Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w wyborze głośników do 600 PLN ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w wyborze głośników do 600 PLN ?

Witam wszystkich audio maniaków Mam następujący problem pare lat temu zbudowałem sobie kolumny 3 drożne na tonsilach i ogólnie jestem wmiarę zadowolony z dzwięku. Obecnie chcę je zrobić tak żeby zapierały dech w piersi jak na nie spojżę gdyż obecnie wygląd nie jest ich najmocniejszą stroną. Przejdzmy jednak do konkretów obecnie jak już wspomniałem garają w nich tonsile GDN 20/80/2, GDM 10/60/2 i GDWK 9/120/12F zwrotnica jakś gotowa 12 dB. Z jakości niskich tonów jestem nawet zadowolony i tego przetwornika nie chciałbym wymieniać ale chcę zmienić średnice i wysokie i tu jest moja prośba do was co byście mi doradzili o wysokich myślałem o jakimś wstęgowym jeżeli sądzicie że faktycznie lepiej grają niż kopułki ale nie wiem czy coś dostanę, aby się zmieścić w budżecie no i najważniejsza dla mnie tak przynajmniej mi się wydaje jest jakość dzwieku ze średniotonówek. Napędzam to wszystko Denon-em 1801 (KD) i oczywiście przy okazji zapytam czy jest ktoś na forum kto wykonałby mi zwrotnice bo te gotowe są uniwersalne i pewnie dużo na nich trace. Zapomniłbym o najważniejszym budżet jakim dysponuję to +- 600PLN na dwa przetworniki wysoki i średnie

s@jmon, stx 22scx + 14scx + PJ (oczywiście GDWK)

Skomentuj

s@jmon, na zwrotnice i pomiary wydasz prawie tyle ile na te glosniki
      tak wiec najtaniej i najszybciej bedzie zrobic to co proponuje przedmowca

Skomentuj

Dziękuję za szybką odpowiedz, myślałem jednak że zmontuję coś na lepszych głośnikach niż stx. Widzę że sugerujecie mi również wymianę niskotonowca jednak nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie skoro posiadam już zrobione konstrukcje kolumn i raczej ten litraż który posiadam jest obliczony do tegoż własnie tonsila. Oczywiście patrząc na ilość postów jaką posiadacie jestem pewien że macie duże doświadczenie niemniej jednak chciałbym coś lepszego niż stx, chyba że za coś lepszego musiałbym wydać dużo więcej ? A co mi powiecie w sprawie zwrotnic zostać przy tych "uniwersalnych" czy kombinować coś z innymi a może modyfikacja tych które posiadam wiem że nie sposób się wypowiedzieć na temat zwrotnic o których nic nie wiecie ale jestem pewien że będziecie wstanie mi doradzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez s@jmon
          myślałem jednak że zmontuję coś na lepszych głośnikach niż stx
          jak dolozysz pieniedzy to znajda sie i lepsze...
          wiele sie zmienilo. tanie STXy sa rownie dobre jak tonsile a sporo tansze :P

A co mi powiecie w sprawie zwrotnic zostać przy tych "uniwersalnych" czy kombinować coś z innymi a może modyfikacja tych które posiadam
          dlatego doradzilismy STXy bo do nich jest gotowa zwrotnica :P
          a GDN STXa i tonsila gra porownywalnie

Skomentuj

STX wcale nie jest taki zły. Wręcz przeciwnie stx22 scx przez niektórych uważany jest za lepszy od gdn 20/80/2. Jednak ja bym Tonsila nie dawał na straty.
            Ja na Twoim miejscu sprzedałbym gdm, gdwk i złożył monitorki na stx'ach. A z gdn'ów zrobiłbym suba. Plus jest taki, że zestaw 2.1 na pewno zagra lepiej od tego co teraz masz. Minus to brak panelu do suba, który musiałbyś kupić no i dodatkowe miejsce na suba.

Skomentuj

bart210, myślę że skoro jest możliwość zrobienia 3 dróg, to nie ma sensu rozwalać tego na 2.1 i kupować dodatkowo wzmaka do suba.

Skomentuj

Owszem, możliwość jest, tylko może być problem z prawidłowym zaprojektowaniem zwrotnicy.

Skomentuj

Mówię oczywiście o STXach, 20 80 2 sprzeda za tyle za ile kupi 22scx.

Skomentuj

Dokładnie tak jak mówi takero tym bardziej że posiadam już suba (myśle że całkiem przyzwoitego) http://www.klipsch.com/products/deta...gy-sub-12.aspx więc myślę że już ten problem mam rozwiązany, a co byście doradzili do kwoty max 1000 za dwa wysokotonowe i dwa średniortonowe wraz ze zwrotnicami ?

[ Dodano: 2009-05-19, 08:56 ]
                    Co powiecie o tych przetwornikach wiem że najważniejsza jest jakość dzwięku i z tym się w 100% zgodzę ale dla mnie jest jeszce ważny wygląd a te bardzo mi się podobają

http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=516

http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=516

Skomentuj

wersja 16cm sprawdzona i chwalona
                      jak sie spisuja mniejsze to nie wiem

a co byście doradzili do kwoty max 1000 za dwa wysokotonowe i dwa średniortonowe
                      oj znalazloby sie troche - np tangband szerokopasmowy + jakis seas na gore
                      a co byście doradzili do kwoty max 1000 za dwa wysokotonowe i dwa średniortonowe wraz ze zwrotnicami ?
                      do tego GDNa nie ma takich :P

Skomentuj

Szczerze mówiąc teraz to ja już nic nie wiem czy przerabiać to co mam czy budować nowe. Dodam może tylko że gra to wszystko w pomieszczeniu o powierzchni 40m2.

Skomentuj

Dodam może tylko że gra to wszystko w pomieszczeniu o powierzchni 40m2.
                          no to jakbys chcial budowac nowe i lepsze to nawet w 2000zl sie nie zmiescisz :P

Skomentuj

Czy ten STX GDN-22-140-8-SCX zagra dobrze w litrażu jaki mam pod tonsila GDN 20/80/2 czy będę musiał modyfikować obudowę. Dodam że konstrukcja jest oparta na kolumnie labiryntowej, zaraz pewnie napiszecie że zrobienie takiej konstrucji jest trudne do obliczenia ale ja zrobiłęm to z projektu który mojego kolegi i stwierdziłem że bardzo ładnie gra w niskim paśmie i to się do dziś nie zmieniło ale mineło już parę lat i chcę je wkońcu zrobić na gotowo. Rozumiem również że jak będę się opierał na głośnikach STX-a to nie będzie problemu ze zwrotnicami ?

Skomentuj

Rozumiem również że jak będę się opierał na głośnikach STX-a to nie będzie problemu ze zwrotnicami ?
                              przeciez napisalem ze jest gotowy projekt - zobacz przyklejony temat

a co do obudowy labirynotwej - oj ciezko powiedziec :???:

Skomentuj

40m^2 to faktycznie sporo i istotnie przydalyby sie tu 3 drogi, zeby zapewnic odpowiednia glosnosc. niestety jest to tez kosztowne.
                                zamiast budowac cos podobnej klasy co teraz masz pomecz sie nad swoimi kolumnami - mowisz ze wyglad Ci nie pasuje - no to sprobuj przerobic paczki.
                                Jeszcze jedna kwestia - jaka masz zwrotnice w swoich kolumnach? Jakas gotowa - tzn kupiona z allegro uniwersalna? Jesli tak to radzilbym wydac 150zl + karta dzwiekowa (co najmniej sb live!) na sprzet pomiarowy i pobawic sie zwrotnica. Roznica miedzy byle jaka, a dobrze zaprojektowana zwrota sa ogromne.

Skomentuj

Czy ta zwrotnica będzie odpowiednia do wszystkich STX-ów http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...vItemDB=itemdb czy muszę ją robić indywidualnie ?

Skomentuj

Czy ta zwrotnica będzie odpowiednia do wszystkich STX-ów http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb czy muszę ją robić indywidualnie ?
                                    ZAWSZE indywidulanie
                                    do w/w STXow kupujesz/robisz taka

Skomentuj

Polecacie mi gdwk PJ-a a co powiecie o GDWK-10-250-8-AKX cena 3 razy taka ale to i tak nie wiele jak za głosnik, warto wydać wiecej jest on lepszy od tego PJ-a.

Skomentuj

s@jmon, zwrotnica zwrotnica zwrotnica :!:
                                        glosniki mozesz sobie dowolne wsadzic ale bez odpowiedniej zwrotnicy zagra to gorzej niz tansze glosniki na dedykowanej do nich zwrotnicy

tak wiec albo robisz sprawdzony projekt albo kupujesz co chcesz i projektujesz nowa zwrotnice

Skomentuj

Czaruję...
                                        X