Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kto zmodernizuje Meastro 80?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kto zmodernizuje Meastro 80?

Witam.

Posiadam Tonsil Maestro 80, ktore darze ogromnym sentymentem i nie zamienilbym obudowow za nic w swiecie. Kupilem je ok. 8-9 lat temu, ale teraz chcialbym je zmodernizowac. Brakuje mi wiedzy jak i praktryki w tym temacie, dlategotez chcialbym poprosic o pomoc tych, ktorzy na tym sie znaja. Modernizacja polegalaby na zasadzie wszystko procz obudowy do wymiany.

Mam nadzieje zlecic komus zaprojektowanie wszystkich bebechow i zakup materialow. Zapraszam do wspolpracy osoby, ktore maja za soba kilka udanych projektow. Nie mam pojecia jakie szczegoly bylyby wazne na tym etapie, wiec pytajcie. Ramy cenowe nie sa jeszcze ustalone. Zaleza w szczegolnosci od spodziewanych efektow.

Pozdrawiam,
    Marcin

to sa monitorki?
    bo nie moge znalezc zdjec...

podaj wymiary skrzynek, glosnikow i okresl budzet

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      to sa monitorki?
      bo nie moge znalezc zdjec...

podaj wymiary skrzynek, glosnikow i okresl budzet
      Dzieki za odpowiedz.
      Do monitorkow im daleko, dlatego chcialem cos z nimi zrobic. Zdjecia bede mogl opublikowac dopiero jutro. Wg mnie to jedne z najlepiej wygladajacych paczek Tonsila.
      Link do parametrow technicznych:
      http://unitra.eu.org/node/5458
      http://www.audiostereo.pl/Tonsil_Maestro80_19859.html

Bas jest ok choc powolny. Zchodzi do 32Hz, ale wierze ze mozna cos wiecej z niego uzyskac zmieniajac glosniki. Zalezy mi na dobrym basie, bo nie chce dokladac dodatkowego mebla.

Budzet nie jest z gory ustalony. Myslalem o przedziale do 1200zl, o ile to mozliwe. Zastanawialem sie tez nad Aurum ribbon zamiast tweeterow, ale nie wiem czy warto, bo nigdy nie slyszalem wstazkowych. Wiadomo, ze wtedy kosztowaloby nieco wiecej.

Pozdrawiam,
      Marcin

Skomentuj

Tak na logike poroniony pomysl...bo:
        -skrzynki moga byc w kiepskim stanie (mamm 10 letnie unitry, wiórówke mozna palcami wyginac)
        -jest okreslona objetosc, pol biedy jak do nowych przetwornikow potrzeba czegos mniejszego, wtedy mozna ja zmniejszyc, co jesli objetosc bedzie trzeba zwiekszyc?
        -masz konkretne wymiary pod przetworniki oryginalne, szanse nikle ze znajdziesz zamienniki przyzwoite ktore spasuja...wiec bez frezarki i nowych otworów/podfrezowan sie nie obejdzie.
        -do nowych przetwornikow potrzebna nowa zwrotnica

Wiec zostawiasz obudowy, wyciagasz stare bebechy sprzedajesz za grosze/wyrzucasz, wkladasz nowe, i cieszysz sie.

A nie lepiej sprzedac te maestro, jakas wartosc posiadaja, zrobic od podstaw DIY i tyle.
        Bo zrobienie nowej obudowy w stanie i wygladzie tej w maestro 80 to koszt raptem 200zł (wiórowka +okleina), a unikniesz sytuacji w ktorej gotowa obudowa cie ogranicza (problem z br, za waska lub szeroka przednia scianka)...bo mi powtarzano od zawsze ze obudowe sie do glosnika dobiera nie na odwrot...zrozumialbym gdybys chial wymienic przetworniki za 200zł, ale planujesz cos grubszego...a w kwocie 1500zł (zakladam ze jakis maniak vintage te maestro odkupi) na forum widzialem naprawde piekne konstrukcje
        Przemysl to

Skomentuj

Witam,

Dzieki za opinie. To tez chcialem uslyszec, bo sam wiem, ze pomimo dobrych glosnikow efekt koncowy moze byc kiepski jesli obudowa nie jest zestrojona. Nie widzialem tych kolumn przez ostatnie 3 lata(zostaly w pl), ale wierze, ze sa w dobrym stanie, bo byly naprawde solidnie zrobione. Z drugiej strony nie chce tworzyc pudel od zera, bo trzeba miec zaplecze i bardzo duzo wolnego czasu a ja nie mam tego luksusu.

Zakladam, ze frezarka pojdzie w ruch, ale to nie powinno byc problemem. Gorzej bedzie jak sie okaze, ze dziury trzeba bedzie jakos zmniejszyc/zasklepic. Licze sie z wymiana przetwornicy i mam cicha nadzieje, ze tak sie stanie, bo obecna nie jest najlepsza. Poza tym kilka lat temu staralem sie namierzyc GDN, ktore sa tam zamontowane i byle nieosiagalne. Trzeba je bedzie zastapic czyms tak czy siak, bo po jednym z nich zostala tylko dziura. Nie mam dostepu do nich teraz, ale wiem, ze to te same co w Maestro 130. Jesli zas chodzi o wysokotonowy, to ktos juz na innym forum zasugerowal Vifa D25AG lub ARV104. Nie wiem co one sa warte i nie mnie oceniac. Dlatego zwracam sie z prosba do ludzi "w temacie".

Problem z zakupem nowej pary jest nieco innej natury. Ustalilem z moja polowa, ze wymienie wszystkie stare glosniki, wiec... bedzie latwo ukryc koszty i uzasadnic zmiany. Zakup nowych to zmiana zauwazalna, a nie chce sie narazac na dyskusje o kolejnych niepotrzebnych wydatkach. Mysle, ze zonaci na tym forum rozumieja co mam na mysli.

Pozdrawiam,
          Marcin

Skomentuj

quizac, za taka kase to mozesz juz kupic gotowe DIY - zobacz ogloszenia
            sa SEASy i vifa + morel

[ Dodano: 2009-05-29, 15:16 ]
            Zamieszczone przez quizac
            ktos juz na innym forum zasugerowal Vifa D25AG lub ARV104. Nie wiem co one sa warte i nie mnie oceniac
            vifa OK. tesla nie na miejscu :P

Problem z zakupem nowej pary jest nieco innej natury. Ustalilem z moja polowa, ze wymienie wszystkie stare glosniki, wiec... bedzie latwo ukryc koszty i uzasadnic zmiany. Zakup nowych to zmiana zauwazalna, a nie chce sie narazac na dyskusje o kolejnych niepotrzebnych wydatkach. Mysle, ze zonaci na tym forum rozumieja co mam na mysli.
            oj wytlumaczysz ze to robota jakiegos "gowniarza" i malo kosztowaly :P

Skomentuj

Bas jest ok choc powolny. Zchodzi do 32Hz
              Z unitra.eu: "Zastosowano w nich 130 mm głośnik nisko-średniotonowy z membraną polipropylenową na zawieszeniu gumowym i 25 mm głośnik wysokotonowy"

Zapomnij o 32Hz A skąd wiesz że 32Hz a nie 33.678Hz??? A co do głośnika to czyżby to GDN 13/40/2? quizac, napisz jaki kształt ma kosz głośnika...

Vifa D25AG lub ARV104
              Rozrzut niezły, czyżbyś się na elektrodzie pytał?

a nie chce sie narazac na dyskusje o kolejnych niepotrzebnych wydatkach.
              Nowe obudowy to nie jest duży koszt... A uwierz mi że efekt dobrze zrobionych kolumn jest dużo dużo lepszy niż jakieś stare unitry w okleinie...

nie chce tworzyc pudel od zera, bo trzeba miec zaplecze i bardzo duzo wolnego czasu
              Jak kupisz docięte płyty to tylko tyle by to skleić i położyć fornir, czyli niedużo... A czas klejenia skrzynek z dociętej płyty to godzina... Fornir możesz sobie rozłożyć w czasie i każdego dnia jedna scianka (kilkanaście minut)

Zakladam, ze frezarka pojdzie w ruch
              Jak masz gdzie frezować to co za problem położyć fornir i skleić obudowę Chyba że jesteś "Hardkorem" jak Pawel S., i frezujesz w mieszkaniu

wstazkowych.
              Wstęgowych :)

Zastanawialem sie tez nad Aurum ribbon zamiast tweeterow,
              To też są tweetery...

Budzet nie jest z gory ustalony. Myslalem o przedziale do 1200zl, o ile to mozliwe. Zastanawialem sie tez nad Aurum ribbon zamiast tweeterow
              I ty chcesz to wkładać wszystko w budy po starych unitrach????

Poza tym będziesz ograniczony bo będziesz musiał szukać głośników które zagrają dobrze w twoim litrażu (ile go właściwie jest?) a powinno się robić odwrotnie, najpierw głośniki potem obudowy...

Licze sie z wymiana przetwornicy
              To kolumny czy wzmacniacz samochodowy? Zwrotnicy...

Licze sie z wymiana przetwornicy i mam cicha nadzieje, ze tak sie stanie, bo obecna nie jest najlepsza.
              Najpierw słyszysz dokładnie 32Hz a teraz wiesz napewno że to zwrotka jest skopana... Niezły jesteś :) Masz system pomiarowy w mózgu?

Skomentuj

Dzieki za odpowiedz.
                Wymiana kolumn na inne mimo wszystko nie wchodzi w gre. Wolalbym jednak zostac przy starych pudlach. Rozumiem tez, ze ludzie tu spedzaja cale dnie meczac sie nad poznaniem ogolnych zasad budowy, strojenia i doboru podzespolow, dlategotez nie chce nic za darmo. Nie powinno byc z tym wiele pracy, jako ze fizyczne zespolenie wszystkiego wykonalbym sam. Idealnie byloby gdyby ktos zorganizowal dwa kosztorysy wraz z opisem i wymienil glowne cechy. Jeden z kopulkami, a drugi ze wstazkowymi. Pewnym limitem bedzie tylko konstrukcja obudowy. Wymiarow fizycznych zmienic sie nie da, ale reszte owszem.
                Tez staralem sie znalezc jakies zdjecia, ale nic nie znalazlem. Kolumny odstaja wizualnie od nowych serii Maestro, wiec postaram sie wrzucic zdjecia dzis wieczorem.

Pozdrawiam,
                Marcin

[ Dodano: 2009-05-29, 18:24 ]
                melislaw: Miedzy innymi z powodu ludzi jak ty, ktorym sie wydaje, ze maja monopol wiedze, opuscilem ten kraj i nie zdazylo mi sie zalowac. Jesli chcesz wykazac niekosekwencje w tym co napisalem to wskaz mi prosze gdzie wspomnialem, ze jestem guru w temacie? Gdyby tak bylo nie prosilbym o pomoc(zlecenie bardziej pasuje), a zwlaszcza Ciebie. Moze posilujemy sie w mojej dziedzinie, co? Jakos wszystkim zdazylo sie wziac poprawke na to co napisalem i zrozumieli przekaz. Jesli cos wydaje Ci sie niezrozumiale nawet wysilajac sie nieco, wspomnij, a wlacze caps lock.

PS. Okres adolescencji mam juz za soba i nie interesuje mnie zabawa w emo ani tez flame wars. Przejdz do rzeczy bo cuchnie trollem. Moze kiedys zrozumiez, ze rzeczy, ktore Cie nie interesuja powinno sie ignorowac.

Pozdrawiam,
                Marcin

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                  Rozrzut niezły, czyżbyś się na elektrodzie pytał?
                  audiostereo :P widze ze nie czytales linkow

Idealnie byloby gdyby ktos zorganizowal dwa kosztorysy wraz z opisem i wymienil glowne cechy. Jeden z kopulkami, a drugi ze wstazkowymi.
                  jest pewien problem. jak ma byc szybko i tanio to bedzie trzeba kozystac z gotowych zwrotic. a do wstegi w tej cenie to znam tylko jedna :P

Skomentuj

W archiwalnym Magazynie hi-fi z września 98 r. (numer 2/98) jest recenzja Maestro 130. Seria tych kolumn składała się z podstawkowca Maestro 70 i trzech podłogówek oznaczonych 80, 130 i 170. W Maestro 130 były dwie "trzynastki" z polipropylenowymi membranami z wklęsłymi nakładkami przeciwpyłowymi i gumowymi zawieszeniami (prawdopodobnie GDN 13/40/10) i metalowa kopułka z ochronną siateczką (chyba GDWK 10/80/T albo GTC11/130).

Skomentuj

narazie jedyne co mi przychodzi do glowy to tonsil GDN 15/40/5 + vifa XT25
                      "male ushery"
                      jak ma byc drozej to seas W15LY001 + 22TAF/G (bo do tego mam schemat zwrotnicy)
                      HDS 152 + xt19/seas (nie znam oznaczen tej marki :P )
                      PL14 + xt25
                      dayton RS150 + seas 27tdfc

http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm

Skomentuj

Mastro 80 mają tylko o 6 cm niższą obudowę. Jeśli są w nich dwie "trzynastki" i kopułka w układzie MTM można jeszcze zaproponować Visaton AL 130 x 2 + G20SC czyli kopię kolumn VIB AL. Głośniki "prawie" by pasowały. GDN 13/40/10 miały średnicę kosza 157 mm i otwór montażowy 121 mm, a AL 130 mają średnicę 153 mm i otwór 114 mm. Pozostała by przerwa 1.5 mm na promieniu. Jedynie z kopułką byłby mały problem, bo Tonsile mają średnicę 104 mm, więc lepiej pasowałby G25FFL zamiast G20SC.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
                          Mastro 80 mają tylko o 6 cm niższą obudowę. Jeśli są w nich dwie "trzynastki" i kopułka w układzie MTM
                          Zamieszczone przez audiostereo
                          Tu masz linka do tematu o upgrade wyższego modelu Maestro 130 (takie same przetworniki, o jeden basowiec więcej):

Skomentuj

Zgodnie z zapowiedzia wrzucam zdjecia, jako ze sa niedostepne w necie.
                            Grubosc przedniej scianki 19mm. Nie mam mozliwosci sprawdzic czy reszta plyt jest tej samej grubosci, wiec mozna zalozyc, ze jest.
                            Pawel S., Patefil: odezwe sie na priv.

Skomentuj

eeee - tutaj nawet wejdzie HDS164 :P
                              wiec nie trzeba sie ograniczac do 13cm

wg wymiarow z http://unitra.eu.org/node/5458 to skrzynki maja ok 38litrow
                              tak wiec na bank w srodku jest przegroda - dowiedz sie na jakiej wysokosci zeby dobrze obliczyc litraz tej kolumny

Skomentuj

Poszukam przegrody wkrotce. W miedzyczasie co myslicie o Aurum Cantus G3i-130?

http://www.creativesound.ca/pdf/G3i-130.pdf

[ Dodano: 2009-05-30, 21:17 ]
                                Nie ma przegrody w ogole.

[ Dodano: 2009-05-31, 10:00 ]
                                Wstegi z http://www.creativesound.ca/specials.html juz zakupione. Czy ktos chialby sie podjac tego projektu? Wyslalbym paczki i reszte do przerobki prosto do smialka :)

Skomentuj

Ale jesteś "w gorącej wodzie kąpany". Nie wiem na czym polega Twój sentyment do tych kolumn, ale jeśli to sentyment do estetyki obudowy, to Twój zakup tych wstęg jest dla mnie dziwny. Może się mylę, ale wydaje mi się, że przednia ścianka w tych kolumnach jest pokryta tkaniną co być może miało wpływ na sentyment. W związku z tym jak wyobrażasz sobie montaż tych wstęg skoro ich wymiary są inne niż kopułek Tonsila. Wydaje mi się, że zachodzi w tym momencie konieczność wykonanie całkiem nowych ścianek przednich, a to zabawa dla kogoś posiadającego odpowiedni sprzęt do obróbki drewna. Ja w każdym razie się tego nie podejmuję, bo nie mam takiego sprzętu.
                                  Druga kwestia to dobór do tych wstęg (mają bardzo dużą efektywność, więc trzeba je będzie mocno tłumić) głośnika niskośredniotonowego i odpowiedniej zwrotnicy. Z tego co widać na zdjęciu po bokach GDN13 zostaje nieco ponad 10 mm wolnego miejsca, więc może udało by się wcisnąć woofer o średnicy 180 mm, ale to tak na styk.

Skomentuj

Juz skutecznie wybito mi z glowy uzywanie tych paczek do czegokolwiek, a zwlaszcza wymiane frontu. Za duzo komplikacji i nadal pozostaje problem ograniczonego litrazu.

Reasumujac, trzeba bedzie wystartowac od zera, a te Maestro spylic za wino i paczke fajek.

Skomentuj

Reasumujac, trzeba bedzie wystartowac od zera, a te Maestro spylic za wino i paczke fajek.
                                      Brawo Zobaczysz że nowe będzie lepsze

Skomentuj

skoro masz juz nietypowe wysokotonowki to teraz pora poszukac nietypowych wooferow
                                        gdzie te wsteg wyszukales? e-bay?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X