Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX GDN 32-450-4-SC jaką obudowe zastosować?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na STX GDN 32-450-4-SC jaką obudowe zastosować?

Witam wszystkich chciał bym zrobić subwoofer do domu, czasami będę go brał do autka ale rzadko. Padło na głośnik taki jak w temacie bo cena jest dosyć ciekawa a i jakość nie jest tragiczna więc na eksperymenty się nadaje obrazu mówię że patrzyłem na parametry jego takie jak podaje producent są w miarę przyzwoite. Więc co do tematu wrzuciłem ten głośnik do winisd charakterystyki dosyć ciekawe wyszły ale po wielu symulacjach sam nie wiem co zrobić bo zaciekawił mnie bardzo band pass 6th jak to gra a po wielu opiniach że dosyć ciekawie lecz konstrukcja jest bardzo trudna prosił bym użytkowników o wiele większym doświadczeniu w podaniu propozycji objętości i strojenia obu komór tak żeby najlepiej grało. Bym zapomniał ten band pass to taki rodzaj eksperymentu więc jak nie wyjdzie to spokojnie zrobię zwykłego bas reflexa a i jeszcze zaciekawiła mnie opcja grania pary głośników w tandemie izobaryczne i w dodatku w obudowie band pass. Pewnie wielu powie po co ci taki potwór 2*450 wat ale tu proszę się nie czepiać to ma grać też w większych pomieszczeniach i ta moc będzie potrzebna a co do zasilania będą dwa holtony 400 wiec spokojnie. Co do tematu nie skreślam też obudowy band pass 4th i oceńcie w czym będzie grał najlepiej tandem. Tak samo jeśli głośnik GDN-42-450-4-SC będzie lepszy to też i taki tandem może być. Ja niestety robiłem symulacje w tym starszym winisd beta bo do nowszego nie mogę wprowadzić żadnych głośników bo podczas zapisywania wyskakuje błąd o braku parametrów nawet jak podam wszystko dobrze, jest tak nawet jak chce zapisać lekkie zmiany w istniejących głośnikach wiec jak ktoś go wprowadzi do nowej wersji pro to ładnie proszę o plik dla winisd żebym mógł go w nowszym po symulować.

[ Dodano: 2009-05-23, 20:44 ]
    Kurcze czy naprawdę nikt nic nie wie o band passach bo identyczny temat założyłem na elektrodzie i przez 3 dni nikt nic nie napisał oprócz tego że pełno tego i żebym użył szukajki ale moderator zaraz to usuną :mrgreen:

Zamieszczone przez mihas66
    0:44 ]
    Kurcze czy naprawdę nikt nic nie wie o band passach bo identyczny temat założyłem na elektrodzie i przez 3 dni nikt nic nie napisał oprócz tego że pełno tego i żebym użył szukajki ale moderator zaraz to usuną
    Konstrukcje typu band pas, powyżej 4 rzędu są obarczone wieloma wadami, nie mówiąc już o większej trudności wykonania i co najważniejsze odpowiedniego zestrojenia. Przy złym dostrojeniu pojawi się szereg uciążliwych efektów, jak "mułowatość", przesunięcia fazowe i jednostajne buczenie. Osobiście odradzam ten typ obudowy, ale jak koniecznie chcesz poeksperymentować to zrób taką obudowę, żeby można było regulować stosunek objętości komór - przesuwna ścianka z głośnikiem. Co do prób zasymulowania takiej obudowy w WinIsd, to daruj sobie, bo jest to dla tego programu nie wykonalne. W konstrukcji z głośnikami połączonymi izobarycznie, zyskujesz na mniejszej o połowę obudowie, ale tracisz 3dB na sprawności układu. Ideą band pass 6th, jest podniesienie do maksimum sprawności przetwarzania basu przy nagłaśnianiu koncertów itp. Natomiast w domu, lub w samochodzie lepiej sprawdzają się obudowy br i clolesd. Życzę udanych eksperymentów. :grin: i jeszcze ciekawy moim zdaniem, link:http://estradowiec.pl/forum/printvie...61ab7f0b53813d

[ Dodano: 2009-05-25, 21:13 ]
    Jeszcze raz wklejam link, bo nie działa http://estradowiec.pl/forum/printvie...61ab7f0b53813d

Skomentuj

Stosunek komor najlepiej zrobic 1:1,5 w porywach do 1:2, idealnie by bylo jak kolega napisal zeby mozna bylo go zmieniac. Strojenia tzreba dobrac tylko i wylacznie na pomiary a potem na ucho bo tu zaden symulator nie pomoze a to dlatego ze parametry glosnikow sa zbyt malo powtarzalne a sam symulator nie uwzglednia np wplywu pomieszczenia .
      No i ten glosnik od zawsze mial 300W wiec jak sie dajesz nabierac na nowa moc 450W to znaczy ze jestes jeszcze zielony w te klocki. Drugi glosnik i push-pull to strata pieniedzy, juz lepiej kupic lepszy glosnik zamiast tych dwoch.
      Jesli sub ma byc wozony w samochodzie to obudowa jest juz okreslona i bedzie to max 50litrow bo nikt rozsadny nie robi wiekszych do samochodu.

Skomentuj

Bardzo dziękuje za odpowiedzi i za rady co do stosunków co do objętości komór, z tą zmienną objętością myślałem nad testami z wkładaniem butelek z wodą i nie wiem czy to da rade w tej obudowie bo jak kiedyś robiłem taki myk w br to było to nawet miarodajne. Może zaproponujecie przykładowe objętości i strojenia dla obudowy bo ja sam nie wiem jak to ugryźć a płyty wiórowej mam pod dostatkiem więc nawet jak do niczego nie będzie się nadawać to żal mi nie będzie jedynie rurki br będę musiał kupić... A jaki program sugerujecie do symulacji alb cokolwiek pokazał?

Skomentuj

Większość robi, do tego głośnika, obudowy br o poj. 50-55 litrów strojenie ok. 35 Hz. Niektórzy, chcąc trochę szybszy bas i do samochodu, robią ok. 40-45 i strojenie ok.40 Hz.
          Jak nie masz doświadczenia z symulatorami i nie umiesz jeszcze interpretować wyników symulacji, to używaj prostszej wersji WinISD, do obliczania tylko strojenia obudowy i długości tunelu przy określonej średnicy. Częstotliwość rezonansowa obudowy jest niezależna od typu i średnicy głośnika. Moja sugestia jest taka, by zrobić komory w stosunku 50-55 i 35-40 z przesuwną środkową ścianką mocowaną, tymczasowo np. na plastelinę. Na początek możesz podzielić komory na dwie takie same. Możesz również, tak jak wcześniej pisałeś, próbować zmniejszać komory 5l. butelkami. Strojenie większej, na początek ok. 35 Hz, a mniejszej na ok. 60-65 Hz. Kup 2 m. rurę kanalizacyjna z PCV i przygotuj sobie kilkanaści różnej długości odcinków, które możesz łączyć, np. szeroką taśmą malarską. Wytłumienia nie dawaj zbyt wiele. Powodzenia :grin:

[ Dodano: 2009-05-26, 18:48 ]
          Zapomniałem dodać, że rura o średnicy 10 cm.

Skomentuj

jakos nie moge sobie wyobrazic tej plasteliny w kolumnie :) Jesli plyty beda dobrze poskladane to obudowa sama sie uszczeli i srodkowa plyte z glosnikiem bedzie mozna przesuwac w srodku a z zewnatrz tylko przykrecac wkretami do bokow. Mozna przegrode obic kocykiem czy filcem zeby uszczelic ewentyalne niedoskonalosci po cieciu.
            Rura 10cm jest wymagana do tak duzego glosnika jednak przy niskich strojeniach i malych objetosciach tunel moze wyjsc zbyt dlugi wiec trzeba bedzie kompromisowo zmniejszyc srednice do 7-8cm.

Skomentuj

Ooo widzicie z takimi podpowiedziami to aż miło robić i już chyba wszystko wiem ale po symulacjach w winisd wychodzi mi że głośnik stx GDN-42-450-4-SC ma lepsze możliwości bo np przy komorach pierwsza 47l i 63hz druga 66l i 27hz charakterystyka jest jak dla mnie dobra- pasmo od 30-100hz a od 40hz do 80hz mamy podbicie ponad 3db wiec ponad o połowę... zapomniałem że symuluje tandem ale jego to najbardziej chce zrobić, co myślicie o takim zestrajaniu?

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
                zapomniałem że symuluje tandem ale jego to najbardziej chce zrobić, co myślicie o takim zestrajaniu?
                Pamiętaj, że przy tandemie optymalna pojemność dla jednego głośnika powinna być zmniejszona o połowę. Popatrz jeszcze na takie parametry w symulatorze, jak maksymalne wychylenie membrany w funkcji doprowadzanej mocy i na group dealy - parametr pokazujący szybkość odpowiedzi głośnika. Samym pasmem przenoszenia nie należy się sugerować, bo dążąc do jego maksymalnego rozciągnięcia, pogarszamy inne parametry, równie ważne dla brzmienia i bezpiecznego grania. Co z tego, że będzie wielki łomot odtwarzanej burzy, czy wybuchów, jak przy szybszej muzie, bas będzie się gubił i nie nadążał za innymi instrumentami. Zwróć na te rzeczy uwagę przy próbach. Może będzie dobrze, ale pamiętaj, że w za dużej obudowie, nietrudno uszkodzić, nawet dużo mocniejsze głośniki, dysponując takimi piecami.

Skomentuj

mihas66, radzę wzorować się na paczkach FBT - sprawdz w necie sobie ich dokumentacje, moze gdzies wymiary. Tam pracuja dwa glosniki w bandpassie 6 rzędu w tandemie:
                  http://www.fbt.it/intranet/Inglese/p...-Sub/index.asp

Mam zdjęcia ze środka, wymiarów nie mogę udostępnić.

Skomentuj

Suby estradowe konstruuje sie nieco inaczej niz domowe bo priorytetem jest efektywnosc.
                    Jakby nie patrzec to lepiej wziasc sie za robote bo teoretycznie jeszcze nikt grajacego suba nie zrobil. Praktycznie obudowa band-pass jednostronnie wentylowana ma lepsze charakterystyki impulsowe i jest ja latwiej zestroic ma tez duza wieksza wytrzymalosc mocowa.

Skomentuj

Chodziło mi o to, iż to jest tandem głośników zamknięty w bp 6rzędu czego szukał mihas66.
                      Pamiętaj irku, że nie każdy głośnik chce grać w 4th i odwrotnie, nie każdy zagra też w 6rzędzie. I dokładnie uświadczyłem tego, że to co symulator mi wskazał na wykresie, a rzeczywistość to wielka różnica i bez sprzętu pomiarowego, odpowiedniej wiedzy i odpowiedniego wyciągania wniosków, nie ma co tutaj niestety podchodzić do takiej obudowy.

Próbować, próbować i jeszcze raz próbować podpierając wszystko pomiarami i zweryfikować uchem

Skomentuj

kazdy glosnik zagra w kazdej obudowie pytanie tylko jak zagra. A zeby to sprawdzic konieczne by bylo zbudowanie kilku rodzajow obudow w dwoch wielkosciach a potem sluchanie glosnika w kazdej z nich plus rozne strojenia. A na koniec porownanie z innymi glosnikami.

Skomentuj

Czaruję...
                        X