Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny na estradę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

>>marian<< a co Ty sie tak uparles na polaudio? I mozesz mi powiedziec czemu LDM'y nie graja dobrze? Bo jesli chodzi o te 2" w wysokim to Ci moga i takiego założyć oczywiscie bedzie drozej. Jak dla mnie to 70% estradowcow nie odroznilo by takiego LDM'a od Polaudio jak by im pozdejmowac loga i zrobic podobne z wygladu paczki. I wogule to co rozumiesz pod tym pojeciem "dobrze gra"? Bo dla mnie to znaczy ze ma miec jak najbardziej płaską charakterystyke bez podbarwien, wysokie SPL i oczywiscie pasmo od jak najnizszego do tych 20k.

Skomentuj

Moim zdaniem Marian ma trochę racji,sprzęt estradowy kupuje się raz a dobrze z możliwością rozbudowy,a pan Leszek ma (moim skromnym zdaniem,wiem bo miałem) bardzo dobre zestawy głośnikowe w swojej cenie o konkretnych parametrach które naprawdę grają.LDM też nie jest złą firmą,troszkę bardziej komercyjną dlatego tansze zestawy ustępują parametrami(nie jakością) takiej firmie jak POLAUDIO.
      Bardzo dobrze grającym(miałem okazję nagłośnić swój zespół i 4 inne na tym)aktywnym zestawem do klubów jest to:
      http://www.ldm.com.pl/detail.php?dz=...id=2&showh=NIE
      Warto posłuchać,i póżniej popatrzeć na cene bo ona jak możliwości tego zestawu jest śmieszna.Bardzo duża wytrzymałość mocowa głośników i koncówek,dobra realizacja impulsów,dobry sound czynią ten zestaw kompaktowym mobilnym modułem do nagłaśniania srednich i dużych sal,ja to z czystym sumieniem mogę polecić.......
      dołożyć i kupować to bez żalu,bo zadowolenie z takiego zestawiku jest ogromne........
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez virus1
        >>marian<< a co Ty sie tak uparles na polaudio? wogule to co rozumiesz pod tym pojeciem "dobrze gra"?
        Masz mnie za idiotę? nie urwałem się z choinki i nie jestem początkującym laikiem,nie uważa się też za super fachowca co wszystkie rozumy pozjadał bo wszystkiego jeszcze nie słyszałem a połowy nawet nie widziałem na własne oczy. Polecam odsłuch pol audio jako nadstawke gdyż wiem jak ona gra i moim zdaniem nie znajdziesz lepszej kolumny tych gabarytów z takim dźwiękiem o takiej mocy.

Zamieszczone przez SoundStarStudio
        Moim zdaniem Marian ma trochę racji,sprzęt estradowy kupuje się raz a dobrze z możliwością rozbudowy,a pan Leszek ma (moim skromnym zdaniem,wiem bo miałem) bardzo dobre zestawy głośnikowe w swojej cenie o konkretnych parametrach które naprawdę grają.LDM też nie jest złą firmą,troszkę bardziej komercyjną dlatego tansze zestawy ustępują parametrami(nie jakością) takiej firmie jak POLAUDIO.
        Ma ktoś jeszcze jakieś pytania?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
          Polecam odsłuch pol audio jako nadstawke gdyż wiem jak ona gra i moim zdaniem nie znajdziesz lepszej kolumny tych gabarytów z takim dźwiękiem o takiej mocy.
          No własnie, Twoim zdaniem. Inny moze miec zupelnie inne zdanie bo moze miec inne osłuchanie i na co inne zwraca w brzmieniu i co innego mu sie podoba. Kwestia gustu no i "parametry nie graja" - hasło sztandarowe diyaudio.

Skomentuj

Ja powiem tak. Marka robi swoje. Moim zdaniem wyroby LDM byly by wstanie konkurowac nawet z POLAUDIO (swego czasu chyba nawet robili dla nich paczki) Tak jak pisalem wczesniej Stawiajac obok siebie podobne paczki bez loga wiekszosc nie odroznila by który jest LDM a ktory Polaudio.

[ Dodano: 2009-05-26, 10:35 ]
            Polecam odsłuch pol audio jako nadstawke gdyż wiem jak ona gra i moim zdaniem nie znajdziesz lepszej kolumny tych gabarytów z takim dźwiękiem o takiej mocy.
            No wlasnie z jakim dzwiekiem? Plaski? Podbita gora? O co Ci konkretnie chodzi? Kolumna PRO ma grac płasko. Jedni wolą jakąś inna marke bo podbarwia gore inni jeszcze cos innego bo ma wiecej dolu. Dla mnie to jest chore takie rzeczy ustawia sie na korektorze. Sama kolumna ma grac plaskooo.

Skomentuj

virus1, najwidoczniej nie słyszałeś tej paczki...w takim razie po co się wogole wypowiadasz?

Co do parametrów,dla mnie one też nie grają,wole sam usłyszeć i wtedy się wypowiedzieć.

Skomentuj

Ja powiem tak. Marka robi swoje. Moim zdaniem wyroby LDM byly by wstanie konkurowac nawet z POLAUDIO (swego czasu chyba nawet robili dla nich paczki) Tak jak pisalem wczesniej Stawiajac obok siebie podobne paczki bez loga wiekszosc nie odroznila by który jest LDM a ktory Polaudio.
                Mylisz się kolego,te dwie firmy robią zestawy estradowe,ale bazują na dwóch różnych producentach głośników.LDM jak wyżej pisałem komercyjnie poodchodzi do sprawy,najczęściej CELESTION,POLAUDIO tak jak Marian pisał 18sound.
                Porównanie jest takie jak stx do ss więc słychać róznicę wyrażnie,a przy większych mocach wychodzi cała prawda o głośnikach,obudowach ew.koncówkach mocy.
                Jeszcze raz powtórze się.Ldm bardziej komercyjnie,pojedynczy klient,puby,dyskoteki,zespoły....
                POLAUDIO profesjonalne zestawy nagłośnieniowe do firm nagłośnieniowych....

Osobiście nie uważam że któraś z tych firm kuleje pod względem wyrobów,poprostu są to dwa różne rynki zbytu,w których każdy znajdze coś dlo siebie.

[ Dodano: 2009-05-26, 10:52 ]
                A co do Twijego zdania płaskiego grania,to się nie ośmieszaj(płaskie granie to ideał zestawu lecz nie możliwy przy dużych mocach małych gabarytach i przesunięciach fazowych zachodzących na scenie).W domu czy studio ok.ale na estradzie różnie to bywa.
                Wokalista potrzebuje żeby się dobrze usłyszeć pasmo swojego wokalu w monitorze od120Hz do14kHz i często się tak go realizuje,z powodu na przesłuchy i sprzężenia.

Skomentuj

Co do parametrów,dla mnie one też nie grają,wole sam usłyszeć i wtedy się wypowiedzieć.
                  A ja wole rzucić na sprzet pomiarowy.

>>SoundStarStudio<< O jakiej roznicy w brzmieniu piszesz? Kolumny powinny miec charakterystyke plaską Patrze sobie na charakterystyke PLP515 (na BL15 400X i CDX1425) Od 60 Hz jest plaska +-3dB Wiec czemu pod wzgledem brzmienia bedzie ustepowal jakiemus odpowiednikowi POLAUDIO? Patrzac na obudowy to POLAUDIO jest bardziej tandetny i mniej estetyczny od LDM. Jedynie prze co LDM ustepuje to jednak sam glosnik. Ale pod wzgledami mechanicznymi, wytrzymalościa, tym co z nim sie bedzie dzialo z biegiem czasu pod wplywem warunkow zewnetrznych i pod wplywem ostrego katowania.
                  Moze z konkurencja LDM do POLAUDIO przesadzilem Ale jedynie pod wzgledami mechanicznymi a nie brzmieniowymi. Ja sie opieram na wykresach a nie na uchu :)

[ Dodano: 2009-05-26, 11:49 ]
                  A co do Twijego zdania płaskiego grania,to się nie ośmieszaj(płaskie granie to ideał zestawu lecz nie możliwy przy dużych mocach małych gabarytach i przesunięciach fazowych zachodzących na scenie).
                  To chyba Ty sie osmieszasz piszac o pomiarach kolumn na scenie? Pomiary kolumn wykonuje sie w odpowiednim pomieszczeniu. Na scenie owszem moga byc pomiary ale pod wzgledem ustawienia calych zestawow

Skomentuj

To chyba Ty sie osmieszasz piszac o pomiarach kolumn na scenie
                    LOL :mrgreen: virus1,umiesz czytać ze zrozumieniem? On nie napisał o pomiarach na scenie tylko o pomiarach kolumn estradowych.

Kolumny powinny miec charakterystyke plaską Patrze sobie na charakterystyke PLP515 (na BL15 400X i CDX1425) Od 60 Hz jest plaska +-3dB Wiec czemu pod wzgledem brzmienia bedzie ustepowal jakiemus odpowiednikowi POLAUDIO?
                    Co do płaskiej charakterystyki: znasz sie choć troche na głośnikach? z twoich wypowiedzi wynika że nie,bo z STX-ów czy alpierdów też zrobisz płaską charakterystyke...tylko że w porównaniu do kolumn na głosnikach 18sound bez płaskiej charakterystyki (na papierku) nagrają jak tani szit.

Skomentuj

virus1, Jakie pomiary,gdzie to napisałem,czytaj ze zrozumieniem kolego.Napewno myślisz że niewiem co to komora bezechowa i że niewiem w jakich warunkach przeprowadza się pomiary.....Nie mam pytań.....wycofuję się.
                      Doucz się,poczytaj forum,to się też dowiesz że same wykresy nie brzmią same w sobie...a potem możemy pogadać......
                      Patrzac na obudowy to POLAUDIO jest bardziej tandetny i mniej estetyczny od LDM
                      to też zdanie bardzo ambitne co do jakości brzmienia......

Skomentuj

A co do Twijego zdania płaskiego grania,to się nie ośmieszaj(płaskie granie to ideał zestawu lecz nie możliwy przy dużych mocach małych gabarytach i przesunięciach fazowych zachodzących na scenie)
                        Chyba kolega jest malo logiczny skoro mi wylecial o plaskiej chakterystyce na scenie. Wiec dla jasnosci napisalem gdzie sie wykonuje pomiary
                        Co do płaskiej charakterystyki: znasz sie choć troche na głośnikach? z twoich wypowiedzi wynika że nie,bo z STX-ów czy alpierdów też zrobisz płaską charakterystyke...tylko że w porównaniu do kolumn na głosnikach 18sound bez płaskiej charakterystyki (na papierku) nagrają jak tani szit.
                        No jasne ze sie da Pewnie crossover by wyszedl drozej niz sam glosnik a SPL by nie przekrraczalo 92dB Wiec zastanow sie co piszesz
                        Doucz się,poczytaj forum,to się też dowiesz że same wykresy nie brzmią same w sobie...a potem możemy pogadać......
                        Jak jeszcze troche poczytasz to dowiesz sie ze system pomiarowy jest bardziej czulszy niz ucho ludzkie
                        virus1 napisał/a
                        Patrzac na obudowy to POLAUDIO jest bardziej tandetny i mniej estetyczny od LDM
                        to też zdanie bardzo ambitne co do jakości brzmienia......
                        Jak bys przeczytal ze zrozumieniem to bys wiedzial ze tyczy sie to do wykonania a nie do brzeminia (powinienem to napisac od akapitu PRZEPRASZAM)

Skomentuj

Odpuśćcie sobie, bo robi się niepotrzebne zamieszanie. Kolega wurski, chyba wcale nie jest zainteresowany zbytnio tematem i sądząc po jego postach, we wcześniejszych tematach i tak Was nie posłucha. Jak chcecie dyskutować o wyższości konkretnych firm robiących klocki na estradę, to załóżcie osobny temat, będzie z korzyścią dla następnych pytających o wybór sprzętu. :wink:

Skomentuj

z nadstawkami się posłuchałem i teraz już grają dobrze dostały lepszy wzmacniacz i od razu zaczęły lepiej grać.więc teraz się też posłucham

Skomentuj

LDM oferuje dobrą ofertę cena/jakość.. POLAUDIO - owszem grałem, słyszałem starsze i nowsze paczki. Dla mnie bomba ale.. cena. Przed zakupem polecam porównać produkty LDM i innych firm np. handbox. Bo warto kierować się słuchem a nie charakterystykami i parametrami - bo czy one grają ??

Polecam forum estradowiec.pl - tam krótko i na temat o paczkach. O alphardzie krótko: nic nie mam do znaczka, ale nie zawsze warto im ślepo wierzyć. Pojechać, posłuchać na odpowiednim końcu mocy.

p.s http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic708656.html

p.s2 Ogólnie to autor nie podał specyfikacji wzmacniacza i oczekiwań, za to napisał że to ma być mobilny sprzęt na imprezy. Więc chociaż słowo o paczkach które słyszeliście a nie o samym pojęciu "estrady" i pochodnych odbiegających od tematu.

Pozdrawiam serdecznie :)

Skomentuj

A jakie twoim zdaniem trzeba mieć żeby polecić dobre kolumny?
                                Praktyczne. Przestał byś bujać w obłokach... Za 1700zł w PolAudio, Kolumna na 1x15' + driver 2' w dodatku 18sounda? :lol: za 3400/szt to się zgodzę, zweryfikuj to co piszesz.
                                Z ciekawości napisałem o taki produkt, ciekaw jestem co odpiszą, mam nadzieje że mnie nie wyśmieją przez kolegę mariana że takie rzeczy to tylko w erze.

Widać ktoś mu pewnie płaci za reklamę Polaudio, albo za zniesławienie LDMu, na szczęście obie firmy bronią się same z siebie przed takimi ludźmi i fakt że co druga dyskoteka jest wyposażona właśnie w LDM(Produkt średniej klasy) lub Polaudio(Średniej i wyższej) mówi chyba sam za siebie. Jak masz jakieś chore upośledzenia bo kupiłeś najtańsze paczki LDMa na allegro z 5 reki, i nie grały jak monitor odsłuchowy na jednym z koncertów który słyszałeś bo pewnie stałeś niedaleko sceny, to sory. Nie lubie takich ludzi przesączonych egoizmem, że ich zdanie jest najlepsze i mogą jechać po czym im się podoba.

Ogólnie ten temat to kopalnia mitów i jakiś chorych teori.

Light- Światło
                                Sound- Dźwięk
                                Dwie najważniejsze rzeczy na scenie, myślę że dalej pisać nie muszę.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                                  ight- Światło
                                  Sound- Dźwięk
                                  Dwie najważniejsze rzeczy na scenie, myślę że dalej pisać nie muszę.
                                  U mnie w miescie jest natomiast
                                  Sound
                                  Light
                                  http://www.soundlight.pl/ :wink:

Skomentuj

LightSound, weź chłopcze cofnij się do podstawówki albo do gimnazjum i jeszcze raz naucz się czytać ze zrozumieniem bo widzę że masz z tym problem. Nigdzie nie napisałem że dostanie pol audio za 1700zł...jak znajdziesz takie zdanie to proszę bardzo,wklej :lol:

Nie mam chorych upośledzeń,nigdy nie miałem LDM-ów i nigdy ich bym nie kupił,tak samo jak nikt mi nie płaci za reklame pol audio,twoje chore domysły są śmieszne.

Zamieszczone przez pegelmesser
                                    U mnie w miescie jest natomiast

http://www.soundlight.pl/ :wink:
                                    Twoi znajomi? fajni kolesie tam pracują...wystarczy mi jedna historyjka jak znajomy próbował pożyczyć od nich sterownik do światła. Osobiście ich nie znam ale żeby takie rzeczy odpierdzielać gdy liczy się każda minuta to szok.

Skomentuj

Raz że chłopcze to możesz do swojego syna powiedzieć a nie do mnie, i czemu od razu mnie atakujesz? Bo skrytykowałem Twoje zdanie?

Jak byś nie wiedział za nie wiele więcej niż 1700zł można dostać od pol audio monitor właśnie na 1x15" i driver...tylko że ten driver nie jest 1,4" a 2",i cała kolumna jest na głośnikach 18sound.
                                      Noi masz swoje słowa. Dla mnie niewiele więcej to już 1zł.

Ok, podejdzmy do tego w inny sposób o ile da się z Toba normalnie porozmawiać, bo narazie to z Ciebie klebek nerwów. Skoro nie miałeś LDMów po czym w takim razie wnioskujesz że są gorsze niż produkt a lub b który miałeś, bądź też nie? Obie propozycje które podałem są najlepszymi które można wyrwać w cenie do 1700zł bez kombinowania, w zależności od potrzeb. Sprawdzone i porównane empirycznie,

a nie
                                      wystarczy mi jedna historyjka

Skomentuj

No tak,1zł w porównaniu do 1700zł to NIEWIELE więcej,tu masz rację :wink:

Zamieszczone przez LightSound
                                        Obie propozycje które podałem są najlepszymi które można wyrwać w cenie do 1700zł bez kombinowania
                                        DO 1700zł,i tu masz też racje,ale ja wyraźnie napisałem że jeżeli wurski ma na jedną paczkę 1700zł to jeśli troche dołoży będzie miał paczkę na głośnikach wyższych lotów,i tu nikt nie powinien zaprzeczyć...więc dlaczego Ty mnie atakujesz?

Dobra,niech wam będzie,niech kupi sobie te LDM-y,i tak pewnie będzie zadowolony.

Skomentuj

To troche to tak naprawdę 500 zł czyli 1000zł za dwie paczki. To już nie takie troche mi się wydaje, nie wiem jak dla wurskiego.

marian, nie atakuje, po prostu chce Cie uświadomić, że te LDMy na prawdę są dobre - posłuchaj sobie nowej serii to już nie będziesz pisał takich rzeczy

ok, wurski teraz czekamy na Twoja decyzje, poinformuj nas o swoich zakupach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X