Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alphard LW1000-da sie z niego coś wycisnąć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alphard LW1000-da sie z niego coś wycisnąć?

siemka. Kumpel wczoraj do mnie wbił i przy flaszce uprosił mnie żebym mu zrobił subwoofer lub kolumnę z tego marnego LW1000.
    Tu mam jego parametry:
    http://alphard.home.pl/index.php?opt...id=86&Itemid=7

Tylko że owy Alpierd jest dość zużyty. Śmieszne, bo wcześniej włożył go w zwykłą rurę pcw (od wody) i wsadził do szafy i sie cieszył.

Odradzałem mu taki zabieg. Ale jak to ci, co sie na tym wcale nie znają - ale przecież to dobry głośnik.

Nie powiem, bo jakimś znawcą akustyki nie jestem, ale troche wiedzy liznąłem.

Jako, że nie mam aparatury do wyznaczenia parametrów więc obliczanie filtra odpada.
    Pomyślałem, że taki filterek by sie mógł nadać:
    http://www.chriskkk.webpark.pl/subwooferfiltr.pdf
    lub ten pasywny:
    http://sound.westhost.com/project99.htm

I do tego najtańszy wzmacniacz 100W - sławny Jabel J35
    http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-035.pdf

Jak Chłopak chce płacić, to co mu bede odradzać. Uparł sie i koniec. A że ja taki dobry chłopak odmawiać nie umiem.

Tu mam prośbę do kolegów audiofili - jaka obudowa?
    Wiem, że z zamkniętą by były najmniejsze kłopoty, ale Qts <0,5 więc w BR by lepiej sie zachował.
    I co wy na to? Co radzicie?

Zamieszczone przez żuberek
    znaczy sie nie masz...
    Tu mam prośbę do kolegów audiofili
    nie ma tu takich :P

mialem 12" wersje tego glosnika
    gral OK ale strasznie cichy i gra tylko w zamknietej
    czy ten sie nadaje do b-r to nie wiem. trzeba by sprawdzic
    I do tego najtańszy wzmacniacz 100W - sławny Jabel J35
    http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-035.pdf
    jak wersja 8ohm to juz lepiej mostek TDA - wszystko w jednym

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      Tu mam prośbę do kolegów audiofili
      nie ma tu takich :P
      Śmiem twierdzić że są...lub jest :razz:

Skomentuj

znaczy sie nie masz
        dokładnie. Wiadomo, że jego parametry już się pozmieniały
        ak wersja 8ohm to juz lepiej mostek TDA - wszystko w jednym
        więc rozumiem, że to będzie lepsze:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=2...hlight=tda+sub

Prosiłbym bardzo mniej więcej jaka powinna być objętość skrzyni pod niego?
        Czy to byłoby dobre?
        http://obrazki.elektroda.net/43_1242664542.jpg

Skomentuj

40l powinno być ok

Skomentuj

znaczy sie nie masz
            dokładnie. Wiadomo, że jego parametry już się pozmieniały
            chodziło o to, że te parametry są wyciągnięte z ..... pupy :P ale muszę wam powiedzieć, że akurat seria LW się alphardowi udała(nie mówię, że jest super, extra, ale wyróżnia się z pośród innych produktów tej firmy), sam posiadałem kiedyś LW800. Z tym, że wydaje mi się, że jest to głośnik do obudowy zamkniętej, ale pewny nie jestem

Skomentuj

Cris, LW800 jak i seria CW byla bardzo popularna i faktycznie "udana"
              ale to nie zmienia faktu ze to juz stare glosniki i STXy bywaja lepsze :P

Skomentuj

żuberek moze chcesz kupic mostek tda7294 z radiatorem i transformatorem 150va wszystko dzialajace sprawne

Skomentuj

dzięks, ale nie.... Jakoś nie mam ochoty zabrać się za tego Alpharda... niedługo egzamin zawodowy mam.... musze wziąć się za przypomnienie....

Skomentuj

Cris, LW800 jak i seria CW byla bardzo popularna i faktycznie "udana"
                    ale to nie zmienia faktu ze to juz stare glosniki i STXy bywaja lepsze :P
                    kumpel miał dwa cw1202 (jakoś tak szedł ten model, to był z taką aluminiową membraną, jego następca to chyba cw1002 czy jakoś tak i ma czerwoną membranę) w jednej budzie BR, napędzał to 6 kanałowym wzmacniaczem hammer po 300 w na kanał. Sajgon nie do opisania robiło to w jego chacie

Skomentuj

Wracając mozolnie i z lekkimi obawami do tematu, z uwagi na przerwe między semestralną postanowiłem zabrać się za tego alpharda.
                      Materiał mam i to sporo (nie mdf a płyta wiórowa, ale zawsze coś).
                      Robię to w celach edukacyjnych, oraz w celu zabicia czasu.
                      Przyjmijmy parametry podane od producenta:

winISD obliczył obudowe na 50l a cz.strojenia 47Hz.
                      Przy takim litrażu chciałbym pozostać.
                      Pytanie odnośnie strojenia? Czy zejść do 40-42Hz? (cel suba-auto. Muzyka-dance, dyskotekowa, trance)
                      BR wg winISD wygląda: 10cm fi oraz 13,9cm długość przy vent mach - 0,6
                      (to by pasowało, bo 10cm średnicy ma rura pcv 4 cale - mam ich dosyć).
                      A może zastosować 2 tunele BR? (przy średnicy 4 cale długość obu wzrasta do 35 cm)
                      Jakieś sugestie i porady?
                      Bardzo proszę nie piszcie, bym sie pozbył tego głośnika, bo wszyscy wiemy, że tego nikt nie kupi.
                      A nauczyć zawsze sie czegoś moge.

Skomentuj

Wiec jesli juz cos chcesz zrobic z tym glosnikiem sensownego, to musisz miec realne parametry. Te od producenta to sobie mozna w buty wsadzic. Zrob prosty przewod z rezystorem i za pomoca programu ARTA ( czy tam innego ) zmierz realne parametry glosnika. Bez tego bedziesz plywal jak gow... po toni i nie wycisniesz z tego szmatlawca wszystkich sokow :)

Skomentuj

Co do wyznaczania parametrów to znalazłem to: http://www.206club.net/archive/index.php/t-40314.html
                          ale problemy pojawiają się przy wyznaczaniu Fs. Nie posiadam generatora, a winISD generuje od 100Hz co oktawe.
                          A czy na forum znajdzie się poradnik do arty?
                          Bo nie posiadam JIGa, ani dobrego mikrofonu z preampem.

Skomentuj

Daj spokoj, kto tam teraz sie w takie rzeczy bawi. Od tego sa programy.
                            http://zobsky.blogspot.com/2008/01/s...t-jig-for.html
                            http://www.soundhobby.com/measurementsystem.htm
                            http://audiohobby.pl/topic/1/562/1

Do pomiarow parametrow TS glosnikow, ktore sa potrzebne do poprawnego zaprojektowania obudowy nie trzeba zadnych specjalnych jigow, ani mikrofonow. Wystarczy jeden rezystor (lub kilka polaczonych dla dowolnej zadanej rezystancji) i przewody. Nic wiecej.

Skomentuj

Kiedyś znajomy miał tego Alpharda w wysoko strojonym BR. Nie grało to zbyt dobrze, ani pod względem jakości, ani skuteczności, choć to była obudowa nastawiona na maksymalne SPL. Ja bym próbował z skrzynią BR strojoną poniżej fs, a jak by nie pasowało, to bym zatkał i ew. nieco zmniejszył obudowę i tyle, fajerwerków na pewno nie będzie.

Zejść do 40hz warto, nawet w dance i trance. W kawałkach z bardziej miękkim uderzeniem te częstotliwości mają wpływ na barwę basu, więc niższe strojenie na pewno da przyjemniejszy efekt.

Pod co kolega chce to podłączać? Głośnik ma niską efektywnośc (te 91db to pewnie przy jakims rezonansie w nisko-średnim paśmie, a nas przecież interesują najniższe częstotliwości), jeśli będzie chciał osiągnąć jakieś większe natężenia, będzie trzeba trochę mocy w to wpakować. Tylko ciekawe co cewka na to powie;/

Skomentuj

Mam ten glosnik w domu, pozyczylem od kumpla. Zmierze jego parametry rzeczywiste i wrzuce na forum. Bedzie mozna cos latwiej zaprojektowac.

Skomentuj

Ten głośnik to kaszana. O ile lw800 był najlepszym modelem serii LW i jako tako grał nawet nawet z niewielkim BR, najlepiej w aucie to lw1000 to padaczka z podbiciem i zamulonym basem.

50 litrów to za dużo. Maks 45 i strojenie w tych samych okolicach, tzn 45, dobre tłumienie. Żeby było szybciej to niech kolega kupi cewkę wielką jak stodoła i podepnie. Innego filtra nie warto robić :P

Tak apropo serii cw, to cw1202 był 12 calowy, a cw1002 był 10 calowy a nie żaden następca cw1202, ale cw802 to była już kaszana :P

Jak to alphardy, raz w lewo a raz w prawo

Skomentuj

Wiadomo, ze te glosniki sa slabej jakosci, ale skoro kolega chce cos z tym zrobic to lepiej opierac sie na zmierzonych parametrach niz wydumanych producenta. Poza tym obudowa basrefleks to nie jedyna mozliwosc aplikacji glosnika. Nie trzeba mierzyc tego glosnika, zeby sie zorientowac, ze do basrefleksu sie nie nadaje.

---------- Post dodany o 00:24 ---------- Poprzedni post o 22:47 ----------

Przedstawiam zmierzone parametry glosnika Alphard LW 1000 8ohm

Thiele-Small parameters:

Fs = 45.16 Hz
                                    Re = 8.32 ohms[dc]
                                    Le = 301.27 uH
                                    L2 = 921.89 uH
                                    R2 = 16.72 ohms
                                    Qt = 0.80
                                    Qes = 1.04
                                    Qms = 3.51
                                    Mms = 42.92 grams
                                    Rms = 3.473638 kg/s
                                    Cms = 0.000289 m/N
                                    Vas = 44.29 liters
                                    Sd= 330.06 cm^2
                                    Bl = 9.855249 Tm
                                    ETA = 0.38 %
                                    Lp(2.83V/1m) = 87.68 dB

Glosnik jest uzywany, dotarty. Pomiar jest usredniony z kilku kolejnych prob pomiarowych.
                                    Moze komus sie przyda, bo ciezko znalesc realne parametry Alphardow, a uzytkownikow tych glosnikow jest dosc sporo.

Skomentuj

skad wziales to spl?

wiec mala zamknieta z korekcja i do samochodu :P

Skomentuj

Spl wylicza program z parametrow TS. Pomiar robiony w ARTA
                                        Co do obudowy to bede robil testy z tym glosnikiem, glownie OZ i obudowa stratna malych rozmiarow, do samochodu jak najbardziej ale 8ohm troszke lipka

Skomentuj

Czaruję...
                                        X