Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najlepszy midwoofer do 140 zl.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najlepszy midwoofer do 140 zl.

Witam. Nie bede owijal w bawelne, napisze wprost o co chce zapytac.
    1. Jaki jest najlepszy (pod wzgledem srednich i niskich tonow) glosnik typu GDN w cenie do 130 zl.
    2. Czy z midwoofera o srednicy ponizej 20 cm mozna uzyskac w miare niski bas bez wykorzystywania go w ukladzie MMT? Precyzujac chodzi mi o uzyskanie mniej wiecej 40-45 hz ze spadkiem 3dB.

Ad.1. Stawialbym tu na stx 18-130-8 scx i Visatona W 130, ale opinie o tych (i innych midwooferach) sa skrajnie rozne. Niektorzy chwala inni mowia, ze dobre, ale slabo pod wzgledem niskich tonow. A co powiecie o mniejszych STXach i Tonsilach?

Polecam Tonsila GDN13/50/9 6ohm, w ok 13 litrach BR, potrafi zejść do 50Hz co jest wystarczające do słuchania większości muzyki. Nalepiej jakby pokój był do 16mkw. Odwzoruje się to niskim basem jak na taki przetwornik, oraz znakomitą przestrzenną średnica jak na ten przedział cenowy.

Skomentuj

Vasco, Dales czadu, 18akx wlasnie ma niewiele basu (zalezy od zwrotnicy) a w130 s jest zbyt maly zeby zagrac tak nisko

W170s juz gral dosc dobrze, Polecam, choc pewnie znajdzie sie cos innego/lepszego w tej cenie,ja kupowalem z drugiej reki okazyjnie.

Skomentuj

zamiast 13/50/9 poradzil bym jednak 15/40/5 ktorego imho mozesz nie dostac...

niedawno mialem doczynienia z DA175 daytona ...i szczerze mogę Ci go polecić...
        Krzysiek21 zrobi zapewne to samo ... i zostanie troche kasy by dolozyc do tweeterka..

Tasior a z kad ty masz takie dane o tym basie ;p ....z akx-a... powielamy cos ? ..

mysle ze odpowiednia aplikacja 18akx i tez bedzie dobry wybor do 140zł ...

narazie nic mi innego do głowy nie przychodzi ... z tych co wymienilem sklanialbym się do Daytona ...

Skomentuj

Czekam na dalsze odpowiedzi. Czytajac te nasunelo mi sie na mysl kolejne pytanie:
          Czy ktos porownywal stx 15 i stx 18? Jak wrazenia?

Skomentuj

A co powiecie o Peerless'ie SDS-164? Koszt ok. 90-100zł.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jesli chodzi o srednice to bardziej melodyjny jest stx15. Natomiast na basie duzo duzo lepiej radzi sobie SDS164, srednice ma po prostu poprawna nie ukazujaca nic wielkiego.
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14862

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                Tasior a z kad ty masz takie dane o tym basie ;p ....z akx-a... powielamy cos ? ..
                Owszem powielamy -dodajac informacje ze zalezy od zwrotnicy, lecz ile osob powiedzialo ze 18akx ma sporo basu ?

Skomentuj

hłopaki, a co powiecie na Tonsila 20/100/3? Nisko przycięty z Seasem 27tbfc/g? Kiedś robiono podobno niezłe monitory studyjne ( w wersji aktywnej) na nich z duzo wyższym podziałem, więc ma to szanse dobrze zagrać.

Skomentuj

można by spróbowac
                    qms 4 czemu nie ?
                    jest jakas zwrotnica ? chociaż ja miałem ten głośnik w 3 way w sensies 20/60

Skomentuj

A co koledzy powiedzielibyscie na porownanie 15-stek STXa i Tonsila? Tzn. 15-100-8 scx i 15/40/5. Chodzi mi o takie porownanie jak zrobil dolphin123 z stx i sdsem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Vasco
                        porownanie 15-stek STXa i Tonsila? Tzn. 15-100-8 scx i 15/40/5
                        Tonsil ma wiecej srednicy i troszke wiecej basu. STX jest bardziej "zimny" wg mnie.

Skomentuj

Ale jak to porownywac jak kazdy ma inne preferencje i słuch?

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                            Tonsila 20/100/3? Nisko przycięty z Seasem 27tbfc/g?
                            Gdybym miał wiedzę i sprzęt to sam bym spróbował ale gdyby ktoś chciał się za to zabrać to chętnie seasów użyczę bo efekty mogą być naprawdę fajne spora porcja basu , ładna szczegółowa góra, ciekawe jak ze średnicą i w na prawde ciekawej cenie.

Skomentuj

Po co się szczypać z 5' popierdułkami jak w cenie 18akx jest mocarny Tonsil. Mieli go rekamowac jako najmocniejszy model do suba. Przynajmniej membrana mu się nie lamie - jak z bliska obdałem 18akx to mi się go odechciało...

[ Dodano: 2009-05-29, 17:12 ]
                              Mała inspiracja:
                              http://www.sorensondigital.com/fotos...8/DSC_3950.jpg

Skomentuj

jak z bliska obdałem 18akx to mi się go odechciało...
                                Czemu?

Tonsila 20/100/3
                                Zamieszczone przez Bartuś
                                ja miałem ten głośnik w 3 way w sensies 20/60
                                Dwa różne głośniki!!!

Skomentuj

AKX ma membranę miękką jak kluski. Nikt mnie nie przekona, że taki wynalazek będzie dobrze odtwarzał średnicę. Co do jakości wykonania nie ma większych zastrzeżeń.
                                  20/100/3 też nie jest pewnie ideałem, ale w tej cenie ciężko o coś lepszego. Może DA175, ale trzeba go mocno filtrować. Ostatnio pojawiły się tez Founteki, ale to cena ponad 200 zł. W sąsiednim wątku kilka osób poleciło początkującemu 3-way zamiast 2-way, bo nowucjusze jednak cenią sobie uderzenie w basie. 150 zł za 27tbfc/g będzie lepszą inwestycją niż budżetyowy tweeter i sredniak i filtry do niego. Całośc będzie mozna zamknąć w cenie zbliżonej do 3-wy na STXach ze znacznie lepszym efektem.

Powiecie, że nie warto?

Skomentuj

mor den siur, to ciekawe bo Usher 8" do 2way tez ma membrane miekka jak kluski :).. jakos nikt nie narzekal na srednice.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      n_omyzs ...może dlatego że widnieje na nim napis USHER ;p

panowie swoja drogą ja też jakiś czas mysle o czyms w stylu:

http://www.audioheuristics.org/proje...ence_rs225.htm

tylko myślę czy by go sie nie dalo ozenic z 27tdfc .. lub tbfcg

co do twardosci membrany ....scany 18cm z serii clasic uwazane przez baaaardzo wielu za wzor srednicy tez wcale twarde nie są ...popatrzcie sobie na pomiary impedancji zrobione przez Marka Krawca

Skomentuj

bawolek - dobre podsumowanie Ushera:)

Co do rs225 to Marek przeprowadził podział w starej wersji na 1,2khz, ale wtedy na górze był rs28a z ferrofluidem. Gdyby polink jeszcze sprzedawał tą wesrję, tio miałbym skończony mój projekt...
                                        Obecna wersja ma podział na 1,4khz bo rs28 nie ma już chłodzenia. Tak podział za to można przeprowazić swobodnie z 27tbfc/g. Inna sprawa, czy rs225 powinno się tak wysoko ciąć. Seasy nie pozwalają na podział niższy niż te 1,4kHz, bo dość wcześnie zaczyna im się spadek np. w porównaniu do Vify XT25.
                                        Najlepiej byłoby dla Seasa dać WG monacora - podział na 1,2kHz wtedy jak najbardziej możliwy. Poszukaj na diyaudio.com wątku o załadowaniu w WG właśnie XT25. Plecam do przeanalizowania zwłaszcza wykresy THD - cuda:)

A co do średnicy SS - poczytajcie porównania Marka Krawca do średnicy z rs225.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X