Mam obudowe 40 l i chcę zrobić suba do auta o mocy 250-350 W RMS. Jaki głosnik najlepiej wsadzić do niej i ile ? I jaki typ obudowy wybrać zamkniętą czy BR ? Moją koncpecją narazie jest połaczenie Iso-Barik jednej pary głośników Alphard CW1002C ( obódowa zamknięta ) lub połączeniu 2 par Iso-Barik głośników Alphard LW800 ( obudowa BR zestrojona do 31 Hz ). Obie kombinację sprawdzałem w programie WinISD i teoretycznie na wykresach wszystko jest okej. Jedyną wadą jet to że w ogólnym rozrachunku łączenia głośników musi wyjść 4 Ω poniewaz wzmacniacz tyle na mostku musi mieć żeby pełną moc dawał. Wiec te moje kombinacje odpadają bo nie ma CW1002C 8 Ω tylko same 4Ω są. Głośniki tylko 25 cm max wchodzą w gre ponieważ obudowa jest wąska 33 cm szerokości tylko ma. Prosze po pomoc i porady. Z góry dziękuje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
40 l obudowa => co do niej wsadzić najlepiej ?
Collapse
X
-
do samochodu to kup jednego cw1202c a nawet jednego cw1002c, jest marna sznasa ze ty go porzadnie napedzisz tym alfredowym wzmakiem
a z reszta jak chcesz wydac okolo 300pln na dwa glosniki (bo pewnie tyle kosztuja dwa alfredy cw1002c) to kup cos solidnego co ci ruszy na tym alfredzianym wzmaku po ludzku
pozdrowionka:)
Skomentuj
-
SPl to efektywnośc głosnika w decybelach , pozatym 40 litrów to dobra budowa zarwno do cw1002c i do cw1202c i nie należy przejmowac sie podbiciem charakterystyi, chyba w aucie trzeba kopa prawda !! pozatym kolumny a subwofer to nie to samo, kolumny zazwyczaj majawiększą efektywnośc i słychac je dzieki wyższym czestotliwościom niż te <100Hz dlateg po podłączeniu suba moze sie okazacze bedzie grał o wiele ciszej i TAK bedzie a bedzie jeszcze ciszej bo moze miałeś kolumny o wyśzym spl niż alfred który efektywnośc ma niską dlatego bedzie jak mówiłem jeszcze ciszej niż cieszej)
Mówisz ze głosniki wysiadały na tych kolumnach a zastanów sie czy przyapdkiem to wzmacniac nie WYSIADAł na tych kolumnach skoro naprawde one maja 150W rms to mze wzmacniacz jest naprawde słabszy i poprostu przesterowuje sie i słychać charczenie pierdzenie w głonikach gdy jest na fula - wtedy wszyscy myslą ze kolumny niedają rady heh .
Zastanów sie co robisz pozaytm do 40 litrw na DOBRY wzmak zarwno jeden i drugi alfred, ja bym brał cw1202c i co z tego ze ścianka jest tylko 33 cm skoro alfred ma 30 i to na zewnąrz kosz tyle ma wiec NO PROBLEMO , zejdzie nizej od mnijszego brata a o to przecież chodzi , kontrola bedzie gorszaale wydaje mi sie że w closed i tak bedzie bardzo dobra
ale co najwaznejsze najpierw PORZEBA pieca (wzmacniacza) potem sie szuka głosnika bo łatwiej jest robiś suba majac piec niż być bez niego i sie potem zastanawiać jaki sub i czym zasilic.
pozdro
[ Dodano: 2004-11-09, 23:28 ]
małe sprostowanie 3db to NIEJEST 2 razy głosniej tylko 2 razy większa moc dostarczona do glosnika co wynika z obliczena logarytmicznego , ale na ten temat ILE DB to ILE razy głosniej nie dyskutujmy gbo według mnie to jest umowne bo kazdy ma inny słuch dlatego nigdy niedojdziemy do porozumienia
ENDE
Skomentuj
-
Dzięki za definicje :) w instrukcji jedynie o decybelach tyle znalazłem: frequency response 5Hz-30Hz ( +0,5db -3db ) i filtrze Low pass filter 40-250Hz, -9db/oct . O to chodziło z tym SPL czy niezabardzo ?
No sęsownie to brzmi Budzik, wychodzi z tego że musze przetestować grzejnik :) kumpel ma suba na tym głośniczku Boschmanna w 40 l BR i grzejnik ma też boschmana który na mostku ma niby tylko 150 w RMS a głosnik ma 350 w RMS i wzmak mu łądnie to ciagnie. Podłącze tego suba do siebie i się okaże jak mój to udzwignie, jak nie da rady zabardzo to jeszcze jeden test mu zrobię na subie właśnie z CW1002C w 49 l BR bo inny kumpel ma. I wszystko będzie jasne po tych testach co ten wzamcniacz prezentuje i na co go stać. Najprawdopodobniej jutro będzie test na subie CW1002c.Załączone pliki
Skomentuj
-
Dziku zobacz sobie SPL ile jest w winISD, to tam gdzie sie wybiera group dealy to w tej samej zakładce jest SPL. I odczytaj z wykresu. Ja patrzałem w 40L i closed to 86,5 max ale jak ktos tam pisał ze to tylko sumulacja a ile jest w rzeczywistosci....Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
tak ale zwiększenie o 3db cisnienia akustycznego = zwiększenie 2 razy mocy dostarczonej do głosnika
zwiekszenie o 3 db cisnienia akustycznego nie oznacza zwiększenia głosności 2 razy bo każdy łśuch ma inny, każdy swoje hmmmm ... "podzespoly" fozyczno odbiorczetakze ma inne wiec każdy ta róznice inaczej slyszy i nieda sie okreslić czy to 2 razy glosniej czy nie dwa razy głosniej bo to umowne raczej jest ... dlatego powiedziałem ze 3db wiecej to poprostu tak REALNEI nic innego jak zwięskzenie 2 razy mocy dostarczonej do głosnika a ile to razy głosnej czy 2 czy 20 czy 1/2 to już zalezy od własnych preferencji odsłuchowych
apropo cw do nigdy w zyciu br , obudowa 40 litrów zamknięta do cw1002c mocny piec i jedziesz !!
Skomentuj
-
Dzik
Ty sie lepiej zastanow nad Beyma 12BR70 bo chyba lepiej jeden dobry zamiast czeterech alphardow (okolo 250 zł kosztuje a wymiatac bedzie az za dobrze) - to po pierwsze.
A po drugie to nie wiem czemu Cie jeszcz ludzie nie opieprzyli za to ze robisz suba od drugiej strony - to jest tak jakby troche bez sensu.
Skomentuj
-
No troszke od drugiej strony bo powinno się do głośnika dobierać obudowe ale ponieważ mam obudowe po starym Altusie która jest solidna , ładna i co najważniejsze pasuje mi do samochodu wieć nie wdzę sensu w wydawaniu kasy na inną obudowe.
Zrobiłem dzisiaj test wzmacniacza i podłączyłem suba od kumpla na CW1002C i się okazało że jednak wzmacniacz Alphard MF-2s który ma mieć niby 600 W czyli 300 rms w mostku to nie wiem czy ma nawet połowe tej mocy ponieważ męczył się z uciągnięciem tego CW który ma 175 W rms. Zawiodłęm się na nim strasznie i oficialnie NIE POLECAM NIKOMU TEGO WZMACNIACZ bo jest niewarty swojej ceny i przekażcie to wszystkim którzy mieli zamiar kupienia go.
Z tego wszystkiego wyszło tyle ze planu o zrobieniu mocnego suba poszły w diabły. Ale nie ma tego złego co by na dobre niewyszło, za to wydam mniej kasy. A suba zrobię chyba na sprawdzonych głośniczkach LW800 w Iso-Barik BR 40 l zestrojone na 30-32 Hz. Co o tym myślicie ?
Skomentuj
-
Ja bym sie na Twoim miejscu zastanowil nad lepszym glosnikami !!!
Dwa alphardy w obudowie iso baric beda mialy naprawde kiepska skutecznosc.
Moze lepiej byloby zamontowac dwie tesle 20 cm (tylko 40 l closed to moze byc troche malo). W sumie mialyby prawie 90dB a to bedzie raczej lepsze rozwiazanie od alphardow. Albo dozbieraj wiecej kasy i kup raz a porzadnie cos beymy, hertza. Zebys sie znow nie przejechal tak jak na tym wzmacniaczu alpharda co to mial miec 600W a ma moze ze 200 :).
Skomentuj
-
Wszystko tak jak mówisz tylko problem w tym że jak bym chciał coś Beyma albo Hertza kupić to ten wzmak mi niepociągnie wiec i nowy lepszy wzmak musiał bym kupic a to juz spory wydatek , wiec teraz raczej coś pod ten wzmacniacz mizerny zrobię żeby jakis czas pograło, a w przyszłośći się zmieni i wzmacniacz i pożadnego suba wtedy pod niego. Mówisz że te Alphardy LW800 w BR to lipa ? Czytałem że dużo osób takie suby własnie porobiła i są zadowoleni i chwalom sobie te głośniczki.
Skomentuj
-
Budziku:
jesli mowimy o jednym modelu o danym SPL to zeby uzyskac 3dB wiecej cisnienia trzeba zapodac 2 razy wiecej mocy
ale jesli mowimy ze mamy jeden teoretyczny wzmak i zasilamy nim glosniki np jakis alfred(86dB) i tonsil (89dB) to tonsil przy tej samej mocy wytworzy wieksze cisnienie akustyczne o 3dB czyli na ucho bedzie glosniejszy zauazalnie (nie wnikam czy dokladnie 2 razy)
Skomentuj
-
dokladnie to co mowi paffik.
Na lepszym sprawniejszym glosniku bedzie lepiej, pozatym co to za filozofia (zakladajac ze dazysz do dosc dobrego sprzetu bo tak napisales) wydac teraz 100 na kiepski glosnik bo wzmak jest kiepski a potem wymienic wszystko.
Lepiej odrazu kupic dobry glosnik zeby potem tylko wzmak wymienic - teraz bedziesz bardziej zadowolony a potem mniej kasy wydasz.
Pozatym wez pod uwage ze dwa alphardy w isobaric zagraja o 3 dB ciszej niz jeden.
A zatem w porywach 83 dB.
Skomentuj
-
Ale jak zrobię pożadnego suba to wzmacniacz mi go ledwo co uciągnie, a przy zwiększeniu głośności wzmak zniekształcenia będzie dawał i głośnik będzie pierdzieć, wieć myśle żeby teraz zrobić jakiegoś suba z którym sobie wzmak poradzi i na którym pare miesięcy pogra. Skoro mówicie że te LW800 sie niesprawdzą to trzeba jakiś złoty środek znaleść. Jakie rozwiązanie i głośnik pujdzie na kąpromis ze wzmak go uciągnie a jednocześnie bedzie w miare dobrze grało ? Głośnik max do 150 W rms musi być bo z większym już sie meczy ten żałośny wzmacniacz tak jak pisałem wcześniej na CW1002C ( 175W rms ) sie już męczył.
Skomentuj
Skomentuj