Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klej do głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klej do głośników

Witam!
    Mam do wklejenia 2 membrany w GDN 16/15 Tonsil (całe górne zawieszenie). Głosniki już przygotowałem (stare membrany bez juz sparciałych gornych zawieszen wyciete) i wyczyscilem.
    Pytanie czym najlepiej kleic membrane do karkasu cewki a czym do kosza?

Zamieszczone przez pegelmesser
    czym najlepiej kleic membrane do karkasu cewki
    klej epoksydowy, np. epidian
    membranę do kosza: np. http://audioserwis.pl/kleje-c-40.html?osCsid=xeipwpvo

Skomentuj

pegelmesser, czasami twoje pytania sa zaskakujace...

GDN 16/15 Tonsil
      zawieszenie butaprenem lub podobnymi a karkas z membrana mozna spokojnie wikolowymi - oba to papiery
      lub dowolnym epoksydowym

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        karkas z membrana mozna spokojnie wikolowymi - oba to papiery
        Bezpieczniej jakimś epoksydowym, bo temperatura powoduje, że wikol robi się gumowaty.

Skomentuj

KAPRINT, jaka temperatura? cewka jest sporo nizej a karkas jest z papieru wiec temperatury tak nie przenosi
          naprawialem tak nawet GDN 25 i 30 i do tej pory nikt sie nie zalil ze cos sie rozsypalo

Skomentuj

pegelmesser, czasami twoje pytania sa zaskakujace...
            Zycie jest zaskakujące... nie kleiłem nigdy membran gdyz nie miałem takiej potrzeby w sumie nigdy.
            Prawdopodobnie kupie epoksydowy dwuskladnikowy i tym bede kleił zarówno górne zawieszenie jak i membrane do karkasu.

Skomentuj

kupie epoksydowy dwuskladnikowy i tym bede kleił zarówno górne zawieszenie
              nie radze :P
              jak przykleisz to zrozumiesz :twisted:

Skomentuj

Pusci?
                Nie sadze.

Skomentuj

z czasem tak. to sztywny klej i z czasem polaczenie bedzie slabsze
                  no i jak wybrudzisz zawieszenie to moze popekac :???:

Skomentuj

No to gorne wtedy dam na butapren.

Skomentuj

ja kleiłem cewkę z kaptonu w estradówce 12 technikolem epoksydowym 2 składnikowym i trzyma super, nalałem dość grubą warstwę. górne zawieszenie do kosza budaprenem, jest wystarczająco mocny. głośnik gra i nic nie wskazuje na to żeby miał przestać :P. przewijałem w nim cewkę którą też zalałem później tym technikolem bo budaprenem było za słabo i drut się odkleił technikol trzyma wszystko bardzo dobrze.

Skomentuj

Do klejenia zawieszeń z membraną i membrany z karkasem cewki świetnie się nadaje modelarski "Klej Uniwersalny" (prod. PUPH WAMOD II z Łodzi).
                        Całkiem nieźle sobie radzi z klejeniem kosza z zawieszeniem (nie wiem czemu, ale co najwyżej dobrze jeżeli zawieszenie jest neoprenowe).

ps. ostatnio próbowałem go zastąpić czymś tańszym, wybór padł na Soudal 67A(15zł za 3/4 litra) - efekty są bardziej niż zadowalające :)

Skomentuj

Ja tylko dodam, że raczej radziłbym kleić cewkę do membrany sztywnym klejem, chyba, że chodzi głośnik do subwoofera. Robiłem eksperyment z GDN 20/40, gdzie przykleiłem cewkę klejem polimerowym uniwersalnym, po podgrzaniu opalarką (klej się zmiękczył) średnie tony trochę się schowały :) i nie specjalnie było słychać zniekształcenia, można by było pomyśleć, że jest ok. Klej nie puścił tylko się rozmiękczył.
                          Oczywiście nikt nie będzie grzał głośnika opalarką, ale po pierwsze, wystarczy, że cewka podgrzeje taki klej do np. 60 stopni, i różnica może być słyszalna, szczególnie, jeśli karkas byłby aluminiowy, to łatwo o takie podgrzanie. Po drugie, to w sumie oczywiste, ale twardość kleju ma znaczenie. Gdyby nie miało, to np. Tonsil kleiłby cewki tym samym klejem co zawieszenia, bo przecież prościej.

Skomentuj

Czytałem że nie mozna kleic butaprenem i klejami butaprenopodobnymi zawieszenia piankowego (Tonsile). Czy to prawda?

Skomentuj

Czytałem że nie mozna kleic butaprenem i klejami butaprenopodobnymi zawieszenia piankowego (Tonsile). Czy to prawda?
                              a to dlaczego? ja kleje wszystko butaprenem i nic sie nie dzieje.
                              na poczatku faktycznie pianka sie rozszerza troche i marszczy ale tylko jak klej jest swiezy. jak przysycha to wszystko wraca do normy

Skomentuj

Chyba chodzi o to że się kurczą... Z tego co wiem to Tonsil górne zawieszenia klei na coś ala budapren ale bezbarwne a cewki do membrany distalem :)

Skomentuj

Pod wpływem butaprenu pianka sie dosłownie roztapia, robi sie z niej taka czarna maź.
                                  Górne zawieszenie u Tonsila to jakis przezroczysty klej, coś jak poxipol tylko o wiele bardziej elestyczny i miekki jak guma, bardzo trudno go usuną i zmyc - terpentyna ciezko nawet go rusza, aceton troche lepiej.
                                  Meembrana do karkasu byłw w GDN 16/15 klejona jakims szaro-czarnym świństwem, dośc kruchym ale mocnym.

Skomentuj

Meembrana do karkasu byłw w GDN 16/15 klejona jakims szaro-czarnym świństwem, dośc kruchym ale mocnym.
                                    I to coś miało pęcherzyki powietrza w środku, co raczej korzystnie wpływało na masę połączenia.

Skomentuj

klejona jakims szaro-czarnym świństwem, dośc kruchym ale mocnym.
                                      http://www.budujesz.pl/produkt/8926?...m_content=8926

Skomentuj

Pod wpływem butaprenu pianka sie dosłownie roztapia, robi sie z niej taka czarna maź.
                                        :shock:
                                        to albo cos nie tak z tymi zawieszeniami albo cos z klejem. to nowe zawieszenie czy juz wiekowe? bo te stare same z siebie sie rozlatuja...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X