Witam wszystkich chciał bym zrobić subwoofer do domu, czasami będę go brał do autka ale rzadko. Padło na głośnik taki jak w temacie bo cena jest dosyć ciekawa a i jakość nie jest tragiczna więc na eksperymenty się nadaje obrazu mówię że patrzyłem na parametry jego takie jak podaje producent są w miarę przyzwoite. Więc co do tematu wrzuciłem ten głośnik do winisd charakterystyki dosyć ciekawe wyszły ale po wielu symulacjach sam nie wiem co zrobić bo zaciekawił mnie bardzo band pass 6th jak to gra a po wielu opiniach że dosyć ciekawie lecz konstrukcja jest bardzo trudna prosił bym użytkowników o wiele większym doświadczeniu w podaniu propozycji objętości i strojenia obu komór tak żeby najlepiej grało. Bym zapomniał ten band pass to taki rodzaj eksperymentu więc jak nie wyjdzie to spokojnie zrobię zwykłego bas reflexa a i jeszcze zaciekawiła mnie opcja grania pary głośników w tandemie izobaryczne i w dodatku w obudowie band pass. Pewnie wielu powie po co ci taki potwór 2*450 wat ale tu proszę się nie czepiać to ma grać też w większych pomieszczeniach i ta moc będzie potrzebna a co do zasilania będą dwa holtony 400 wiec spokojnie. Co do tematu nie skreślam też obudowy band pass 4th i oceńcie w czym będzie grał najlepiej tandem. Tak samo jeśli głośnik GDN-42-450-4-SC będzie lepszy to też i taki tandem może być. Ja niestety robiłem symulacje w tym starszym winisd beta bo do nowszego nie mogę wprowadzić żadnych głośników bo podczas zapisywania wyskakuje błąd o braku parametrów nawet jak podam wszystko dobrze, jest tak nawet jak chce zapisać lekkie zmiany w istniejących głośnikach wiec jak ktoś go wprowadzi do nowej wersji pro to ładnie proszę o plik dla winisd żebym mógł go w nowszym po symulować.
[ Dodano: 2009-05-23, 20:44 ]
Kurcze czy naprawdę nikt nic nie wie o band passach bo identyczny temat założyłem na elektrodzie i przez 3 dni nikt nic nie napisał oprócz tego że pełno tego i żebym użył szukajki ale moderator zaraz to usuną :mrgreen:
[ Dodano: 2009-05-23, 20:44 ]
Kurcze czy naprawdę nikt nic nie wie o band passach bo identyczny temat założyłem na elektrodzie i przez 3 dni nikt nic nie napisał oprócz tego że pełno tego i żebym użył szukajki ale moderator zaraz to usuną :mrgreen:
Skomentuj