Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

prośba o sprawdzenie poprawkości projektu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

prośba o sprawdzenie poprawkości projektu

Witam.

Projektuje małe monitorki aktywne w celach edukacyjnych. Mam zerowe doświadczenie w konstrukcjach akustycznych stąd moja prośba o sprawdzenie poprawności wyliczeń symulacyjnych.

Nie chciałbym popełnić jakiegoś elementarnego błędu.

Część aktywna będzie się składać z wzmacniacza 2x22W na TDA1558Q, filtr 2-Way w układzie Linkwitz Riley. Filtr dla celów edukacyjnych będzie maił regulację w szerokim zakresie zarówno górno jako i dolno przepustowy (od 2000 do 4000Hz) (narazie 12db/okt).

Jako głośnik średnionisko tonowy zastosuję ARN-100-10/4 Tesli. http://reproduktory.tvm-valmez.cz/do...00-10-4-en.pdf. Jest mały słaby i tani. Jak zepsuje to nie będę płakać.

Gwizdka jeszcze nie wybrałem bo chciałbym kupić od razu jakiś "lepszy", który mógłbym zastosować w późniejszych konstrukcjach. Ale możliwe, że na początek zastosuje starej konstrukcji i dość słaby ARV-104-3/4 Tesli. http://reproduktory.tvm-valmez.cz/do...04-03-4-en.pdf.

Założyłem że głośnik będzie w obudowie z bass-reflexem o objętości około 10l. Strojenie na 55Hz.

Aby nie mieć problemu z rurką do bass-reflexu sprawdziłem co jest dostępne na rynku i wybrałem BR-11 wew. średnica 33mm długość 102mm.

Symulacja wyszła mi tak (poniżej obrazek):

I do tego pudełko:

Czy taka konstrukcja będzie dobra, czy mam na coś szczególnego zwrócić uwagę, czego nie brałem pod uwagę ?.

Z góry dziękuje za pomoc.

10l to zdecydowanie za dużo dla tego głośnika. Max. objętość to ok. 5l.

Skomentuj

Zamiast tesli ARV możesz zastosować kopułke tonsila, moim zdaniem nawet stary "kwadratowy" tonsil np 9/80/1 zagra lepiej od arv. Jeżeli chcesz coś lepszego to mozna dać tonsile 10/80 lub 11/100. Jeszcze lepiej to już wchodzimy w 2x większe kwoty pod 100zł co może być zniechęcajace jak to ma byc tylko próba.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
        10l to zdecydowanie za dużo dla tego głośnika. Max. objętość to ok. 5l.
        Na jakiej podstawie wyznacza się max. objętość. Co brać jako kryterium doboru objętości ?.

Zrobiłem symulację dla 5l.

Wykres wygląda słabiej, bo zaczyna podbijać dół i przy dostępnej długości bass-reflexu pudełko stroi się na 64Hz.

To może jeszcze się spytam co brać jako kryterium wartości strojenia głośnika ?. Jego efektywność ?.

Przy założeniu 10l brałem pod uwagę że część wnętrza kolumny wykorzystam do upchania trafa, zasilacza i płytek filtrów Hi i LoPass. No i chciałem mieć miejsce aby wygodnie w nim operować :).

[ Dodano: 2009-05-22, 13:44 ]
        Zamieszczone przez Yoshi_80
        Zamiast tesli ARV możesz zastosować kopułke tonsila, moim zdaniem nawet stary "kwadratowy" tonsil np 9/80/1 zagra lepiej od arv. Jeżeli chcesz coś lepszego to mozna dać tonsile 10/80 lub 11/100. Jeszcze lepiej to już wchodzimy w 2x większe kwoty pod 100zł co może być zniechęcajace jak to ma byc tylko próba.
        Cały czas biorę pod uwagę 11/100 tonsila. Pracuje szeroko 4 - 20 kHz i zaleca się go odcinać na 4.8kHz.

Ale nadal poszukuje czegoś jeszcze fajniejszego o szerokich parametrach pracy.

Skomentuj

Jak symulujesz obudowę to tylko netto bez żadnych dodatków. Jak chcesz tam jeszcze upchać trafo i inne "dodatki" to ich objętość musisz odjąć od objętości wewnętrznej skrzyni.

WinISD podaje taką objętość, dla której charakterystyka będzie najbardziej gładka co nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. W 10l ten głośnik po prostu się "utopi". Takie objętości daje się dla głośników o średnicy 15cm. Twój głośnik jest dużo mniejszy, także objętość też powinna być mniejsza.

Skomentuj

Jak symulujesz obudowę to tylko netto bez żadnych dodatków. Jak chcesz tam jeszcze upchać trafo i inne "dodatki" to ich objętość musisz odjąć od objętości wewnętrznej skrzyni.

WinISD podaje taką objętość, dla której charakterystyka będzie najbardziej gładka co nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. W 10l ten głośnik po prostu się "utopi". Takie objętości daje się dla głośników o średnicy 15cm. Twój głośnik jest dużo mniejszy, także objętość też powinna być mniejsza.
            Pisząc "utopi" masz na myśli, że głośnik nie będzie wstanie pompować tak dużej masy powietrza i niskie tony staną się ... powolne ? przytłumione ? dudniące ?

Nie jestem jeszcze obeznany z akustycznym slangu :). Nie wiem jaki to efekt, a bardzo mnie interesuje jakie efekty daje przewymiarowanie i niedomiarowania głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez pascal
              Pisząc "utopi" masz na myśli, że głośnik nie będzie wstanie pompować tak dużej masy powietrza i niskie tony staną się ... powolne ? przytłumione ? dudniące ?
              Dokładnie.

Skomentuj

Dokładnie.
                Czyli przy dobrze wielkości głośnika mam brać pod uwagę wartość:

dla ARN-100-10/4 Equivalent volume Vas = 4.899 l

Czy zbieżność między tą wartością i podaną przez ciebie objętością 5l jest czysto przypadkowa ?.

Skomentuj

Objętość dla głośnika powinna być mniejsza niż VAS. Z tego wynika, że objętość powinna wynosić ok. 2,5-3l. Wcześniej nie popatrzałem na parametry głośnika :razz:

Skomentuj

Objętość dla głośnika powinna być mniejsza niż VAS. Z tego wynika, że objętość powinna wynosić ok. 2,5-3l. Wcześniej nie popatrzałem na parametry głośnika :razz:
                    To ja tu się trudzę, daje wszystkie linki na tacy ...

Czyli mój monitorek będzie mniejszy jak zakładałem. W sumie dobrze, zmieści się na biurku w pracy :).

W takim razie jest ostatnia kwestia, której nie rozumiem. Na jakiej podstawie stroić obudowę głośnika ?. Ile Hz dobrać aby konstrukcja miała "ręce i nogi".

Przeglądając różne konstrukcje na forum zauważyłem pewien schemat (nie wiem czy poprawnie), że przy niskiej skuteczności przetwornika, konstruktory dawali większe wartości strojenia kolumny. Jak skuteczność przetwornika była większa można było stroić niżej.

Czy może zależy to od konkretnego przetwornika. Jeżeli tak, to co determinuje częstotliwość ?

Skomentuj

Częstotliwość strojenia powinna być wyższa od Fs głośnika.

Skomentuj

Strojenie tego głośnika przy 5L można stosować w okolicach fs.
                        Co do tonsila 11/100 można stosować filtrację na poziomie 3,5kHz przy filtrze 2 rzędu i ok 2,8kHz przy filtrze 3 rzędu. Niższe są trochę ryzykowne bo może nieciekawie zagrać harmonicznymi, słychać to po wyostrzeniu brzmienia. Zalecenia producenta są po prostu trochę zawyżone.

Skomentuj

Zrobiłem 2 testowe kolumny 4.5L.

Przetworniki ARN 100-10/4 i ARV 104-03/4. Zwrotka aktywna 12db/okt cięta na około 3100Hz.

Narazie zrobiłem bardzo podobne (bez lustra) bo chciałem usłyszeć różnicę pomiędzy bass reflexem przewymiarowanym i za krótkim, a takim jaki wyliczyłem w WinISD.

Ta kolumna jest do poprawki.

Na tej ćwiczyłem frezowanie i także jest do poprawki (ale tylko ze względu na za duże otwory montażu głośnika ARV).

Całość gra nawet ciekawie, biorąc pod uwagę mały przetwornik niskotonowy.

Jednak zastanawia mnie jedna rzecz, czy rurka bass reflexu o wew. średnicy 3.3cm i długości 105mm nie jest przypadkiem za mała. Według WinISD ta rurka stroi obudowę 4.5L na około 70Hz.

Ale kiedy monitorki grają około 15W z rurki 3.3cm wieje wiatr i zastanawia mnie czy przypadkiem nie jest ciut przymała. Ale każda większa dostępna średnica przy symulacji w WinISD wymagała długości, której nie jestem wstanie dać, gdyż nie mam tyle miejsca w obudowie.

Czy ktoś z kolegów może mi powiedzieć jakie są kryteria wyboru wew. średnicy rurki do bass reflexu ?.
                          Jaki minimalnie odstęp muszę zagwarantować między końcem rury BR a wew. tylną ścianką obudowy głośnika ?
                          No i jeszcze jedno pytanie, czy trzeba wytłumiać głośnik w środku czy również jest to zależne od jakiegoś czynnika (parametru) ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Skomentuj

Jeżeli nie słychać furkotu to nie ma potrzeby wymiany BR na mniejszy.
                            Odstęp BR od tylnej ścianki powinien być równy conajmniej średnicy BR.
                            Wytłumienie dobiera się eksperymentalnie - słuchasz bez wytłumienia, po jakimś czasie dajesz wytłumienie, później zmieniasz jego ilość i na końcu zostawiasz tak jak się najbardziej podobało.

Skomentuj

czy trzeba wytłumiać głośnik w środku czy również jest to zależne od jakiegoś czynnika (parametru) ?
                              mialem juz dosyc ciaglego powtarzania tego samego wiec czytaj moj podpis :P

Skomentuj

Zamiast powiekszać średnicę rurki to ją zmniejsz będzie łatwiej dostroić niższą częstotliwość . Ja strojąc arn 116 dałem rurke PCV , chyba jakaś odpływowa srednica 3 cm w środku chyba 2,8cm. Prędkość przepłtywu powietrza nie zalezy wyłacznie od przekroju BR, to częsty błąd popełniany przez wielu kontruktorów.
                                Kiedyś kolega stworzył kolumny co miały głośnik 20 cm i bas reflexy 10 cm i wiało po prostu tak, że nogawki poruszało ze sporej odlełości. Pytanie czy br miał za mała srednicę ? oczywiście nie , nawet za dużą, po prostu strojenie było nieodpowiednie .

Skomentuj

Paweł S. Dzięki za informację.

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                  Zamiast powiekszać średnicę rurki to ją zmniejsz będzie łatwiej dostroić niższą częstotliwość . Ja strojąc arn 116 dałem rurke PCV , chyba jakaś odpływowa srednica 3 cm w środku chyba 2,8cm. Prędkość przepłtywu powietrza nie zalezy wyłacznie od przekroju BR, to częsty błąd popełniany przez wielu kontruktorów.
                                  Kiedyś kolega stworzył kolumny co miały głośnik 20 cm i bas reflexy 10 cm i wiało po prostu tak, że nogawki poruszało ze sporej odległości. Pytanie czy br miał za mała srednicę ? oczywiście nie , nawet za dużą, po prostu strojenie było nieodpowiednie .
                                  Yoshi, dzięki, ale ARN 100-10 już raczej niżej jak 70Hz stroić nie będę bo cudów i tak nie osiągnę.

Dzięki wszystkim za porady.

Następny etap to albo szpachla samochodowa i jakiś finezyjny lakier... albo fornir. Muszę poczytać troszkę na temat wykończenia wizualnego kolumn głośnikowych.

Jeszcze raz dziękuje.

Skomentuj

pascal, po co tyle wkretow :>?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                      pascal, po co tyle wkretow :>?
                                      Tak jak pisałem to miały być kolumny w celach edukacyjnych.
                                      Nie planowałem kleić elementów aby móc w dowolnym momencie rozłożyć kolumnę i przerobić.
                                      Na powierzchniach styku płyt wiórkowych była zastosowana piankowa taśma uszczelniająca, którą zostawiła ekipa montująca klimatyzację w budynku.

Stąd tyle wkrętów.

Aktualnie tylko przednia ścianka z głośnikami jest demontowalna, reszta jest skęcona i sklejona :). Ale wkręty zostały w całej konstrukcji :).

Skomentuj

glosnik ma wysoki qts, wiec stroic pod fs jak najbardziej mozna. wyprobuj do tunelu dac jakies dlugopisy, strojac to nizej - na nawet 60-65hz. a nuz zagra to lepiej - nizej, mniej buczaco. co do litrazu to rowniez moze on w niektorych przypadkach przekraczac vas - szczegolnie gdy wysoki qts, a glosnik maly - czyli np w tym przypadku. jakkolwiek wielkosc nalezy dobrac eksperymentalnie i male roznice litrazu moga byc slyszalne, ze wzgledu na duze wzgledne zmiany objetosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X