Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny STX nisko-wysokotonowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Kanoer
    obudowie(nia sie stolarz zajmie, nie chce stracic palcow)
    mam nadzieje ze to jakis zaufany i sprawdzony stolarz. czesto byly takie przypadki ze skrzynki powierzone stolarzowi byly duzo gorsze niz robione przez najgorszego forumowicza :P
    tak wiec zastanow sie czy nie robic tego samemu

A moc juz wiem, ze powinna oscylowac tak ok 80W
    bez przesady - 50w juz w zupelnosci wystarczy. to lekki i maly glosnik

No i bede musial sprawdzic zwrotnice przed zlutowaniem wszystkiego i spaleniem glosnikow;D Moze znajdzie sie jakiegos eletronika:P
    sam to zrob. to tylko pare lementow wiec nic trudnego

Zreszta, Pawle, gdy 1 raz mialem plan robienia kolumn, to Ty pomogles mi znalezc schemat zwrotnicy
    oj kiedy to bylo? :roll:

Zamieszczone przez tomq88
    Ja po zmianie z ok 2x5 W na 2x 50 W zauwazylem znaczna roznice, zarowno w dzwieku jak i w pracy memmbrany.
    a ja sie bardzo zdziwilem kiedy na AS2008 slyszalem kolumny na 2x18W8545 napedzane 18W wzmacniaczem i gralo to duzo lepiej niz u mnie pod 80w :P
    tak wiec moc mocy nie rowna

Skomentuj

Pawle bylo to w 2007, pazdziernik/grudzien. Stolarz? Zaufany w sumie raczej tak, ja sam problem mialbym z wycinaniem otworow na glosniki i rure... Chociaz moze ojciec mi pomoze, to dam rade :smile: A jesli chodzi o zwrotnice, to sam ja zlutuje, tylko boje sie, ze gdy dolutuje jeszcze oba glosniki i podlacze to wszystko do wzmacniacza->pradu, to poczuje smrod spalenizny elektroniki... A nie wiem jak samemu sprawdzic... Tzn mam jakies mierniki, ale nie wiem czy wlasnie za ich pomoca sprawdzac
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Zrobilem oddzielny temat w elektronice dotyczacy wzmcniacza, a Twoje opinie Pawle sa mi pomocne :razz: wiec jesli moglbys spojrzec i ocenic, to bylbym wdzieczny http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15322

Skomentuj

boje sie, ze gdy dolutuje jeszcze oba glosniki i podlacze to wszystko do wzmacniacza->pradu, to poczuje smrod spalenizny elektroniki... A nie wiem jak samemu sprawdzic...
        Najprosciej zrobic zdjecie zwrotnicy od strony elementow i od strony polaczen, podac linka do obrazka i ktos z forum oceni.

Skomentuj

Ale na takim zdjeciu widac by tylko bylo, czy zgodnie ze schematem polaczylem(zwykle okablowanie bedzie), a juz wad wewnetrznych nie zauwazycie... O dobre polutowanie sie nie boje, mam tylko nadzieje, ze elementy do zwrotnicy beda w porzadku Choc z 2 strony co tam sie moze zepsuc? Przyjda glosniki, to polutuje wszystko i podlacze do DVD domowego, ew Diory, ktora jest podana w temacie o wzmacniaczu, mysle ze zadziala:"D

Tylko czy czasem najpierw nie powinienem jakos "rozgrzac" tych glosnikow? Bo jesli nowki, niesmigane, to jak sie ma sprawa membran, magnesow, oslon etc?

Skomentuj

Elementy na pewno będą w porządku. Jak złożysz zwrotnicę to zanim podłączysz głośniki weź multimetr, ustaw na pomiar oporu (omomierz), złap jednym kablem za '+' a drugim za '-' w zwrotnicy. Jeśli przy rozładowanych kondensatorach nie będzie zwarcia to spokojnie możesz wszystko podłączać.

Tylko czy czasem najpierw nie powinienem jakos "rozgrzac" tych glosnikow?
            Nic nie musisz wygrzewać. Podłączasz i słuchasz, a głośniki z czasem same się wygrzeją.

Skomentuj

Dobra, dzieki Bart:P Teraz tylko kwestia wyboru rurki, ale chyba juz wiem jaka powinna byc... No i na razie to tylko teoria:P Jak dojda glosniki, to wszystko sprawdze

Skomentuj

"fi 50" z polinka - zanim bedziesz zamawial czesci to daj tutaj ich spis

Skomentuj

Hm czesci od zwrotnicy kupilem w sklepie elektronicznym w Łodzi... wiec po co spis? Wypisalem wszystko, dalem kartke(schemat) sprzedawcy i dal mi co chcialem A glosniki zamowilem z Nowego Elektronika. Sprawdze najpierw czy te glosniki graja, jak bedzie z elektronika wszystko ok, to wtedy zamowie rurke, wynajde jakis material na obudowe kolumny i zaczne wycinac i bawic sie w stolarza

Skomentuj

Hm czesci od zwrotnicy kupilem w sklepie elektronicznym w Łodzi... wiec po co spis? Wypisalem wszystko, dalem kartke(schemat) sprzedawcy i dal mi co chcialem
                    lepiej pokaz zdjecia tego co ci tam sprzedali :lol:

Skomentuj

Hm czesci od zwrotnicy kupilem w sklepie elektronicznym w Łodzi... wiec po co spis? Wypisalem wszystko, dalem kartke(schemat) sprzedawcy i dal mi co chcialem:
                      To chyba sklep typu "sruby, nakretki, kondony i detki" :shock:

Skomentuj

czasami w sklepach elektronicznych maja cewki. ale kupuja najtansze wiec cieniutkie druty

Skomentuj

Pegel zdaje sie ze raczej nie... :???: troche dziwia mnie takie komentarze, kupowac mozna chyba wszedzie, prawda? Internet to nie jest jedyne zrodlo, gdybym mogl, glosniki tez kupilbym w sklepie, wole taka wymiane z reki do reki niz przez maila, czy telefon... Zdjęcia podaje, http://img35.imageshack.us/gal.php?g=zdjcie0136.jpg tutaj cala galeria. Na jednej z cewek nie ma oznaczenia, musialo sie odkleic, mimo to twierdze, ze nadaje sie do uzytku

I co sadzicie o tych wzmakach
                          http://www.allegro.pl/item638036194_luxman_a_225.html
                          http://www.allegro.pl/item640742454_...ny_dzwiek.html
                          http://www.allegro.pl/item637073307_...y_polecam.html
                          http://www.allegro.pl/item635506959_...cz_klasyk.html

Skomentuj

Tylko czy czasem najpierw nie powinienem jakos "rozgrzac" tych glosnikow?
                            Konieczne to nie jest, ale zanim zaczniesz sie denerwowac na to jak brzydka graja, daj im z tydzien czasu

A co do elementow zwrotnicy to nie ejst takie proste, bo znaczenie ma nie tylko wartosc danego elementu, ale tez np, producent, jakosc itp.

Skomentuj

Na zdjeciach chyba widac producentow? A jakosc... Coz, kupujac w internecie nie wybralbym lepszych/gorszych bo po prostu nie wiedzialbym ktore sa ktore

Skomentuj

troche dziwia mnie takie komentarze, kupowac mozna chyba wszedzie, prawda? Internet to nie jest jedyne zrodlo
                                no tak, ale rozchodzi sie o to ze cewki indukcyjne to bardzo specyficzny artykol ktory raczej nie jest sprzedawany zbyt czesto. jak juz sie trafi jakis sklep ktory to sprzedaje to raczej ma maly wybor i to w dodatku najtansze podzespoly...
                                a ze polink jest akurat ich producentem to cala europa kupuje od nich :P

i jak widac panowie z twojego sklepu rowniez

Skomentuj

No to bardzo dobrze:P Czyli po przyjsciu glosnikow zaczynam lutowac :cool: I niech sie ktos wypowie na temat tych wzmakow, dobre sa te od Luxmana?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X