Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewki indukcyjne.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewki indukcyjne.

Witam wszystkich.
    Moje pytanie polega na tym iż;
    Potrzebuję cewkę indukcyjną 5,1mH niestety w polinku mają jedynie 5,6mH a więc jak zmienić albo ile odwinąć aby uzyskać odpowiednią wielkość??
    Aha mam jeszcze jedno pytanko;
    Posiadam kilka różnych par cewek indukcyjnych powietrznych ale niestety nie znam ich parametrów. Czy jest jakaś możliwość (w miarę tania) kupienia jakiegoś miernika lub zmierzenia w inny sposób??
    Pozdrawiam

najtanszy miernik to JIG + speaker workshop. poczytaj arty na stronie glownej

Zamieszczone przez Nicolas26
    Potrzebuję cewkę indukcyjną 5,1mH niestety w polinku mają jedynie 5,6m
    popros o odpowiednia cewka a napewno ja wykonaja

Skomentuj

Znalazłem coś takiego jak miernik cyfrowy UT602. Czy on się na coś przyda?

Skomentuj

jeśli to taki:
        http://www.multimetr.pl/product_info...products_id=67
        to jak widać mierzy indukcyjność więc się nada do sprawdzenia cewek
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Na co komu takie coś?
          100 razy lepiej kupic http://www.multimetr.pl/product_info...&products_id=5 polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
            Na co komu takie coś?
            100 razy lepiej kupic http://www.multimetr.pl/p...1&products_id=5 polecam.
            pewnie ze mozna kupic miernik. ale jak sami widzicie to jest ponad 100zl
            a JIG to 20-30zl :P

Skomentuj

Ale miernik i tak kazdy musi miec zeby cokolowiek zdziałac w elektronice.

Skomentuj

LuSzTi właśnie takiego znalazłem ale nie u rodzinki a sklepie elektronicznym. Za sto złotych to mogę się jeszcze pokusić o kupno.
                pegelmesser podał przykład o wiele lepszego miernika ale cena w okolicy to około 200 złotych.
                Pawel S. Natomiast Najtańszy sposób i również dobry,ale do domu z pracowni niestety nic nie mogę znosić ( Ahh te kobity). Dlatego mi chyba pozostaje kupić ten miernik.

Skomentuj

ja swojego UT70A kupiłem na Alledrogo za 100zł + 12zł przesyłka....i powiem szczerze, ze były to jedne z lepiej wydanych pieniędzy...naprawdę warto....

Jeśli już kupujesz to lepiej wydać parę groszy więcej:
                  http://allegro.pl/item647490134_uniw...i_t_ut70a.html
                  ewentualnie:
                  http://allegro.pl/item637789004_mier...ukcyjnosc.html

dokładasz wprawdzie dość sporo...ale warto mieć niezłej klasy multimetr
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                    Jeśli już kupujesz to lepiej wydać parę groszy więcej:
                    http://allegro.pl/item647...ni_t_ut70a.html
                    Cegowy? jakies jaja chyba.

Ten drugi to jakis szmelc chyba, nieudolna podróba.

Zamieszczone przez LuSzTi
                    ja swojego UT70A kupiłem na Alledrogo za 100zł + 12zł przesyłka.
                    Kiedy? Chyba uzywany.

Skomentuj

fakt, nie dopisałem, używkę, ale z gwarancją

Cegowy? jakies jaja chyba.
                      źle opisany, ale dalej to ten sam miernik

Skomentuj

Ja od lat uzywam prostej przejsciowki opisanej nie raz a AVT do ktorej czesci kosztuja 5zl.
                        Mozna oczywiscie uzywac komputera tylko to strata czasu na jego wlaczanie.
                        Miernik to warto kupic jak bedzie mial pomiar kondensatorow do 20.000uF bo jak na razie zaaplikowali w tanich miernikach indukcyjnosc choc pierwszy zakres 2mH nie wrozy nic dobrego.

Skomentuj

Duze kondensatory to sie mierzy metoda techniczna, ew. mostkiem. Zakres 2mH wrozy duzo dobrego bo mozna mierzyc male cewki.

Skomentuj

Zakres 2mH wrozy duzo dobrego bo mozna mierzyc male cewki.
                            do naszych zastosowan sa OK
                            ale czesto trzeba zmierzyc duzo mniejsze

irek, ktore to? AVT2813? AVT139? czy cos jeszcze innego?

Skomentuj

Duze kondensatory to sie mierzy metoda techniczna, ew. mostkiem.
                              Wszystko mozna mierzyc metoda techniczna tylko po co sie meczyc skoro po to sa mierniki zeby sobie zycie ulatwic. A mostow to ja mam kilka obok siebie i jakos nimi nie potrafie mierzyc.

Zakres 2mH wrozy duzo dobrego bo mozna mierzyc male cewki.
                              Male cewki (np do przetwornic) to moznaby mierzyc gdyby byl zakres 200uH a tak przy zakresie 2mH maksymalne wskazanie to 1,99mH gdzie +-3 do 5 ostatniej cyfry to blad pomiaru. Niestety w tanich miernikach pomiar indukcyjnosc dosc mocno kuleje ale do celow audio powinno to wystarczyc.

Zamieszczone przez Pawel S.
                              irek, ktore to? AVT2813? AVT139? czy cos jeszcze innego?
                              Ja mam na hc132 czyli cos jakby avt139 tylko mam przelacznik zakresow. Jak na taki prosty uklad to wyniki pomiarow sa wystarczajaco dokladne.

Skomentuj

To że ma zakres 2mH to chyba nie będzie znaczyć że poniżej tego nie będzie odczytywać mniejszych cewek??

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  Wszystko mozna mierzyc metoda techniczna tylko po co sie meczyc skoro po to sa mierniki zeby sobie zycie ulatwic.
                                  Stad mam mostek E-310 Meratronik do tego.

http://www.youtube.com/watch?v=5LUak8v3OU4
                                  http://www.youtube.com/watch?v=uiQCNlex3aE

Skomentuj

mostek czy miernik to to samo, mostek to jest nazwa topologii ukladu pomiarowego.

Niestety z tych filmikow nadal sie nie dowiedzialem jak zmierzyc poejmnosc kondensatora 10.000uF. No i chyba latwiej mi bedzie kupic lepszy miernik niz ta aparature co ma ten gosc.

Zamieszczone przez Nicolas26
                                    To że ma zakres 2mH to chyba nie będzie znaczyć że poniżej tego nie będzie odczytywać mniejszych cewek??
                                    A to kolega nawet nie wie co to jest zakres pomiarowy?

Skomentuj

Wiem, dąłem gafę(głupie pytanie). :oops:
                                      Teraz już wszystko wiem. Temat do zamknięcia. Dziękuje wszystkim.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        Niestety z tych filmikow nadal sie nie dowiedzialem jak zmierzyc poejmnosc kondensatora 10.000uF.
                                        stoperem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X