                                      co innego GDN 20/100/3
                                      totem mite...
                                      juz tez mniej sie tego robi bo ceny glosnikow nie sa az tak rewelacyjne jak byly wczesniej

mały661, prawda jest taka ze tonsil niczego poza wooferami chyba nie rozwija. tak wiec albo kopiujesz stare projekty, albo budujesz z STXow (ta sama jakosc ale jednak taniej) albo dobierasz odpowiednie glosniki i udezasz do kogos kto moglby zaprojektowac zwrotnice. obecnie kojaze tylko yoshiego. tylko znajac zycie bedzie krucho z czasem :???:

Skomentuj

A czy to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html zagra lepiej niż 2xARN150 i vifa dx25? Czy będzie więcej basu? Czy wysokie będą na tym samym poziomie? Czy może dać sobie z tym spokoj?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X